Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa? • Todella monen viestissä on noussut lause “luonteeton hevonen on persoonaton”. Mulla on aina ollut kuva että persoonan hevosesta tekee sen kuvat, suku, siistit sivut eikä niinkään luonne.

  Onkohan mulla ollut nyt täysin väärä tapa harrastaa kun en yksinkertaisesti sanottuna harrasta luonteita? Mun hevosilla ei ole edes luonteenpiirteitä, usein ne on upotettu päiväkirjaan merkintöjen sekaan. Jotkut hevoset toki saa luonteet, mutta vain a) luonneinspiraation sattuessa (hyvin harva päivä) b) hetkeä ennen laatuarvostelua.

  Mun mielestä Cassador on esimerkiksi persoonallinen. Sillä ei ole luonnetta, mutta sillä on kiva suku ja kivat kuvat. Sen suvussa linjautuvat tsekkiläisen & ruotsalaisen harrastajan hevoset yhdistettynä lähinnä omaan kasvatustyöhöni.

  Hávar on toinen jota pidän persoonallisena. Ei silläkään luonnetta ole. Sillä ei ole edes tekstejä. Omaan silmään se on silti panostettu ja kiva. Sillä on myöskin kivat kuvat ja kiva suku, lisäksi se polveutuu edesmenneesta erinomaisesta siitosorista.

  Jäin miettimään että onko mun hevosten luonteettomuus yksi syy siihen miksi hevoset ei liiku? Onko sillä luonteella oikeasti niin suuri merkitys jos hevonen on muuten kiva? Pitääkö mun muuttaa omia harrastustapojani jotta saisin omia hevosiani enemmän liikkumaan?


 • Kouluratsastajat

  @hm Mä en usko, että se on luonteesta kiinni. Oon vähän sitä mieltä, että “persoonallinen hevonen” on aika paljon katsojasta kiinni. Ei mulle itselleni yksikään pätkä tekstiä tee hevosesta persoonallista. En lue toisten tekstejä ikinä joten aika sama mitä sinne oltaisiin rustailtu.

  Itselleni muodostuu mielikuva hevosesta enemmän kuvien, suvun ja sivujen ulkoasun perusteella. Pidän kauniista asioista joten varsa jonka vanhemmilla on kauniit kuvat ja kaunis ulkoasu sivuilla on vahvemmilla kuin luonteen omaava hevonen rumilla kuvilla ja ulkoasulla.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Mulle luonne on ihan yhtä tärkeä kuin kuvat. Luonteeton hevonen ei vaan mulle voi olla persoonallisempi kuin sellainen jolla on luonne. Joskus luonne on jopa tärkeämpi. Toisaalta myöskään kuvaton hevonen ei voi olla kokonainen persoona.
  Sanoisin että hevonen jonka suvun tuntee itse, joka on jalostettu työllä ja harkinnalla, voi olla kasvattajalleen persoonallinen, mutta ei välttämättä ulkopuoliselle. Mulle noi esimerkkihevoset ei ole persoonallisia, mutta mulle tekstit onkin hevosessa tärkeintä, tykkään lukea ja kirjoittaa.

  Ja joo, jos pitää valita jalostukseen luonteellinen tai luonteeton, niin kyllä luonteellinen on paljon korkeammalla jo sillä, vaikkei se ainut ratkaiseva tekijä olekaan.

  @yersinio ihan mielenkiinnosta, mutta tekeekö kauniit sivut ja kuvat hevosen persoonallisemmaksi kuin esimerkiksi rumat sivut tai kuvat? Mitä esteettiset sivut kertoo hevosen persoonallisuudesta?
  Onko kyse nyt persoonallisuudesta vai hevosesta pitämisestä? ts. Tunnistan itsessäni sen, että tykkään toisista hevosista enemmän kuin toisista. Joskus se johtuu suvusta, mutta aika usein myös kuvista: tykkään kauniista kuvista ja tietyn näköisistä hevosista. • Millainen luonne on tarpeeksi? Riittääkö tälläinen vai tarvitseeko hevonen tämänmittaisen luonteen? Voiko luonne olla liian pitkä, kuten tällä on mun mielestä?

  Itse en kovin paljoa luonteen perään liputa, mutta onhan tuollainen parin lauseen pätkä mukava - siitä syystä Abgelegenheitin muuten tekstittömille hevosille olisi sellaiset tarkoitukset tulla. • @Hapero sanoi mun mielestä hyvin: “Sanoisin että hevonen jonka suvun tuntee itse, joka on jalostettu työllä ja harkinnalla, voi olla kasvattajalleen persoonallinen, mutta ei välttämättä ulkopuoliselle.”

  Persoona on katsojan silmässä. Mulle hevosen persoona on nimi+kuvat+suku. Tekstit on kivaa täytettä sivuille, mutta ne eivät vaikuta ostopäätökseeni millään tavalla enkä niitä juuri koskaan lue.

  Ja sitten se mikä mun mielestä hevosesta tekee persoonattoman, on kilometrin mittainen meriittirivi. Mulle se antaa vaikutelman siitä, että kymmenessä laatuarvostelussa palkittu hevonen on ihan samanlainen kuin ne kaikki muutkin VIR MVA Ch KTK-I ERJ-I KRJ-I KERJ-I VVJ-I JNE-I palkitut hevoset. Jostain syystä koen nämä meriittihirmut liukuhihnalla tuotetuiksi, vaikka niillä olisi omistajalleen tunnearvoa ja persoona.


 • Kouluratsastajat

  @juulia said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  Jostain syystä koen nämä meriittihirmut liukuhihnalla tuotetuiksi, vaikka niillä olisi omistajalleen tunnearvoa ja persoona.

  Mä taas en mitenkään saa näitä liukuhihnalta tuotetuiksi. Mutta mä tiedän, ettei meriittihevosia tehdä liukuhihnalta. On ehkä helppoa tehdä niitä 1-5, mutta kokeilkaapa tehdä kokonainen sukutaulullinen. Kun koko sukutaulusta näkee, että siihen on panostettu näen hevosen helposti persoonallisempana kuin hevosen jolla on sukutaulussa esimerkiksi paljon täytehevosia vaan, että saataisiin tehtyä pidempi sukutaulu.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Ja haluaisin myös esittää lisäkysymyksen kaikille niille, joille tekstit eivät ole olennainen osa persoonaa: onko teillä silti joku näkemys hevosen luonteesta? Kuinka tarkka? Onko tällaiset mielikuva olennaisia jalostuksessa, ts. käytättekö jalostukseen toisilleen luonteen puolesta sopivia hevosia, vai voiko suvullisesti+painotuksellisesti+mitä kriteereitä onkaan perusteella yhdistää periaatteessa mitä vaan?

  On niin hassua, kun ei ole ikinä tullut mietittyä muiden harrastustapaa tämän suhteen. Ja sekin, että Juulian näkemyksen mukaan meriittihirviöurmiot ois jotenkin persoonattomia, koska itse muistan liki kaikkien ~100 hevosen pääluonteenpiirteet (kiltti, ärrimurri, vauhdikas jne) ja suurimman osan suvun ainakin sinne päin 😄 • Ei mie sanois kenenkään harrastustapaa vääräksi; yksi arvottaa luonnetta siinä missä toiselle se ei ole tärkeää, yksi haluaa nähdä kisalistan ja meriittejä, toiselle ne on toisarvoisia.

  Lisäksi siinä on sekin, että hevosen omistajalla itsellään on todennäköisesti joku käsitys siitä millainen persoona hevonen on vaikkei sitä sivuilla lukisikaan. On mullakin monta hevosta joilla ei ole luonnetta kirjoitettuna, mutta päässä on kuitenkin selvä kuva siitä millainen persoona se on. Ulkopuolisen tarkkailijan on kuitenkin mahdotonta tätä nähdä.
  Sama pätee hevosiin joita ostan; jos en saa siitä persoonallisuudesta otetta myynti-ilmoituksesta niin se jää sitten ostamatta.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @juulia said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  Ja sitten se mikä mun mielestä hevosesta tekee persoonattoman, on kilometrin mittainen meriittirivi. Mulle se antaa vaikutelman siitä, että kymmenessä laatuarvostelussa palkittu hevonen on ihan samanlainen kuin ne kaikki muutkin VIR MVA Ch KTK-I ERJ-I KRJ-I KERJ-I VVJ-I JNE-I palkitut hevoset. Jostain syystä koen nämä meriittihirmut liukuhihnalla tuotetuiksi, vaikka niillä olisi omistajalleen tunnearvoa ja persoona.

  Sanoit juuri, että jostain syystä koet, mutta kysyn silti, miksi. 😄 Miksi se meriittihirmu on yhtään enempää harmaata massaa kuin se hevonen, jolla on sivuillaan vain ne perustiedot + kuvat + suku? Puhtaasta mielenkiinnosta, jos joku osaa tätä vähän avata! 😄

  Meille henk.koht. hevonen, jolla on edes jotain tekstiä sivuillaan (ei välttämättä edes luonnetta) on heti persoonallisempi kuin täysin tekstitön hevonen. Mutta tämäkin on niin ihmiskohtaista, eikä kaikkien tarvitse pitää samanlaisia hevosia persoonallisina. Me @Hapero n tapaan tykkäämme lukea ja kirjoittaa, joten totta kai muidenkin hevosten tekstejä tulee luettua. Mutta jos hevosessa on jotain muuta iskevää (vaikka nimi tai suku), on teksteille ja kisoillekin yksi lysti. Pääasia, että hevosessa on jokin asia, joka miellyttää. 😄

  Noista kuvista sen verran, että onko sellainen (kauniskuvainen) hevonen persoonallinen, jonka kuvissa poseeraa jokin “joka toisen tallissa” seisova hevonen? Esim. Hippoksen kuvapankin kuva, joku kansallisessa poninäyttelyssä kahdenkymmenen ihmisen kuvaama shettis, Benny de Ruiterin kuvat… Kuvat, jotka näkyvät vähän joka tallilla, tai ainakin kuvan hevonen/poni on jonkun kuvaamana vähän joka tallilla.
  Toki meilläkin kuva liittyy hevosen persoonaan, mutta kuva ei yksinään ole = persoona/persoonallinen hevonen.


 • Piirrosharrastajat

  @miivi Luonteen “riittävä pituus” riippuu varmaan kanssa aika paljon hepan käyttötarkoituksesta 🙂 Jollain tarinakäytössä olevilla otuksilla ymmärrän pitkät luonteet erinomaisesti, mutta noin ylipäätään minusta riittää jos on ihan lauseella tai parilla sanottu hevosesta jotakin, mistä saa tarpeeksi selkeän kuvan siitä millainen tapaus kyseinen heppa on. Makuja ja mieltymyksiä toki on monia, mutta minulle riittäisi vallan mainiosti pienikin tiedonmurunen. Periaatteessa olen jopa sitä mieltä, että lyhyempi ja tiiviimpi luonne on parempi kuin pitkä ja jaaritteleva. Tuon ensimmäisen esimerkkilinkkisi takaa löytyvä pätkä on hyvä esimerkki sellaisesta muutaman lauseen pläjäyksestä, joka kertoo tarvittavan 🙂

  Toisaalta sen tiedonmurusen ei mielestäni ole pakko löytyä juuri luonnekuvauksesta, vaan se voi yhtä hyvin olla vaikka päiväkirjamerkinnässä tms, jos hevosen omistaja harrastaa mieluumin sellaisia. Luonnekuvus-otsikon alta sen vain löytää helpommin 😄 • @susiraja said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  Noista kuvista sen verran, että onko sellainen (kauniskuvainen) hevonen persoonallinen, jonka kuvissa poseeraa jokin “joka toisen tallissa” seisova hevonen? Esim. Hippoksen kuvapankin kuva, joku kansallisessa poninäyttelyssä kahdenkymmenen ihmisen kuvaama shettis, Benny de Ruiterin kuvat… Kuvat, jotka näkyvät vähän joka tallilla, tai ainakin kuvan hevonen/poni on jonkun kuvaamana vähän joka tallilla.

  Minusta tällä ei oo merkitystä, vaan sillä millainen persoona niiden kuvien ympärille on rakennettu. Voi olla hevoset aivan identtisillä kuvilla joista tulee täysin eri “fiilis” ja sitten kolmas josta ei hengi mitään fiilistä. 😄


 • Kouluratsastajat

  @hapero said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  tekeekö kauniit sivut ja kuvat hevosen persoonallisemmaksi kuin esimerkiksi rumat sivut tai kuvat? Mitä esteettiset sivut kertoo hevosen persoonallisuudesta?

  Ehkä pelkkä hevosen persoonallisuus on aika kapea ajatus sillä esimerkiksi sivujen ulkoasu antaa kokonaisuudessaan yleiskuvan siitä millaisessa ympäristössä hevonen asuu. Ja sen kautta muodostuu omassa päässä hevosen persoonallisuus.

  Korostaisin tuota, että se persoona on mun mielestä just siellä jokaisen omassa pääkopassa muodostunut asia. Toiselle toinen hevonen on mielettömän persoonallinen ja toiselle se sama hevonen ei ole yhtään persoonallinen. Ja uskoisin, että vaikka joku hevonen olisi useamman mielestä persoonallinen niin sekään ei välttämättä johdu samasta syystä.

  En tiedä mitä ihmiset ajattelevat kun käytetään sanaa persoonallinen hevonen. Itselleni se on enemmänkin sitä, että hevonen herättää mussa positiivisen mielikuvan.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @susiraja said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  Noista kuvista sen verran, että onko sellainen (kauniskuvainen) hevonen persoonallinen, jonka kuvissa poseeraa jokin “joka toisen tallissa” seisova hevonen? Esim. Hippoksen kuvapankin kuva, joku kansallisessa poninäyttelyssä kahdenkymmenen ihmisen kuvaama shettis, Benny de Ruiterin kuvat… Kuvat, jotka näkyvät vähän joka tallilla, tai ainakin kuvan hevonen/poni on jonkun kuvaamana vähän joka tallilla.

  Mulle ainakin moni vapaastikopioitavissa kuvissa oleva hevonen on persoonallinen, koska en todellakaan näe näitä hevosia IRL, enkä käy kuvailemassa sellaisissa paikoissa missä suurin osa virtuaaliharrastajista käy. Eli en kykene “karsimaan” käyttämistäni kuvista, niitä “joka toisen tallin” hevosia. Olisi mielestäni myös hassua vaatia, että rahattomat ja kamerottamat “eivät saisi” käyttää näitä “joka toisen tallin” hevosten kuvia. En väitä siis, että tarkoittaisit viestilläsi sitä, ettei kuvia saisi käyttää. Mutta ihmisillä on niin erilaiset lähtökohdat, ettei URL saisi olla “persoonattomia” kuvia.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Nyt kun tästä persoonallisuudesta tuli puhe, niin miulle ei oikeastaan ole väliä, onko esim. hevosella, jota etsin jalostukseen, tai myynnissä olevan varsan vanhemmilla, luonnetta, koska ensin miun huomio keskittyy nimiin, sukuun, kuviin (lähinnä onko kuvat vai ei) ja sivuihin. Mutta kuten sanottu jo useampaan otteeseen tässä(kin) topassa, ei ole yhtä ainutta tapaa harrastaa, ja jokaiselle persoona(llisuus) tarkoittaa eri asiaa ja muodostuu eri osa-alueista 🙂

  Tykkään kuitenkin tosi paljon lukea muiden luonteita (ja tekstejä), mutta toisaalta olen itse aika laiska (ja epävarma) kirjoittamaan mitään. Viime aikoina tosin talliin on tullut “puolivahingossa” muutamakin hevonen, joille on tehnyt mieli kirjoittaa siltä istumalta täysipitkä luonne, mutta olen tyytynyt kiteyttämään mielikuvan lyhyesti (saikkuviikko ja käsi hajalla -> ei innosta yhdellä kädellä naputella niin pitkiä tekstejä kuin mieli tekisi 😄)


 • Suomenhevoskasvattajat

  @viivuska Me ei missään nimessä ajettu takaa sitä, etteikö näitä (vapaastikopioitavia) “joka toisen tallin” kuvia saisi käyttää! Käytämmehän mekin, riemusta kiljuen. 😄 Tällä hetkellä tosin taitaa melko lailla joka hevosella olla itse otetut/ostetut kuvat, mutta olemme käyttäneet ja käytämme jatkossakin myös Hippoksen kuvapankin sekä eri kuvaajien vapaasti kopioitavia kuvia.

  Lähinnä pohdimme sitä, että syökö se kuvien persoonallisuutta, jos se kuva / kuvissa esiintyvä hevonen tulee vastaan vähän siellä sun täällä. Jokainen käyttää tietenkin just niitä kuvia joihin on mahdollisuus, oli kyse sitten vapaasti kopioitavista, itse otetuista, ostetuista tai kuvaluvilla olevista (farmi)kuvista. 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  @susiraja said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  Lähinnä pohdimme sitä, että syökö se kuvien persoonallisuutta, jos se kuva / kuvissa esiintyvä hevonen tulee vastaan vähän siellä sun täällä.

  Mun mielestä se kuva on osa sitä kokonaisuutta, persoonaa. Esimerkiksi kun hevosilla on eri nimet. Jos hevosella on ns. tusinanimi (joskus nimestäkin voi tulla tällainen kuva 😉 ), tusinakuvat ja vielä vaikka todella yleinen suku, niin kyllä hevonen on silloin vähän “persoonaton”. Mutta jos hevosella on mielenkiintoinen nimi (jo nimi kertoo jotain hevosen luonteesta/persoonasta) ja edes puolet suvusta jotenkin erityinen, niin ei ne kuvat mitään haittaa.

  Tähän luonnekeskusteluun. Mä en yksinkertaisesti ikinä lue niitä. Katson, että joo kappas sillä on luonne, no kiva. Omistaja jaksaa panostaa. Mutta itse en jaksa. Jos hevosella on kiva nimi, suku ja kuvat, niin ei luonteettomuus haittaa, ellei se jotenkin pomppaa sivuilta esiin. Esim. sivun täyttö lorem ipsum jutuilla tms, on mielestäni typerämpää kuin se, ettei sivuilla ole ollenkaan mitään tekstejä. • Mulle muodostuu aina tietty kuva hevosesta omaan päähäni kuvien ja nimen pohjalta, joka näkyy sitten taas niissä päiväkirjamerkinnöissä.

  Kun valitsen hevosia vanhemmille niin isoin tekijä on hevosen suku. Mulla on itselläni näitä ns. huonompia ja parempia hevosia. Jos haluan jonkun tamman varsasta tasokkaamman mitä emä itse on, niin silloin valitsen paremman orin (eli sellaisen joka tulee paremmista sukulinjoista ja on rakenteellisesti korrekti). Tietty sama toistuu toisinpäinkin. Yleensä meillä on tammat niitä huonompia. Mulla menisi ikä ja terveys jos alkaisin vielä miettimään luonteitakin, etenkin kun sitä valinnanvaraa ei niin hirveästi ole.

  Syndurissa orit astuu kausittain. Eli tietty ori on yleensä kahden kauden verran käytössä jalostuksessa, jonka jälkeen poistuu kokonaan siitoksesta. Kausittain varsoja voi syntyä samalle orille kahdesta viiteen ja yleensä astuvat kaikki suvultaan samanpituiset tammat. Jos ei ole suvullisesti sopiva tai yhdistelmä on aiemmin toteutettu, niin valitaan joku muu ori. Tämä voi mennä nyt vähän turhaksi informaatioksi 😄 Syndurissa on tasan yksi tavoite ja se on islanninhevosten kasvatus. Ei ne hevoset kisaa, ei ne käy laatuarvosteluissa.

  Sananen vielä noihin identtisiin kuviin

  Mua ainakin häiritsee jos samasta hevosesta on kuvia useammallakin muulla hevosella. En pysty silloin sitä hevosta ajattelemaan uniikkina vaan mun päässä alkaa häilyyn ne tusina muuta hevosta identtisillä kuvilla. Tämä ei kuitenkaan aina vaikuta omiin päätöksiini käyttää jotakuta hevosta jalostuksessa tai ostaessani hevosta.

  Ensimmäinen asia mitä katson sivuilla on ulkoasu, sivujen siisteys. Seuraavaksi katson kuvat ja jos hevosella on ns. massakuvat, niin saatan silloin katsoa läpi sormien jos nimi ja suku on muutoin kunnossa.

  Hah, tulipa kunnon romaani 😄


 • Kouluratsastajat

  @susiraja said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  syökö se kuvien persoonallisuutta, jos se kuva / kuvissa esiintyvä hevonen tulee vastaan vähän siellä sun täällä.

  Ainakaan omaan silmään ei syö. Jos esimerkiksi teidän tallilla ja toisella tallilla olisi hevonen samoilla kuvilla, muodostuisi siitä kuitenkin omassa päässä eri hevonen. Hevosilla olisi kuvien lisäksi sivuilla kaikkea muutakin joka tekee siitä sen hevosen. Erilainen ulkoasu, eri sukutaulu, tekstiä tai ei teksitä ollenkaan. Vaikka mä en tekstejä lue niin tekstillinen hevonen on silti kiinnostavampi kuin tekstitön (koska jos ostaisin jälkeläisen niin tekstit omaava vanhempi kävisi todennäköisesti laatuarvosteluissa joissa toivoisin sen käyvän). • @hm said in Miten saada hevoset kaupaksi? Missä voi parantaa?:

  Mulle muodostuu aina tietty kuva hevosesta omaan päähäni kuvien ja nimen pohjalta, joka näkyy sitten taas niissä päiväkirjamerkinnöissä.

  No tämäpä juuri, mutta se vaan ei sieltä välttämättä välity toiselle ihmiselle. Toisaalta ei joskus välity luonteestakaan vaikka se olisi kirjoitettu.

  Mua ainakin häiritsee jos samasta hevosesta on kuvia useammallakin muulla hevosella. En pysty silloin sitä hevosta ajattelemaan uniikkina vaan mun päässä alkaa häilyyn ne tusina muuta hevosta identtisillä kuvilla.

  Tässä huomaa miten eri tavalla ihmiset näkee samat asiat. Eikä se oo huono juttu. Eiköhän tänne mahdu monensorttista harrastajaa.

  Noista identtisistä kuvista sanottakoon, että just tää pointti oli myös sellainen mikä mua vähän hämmensi ja hämmentää edelleen kun oli taannoin tää keskustelu kantakirjatuloksista ja niiden pisteytyksen yhtenäisyydestä. Kun tosiaan mie miellän ne samoillakin kuvilla olevat hevoset ihan eri persooniksi, enkä näe ongelmana vaikka niillä tulisi isojakin piste-eroja näyttelyissä / kantakirjassa. (Hevos)näyttelyistä en tosin niin tiedä, mutta eikös ainakin kantakirjassa (irl, luonnollisestikaan ei url) arvostella myös sen hevosen käyttäytymistä, esiintymistä ja luonnetta. Vaikka tämä ei ole arvosteltava kohta meidän pikseliponeilla, miellän asian niin, että se siellä virtuaalitodellisuudessa vaikuttaa. • Ilmaisin itseni huonosti ja epäselvästi joten kyselijöille yritän vielä selventää tätä mun näkemystä persoonattomista meriittihirmuista.

  Kun klikkaan itseni jonkun tallin sivuille, mua ei kiinnosta se löytyykö hevosilta näitä “massakuvia” vaan se, että kymmenellä tallin hevosella ei ole samoja kuvia. Jos tallissa on kaksi hevosta aiemmin mainitsemillani meriittiriveillä, ne on mulle vielä siinä vaiheessa persoonattomia ja “harmaata massaa”. Mutta muilla tavoin mä muodostan käsitykseni hevosen persoonasta: toinen on musta kaksipolvinen tamma nimeltä Hepo ja toinen kolmepolvinen rautias ori nimeltä Humma.

  En osaa yhtään ilmaista asiaani selkeästi mutta pointtina siis se, että vertaan tallin hevosia toisiinsa enkä toisten tallien asukkaiden kanssa. Ei ne meriittirivit syö sitä nimen+kuvan+suvun luomaa persoonaa mutta ei myöskään lisää sitä. Meriittirivejä vertailemalla monet hevoset on ihan samanlaisia, mutta niillä on nimet ja kuvat sun muut mitkä ne erottaa toisistaan.

  Jos kahdella hevosella on samat kuvat mutta eri nimet niillä on eri persoonat ja jos näistä toisella olisi meriittirivi ja toisella ei, niin se meriititön olisi mun silmissä persoonallisempi. Enkä tiedä miksi, sillä siihen meriittejä keränneeseen hevoseen on mahdollisesti panostettu paljon meriititöntä enemmän tekstien muodossa.

  (Sorit epäselvästä tekstistä, tän lapsen nukkumaanmenoaika taisi mennä jo)


 

2
Online

798
Käyttäjät

10.3k
Aiheet

183.9k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.