Kirjoitan kouluvalmennuksen inspiroivimmalle ratsukolle • Otsikossa asia, eli kirjoitan kouluvalmennuksen inspiroivimmalle ratsukolle. Alkuun kirjoitan vain yhdelle, myöhemmin ehkä lisää. 🙂

  Sen verran rajoitan, että jokainen saa esittää vain yhden hevosen valmennettavaksi. Hevosella pitää olla luonnekuvaus sivuillaan!


 • Raviharrastajat

  This post is deleted!

 • ♞ Puoliveriharrastajat

  Inspiroisiko Alibaba? 🙂 • Pommi olisi enemmän kuin kiitollinen kouluvalmennuksesta 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  Tinkaa saa valmentaa esteillä, sileällä tai maastoesteillä 😇 • Kiinnostaisikos nuorin lupaukseni Javi? 🐴 • Damien kaipaisi valmennusta 🙂 • Rickiä saa käyä valmentamassa 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  Saanen esitellä: Lauri 🐴


 • Hannoverinhevoset

 • Arabitamma Rhana? 🙂 • Andy tarjoutuu 😍 • 🥁 Valmennukset saavat @Ingrid ja @Elli-L 🙂 • @Ingrid tästä tuli semmoinen vähän vajaat 700 sanaa, toivottavasti kelpaa. En ota vastuuta mahdollisista kirjoitusvirheistä, olin liian laiska oikolukeakseni tekstiä. 😄

  Ingrid & Alibaba (692 sanaa, valmentajana Juulia)
  Saavuin Auric Dressageen valmentamaan Ingridiä ja tämän hienoa kouluoria Alibabaa. Mustanruunikko ori käveli suurella kentällä pitkin askelin ja Ingrid piti ohjista leppoisasti kiinni yhdellä kädellä. Toinen käsi halkoi ilmaa puheen tahtiin Ingridin kertoessa minulle tallistaan ja tiluksistaan. Alibaban käveltyä hetken aikaa pitkin ohjin pyysin Ingridiä ottamaan ohjat tuntumalle ja siirtymään suurelle keskiympyrälle. Oriin matkaavoittava käynti oli miellyttävää katsella, mutta halusin nähdä siltä hieman lyhyempiä askeleita, joten pyysin Ingridiä lyhentämään oriin askelta ja kokoamaan sen takajalkoja paremmin rungon alle. Ylälinjastaan ori sai vielä pysyä aavistuksen pidempänä ja kielsin Ingridiä kokoamasta oriin kaulaa liian lyhyeksi. Alibaba vastasi ratsastajan apuihinsa hyvin ja pian sen askeleet olivat paljon kootumpia ja lyhyempiä.
  “Käytä vähemmän kättä, Ingrid. Pidä kyynärpäät kevyesti kiinni kyljissä ja ratsasta ohjasotteet pelkillä nimettömillä”, neuvoin ratsastajaa. Kehotin häntä unohtamaan kaikki muut sormet ja käyttämään vain nimettömiä - Alibaban tuli olla ratsastettavissa vain kahdella sormella. Hyvää tuntumaa lähdettiin etsimään sillä ajatuksella, että Ingrid sai ajatella vetävänsä nimettömiä kevyesti kohti omaa napaansa, mutta koko nyrkin piti pysyä paikallaan. Kevyemmän ja tasaisemman tuntuman ansiosta Alibaba rentoutui kyljistään entisestään ja pyysin ratsukkoa siirtymään kevyeen raviin. Ravissa pyysin Ingridiä ratsastamaan ympyrällä vuoroin avo- ja vastataivutuksia, jotta hevonen saataisiin notkeaksi kyljistään ja se hyväksyisi sen, että selässä istuva ratsastaja vaikuttaa siihen.
  “Tee taivutuksia muutaman askeleen pätkissä ja tee sitten suorista hevonen välissä”, ohjeistin ja Ingrid teki työtä käskettyä. Alibaban ristiselkä alkoi vertyä ja se taipui rungostaan taivutus taivutukselta paremmin.
  Pyysin Ingridiä lyhentämään ohjaa ja etsimään taas tasaisen tuntuman harjoitusravissa. Alibaban suurta ravia lähdettiin seuraavaksi pienentämään aivan kuin alussa teimme käynnissäkin. Hevosen piti olla turvasta hännänpäähän rento ja liikkeen tuli lähteä takajaloista. Pyysin Ingridiä ajattelemaan ravia hieman passagen kautta; sen tuli olla rauhallista ja aktiivista, eivätkä oriin etujalat saaneet kauhoa ilmaa valtoimenaan. Alibaban ravista löytyikin pian uusi vaihde ja sen askeleisiin tuli sopivasti viivettä, koko liike näytti rennolta. Pyysinkin Ingridiä kokoamaan oriaan vähän kerrallaan lyhyemmäksi kaulastaan, hieman tiiviimpään pakettiin. Hevonen ei kuitenkaan saanut valahtaa lavoilleen, vaikka sen kaula lyheni, vaan sen tuli liikkua rehdisti ylämäkeen. Annoin Ingridille ohjeeksi kutittaa hevosta kainalon takaa hieman kannuksen päällä, jotta se ymmärtäisi paremmin nousta etuosastaan ja samaan aikaan niiata takaosaansa. Ravi alkoi muuttua pikkuhiljaa lähemmäs passagea ja seuraavaksi Ingrid sai lähteä lisäämään hevostaan isommille askelille. Se ei edelleenkään saanut jäädä makaamaan lapojensa päälle ja lisäyksissä Ingrid joutui tekemään enemmän töitä, jotta Alibaba pysyisi kevyenä etuosasta. Mitä paremmin ori oli ratsastettu takaosalle, sitä kevyempää sen liike oli edestä; etujalkojen liikeradoista tuli isompia ja ne pysyivät paremmin poissa rungon alla työskentelevien takasten tieltä.
  Pienen hengähdystauon jälkeen siirryimme suunnittelemaani laukkatehtävään. Tehtävänä oli ratsastaa ikään kuin kaariuralla, mutta totutun kolmen tai neljän kaaren sijaan kaaria tuli olla niin monta kuin Ingrid ehti ratsastaa, sillä kaarten tilalla Ingridin tuli ratsastaa 180 asteen laukkapiruetti ja poikkihalkaisijalla halusin nähdä keskilinjaa ylitettäessä laukanvaihdon.
  “Hyvä piruetti! Muista olla tarkkana vaihdon kanssa, että se tulee just eikä melkein keskilinjan päällä!” muistutin.
  Alibaba venyi hienosti kuin haitari aina poikkihalkaisijalla, kun Ingrid antoi sen mennä hieman isompaa laukkaa ja kokosi itsensä tiiviiseen pakettiin pysyen silti rentona, kun Ingrid pyysi sitä piruettilaukkaan.
  “Ole tarkkana, ettei se kaadu piruetissa sun sisäjalan päälle! Sen pitää tehdä piruetti sun jalan ympäri eikä puskea siitä läpi”, neuvoin. Seuraavassa piruetissa Ingrid oli tarkkana sisäpohkeensa kanssa ja vaikka Alibaban takajalat eivät nyt tehneet yhtä pientä kaarta kuin edellisessä piruetissa, se pysyi hyvin ratstajansa jalkojen välissä eikä kaatunut kumpaakaan pohjetta vasten. Kehuin ratsukkoa hyvästä työstä ja pyysin Ingridiä ratsastamaan seuraavaksi laukassa ympyräkahdeksikkoa niin, että Alibaba sai venyttää ylälinjaansa pidemmäksi ja rentoutua eteen alas. Se oli tehnyt niin hienosti kokoavia tehtäviä, että loppuverryttelyn rento laukka oli enemmän kuin ansaittu. Vaikka ori oli pidemmässä muodossa, sen piti olla Ingridillä viimeistä karvaa myöten hallinnassa. Kahdeksikolla suunnan vaihtuessa tuli tehdä myös laukanvaihto ja yksittäisten vaihtojen luulisi olleen helppo Grand Prix tasoiselle ratsulle, joka tekee pyydettäessä diagonaalilla vaihdot joka askeleella. Niin ne olivatkin, mutta selässä istuva ratsastaja hieman hutiloi eikä tehnyt vaihtoja pisteessä.
  “Herätys, Ingrid!” naurahdin. “Vaikka ollaan loppuverryttelyssä, sun pitää silti olla tarkkana vaihdon ajoituksen kanssa.”
  Pian ratsukko sai siirtyä loppuverryttelemään ravissa ja Ingridin kevennellessä oriaan pitkällä kaulalla, annoin tälle kotiläksyksi harjoiteltavaksi yksittäiset laukanvaihdot, jotka eivät olleet tänään ratsastajan osalta niin teräviä kuin olisin toivonut. Pienistä huolimattomuuksista huolimatta pidin kovasti ratsukosta ja sekä ratsastaja että hevonen olivat tehneet tänään hienoa työtä.


 • ♞ Puoliveriharrastajat

  @juulia herraisä! 😱 Todellakin kelpaa, pohjaton kiitos sinulle ♥ • Tässä vielä @Elli-L valmennus. 🙂

  Elli L. & Possu (650 sanaa)
  Kylmä syyssade ropisi äänekkäästi Vappulan Kartanon maneesin kattoon, kun saavuin valmentamaan Elliä ja tämän kymmenvuotiasta kouluhevostammaansa. Heti alkuun ratsukko sai alkaa verrytellä käynnissä pitkässä ja matalassa muodossa sulkutaivussiksakilla. Sulku aloitettiin pitkän sivun alusta kohti maneesin keskipistettä, jossa hevonen suoristettiin ja palattiin sulkutaivutuksessa pitkän sivun viimeiselle kirjaimelle.
  “Muista rauhallinen tahti. Nojaa vähän taaksepäin, ikään kuin istu hevosen takajaloille, jotta tunnet tahdin paremmin. Hyvä, juuri noin, älä anna sen kiirehtiä”, neuvoin Elliä, joka istui totisin kasvoin ratsunsa Possun selässä. Pikku hiljaa Possun käyntiin alkoi löytyä tahti, eikä se lähtenyt enää kipittämään ja kiirehtimään sulkutaivutuksissa. Vasemmalle tehtävissä suluissa Possu oli aavistuksen jäykempi ja se jännittyi ylälinjastaan. Neuvoin Elliä käyttämään johtavaa ohjaa, jotta saisi hevosen asettumaan ja taipumaan rehellisesti menosuuntaan. Näin Possu saatiin rentoutumaan nopeammin ja sitä myötä jumpattua tasapuolisen letkeäksi.
  Pyysin Elliä siirtämään ratsunsa kevyeen raviin ja jatkamaan samaa sulkusiksakkia ravissa.
  “Älä turhaan kerää ohjaa, anna sen olla pitkä ja matala. Se saa liikkua kunnolla läpi selän ja venyttää ylälinjaa!” Lähdimme sulkutaivutusten avulla hakemaan Possun liikkeisiin hieman enemmän ilmaa ja viivettä, kun se joutui astumaan pitkiä askeleita niiden lyhyiden sijasta, joita se olisi mieluummin ottanut. Elli sai tehtäväksi keventää hitaammin, jotta Possun tahti hieman rauhoittuisi, mutta samalla hänen tuli jalalla houkutella hevosta liikkumaan enemmän ylöspäin. Seuraavaksi Elli sai siirtyä harjoitusraviin ja lyhentää hieman ohjaa ja hakea Possu tiiviimpään ja kootumpaan muotoon. Muodon tiivistyessä ravi ei kuitenkaan saanut muuttua, vaan sen tuli säilyä siinä isossa ja letkeässä moodissa, jonka olimme juuri sulkutaivutuksilla saaneet aikaan. Elli joutuikin nyt toden teolla tekemän töitä, jotta sai ylläpidettyä tammallaan hienon ravin, jollaista hevonen itse ei automaattisesti tarjonnut.
  “Pidä polvet ja reidet irti satulasta, ettet vain jalan puristuksella hidasta Possua”, ohjeistin. Ellin tuli istua tiiviisti molemmilla istuinluillaan satulaan ja pitää istunta tiiviinä keskivartalon lihaksilla, ei jaloilla. Se kuuluisa korsetti piti nyt saada kiristettyä niin, että keskivartalo pysyi tiukkana ja jalkojen piti vain ikään kuin valahtaa hevosen kylkien ympärille rentoina. Kun Ellin istunta ravissa oli kunnossa, pyysin siirtymään harjoituslaukkaan, jossa lähdimme edelleen korjaamaan ratsastajan istuntaa niin, että polvet saivat jopa osoittaa hieman ulospäin ja pohkeet olivat vain kevyesti kiinni hevosen kyljissä antamassa seinät, joiden välissä kulkea. Kun Possun laukka pyöri hyvin ja Elli istui selässä häiritsemättä ratsuaan, pyysin pikkuhiljaa pienentämään ympyrää ja samalla kokoamaan hevosta enemmän takajaloille. Kannuksen päillä sai ihan kutittaa hevosta kainaloista, jotta se ymmärsi kummasta päästä tuli nousta kymmenen senttiä ylöspäin. Sisäkädessä olevalla raipalla Elli antoi hevosensa sisätakajalalle käskyn astua vielä syvemmälle rungon alle, joka hevoselta onnistuikin helposti. Vaikka Possu vaikutti herkältä hevoselta, sitä piti silti uskaltaa ratsastaa ja vaatia asioita tarpeeksi jämäkästi. Pian Elli ratsastikin hevosellaan piruettilaukkaa pienellä voltilla, josta hän sai pikkuhilja lähteä suurentamaan ympyrää ja laukkaa samassa tahdissa niin, että takaisin suurelle ympyrälle palattua hevosen piti liikkua tasaisessa tahdissa lisättyä laukkaa. Ja voi mikä laukkavaihde Possusta löytyikään, kun Elli antoi pohkeillaan hevoselleen luvan lisätä! Tanner vain tömisi Possun laukatessa Elli selässään. Taas pyysin Elliä kokoamaan hevosta lisätystä laukasta kohti piruettilaukkaa niin, että he palasivat pian takaisin ympyrän keskelle piruetille. Piruettilaukassa keskityimme siihen, että Possu pysyi aktiivisena ja astui takajaloillaan, eikä lähtenyt ruuvaamaan niillä. Kun ratsukon piruettilaukka oli viimein just eikä melkeen hyvä, Elli taputti ratsuaan kaulalle ja antoi sen siirtyä harjoituslaukkaan isolle ympyrälle. Piruettilaukka oli hevoselle raskasta, joten päätimme lopettaa laukkatyöskentelyn ja palata vielä takaisin käyntityöskentelyyn, joka oli alussa jätetty vähemmälle. Elli sai nyt jatkaa käynnissä 180 asteen käännöksiä takaosan ympäri. Käynnissäkin Possun tuli astua takajaloilla eikä lähteä ruuvaamaan niitä maneesin hiekkaan, koska pidemmän päälle sillä hevonen vain onnistuisi hajottamaan takajalkojen nivelensä. Elli aloitti takaosan ympäri käännöksen tekemällä ensin muutaman askeleen avotaivutusta, jolla hevonen valmisteltiin liikkeeseen. Jaloilla Ellin piti aktivoida hevosensa takajalat astumaan askeleita, joka onnistuikin muutamien toistojen jälkeen niin hyvin, että päätimme lopettaa valmennuksen. Elli siirtyi kevyeen raviin ja antoi hevosensa venyttää turpaansa kohti maneesin hiekkaa. Ratsukko oli suorittanut tänään hienosti annetut tehtävät, mutta annoin Ellille kehujen lisäksi myös kotiläksyä. Hänen pitäisi nyt toden teolla harjoitella Possun kanssa sitä, että se pirueteissa ja takaosakäännöksissä käyttäisi aktiivisesti takaosaansa, eikä tekisi liikkeitä vähän sinne päin. • @juulia Vau!! Kiitos tuhannesti 😍


 

3
Online

1.0k
Users

13.7k
Topics

262.4k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.