Suomenhevoskantakirja • Suomenhevoskantakirjassa puhaltavat muutoksen tuulet!

  Suurin muutos tapahtuu ylläpidossa: VP astuu ylläpitäjän pestistä sivuun tehtyään hyvää ja arvokasta työtä kantakirjan parissa yli vuoden ajan. Dookien kanssa ylläpitäjäksi ryhtyy Lissu T.
  Muut muutokset tullaan näkemään tulevissa tilaisuuksissa. Kantakirjakeskustelun perusteella jaettavia palkintoja aletaan tarkkailemaan ja seuraamaan paremmin, ja pisteitä toki siinä samalla. Tähän haluamme kuitenkin huomauttaa, että vaihtuvuutta tulee edelleen, kuten nyt ja aina ennenkin, olemaan niin pisteissä kuin palkinnoissakin.

  Lisäksi kantakirjakeskustelussa puheeksi tulleet Sorelin “potkut” perutaan. Sorelille on lähetetty asiasta sähköpostia, ja halutessaan hän voi palata tuomariksi.

  Nyt hyvin esiin nousseet anonyymimahdollisuuden tarjoavat kyselyt tulevat osaksi myös suomenhevoskantakirjaa, ja alta löytyy linkki auki olevaan palautelomakkeeseen. Vastaukset tulevat ylläpidolle anonyymeinä, joten toivomme rehellisiä ja avoimia vastauksia ja kysymyksiä, jos jokin mietityttää. Kannustamme tietenkin omalla nimimerkillä palautteen antamiseen, mutta anonyymi palaute on aivan yhtä arvokasta. 🙂 Lomakkeeseen voi siis kirjoittaa vapaasti risut ja ruusut, sekä muuta mielen päällä olevaa asiaa (kehitysehdotuksia, kysymyksiä tms).

  Viimeisimpänä muttei lainkaan vähäisimpänä, kantakirjan osoite muuttuu. Uusi osoite on http://varjoton.net/shktk !


 • Suomenhevoskasvattajat

  Julkaistaanko tilaisuudet edelleen eri päivinä kuukaudesta vai tuleeko tietty päivä jolloin tilaisuus aukaistaan? 🙂 • @eepu Toistaiseksi tilaisuudet julkaistaan satunnaisina päivinä kunkin kuukauden viimeisellä viikolla. 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  @suomenhevosktk kiitoksia tiedosta! Helpottaa kummasti kun tietää edes suurinpiirtein milloin tilaisuus tulee julki 🙂


 • Kenttäratsastajat

  Kiitokset VP:lle kaikesta työstä kantakirjan parissa 💕 Lissulla varmasti oikeankokoinen jalka jääneisiin saappaisiin 😎


 • Esteratsastajat

  Kiitokset minunkin puolestani @VP lle työpanoksesta ❤ ja kiva ettei tilaisuuden julkaisupäivä ole aina sama, muttei koko kuukautta tarvitse kytätä koska se kutsu tulee, että mukaan ehtii 😄 Varmasti enemmän uusiakin kasvoja ehtii nyt mukaan ktk, kun päivä vaihtelee, ennen kun tuntui ettei niitä omia ehtinyt saamaan mukaan kuin kerran pari vuodessa niin latisti uusienkin harrastajien innostusta tuoda ktk hevosia mitä kasvattien omistajien kanssa jutustelin : ) Niin ja ihanaa kun välillä on ollut niitä “kelvottomien” tilaisuuksia, että nekin pääsevät näytille 😄 • @suomenhevosktk mun mielestä on erittäin hyvä, ettei tilaisuuksia julkaista aina tiettynä päivänä ja mieluusti haitari julkaisupäivän kanssa voisi olla viikkoakin suurempi. Satunnainen julkistamispäivä mahdollistaa kaikille tasapuolisen osallistumisen, eikä kukaan voi käyttää ns. automaattista viestinlähetystä - kuten kävi silloin kun kokeilussa oli julkistaa tilaisuus tiettynä päivänä.

  Ja iso kiitos @VP kantakirjan eteen tekemästäsi työstä ❤


 • Oreihin hurahtaneet

  Minäkin haluan kiittää @VP :tä työpanoksestaan ja toivottaa @Lissu n tervetulleeksi. 🙂 Vähän pelotti jo, miten shktk tästä jupakasta nousee, mutta ilo nähdä että sen työ jatkuu! Nostan hattua anonyymikyselylle, varmasti madaltaa kynnystä monelle puhua asioista. • Iso käsi Lissulle hommaan ryhtymisestä. • Ennen mitään muuta pieni ilmoitusasia; Sorel on palannut takaisin tuomaririveihimme. Tervetuloa takaisin!

  Palautelomakkeeseen on tullut joitakin vastauksia. Olemme lukeneet palautteet useampaan kertaan, ja otamme niistä koppia. 🙂

  1. Mikä kantakirjassa toimii, mikä on hyvää?
  Tähän mennessä 7 vastausta. Kaikkein eniten vastauksista nousee esiin kantakirjan aktiivisuus (tuomarointinopeus, lisätilaisuudet). Näistä kiitos kuuluu luonnollisesti ripeille tuomareillemme!

  2. Missä kantakirjan pitäisi mielestäsi parantaa?
  Tähän mennessä 6 vastausta. Tämän kysymyksen vastaukset erosivat toisistaan huomattavasti enemmän kuin ensimmäisen. Palautetta tuli muun muassa jalostussuunnista (niihin toivotaan tarkkuutta), jo käsittelyssä olleista piste- ja palkintoeroista, miten tilaisuuksissa on lähes aina samojen ihmisten hevoset, että palautekyselyitä voisi olla enemmän sekä muutamia muita seikkoja. Puramme tässä auki muutamia.

  Jalostussuunnat
  Tällä hetkellä hevosen saa kantakirjata mille tahansa suunnalle kilpailunäytöistä riippumatta. Ainoana poikkeuksena P-suunta, jolle voi kantakirjata vain pienhevoskokoisia suomenhevosia. Muutamassa palautteessa toivottiin tarkkuutta jalostussuuntiin ja siihen, miten kirjaussuunnan pitäisi vaikuttaa hevosen pisteisiin. Lisäksi toivottiin, josko tuomarit voisivat kirjoittaa kommentin, mikäli hevonen olisi pärjännyt toisella jalostussuunnalla paremmin.

  On totta, että erinomainen ratsutyyppi ei mahdu samaan hevoseen kuin erinomainen juoksijatyyppi. Saman hevosen kuvilla on voinut saada samaa palkintoa J- ja R- suunnille (tai vaikka P- ja R- suunnille, ja onhan näitä variaatioita), mutta näissä tapauksissa tasaisiin pisteisiin on vaikuttanut todennäköisemmin hevosen muu rakenne (esimerkiksi hyvät jalka-asennot ovat samat jalostussuunnasta viis). Eri suuntien hevosissa toki on eroja, joten tämä asia menee korvan taakse. Emme halua alkaa sanelemaan tuomareillemme, miten mikäkin hevonen tuomaroidaan ja mille suunnalle.

  Piste- ja palkintoerot
  Näistä on puhuttu viime aikoina paljon. Suora lainaus viimeisimmästä tuomarisähköpostista;

  Osa teistä, jolleivat jopa kaikki, on varmasti seurannut Keskustan kantakirjamietintätopicia. Tämän keskustelun perusteella jaettavia palkintoja aletaan tarkkailemaan ja seuraamaan paremmin, ja pisteitä toki siinä samalla. Tämä ei tarkoita sitä, että tuomarin tulisi antaa samalle/vastaavalle kuvalle aina täsmälleen samat pistemäärät, tai ettei loppupisteissä saisi olla mitään heittoja. Pyrimme tällä palkintotarkkailulla lähinnä siihen, ettei tietyn kuvan/hevosen palkintoluokka heilahtelisi tuomarikokoonpanon mukaan. Jokaisesta hevosesta ei vieläkään tarvitse olla samaa mieltä, eikä piste- ja palkintoheittoja saada koskaan täysin pois (eikä ole tarkoituskaan!). Ennemmin eroavaisuuksia, joista keskustellaan, kuin että jokaisella hevosella on rivillinen täsmälleen samaa pistemäärää. 🙂

  Eli esimerkiksi Hippoksen kuvapankin kuvalla ei tulevaisuudessa(kaan) tule saamaan joka kerta täsmälleen samaa pisteriviä. Samalle/samankaltaiselle kuvalle tulevat isot piste- ja palkintoerot pyrimme kuitenkin supistamaan, tai ainakin perustelemaan, mikäli jonkun hevosen palkintoluokka tippuu.

  Tuntuu että tilaisuuksissa (etenkin aiemmin kun julkaistiin samana päivänä) on aina samojen ihmisten hevoset ja etenkin uudet jäävät jalkoihin.

  Tämä on ikävää, mutta tähän meidän on ylläpitäjinä hankala vaikuttaa. Emme kerro kellekään, milloin avaamme tilaisuuden, vaan porukka osallistuu kun huomaa tilaisuuden/kuulee siitä muilta. Ilmoittautumisjärjestykselle emme mahda mitään. Pohdimme kuitenkin, että voisimme joku kuukausi pitää lisätilaisuuden sijasta toisen, tavallisen tilaisuuden niiden ihmisten hevosille, jotka eivät ensimmäiseen tilaisuuteen mahtuneet.

  Palautekysely
  Aloitukseen linkitetty palautekysely on toistaiseksi auki, emmekä ole sitä ihan heti sulkemassa. Jos suljemme ollenkaan. 😄 Mikäli suora yhteydenotto jännittää, laita palautteesi/kysymyksesi anonyymisti lomakkeen kautta.

  3. Vapaa sana
  Tämä kohta kirvoitti tähän mennessä eniten kommentteja, 9 vastausta. Ihania tsemppiviestejä, hyviä kommentteja sekä kysymysehdotuksia ja rakentavaa palautetta. Näitä(kin) oli hurjan mukava lukea!

  Ennen on ollut tainut olla niin, että tammat ja orit ovat olleet omina tilaisuuksina. Ehdottaisin, että jatkossakin voisi olla että yksi omistaja voisi tuoda x määrä tammoja ja x määrä oreja.

  Emme lähtisi takaisin ori-/tammatilaisuuksiin tai sukupuolikiintiöön (ellei se ole harrastajaenemmistön toive). Nykyinen malli antaa harrastajalle mahdollisuuden kirjata kolme hevosta per tilaisuus, sukupuolesta viis, eikö se liene keneltäkään pois? Mutta, kuten todettua, mikäli enemmistö haluaa sukupuolen mukaan jaetut tilaisuudet tai sukupuolikiintiön, ne ovat täysin toteutettavissa. 🙂

  Olisi hyvä jos joissakin tilaisuuksissa olisi esim. kiintiö sellaisille joilta ei sh-ktk hevosia vielä löydy, en tiedä olisiko tämä haasteellista tai tulisiko käyttöä, mutta ajattelin vinkata mahdollisuudesta.

  Tämä voi olla hieman hankala, tai ainakin työläs, toteuttaa. Joskin isompana kysymysmerkkinä; montako ensikertalaista suomenhevoskantakirjaajaa löytyy per tilaisuus? Ennemmin ratkaisemme tämänkin lisätilaisuudella niille, jotka eivät kerinneet varsinaiseen tilaisuuteen, kuin että laitamme tilaisuuksiin kiintiön/rajoituksen, jolle ei välttämättä ole käyttöä kuin silloin tällöin.

  “Hevosen voi kantakirjata mille tahansa suunnalle riippumatta kilpailunäytöistä tai vanhempien kantakirjasuunnista.” Oon kyllä tyytyväinen ktk:n toimintaan, mutta tämä sääntö on mielestäni melkoisen typerä.

  Mitä mieltä muut harrastajat ovat? Pitäisikö hevosilta vaatia tietyn suunnan painotusta (ja mahd. kisatulosta / kisaamattomilta vaikkapa pk-merkintä tai jotain muuta todistetta?), jotta se oikeuttaa kirjaamaan tietylle suunnalle? P-suunta on tällä hetkellä ainoa, joka oikeasti rajoittaa, eikä päästä 166cm hevosta P-suunnalle. Tai edes 149cm hevosta.

  Toivoisin, että vaikka shktk onkin kahden ihmisen ylläpitämä ja oma tunnuskin Keskustaan löytyy, että viestit silti allekirjoittettaisiin jos niitä ei ole ns. yhdessä kirjoitettu. Se parantaa sitä avoimuutta.

  Sähköpostit allekirjoitamme molempien nimillä, Keskustaviestien kohdalla se ei oikeastaan käynyt edes mielessä. Jos muutkin tätä toivovat, niin toki! Tosin olemme kirjoittaneet (ja tulemme kirjoittamaan kaiken vähänkään isomman) kaiken yhdessä, niin Keskustaviestit kuin tuomarisähköpostin, seuraavalla kaavalla;

  • pohdimme, mitä haluamme kertoa / mihin vastata
  • raakaluonnos, ”muistilista” itse viestille
  • toinen kirjoittaa viestin puhtaaksi, kysyy mielipidettä, parannusehdotuksia, ”unohtuiko jotain?”
  • mahdolliset korjaukset / viime hetken lisäykset
  • kun molemmat ovat tyytyväisiä, toinen lähettää/julkaisee viestin

  Joskus on tullut isoja pettymyksiä just siinä, että hevonen on jäänyt kolmospalkinnolle sen yhden pisteen takia, mutta ymmärrän sen ettei kaikkia rajatapauksia voida nostella enkä ole koskaan näistä lähtenyt edes laittamaan viestiä. Harmitellut lähinnä vain omassa päässä. Kolmoset on yleensä myös olleet sellaisia hevosia, joiden kanssa olen ollut itsekin sitä mieltä että max kakkonen saattais tulla, hyvällä tuurilla, mutta ettei se kolmonen yllätä. Se yhden pisteen päähän jääminen vaan tuntuu pahemmalta kuin monella pisteellä palkinnon vajaaksi jääminen. 😄 Ymmärrätte varmaan.

  Tämän halusimme nostaa muidenkin nähtäväksi. Ymmärrämme erittäin hyvin, kyllä meitäkin harmittaa (niin kantakirjoissa kuin laatiksissa!) yksi puuttuva piste paljon enemmän kuin kaksi. Niin lähellä, mutta niin kaukana. 😄

  Tuomareille voisi järjestää jonkun sh-KTK tuomarikurssin, jossa panostettaisiin etenkin huomiomaan suomenhevosilla olevista virheistä ja kuinka paljon niistä tulee rokottaa ja missä määrin. Lisäksi koulutusta eri tyyppien ja suuntien arviointiin.

  Tästäkin otimme kopin, ja olemme pohtineet, millaisen tuomarikoulutuksen ja/tai -ohjeistuksen saisimme aikaiseksi. Lajilaatuarvosteluiden pisteytys (selkeät raamit sille, millaisilla kuvilla pääsee mihinkin pisteisiin) on ollut pohdinnassa, joskin sen soveltaminen pelkkiin rakennekuviin vaatii työstämistä. Isoimpana ongelmana tässä on se, ettemme halua lähteä sanelemaan tuomareidemme mielipiteitä suorilta käsin, vaikka jotkin raamit onkin hyvä olla.
  Lisäksi VSR:n Rodusta -sivu on ollut pohdinnan alla, tämä ja rotumääritelmä auttavat jo pitkälle. Mikäli joku keksii jotain tuomarikurssiin liittyvää, laittakaa ihmeessä viestiä! Tätä pyöritellään vielä ensin ylläpidon, sitten tuomareiden kanssa.

  Lisäksi eräs tuomareistamme ehdotti, että tilaisuudessa tuomaroineet tuomarit listattaisiin tulosten yhteydessä. Mitä mieltä olette (niin harrastajat kuin tuomarit)?


 • Esteratsastajat

  Mielestäni tuo sääntö, että saa vapaasti ilmoittaa mihin kantakirja-alueeseen tahansa on hyvä, koska joskus voi löytää esim. ravihevoselle ne ihanimmat ja sopivimmat kuvat sille hevoselle vaikka ratsun kuvilla : ) Ja toisinaan pienhevosen kuvatkin voivat olla niin rajalla olevan kokoisen hevosen kuvat, että se pärjäisi ratsupuolella vaikka paremmin, mutta kisatulokset valjakosta / raveista.

  Mielestäni tuomareiden nimiä ei tarvitse tilaisuuksissa mainita, vaikka ne nyt hevosktk esillä ovatkin. Poniktk ei kuitenkaan ole, joka on hyvä asia, koska silloin mahdolliset risut sekä ruusut kulkevat ylläpidon kautta (=tietoon). • @suomenhevosktk said in Suomenhevoskantakirja:

  Mitä mieltä muut harrastajat ovat? Pitäisikö hevosilta vaatia tietyn suunnan painotusta (ja mahd. kisatulosta / kisaamattomilta vaikkapa pk-merkintä tai jotain muuta todistetta?), jotta se oikeuttaa kirjaamaan tietylle suunnalle? P-suunta on tällä hetkellä ainoa, joka oikeasti rajoittaa, eikä päästä 166cm hevosta P-suunnalle. Tai edes 149cm hevosta.

  En itse oikein tiedä minkälainen käytäntö tähän olisi hyvä, mutta onhan se vähintäänkin hupaisaa, että selkeästi ratsuksi merkitty ja ainoastaan ratsukisoja kiertänyt ratsusukuinen hevonen on kirjattu vaikka T-suunnalle, koska sieltä se nyt vaan saa rakenteensa puolesta sen paremman palkinnon. Toisin sanottuna hevonen on rakenteensa puolesta liian huono ratsusuunnalle, vaikka se on selkeästi sen käyttötarkoitus 😄 Mun mielestä ei ole kuitenkaan aiheellista alkaa vaatia kisatuloksia tai tekstejä kantakirjasuuntaa varten, mutta mutta…

  Lisäksi eräs tuomareistamme ehdotti, että tilaisuudessa tuomaroineet tuomarit listattaisiin tulosten yhteydessä. Mitä mieltä olette (niin harrastajat kuin tuomarit)?

  Itse en ainakaan tällä tiedolla tekisi oikeastaan mitään, mulle riittää että ylläpito on kartalla, ketkä ovat tuomaroineet tilaisuudessa x.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Mitä mieltä muut harrastajat ovat? Pitäisikö hevosilta vaatia tietyn suunnan painotusta (ja mahd. kisatulosta / kisaamattomilta vaikkapa pk-merkintä tai jotain muuta todistetta?), jotta se oikeuttaa kirjaamaan tietylle suunnalle? P-suunta on tällä hetkellä ainoa, joka oikeasti rajoittaa, eikä päästä 166cm hevosta P-suunnalle. Tai edes 149cm hevosta.

  Minä olen aina ollut sitä mieltä, että on juuri hyvä, kun hevosen saa kirjata mille suunnalle haluaa. Minusta hevosilta ei kuulu kantakirjaan vaatia kilpailutuloksia, eikä suvun perusteella voida päättää hevosta esim. juoksijaksi. Luulisi olevan harrastajille nimenomaan etu, että saa päättää sen suunnan mihin kuvien hevonen parhaiten käy, tai sitten halutessaan voi kaikki laittaa sinne ns. oikean painotuslajin suunnalle. 🙂 • Jos hevosilta alkaisi vaatia kisatuloksia tms jotta ne voisi kirjata tietylle jalostussuunnalle, tulisi valjakkopainotteisista suomenhevosista ongelma. Mun mielestä valjakkopainotteiset ei ole ratsuja eivätkä juoksijoita. Kannatan sitä, että saa itse päättää mille suunnalle hevosen kirjaa. 🙂 • @juulia said in Suomenhevoskantakirja:

  Jos hevosilta alkaisi vaatia kisatuloksia tms jotta ne voisi kirjata tietylle jalostussuunnalle, tulisi valjakkopainotteisista suomenhevosista ongelma. Mun mielestä valjakkopainotteiset ei ole ratsuja eivätkä juoksijoita. Kannatan sitä, että saa itse päättää mille suunnalle hevosen kirjaa. 🙂

  Tai hevoset jotka ovat ainoastaan jalostuskäytössä, eivätkä kisaa ollenkaan…? • Mitä jos onkin kyseessä ex ravuri, jolta löytyy tuloksia sekä raveista että ratsukisoista? Miten silloin päätetään kantakirjaussuunta? Teoriassahan on mahdollista että suomenhevonen on voinut olla ensin ravuri, sitten koulutettu ratsuksi ja siinä ohessa koluttu myös työhevoskisoja jos hevosella on ollut riittävästi kapasiteettia.

  Kannatan myös sitä että hevosen saa kantakirjata valitsemalleen suunnalle. Kävi myös mielessä, että jos tähän välttämättä täytyy saada joku muutos niin mitenköhän toimisi jos ylläpito päättäisi kantakirjattavan hevosen suunnan?


 • Sekalaisen sakin omistaja

  Mitä mieltä muut harrastajat ovat? Pitäisikö hevosilta vaatia tietyn suunnan painotusta (ja mahd. kisatulosta / kisaamattomilta vaikkapa pk-merkintä tai jotain muuta todistetta?), jotta se oikeuttaa kirjaamaan tietylle suunnalle? P-suunta on tällä hetkellä ainoa, joka oikeasti rajoittaa, eikä päästä 166cm hevosta P-suunnalle. Tai edes 149cm hevosta.

  IRL-maailmaan vedoten en menisi vaatimaan tällaista. Toki ymmärrän hyvin logiikan tämän takana, etenkin ravurit vs. ratsut yhtälössä. Silti musta on kiva, että hevosen saa kirjata sinne suunnalle, minne se tuntuu parhaiten sopivan. IRL moni ratsusuokki on ravisukuinen ja monia ratsuja ja ravureita on kantakirjattu työhevossuunnalle. Suokit on myös monipuolisia otuksia ja ravuri voi hyvin kilpailla myös ratsastuslajeissa, etenkin helpommissa luokissa.

  Lisäksi voisi muuten olla kiva, jos hevosen pystyisi kirjaamaan mahdollisesti useammalle suunnalle, ellei tämä ole jo sallittua? Ainakin piekkarit olisi kiva saada sekä piekkarisuunnalle, että ratsu-, ravi- tai työsuunnalle painotuksen mukaan. 🙂

  EDIT: Mutta ehkä tuo useammalle suunnalle kirjaaminen virtuaalimaailmassa on vähän turhan hifistelyä jo, kun hevosia on muutenkin se sata ja kantakirjatilaisuuksissa tilaa rajoitetusti. 😄 • @hanne said in Suomenhevoskantakirja:

  Lisäksi voisi muuten olla kiva, jos hevosen pystyisi kirjaamaan mahdollisesti useammalle suunnalle, ellei tämä ole jo sallittua? Ainakin piekkarit olisi kiva saada sekä piekkarisuunnalle, että ratsu-, ravi- tai työsuunnalle painotuksen mukaan. 🙂

  Ainakin joskus on näin pystynyt tekemään, mutta musta vaan tuntu ettei hevoset menestyneet niin hyvin jos ne kirjasi kahdelle suunnalle, niin en oo nykyään laittanut pienhevosia harvoin kuin yhdelle ja muulle kuin P-suunnalle 😄


 • Esteratsastajat

  On sallittua ainakin sääntöjen mukaan, pl. tietenkin pienhevoset johon ei voi muita ilmoittaa : ) (tuohon vaan sitten pätee se että uusi tulos jää voimaan vaikka olisi huonompikin)


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @jannica niin eli ei ole mahdollista olla ns. kahdessa eri kantakirjassa samaan aikaan, vaan uudempi kantakirjatulos kumoaa vanhan kantakirjauksen? 😃


 

20
Online

845
Käyttäjät

11.0k
Aiheet

199.1k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.