Ratsuponit


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @alaera Esimerkki 2. on ainakin syntynyt Isossa-Britanniassa. Enkä kyllä löydä ainakaan suomen welsh yhdistyksen sivuilta kuin maininnan “Welsh part-bredissä tulee aina olla vähintään 12,5 % welsh-sukua, joka voi tulla joko isältä tai emältä tai molemmilta. Jos welsh-veri tulee isältä, isällä tulee olla astutushetkellä orilisenssi.” 🤔

  @J näitä on muistaakseni ihmetellyt enemmänkin.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @anarchy joo siis saa olla syntynyt, mutta se, että otetaanko se viralliseen rotuyhdistykseen hyväksyttynä jalostusponina on toki eri. Mutta tuolla welshien ystävien sivuilla on WPB-kohdassa mainittu myös puoliverinen, siksi onkin syytä miettiä, onko järkevää risteyttää esimerkiksi romuluista cobia ja raskasta puoliveristä – täysiverinen voi sopia cobeille paremmin, ja puoliverinen pienemmille A- ja B-sektiolle. Mut welarasta en osaa sanoa. Pitäisi melkeen tutkia ja listata ne rodut jos löytyy, mitkä on sallittu. Australian yhdistyksen sivulla mainittiin vaan Welsh Pony blood is eagerly sought for out crossing with Arabs, Thoroughbreds, Riding Ponies. Brittien oma rotuyhistys on kyl kans tosi antiklimaattinen, tosin tässä pdf-tiedostossa puhutaan erikseen welsh part breed pony ja welsh part breed horses, mitä erottaa säkäkorkeus mut ei vahingossakaan mainita rotuja.

  Mutta as said, WPB kuuluu Welshien ystäville ja heidän ohjeistuksensa mukaan mennään tulkitsisin. • IRL on nykyään sallittua joissakin maissa tehdä ties mitä sekasikiö welsh part bredeja, mutta VWY:n kanssa mennään vanhan säännön mukaan, eli

  welsh part bred = welsh (A B C D) x xx/ox/x/pv
  NWR kelpoinen welsh part bred = welsh (A B) x xx/ox/x
  Welara ei ole sallittu, eikä sitä olla otettu VWY:n toimintaan lainkaan mukaan.

  Tämä voi olla myös rekisteröity muidenkin maiden ratsuponiksi, mutta silloin sitä ei voi käyttää WPB jalostuksessa. WPB ponia saa käyttää RP jalostuksessa, jos se polveutuu sääntöjen mukaan. Esim brittiläisessä voi käyttää NWR kelpoista part bredia, mutta tavallista (pv x welsh) ei. 🙂

  *edit WPB rekisteröity poni saa osallistua näyttelyissä myös ratsuponiluokkiin, mutta ratsuponi ei saa osallistua WPB luokkiin, vaikka olisikin “roduiltaan sallittu” WPB.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @kida said in Ratsuponit:

  IRL on nykyään sallittua joissakin maissa tehdä ties mitä sekasikiö welsh part bredeja, mutta VWY:n kanssa mennään vanhan säännön mukaan, eli

  welsh part bred = welsh (A B C D) x xx/ox/x/pv
  NWR kelpoinen welsh part bred = welsh (A B) x xx/ox/x
  Welara ei ole sallittu, eikä sitä olla otettu VWY:n toimintaan lainkaan mukaan.

  Tämä voi olla myös rekisteröity muidenkin maiden ratsuponiksi, mutta silloin sitä ei voi käyttää WPB jalostuksessa. WPB ponia saa käyttää RP jalostuksessa, jos se polveutuu sääntöjen mukaan. Esim brittiläisessä voi käyttää NWR kelpoista part bredia, mutta tavallista (pv x welsh) ei. 🙂

  Näin muistelinkin, virallista rotulistaa mä yritinkin ettii mut vähän heikoin tuloksin.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  Noo, jos VWYn säännöillä mennään, ei siinä sitten mitään. Jatkan niiden “ihmeristeytysten” käyttöä itsekseni 😁 • Mä en ole tutustunut welsh part brediin, mutta sana “part bred” on sellainen jolla viitataan ylipäätänsä risteytykseen. Jos jossain myydään vaikka connemararisteytystä niin siitä käytetään termiä connemara part bred tai vaikkapa shire part bred jos on shireristeytys kyseessä. Eli siinä mielessä jokaista welshristeytystä voi kutsua welsh part brediksi vaikka se ei oikeasti olisi sääntöjen mukainen 😄


 • Piirrosharrastajat

  @hm samoilla jäljillä mun kanssani - monella rotuliitolla on briteissä rekisterimahdollisuus puhdasrotuisten lisäksi oman rotunsa “part bredeille”. Esim. clevelandinruunikko, joka on suljettu kantakirja puhdasrotuisille hevosille, tarjoaa kuitenkin myös part bred -rekisteröinnin cleveland-risteytyksille.

  Samoin esim. tämä pikagooglauksella löytynyt hunter-risteytetty lehmänkirjava hevoskokoinen elikko on videon kuvauksen mukaan ihan Brittien welsh-yhdistyksen kirjoilla, Welsh Part Bredinä, ja videolla vieläpä osanottajana tuossa Walesin tietääkseni isoimmassa hevostapahtumassa. Eli joihinkin näyttelyluokkiin sen on myös suonut väki viedä.

  Oon totta puhuen ihmetellyt että mistä noi VWY:n/virtuaalimaailman wpb-säännöt tulee, mut enpä oo kyllä sen syvemmin niihin tutustunutkaan.
  Mulle se part-bred tarkottaa ihan vaan risteytystä? 🤷 onko se sit tätä pohjoismais-saksalaista tiukemman linjan jalostusta tai…?

  Toki kyseessä ei ole missään mielessä ratsuponi jos jalostustavoite on hevoskokoinen hunter. Mut tässä se ongelma tuleekin eteen ehkä siinä että IRL voi sama hevonen olla useamman rotu- ja ratsutyyppiliiton kirjoilla (varsinkin Briteissä!) ja virtuaalisesti ei. • Tämä teksti löytyi hippoksen sivulta welsh part bredeistä.

  Welshpartbred on risteytys, jossa voidaan käyttää kaikkien osastojen welshponeja ja täysiveri- sekä puoliverihevosta, mutta ei muita ponirotuja. Welsh Part Bredissä tulee kuitenkin aina olla vähintään 12,5% welshsukua.

  WPB on tyypiltään ja liikkeiltään ratsuponimainen, se on ihanteellinen ratsuponi ja nuoriso- sekä perhehevonen.

  Risteytyksissä käytettävien ponien ja hevosten säkäkorkeudelle ei ole asetettu rajoituksia, WPB voi olla myös yli ponikoon. Päätavoitteena on jalostaa suurikokoisia, suorituskykyisiä ratsuponeja, joissa yhdistyvät welshponille ominainen luonne ja ratsuhevosen suoritusominaisuudet.

  Täällä NWR:stä tekstiä ja täällä. NWR = sect. K myös.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @kida Hippoksessa lukee Connemaran kohdalla luokassa 2. “sinisilmäiset voikot (bec) yksilöt, jotka täyttävät vähintään luokkaan 2 asetetut vähimmäisvaatimukset”, mutta luokassa 1. ei samaa mainintaa.
  BEC connemarat on jo pitkään saanut kantakirjattua 1. luokkaan. Hippos ei välttämättä ole siis ihan ajan tasalla.

  Mutta, joo. Ei häiritse minun elämääni tämä. Onhan noita muitakin v maailman käyttöön muokattuja. 😁 • Nää VWY:n WPB/NWR säännöt on luotu jo 2000 luvun alussa ja welshien rotumääritelmän/tyypin mukaan ne on nykyäänkin haluttu pitää samanlaisena. En tiedä palveleeko ketään jokin shetlanninponi - welsh cob risteytys. Käytännössä mikä tahansa welsh-risteytys on nykyään part bred, siis vaikka siinä ei olisi puoliveristä tai täysiveristä ollenkaan. Welsh part bred on kuitenkin alunalkaen luotu sporttiseksi kilpaponiksi ratsuponien tapaan ja se kuuluu sen rotumääritelmäänkin, siksi VWY:n kanta on tämä. 🙂

  Ja mä en edes ylläpidä VWY:tä mutta welshien parissa oon ollut niin kauan ja tästä on keskusteltu jo pari vuotta. Welshexpertti @elen @dani voi varmasti tulla komppaamaan tai selittämään tarkemmin jos jotain vielä kiinnostaa! 😄 • Voin hieman avata tätä ainaista ihmetystä wpb:den ympärillä.

  Yhteiset pelisäännöt welsh part bredeille on luotu joskus sillon kuin ensimmäiset WPB:t virtuaalimaailmaan keksittiin 2000-luvun alussa. Tietolähteinä tuohon aikaan ei ollut oikein käyttää mitään muuta kuin tyyliin hevosmaailmanettiä ja Hippoksen sivuja. Ja heppakirjoja. Näitä on noudatettu. Pikakelataan 15-20 vuotta eteenpäin on päivän selvää että tietoa on 1) tarjolla ihan eri lailla 2) sitä osataan myös etsiä eri lailla. ( 3) tuntuu että risteytysrodut ovat sekä oikeassa että virtuaalimaailmassa eri lailla suosiossa nykypäivänä kuin silloin joten suhtautuminen niihin on intohimoisempaa)

  Ollaan kuitenkin welshporukassa tuumattu jo vuosia sitten, että jos miettii wpb:n tavoitetta (Hippoksenkin sivuilla lukeva: ratsuponimainen nuorison kilpuri), niin sitä ei mitkään shettis-welsh cob -risteytykset palvele. Oikeassakin elämässä nuo ehkä ensisijaisesti rekattaisiin johonkin muuhun rotuun, esim. hunter tms, varsinkin rodun alkuperämaassa. Suomessa noita shettis-welsh -risteytyksiä on rekattu wpb:ksi viime vuosina kun ei niille mitään muutakaan ole tarjolla. Mieluumminhan varsalle halutaan joku rotu kuin ollaan ilman.

  Virtuaalimaailmassa on siis yhteisesti sovittu, että wpb:n kohdalla noudatetaan tuota perinteistä linjaa, mikä on ollut virtuaaliaikojen alusta asti, vaikka se ei enää menekään oikean elämän kanssa yksiin. Samoin kuin on myös yhteisesti sovittu, että esim wpb:t eivät voi osallistua ratsuponilaatikseen (en tiedä onko enää olemassa) eivätkä ratsuponeiksi rekatut, vaikka sisältäisivät ponirotuna pelkkää welshiä, voi osallistua VWY:n toimintaan. Jos iso osa harrastajista haluaisi nyt sopia toisin, niin sehän on kaiketi mahdollista. Jos pari yksittäistä harrastajaa haluaa muuttaa linjaa, niin ehkä heidän on helpompi keksiä oma yhdistys/rotu kuin että kymmenet harrastajat rupeavat nyt muuttamaan sekä VWY:n sääntöjä että ratsuponien polveutumissääntöjä yms jotka on aika monta vuotta jo perustuneet yhdessä sovitulle oletukselle wpb:n polveutumisesta, joita VRL: työntekijätkin noudattaa jne 😄

  Ja NWR (joskus kutsutaan sektio K) on hollantilainen vielä tarkempi versio WPB:stä eikä sinänsä liity tuohon muuhun wpb-sekoiluun mitenkään. Siinä ei oikeassakaan elämässä saa olla muuta kuin täysiveristä ja pienimpiä welsh sektioita. Ei ole oikeassa elämässä vissiin kovinkaan tunnettu alkuperämaansa ulkopuolella mutta virtuaalimaailmassa ainakin yhteen aikaan oli hyvinkin suosittu.


 • Piirrosharrastajat

  @kida joo toki ymmärrettävää että ratsuponijalostusta ajatellen on se ratsuponimaisuus tavoitteena 😄 ja jos VWY tahtoo olla nimenomaan ponirekkari niin sehän on toki oman päätöksen mukaista sillon.
  Irl en vaan oo ite törmänny ainakaan brittilähteissä muuhun rekisterivaateeseen kuin tuohon “part-bred walesiläinen on vähintään 12,5%-prosenttisesti walesiläinen” ja sillä sipuli.

  Mä siis oon niin historiasta ja kielistä ja muusta sellasesta innoissani v-heppailun ohella, että jos sulla/jollakulla muulla on jotain vanhoja kantakirjaohjeita tms. tiedossa niin linkatkaa ihmeessä!
  Se ei oo mun mielestä ainakaan mitään pätemistä tms. - ihan jo siksikin kiinnostaa että mä haluan ehdottomasti päästä käsiksi sellasiin juttuihin ihan omasta mielenkiinnosta 😉

  Ennen 30-lukua löytyy vaikka mitä skannattua rojalttivapaata arkistomatskua, kun bähän kaivelee. Ne toki puhuu kaikista walesilaisista yhtenä könttänä, ja joskus vieläpä sen mainitun shettiksen kanssa. Sit löytyy toki nykyisiä nettisaitteja (joista esim. brittienkin WPCS mainitsee “ponit, cobit ja hevoset” part bredien esittelyssä). 40-70-luvuilta, kun rotua on kunnolla laitettu uusiks, löytyy vaan vähän hankalammin kun en tiedä mistä ettiä. • Huvikseni vilkaisin hevosmaailmanetin artikkeliä wpb:stä, näköjään löytyi web archivesta 😄 https://web.archive.org/web/20100220231655/http://www.hevosmaailma.net/welshpb.shtml

  Hevosmaailmanetin tieto on varmaan perustunut siihen, mitä ainakin muinoin luki Hippoksen sivuilla (Kidan aiemmin siteeraama kohta). Eli kun miettii, mistä tietoa on etsitty 15-20 vuotta sitten (yleensä suomeksi, ainakin oma kielitaito oli silloin huono), niin tämä toivottavasti selittää wpb:n määritelmän ns. vajavaisuuden.

  @J itse muinoin etsiskelin ja vähän kokosinkin omaan käyttöön tietoa wpb-jutuista. Harmillisesti se tietokone, jolle kaikki oli tallennettu, meni kaatopaikalle varmaan 10 vuotta sitten. Varmaan moni niistä silloisista lähteistäkin on poistettu netistä, en tiedä. Ei oo nykyään aikaa eikä kiinnostusta enää samalla lailla niin oon antanu olla.

  Yks juttu näin jälkikäteen mietittynä mikä tulee mieleen on se, että ehkä monia risteytysponeja/hevosia ei ole edes rekattu mihinkään tai sit juuri tällaisiin hunter-tyyppisiin, missä rekkaamiselle ei ole mitään muita vaatimuksia kuin että kyseessä on hevonen. Jos hevonen ei ole ollut erityisen hieno, niin miksi vaivautua lähettelemään papereita saatika vielä maksamaan siitä. Jos rodulla on vaatimus esim tietystä veriprosentista, niin sehän pitää pystyä todistamaan, esim toimittamalla tieto hevosen vanhemmista.

  Ei siitä ny oo kauaakaan, kun Suomessakin melkeen kaikki hevoset, varsinkin ulkomailta ostetut, oli “tilastohevosia”. Luulen että wpb-rekkariin on ennen 2000-lukua päätynyt aika valikoitu osuus ns. todellisista wpb-kelpoisista poneista, varmaan vaan just se parhaimmisto suvun ja ulkonäön perusteella. Näitä sitten esitelty internetissä rotukuvauksissa yms.

  Nykyään taas on tärkeämpää varmaan jo ihan lainsäädännön, passien yms vuoksi, että hevonen on tunnistettu = se on jotain rotua ja on jossain rekisterissä. Tää on varmasti ainakin Suomessa lisännyt näiden shettis-russ-welsh -risteytyksien osuutta nykyisin rekatuista wpb:istä.


 • Ratsuponeilijat

  @alaera said in Ratsuponit:

  @sonja koska ensisijaisesti maakohtaiset ratsuponit syntyvät siihen tarkoitetussa maassa. Samalla periaatteella kun maakohtaiset puokit. Tätä ei oo toki missään kohtaa kielletty etteikö näin saisi tehdä, olla eri maakohtainen ratsuponi mitä synnyinmaa, mutta sillon aikanaan mulle on ohjeistettu näin sen syntymämaa-merkinnän kanssa. Näin se tukee sitä polveutumismerkintää. @indy

  Joo tää menee edelleen näin, että saksalainen syntyy Saksassa, suomalainen Suomessa jne. Sitä ei ole lähdetty muuttamaan, koska ei ole nähty tarvetta. Ja lisäksi on joillakin harrastajilla ollut tapana merkata roduksi vain “ratsuponi”, ja mahdollisesti kasvattajan tai syntymäajan kohdalle maa, jolloin ratsuponin “rotu/maalaisuus/whateva” on sitten katsottu sen maan mukaan. 😄


 • Suomenhevoskasvattajat

  @kida said in Ratsuponit:

  Tämä teksti löytyi hippoksen sivulta welsh part bredeistä.

  Welshpartbred on risteytys, jossa voidaan käyttää kaikkien osastojen welshponeja ja täysiveri- sekä puoliverihevosta, mutta ei muita ponirotuja. Welsh Part Bredissä tulee kuitenkin aina olla vähintään 12,5% welshsukua.

  WPB on tyypiltään ja liikkeiltään ratsuponimainen, se on ihanteellinen ratsuponi ja nuoriso- sekä perhehevonen.

  Risteytyksissä käytettävien ponien ja hevosten säkäkorkeudelle ei ole asetettu rajoituksia, WPB voi olla myös yli ponikoon. Päätavoitteena on jalostaa suurikokoisia, suorituskykyisiä ratsuponeja, joissa yhdistyvät welshponille ominainen luonne ja ratsuhevosen suoritusominaisuudet.

  Täällä NWR:stä tekstiä ja täällä. NWR = sect. K myös.

  Tämän tekstin pohjalta näkisin siis että VRPY:n linjaus koskien WPB on tämä. Toki jos käyttäjäkunta haluaisi sitä muokata erinlaiseksi järkevin perustein, niin miksi ei, koska kaikkiahan tässä halutaan miellyttää; mm DRP on lisätty SRP ja DSP Knabstrup juurikin harrastajien toiveesta. @indy


 • Ratsuponeilijat

  @alaera said in Ratsuponit:

  @/kida said in Ratsuponit:

  Tämä teksti löytyi hippoksen sivulta welsh part bredeistä.

  Welshpartbred on risteytys, jossa voidaan käyttää kaikkien osastojen welshponeja ja täysiveri- sekä puoliverihevosta, mutta ei muita ponirotuja. Welsh Part Bredissä tulee kuitenkin aina olla vähintään 12,5% welshsukua.

  WPB on tyypiltään ja liikkeiltään ratsuponimainen, se on ihanteellinen ratsuponi ja nuoriso- sekä perhehevonen.

  Risteytyksissä käytettävien ponien ja hevosten säkäkorkeudelle ei ole asetettu rajoituksia, WPB voi olla myös yli ponikoon. Päätavoitteena on jalostaa suurikokoisia, suorituskykyisiä ratsuponeja, joissa yhdistyvät welshponille ominainen luonne ja ratsuhevosen suoritusominaisuudet.

  Täällä NWR:stä tekstiä ja täällä. NWR = sect. K myös.

  Tämän tekstin pohjalta näkisin siis että VRPY:n linjaus koskien WPB on tämä. Toki jos käyttäjäkunta haluaisi sitä muokata erinlaiseksi järkevin perustein, niin miksi ei, koska kaikkiahan tässä halutaan miellyttää; mm DRP on lisätty SRP ja DSP Knabstrup juurikin harrastajien toiveesta. @indy

  Tämä menee juuri näin, VRPY on aina lukenut WPB:t welsh + pv/xx/ox/x -risteytyksiksi, ja ihan täysin omasta mielestä sitä ei ole järkeä lähteä muuttamaan. Mutta toki jos suuri enemmistö haluaa myös vaikka ne shettis + cob -risteytykset WPB:n kautta ratsuponeihinkin, niin katsellaan asiaa uudestaan 🙂 • Mä nyt otin tällaisen tekniikan käyttöön welsh part bredien ja ratsuponien sukujen merkkaamisessa. Kolme polvea normaalisti rotuineen sukutauluun, ja sitten avattavasta lisälaatikosta löytyy rotuselvitykset puhdasrotuisiin saakka, jos kolmannessa polvessa on vielä part bredejä tai ratsuponeja. Mun mielestä ainakin selkeä, ja oli kans nopea ja helppo tehdä 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  @sonja brittiratsuponeilla ei oo WPB itessään sallittu, ellei se oo ekan polven NWR-risteytys (koska NWR on aina toisen polven risteytys) ts merkkasin ite aina WPB 50% NWR-kelp. ja mulle ainakin sillon oli helpompi itelle pysyä kärryillä etten vaan käyttänyt vahingossakaan väärin polveutunutta NWR poneilla suvussa. Esim sullakin tää Spy on isänsä puolelta NWR-kelponen mut ei emän puolelta mm. Mecklenburginhevosen takia.

  //edit olettaen että jos tätä olit kaavaillut brittiratsuponijalostukseen 😅 • @alaera Hyvä tietää, enpä ollut noin pitkälle vielä ajatellut! Nää mun welsh part bredit tosin tulee pääosin olemaan ihan oman rotunsa jalostusta varten olemassa, ja koitan noita brittiläisiä nyt hankkia evm-sukuisista alkaen mahdollisimman yksinkertaisilla suvuilla, niin saisi sen homman rullaamaan 🙂 • Mikä tuo kuvaaja M. Le Bel muuten on? Suurimmalla osalla ratsuponikasvattajista näyttää olevan sieltä kuvia mutta en löydä mitään kuvasivustoa tms. mistään 😄 Jossain vaiheessa tulee varmasti kuvapula kun en ainakaan rahaa halua käyttää kuviin ja teksteillä niitä on tosi harvoin myynnissä niin ois kiva kysellä lupia esim. tuonne!


 

15
Online

997
Users

13.2k
Topics

247.7k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.