Mietinnöissä kantakirjat


 • Suomenhevoskasvattajat

  Mä en myöskään ole vallankaappauksen kannalla, kuitenkin jollain tasolla kannatan äänestystä luotettavuudesta tai jokin vastaava äänestys ylläpidosta - harrastajakunnalla kuitenkin on iso merkitys, ja moni voi kokea olevansa tyytymätön asioihin mutteivat uskalla tuoda sitä ilmi. Jos jokin äänestys tehdään, niin musta olisi parasta jos äänensä voisi antaa anonyymina. Epäkohtia on paljon, jotka muakin häiritsee ja oonkin niitä pohtinut itsekseni. Oon vaan ollu viime kuukaudet on-off harrastaja, joten ajatuksia ei ole tullut sanottua kenellekään.

  Sekin että shktk ylläpidolta ei tule kommenttia juuri mihinkään ja VPn hyökkäävyys on todella turhauttavaa ja ollut myös syy siihen miksen ajatuksiani ole tuonut ilmi… Niinkun aikaisemmin kirjoitinkin, ei voi edes yrittää olla ystävällinen. • @cannabia said in Mietinnössä kantakirjat:

  @lissu ja IRL erimerkiksi hevosen omistaja saattaa vaikuttaa tuomarin mieltymykseen hevosesta, samoin kuin koirilla - osa omistajista karttaakin siksi tiettyjä tuomareita 😉 URL sen sijaan hevosen omistajalle ei ole tai ei missään nimessä pitäisi olla mitään merkitysta sen suhteen minkä palkinnon hevosen saa, vaan yksinomaan arvostellaan se hevonen niistä kuvista jotka sen sivuilla on.

  En sen enempää ota asiaan kantaa tai mitään puolia halua tähän sen enempää ottaa, poneilut on aika tauolla just nyt ja muutenkin pysyn mielummin vähän sivussa jos en nyt ihan palavalla halulla halua mitään kommentoida.

  …Mutta ihan varmasti sillä pärställä on myös url vaikutusta. Eihän sillä naamalla PITÄISI olla myöskään irl vaikutusta, mutta on, joten miksi sillä EI olisi myös url? Ihmisiähän virtuaalihevostelijatkin ovat.


 • Oreihin hurahtaneet

  Mä en puutu mihinkään mutta haluan vain sanoa @dookie lle ja @VP lle kiitokset aktiivisesta toiminnasta kantakirjassa, oon suokkiharrastajana ollut hyvin tyytyväinen. Multakin näitä palkittuja löytyy kolmosesta ykköseen ja niinhän sen pitääkin mennä. 🙂 • Itse olen ollut tyytyväinen suomenhevoskantakirjan toimintaan tähän päivään saakka. En ole lafkan aktiivisempia käyttäjiä, en ole seurannut piste-eroja tai muuten lainkaan seurannut palkittuja. Se mitä tätä aihetta lukiessa selvisi, tuli pienoisena järkytyksenä. Kyllä mun mielestä ylläpitäjän pitäisi ottaa osata palautetta vastaan ja käsitellä sitä rakentavasti eikä ottaa palautetta haistatteluna ja potkia tuomaria pihalle vain sen takia että joku erehtyy kertomaan oman mielipiteensä. Jos suomenhevoskantakirja on herättänyt näin paljon närää, niin siellä ei varmasti voi olla kaikki kunnossa. Tilaisuudet ovat pyörineet loistavasti ja tuloksetkin ovat tulleet ennätysajassa, mutta se on vain yksi osa kantakirjan pyörittämistä.

  Yllä on ollut hyviä pointteja ja hyviä kehitysehdotuksia, jotka toivottavasti ylläpito ottaa huomioon ja osaa lähteä kehittämään suomenhevoskantakirjaa harrastajien toiveiden pohjalta.

  Mulla ei tainnut olla mitään konkreettista sanottavaa, ajattelin kuitenkin tuoda omat ajatukseni julki.

  Tämän keskustelun pohjalta päätin itse karsia loputkin suomenhevoset pois. Jos meininki on tämä kantakirjassa ja ylläpidolla, niin ei kiitos. Onneksi tämä ei ole pois omasta harrastuksestani. Suomenhevospiirit ovat muutenkin muuttuneet viimeisen parin vuoden aikana todella kunnianhimoiseksi ja omasta mielestäni myös mauttomaksi kun kaikilla hevosilla pitää olla pakolliset miljoona eri meriittiä. Monta hienoa kasvattajaa lopettanut tai kadonnut, vanhalinjaiset ei ole enään niin suuressa arvossa mitä ennen (korjatkaa jos olen väärässä).

  Toivon todella että tämä ei heijastu VRLn työryhmään tai vaikuta millään tavalla VRLn toimintaan. • @hm said in Mietinnössä kantakirjat:

  Toivon todella että tämä ei heijastu VRLn työryhmään tai vaikuta millään tavalla VRLn toimintaan.

  Tämä. Ei mulla muuta. Jatkakaa. • Suurin ongelma on suuret piste-erot, joka johtaa kantakirja palkinnon pomppimiseen jopa kuukauden aikavälillä. Tälle asialle ei tehdä mitään tuomarityön kyseenalaistamiseen vedoten. Eli kantakirjalla ei ole minkäänlaista linjaa eikä pisteitä pahemmin seurata.
  -> Tämä on tiedossa ja sisäistetty, ja nyt kun asia on tullut puheeksi ja on tullut ilmi, että se häiritsee harrastajia, niin asiaan mietitään ratkaisu. Tämä ei tapahdu nyt, eikä huomenna, vaan sitten kun ehditään miettiä ja pohtia niitä mahdollisesti sopivia ratkaisuja. Ja mun tietääkseni ihan kaikissa kantakirjoissa on ollut ja tulee aina olemaan palkintojen vaihtelua ja pomppimista, vaikka sitä kuinka yritettäisiin ehkäistä.

  Rajatapaushevosten pisteiden tarkistaminen ja niiden nosto. Malliesimerkkiin vaikka tuo Lavilan Viljo, joka pitäisi olla jo varsin tuttu näky orisuoran kuvilla:
  –> esim1 80p. KTK-I
  –> esim2 81p. KTK-I - oli II-palkittu (79) kävi korottaan, vei turhan tilan varsinaisesta tilaisuudesta, jos piste olisi pykätty heti kättelyssä ylöspäin koska onhan tämä oikeasti ykkösen hevonen!
  –> esim3 79p. KTK-II
  –> esim4 76p. KTK-II
  –> esim5 81p. KTK-I
  –> esim6 83p. KTK-I
  –> tässä jo vähän erilainen seisotus 70p. KTK-II
  http://varjoton.net/turmeltaja/orit/turmeltajanaslak.html - maaliskuussa 19 + 18 + 18 + 18 = 73p
  http://morinhirsi.weebly.com/halla.html - huhtikuu 17 + 15 + 17 + 16 = 65p.

  Lainatakseni ylempää Lissun tekstiä asiaan liittyen:
  “rupes häiritsemään kun ylläpidon 79p hevonen nostettiin 80p vaikka muille ei (ilmeisesti?) oltu näin tehty. Tästä mä sitten laitoin postia, jossa pyysin, josko muidenkin kuin ylläpidon hevoset voisi tarkistaa ja mahdollisesti korottaa ne pisteet. Tämän jälkeen tuomareille lähti kyselyä, onko pistekorotus rajatapauksissa OK.”

  • Kuten aikaisemmin jo kirjoitin, niin kyllä, olen korjannut OMIA pisteitäni joskus jälkikäteen pisteellä tai kahdella, jos olen halunnut nostaa jonkun hevosen paremmalle palkinnolle viime tipassa. Ylläpidon, SEKÄ MUIDEN. En vain ylläpidon. Jos tämä on vilppiä ja epärehellisyyttä, niin selvä, sitten ilmeisesti muutama muukin tuomari tähän syyllistyy.

  Kantakirjalle esitettyihin kysymyksiin vastataan todella ympäripyöreästi tai hyökkäävästi. Ylläpidon pitäisi pystyä pysymään asiallisena ja seisomaan sanojensa takana. Keskustelua on, mutta kysymyksiin ei vastata tai niitä väistellään, enkä tarkoita vain omia tekstejäni.

  • Mä olen parhaani mukaan yrittänyt näihin kysymyksiin vastata, mutta tämä homma alkaa menemään niin sekavaksi syyttelyksi, että mulla ei oikeasti ole enää hajuakaan, kelle mun pitäisi sanoa ja mitä, että siitä olisi jotain hyötyä. VP:n kaikki sanomiset otetaan provosoivana ja hyökkäävänä (joo, on kirjoitettu kärkkäästi mutta niin on moni muukin, ja viesteissä on kuitenkin joku pointti), joten mikä järki hänen on tänne enää kirjoitella? Edelleen, vastataan parhaamme mukaan kysymyksiin, jos niissä on joku tolkku.

  Konkreettisia asioita ei hirvästi tapahdu. Useampi on ihmetellyt linjausta (mitä ei ole) ja mielestäni tässä kohtaan ylläpidon olisi pitänyt alkaa miettiä, olisiko linjalle tarvetta, koska kantakirjan käyttäjät selkeästi sitä kaipaisi? Linjan vahtiminen ja palkintoluokkien heiluminen on tiedostettu ongelmaksi myös KTK:n puolella: “Kukaan ei seuraa palkintojen välisiä eroja, ainakaan mitenkään virallisesti. Toki olemme pistäneet merkille isot vaihtelut, mutta niitä tapahtuu tosiaan lähinnä silloin, kun tuomarit vaihtuvat. Ja koska meillä on ollut useita ylimääräisiä tilaisuuksia ja tuomareita on paljon, olemme myös kierrättäneet tuomareita melko paljon. Viime aikoina ollaan pyritty kuitenkin käyttämään tiettyjä tuomareita, juurikin siksi, että pisteet ovat yhteneväisemmät, kuin joidenkin muiden, huomattavasti tiukempien tuomareiden kanssa.”

  • Tästäkin olen mielestäni jo useaan otteeseen sanonut, että MUUTOKSIA TULEE TAPAHTUMAAN. Ei tällä sekunnilla, koska mulla ainakaan ei ole niitä ratkaisuja tuosta noin vain päässäni, vaan niitä pitää miettiä ja kehitellä. Eli mä en tiedä mitä muutoksia tässä parin päivän aikana olisi pitänyt tapahtua??

  Täällä keskustelussa on käynyt ilmi, että useammat harrastajat kannattaisivat linjan tarkkailua. Moni on myös ihmetellyt pisteiden ja palkintojen heittelyä. Mitkä ovat olleet selitykset näille? Ei mielestäni kovin kummoiset.

  • Eihän näihin ole mitään sen kummoisempia selityksiä, kuin tuomarierot. Jos asia olisi aikaisemmin tullut puheeksi ja olisi käynyt ilmi, että se häiritsee näin monia, niin totta kai asiaan olisi puututtu aikaisemmin. Kumpikaan meistä nyt vain ei satu olemaan ajatustenlukija, ja kun pääasiallinen palaute on ollut pelkkää hyvää, niin mun mielestä tästä on nyt turha raivota. Asia tulee muuttumaan, kun siihen keksitään ratkaisu.

  Lisäksi useammassa viestissä on ihmetelty ylläpidon käytöstä (eniten ylläripotkujen osalta). Ylläpitäjiltä tälläisessä laitoksessa odotetaan sitä asiakaspalvelu käytöstä, mutta kun asioista keskustellaan vähän negatiivisempaan sävyyn, tulee vastahyökkäys todella terävästi. Niin kauan, kun pystyy miellyttämään ylläpitoa kaikki on hyvin, mutta kun tuot asiaa esille, niskaan hyökätään ja minun kohdalla tuomarityölläni ei ole heille enään käyttöä. Tähänkään en ole saanut järkevää vastausta ja potkuja on perusteltu jopa luottamuspula takia - olin 2kk tuomari ja olisi varsin mukava tietää, mistä luottamuspula on tullut tässä ajassa kun pisteenikin olen nopealla tahdilla saanut laitettua? Potkujen saaminen kantakirjan tuomaristosta oli malliesimerkki, miten EI voida toimia. Jos toinen suuttuu ja antaa potkut, eikä perustele niitä toiselle ylläpitäjälle, eikä kunnolla myöskään asiaa julkisesti - ihmettelevälle herääkin kysymys; mitä kaikkea muuta shktk:ssa päätetään ilman, että ylläpito kommunikoi keskenään? Olisiko tilanne mennyt reilusti niin, että ylläpito keskustelee päätöksestä, ottaa yhteyttä minuun ja asiasta keskustellaan ja jos ei ratkaisua tule = olisin itse varmasti poistunut tuomaristosta, mutta se ei ihan näin mennyt. Suututtiin, mutta mistä? Sähköpostiviestiin vastaamatta jättämisestä ja siitä tulee “fudut”?

  • Tästäkin olen jo kirjoittanut. Ihmiset tekevät virheitä, ihan kaikki. Joskus isompia, joskus pienempiä. Tämä asia olisi pitänyt hoitaa asiallisesti ja aikuismaisesti, mutta niin ei nyt tapahtunut. Mun mielestä on tärkeämpää päästä asioista yli ja oppia niistä virheistä, kuin jäädä jauhamaan niistä. Meillekö ei tarvitse antaa uutta mahdollisuutta yhden virheen takia? Sehän se vasta reilua onkin.

  Se, että aivan rehellisesti ja suoraan sivusta seuranneena laittaa hämmentymään, kun ylläpidon omistuksessa olevat hevoset kiskovat korkeita pisteitä ja kun samalla kuvalla tuleva saa sitten ne huonot pisteet ja ehkä jopa sen eri palkintoluokan palkinnon, menee toimintaan maku. Mielestäni tämä Lissun mainitsema ihmetys, mistä mainitsin ylempänä, kertoo jo toiminnasta jotain. Kuinkahan usein dookie nosti omia pisteitään rajatapauksissa? Onko muistissa niitä hevosia (tai edes kuvissa olleita IRL hevosia) muita, kuin toisen ylläpitäjän hevonen, mihin on viitattu?

  • Tähän vastasin jo osittain aikaisemmassa. Eli kyllä, olen välillä nostanut ylläpidon sekä muiden hevoset, en vain ylläpidon hevosetn pisteitä, jos olen niin parhaaksi kokenut. OMIA pisteitäni. Ja ei, en todellakaan muista niistä sadoista hevosista, jotka olen ktk:ssa tuomaroinut, että kenelle antamiani pisteitä olen nostanut yhdellä. En muista, eikä mun mielestä ole reilua pyytääkään muistamaan - mä olen tuomaroinut jokaisessa tilaisuudessa “uuden” kantakirjan aikana, eli aika monta hevosta.

  Eihän tämä voi vain mennä näin! Ei tämä voi enään jäädä tähän, jotain ratkaisuja on tehtävä tai voin olla aika varma, että suomenhevosten myyntimarkkinat täällä hiljenee ja lujaa. Onko se sitä mitä toivotaan? Onko tämä kantakirja se, joka palvelee asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla, heitä kuunnellen ja edustaen yhteisen hyvän puolesta? Minusta ei, ei enään. He itse halusivat astua parrasvaloihin, joten otetaan nyt kaikki asiat pöydälle kun tämä keskustelu on avattu. Tässä omat perustelut, mietteet ja murheet. Esimerkkihevosia olisi niin pitkä lista, että menee tovi kaikki lisätä, joten en ainakaan tähän hetkeen sitä aloita tekemään ja muiltakin harrastelijoilta on tullut tänne esimerkkejä pisteytyksisistä.

  • Ei tämä olekaan jatkumassa näin, kuten olen jo aika monesti sanonut. Muutoksia parempaan tulee tapahtumaan, kun niistä ehditään keskustelemaan. Harmillisesti vain meillä molemmilla on myös shktk:n ja virtuaalihevosten lisäksi muuta elämää, joten emme ihan oikeasti ole vain ehtineet istumaan alas ja juttelemaan näistä tulevista muutoksista ja parannuksista. Ja tällä hetkellä kaikki energia ja huomio kiinnittyvät tähän keskusteluun ja sen miettimiseen.

  Kysymys: Mikä on kantakirjan tehtävä ja tarkoitus? Siinäpä tähän hetkeen mielenkiintoinen pohdintaa aiheuttava kysymys

  • Tarjota harrastajille kantakirjaustilaisuuksia ja olla yksi osa harrastustapaa? Vai pitääkö tässäkin olla joku syvällisempi tarkoitus? Mielestäni olemme tilaisuuksia ja palkintoja tarjonneet, jos ne eivät ole jotakuta miellyttäneet tai toimintamme on ollut jonkun mielestä huonoa, niin olen pahoillani, mutta me emme edelleenkään ole ajatuksenlukijoita. Nyt asioista on puhuttu ja nostettu esille, kyllä, mutta aikaisemmin hyvin vähän.

  @Lissu
  Ennen huhtikuun tilaisuuttahan mä en ole käynyt kaikkia rajatapauksia täsmällisesti läpi, vaan olen vain tulosten kasaamisvaiheessa korjannut sen pisteen jollekin, jos olen muistanut että “hei tää oli se superhieno, mun mielestä tämä ansaitsee ykkösen” ja se on ollut mahdollista omia pisteitäni korottamalla ilman suurta lovea aiheuttamatta. Eli teidän heppa on jäänyt korottamatta todennäköisesti ihan vain vahingon/huolimattomuuden takia.
  Huhtikuun tilaisuudessahan ja siitä eteenpäin nämä kaikki rajatapaukset käydään läpi. 🙂


  Mulla on nyt neljäs kuumepäivä menossa ja olo sen mukainen (josta johtuu myös mahdolliset sekavat kirjoitukset, yritän kyllä oikolukea raapustukseni ensin), joten en nyt sen enempää jaksa keskittyä kommentoimaan esille tulleita asioita. Kaikki viestit olen lukenut, ja hyviä pointteja on tullut ja paljon, ja niistä otetaan kyllä koppia, kunhan VP saa aikataulunsa rauhoitettua (jonka takia hän ei esim ole täälläkään ehtinyt pyörimään saatika mitään ideariihtä pitämään). Mä nyt vain toivoisin, että tämä lynkkausmeininki ja salaliittoteorioiden kaivelu loppuisi. Mulle on ainakin opetettu, että virheistä pitää oppia ja niitä tehtyään voi antaa uuden tilaisuuden. Ja mun mielestä tässä ei ole tapahtunut mitään niin peruuttamatonta, etteikö meille sitä tilaisuutta voisi antaa. Jonkun mielestä varmasti on, mutta sille mä en voi mitään. Me ollaan jo pyydetty anteeksi ja myönnetty virheemme, kerrottu että kantakirjaa tullaan kehittämään ja parantamaan kun ehditään ja pystytään, niin en mä tiedä mitä muuta tässä voi vielä sanoa tai tehdä. • Palkintojen pomppimisesta on kyselty ja ihmetelty jo aikaisemminkin, sähköpostitse ja linessä edelleen VP:n silmien alla. Ei tämä teille NYT uutena asiana tullut. Ei kiinnostanut silloin, mutta nyt alkoi kiinnostamaan kun asia on tuotu julki?

  VP ei ole asiaan kommentoinut oikein mitenkään, joten sitä odotellessa. Tulkoon jahka ehtii, kyllä me odotamme. Miksi VP ei tänne enään kirjoittaisi? Hänellä on mielestäni jonkinlainen velvollisuus tulla kantakirjan ylläpitäjänä tänne selvittämään tämä tilanne ja vastaamaan harrastajien kysymyksiin. Toki nämä eivät nyt ole mitään kivoja kysymyksiä, mutta ylläpito osaa varmasti asian hoitaa asiaan kuuluvalla tavalla?

  Ja se, että porukka pelkää kommentoida, koska VP tulee silmille. Sen takia homma on saanut jatkua miten on mennytkään, koska kukaan ei uskalla asiasta mainita, mutta nyt on kissa pöydällä. Rehellisesti vain tuntuu että ei ole kovin paljon kiinnostanut seurata tapahtumia, eikä ilmeisesti aikaakaan ole ollut, joten tässä on lopputulos.

  Oletteko katsoneet ympärillenne? Mitä tapahtuu tällä hetkellä suomenhevospiirissä? Ei näytä kovin hyvältä… Myös minulle on tullut henk.koht viestiä henkilöiltä, jotka haluavat keskustella asiasta ja ovat kanssani varsin samaa mieltä asioista, mutta eivät uskalla tänne tulla siitä sanomaan, enkä ihmettele miksi.


  Tilanne on vähän surullinen kuten linessä sen totesin. Minulla ei ainakaan ole enään mitään luottoa ja kunnioitusta ylläpitoa kohtaan, erityisesti käsittämättömistä potkuista johtuen ja tämän tilanteen ollessa mikä on. En itse enään pysty enkä tule käyttämään suomenhevoskantakirjan palveluita, koska luotto ylläpitoon on mennyt. Tämä tarkoittaa silloin sitä, että oma harrastamiseni päättyy siihen, koska en pysty harrastamaan niinkuin haluan. Olen tavoitteellinen harrastaja ja tallini on täynnä rakennekuvallisia hevosia, jotka tähtäävät kantakirjaan. Koska se ei enään ole mahdollista, Huvituksen 12-vuotta kestänyt taival on tullut tiensä päähän. • Kyllä se mulle nyt vaan tuli vähän uutena asiana, kuten olen sanonut, niin Lissu on ainoa, joka aiheesta on laittanut sähköpostia. Tietysti asia sisäistettiin jo silloin, mutta kun asiasta tuli viestiä vain yhdeltä henkilöltä, niin emme ajatelleet sen olevan näin iso ongelma. Nyt tiedetään, ja nyt sille tehdään jotain.

  VPllä nyt sattuu olemaan paljon menoja ja on tälläkin hetkellä tekemässä yli 12h työvuoroa, joten hänen vastauksiaan saa varmasti hetken odotella. Ja mihin kysymyksiin tässä nyt vielä pitää vastata, mä luulin että olen jo vastannut aikalailla kaikkiin mihin pystyn? Jos mun vastaukset eivät riitä, niin sitten toki täytyy varmaan odotella, jos VP niihin haluaa vastata. Mä en häntä voi pakottaa, jos hän itse ei sitä halua.

  Jos porukka ei uskalla laittaa asioista meille viestiä, niin mä en sille valitettavasti voi mitään. Kurja ja huono juttuhan se on, mutta oikeasti, voinko mä tehdä asialle jotain? Jos joo, niin kerro toki mitä. Mä olen mielestäni pyrkinyt olemaan aina ystävällinen ja kohtelias, enkä muilta kuulemieni kommenttien mukaan ole siinä aina epäonnistunutkaan. Tässä ketjussa joo, mutta en todellakaan ole ainoa.

  Ollaanko katsottu ympärillemme? Totta kai. Tämän ketjun jälkeenhän suomenhevospiirit ovat lähteneet laskuun, mutta mitä sille voi tehdä just nyt? Mun mielestä ei mitään, ennen kuin me ehditään pohtimaan niitä kehitys- ja parannustapoja. Suoraansanottuna se on tietenkin paska juttu, jos näinkin moni kokee, että me ollaan täysin epäkelpoja ylläpitäjiä tämän ketjun ja siinä ilmi tulleiden asioiden takia, vaikka tähän asti suurin osa harrastajista on vaikuttanut suhteellisen tyytyväisiltä. Mutta mä en ihan rehellisesti tiedä, mitä mä voin tehdä asialle, miten mä voin muuttaa enää näitä asioita kun anteeksipyynnöt on esitetty ja toimintatavat on kerrottu. Ja jos me ollaan niin huonoja, epäluotettavia ja surkeita ylläpitäjiä kun täällä annetaan ymmärtää, niin sitten varmaan etsitään uusi ylläpito, jos sitä halutaan. • Luen tämän ketjun ajatuksella myöhemmin (ja vastaan pidemmin), mutta kiitos @dookie ! Minä sain tuohon (jo varmasti surullisenkuuluisaan) Viljoheppaan tyhjentävän vastauksen, ja olen enempi ko tyytyväinen tuohon pisteiden tarkistukseen/korotukseen, myös oman hevosen osalta. 😊

  Sanon myös sen, että vaikka olen tässä kysellyt, ihmetellyt ja kyseenalaistanut, niin mun tekstissä ainakin se on asia, joka riitelee/on eri mieltä. Sitä paitsi; minäkin tuomaroin suokkikantakirjassa, voihan siellä olla hevonen jonka palkintoluokka on ollut mun pisteistä kiinni! En mä aina oman tuomarointini jälkeen jää katselemaan muiden pisteitä korjatakseni omiani (joskus kyllä, kun on tullut omia pisteitä muokattua), siksi on hyvä, että ylläpito saa nostaa (tai vaikka laskea!) mun pisteitä, jos siellä on mun pisteiden kohdalla kupru muuhun pisteriviin nähden.

  Vaikka olen tässä peräänkuuluttanut mielipidettäni ylläpidon vastuusta, olen samaan aikaan sitä mieltä, että tuomari voi itsekin pohtia pisteitään. Onko väkisin annettava 14p, jos kolme muuta on antanut 18p? Lainasin aiemmin yersinion älyttömän hyvää viestiä, ja lainaan uudestaan.

  Mun mielestä tuomarilla ei kantakirjassa saa olla omia vahvoja henkilökohtaisia mieltymyksiä vaan kantakirjassa tuomaroidessa tuomaroidaan Kantakirjan antamien raamien mukaan.

  Voidaan mielestäni soveltaa myös muotoon “Mun mielestä tuomarilla ei kantakirjassa saa olla omia vahvoja henkilökohtaisia mieltymyksiä vaan kantakirjassa tuomaroidessa tuomaroidaan mahdollisimman samalla linjalla”. Tähän voivat tuomarit vaikuttaa ihan itse.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @lissu said in Mietinnöissä kantakirjat:

  Mun mielestä tuomarilla ei kantakirjassa saa olla omia vahvoja henkilökohtaisia mieltymyksiä vaan kantakirjassa tuomaroidessa tuomaroidaan Kantakirjan antamien raamien mukaan.

  Voidaan mielestäni soveltaa myös muotoon “Mun mielestä tuomarilla ei kantakirjassa saa olla omia vahvoja henkilökohtaisia mieltymyksiä vaan kantakirjassa tuomaroidessa tuomaroidaan mahdollisimman samalla linjalla”. Tähän voivat tuomarit vaikuttaa ihan itse.

  Lissu toi mun ajatukset todella hyvin ilmi, joten tämän pätkän allekirjotan täysin!


 • Sekalaisen sakin omistaja

  En halua enää sen enempää osallistua tähän itse kantakirjahäslinkiin, koska oma harrastamiseni on melko jäässä tällä hetkellä, enkä ole koskaan ollut mikään kantakirja-aktiivi, mitä nyt muutaman hevosen sinne yrittänyt tiputella kerran pari vuodessa. 😄

  Itse olen ollut aina suhteellisen tyytyväinen kaikkien kantakirjojen toimintaan, tai jos jotain häikkää onkin joskus ollut, ei se ole ollut niin merkittävää, että olisin kokenut tarvetta alkaa sen suurempiin toimenpiteisiin. Mun mielestä mikään vallankaappaus ei ole tarpeellista. Lähinnä lähtisin sellaiseen vain, jos jonkun lafkan ylläpitäjä olisi kadonnut kokonaan, kuten joskus on käynyt.

  Mutta yksi kehitysidea mulla olisi koskien ihan jokaista virtuaalilaitosta VRL:sta kantakirjoihin ja yhdistyksiin, joka on käytössä aika monessa yrityksessä ym. Miten olisi jonkin sortin anonyymi mielipidekysely vaikka kerran vuodessa? Se voisi olla ihan simppeli “risut & ruusut”-lappu tai sitten laajempi kysely koskien laitoksen eri osa-alueita, ihan ylläpidon kiinnostuksesta riippuen. Toteutus olisi helppo tehdä vaikka jollain Google Formsilla ja samaa lomaketta voisi hyödyntää vuodesta toiseen.

  Tällaiseen vastaamiseen olisi varmasti matalampi kynnys, kuin omalla naamallaan henkilökohtaisesti sähköpostin tai yksityisviestin laittaminen, erityisesti (meillä) hiljaisemmilla, konflikteja välttelevillä harrastajilla. Ei siis sillä, että kaikilla välttämättä mitään suurempaa mielipidettä olisikaan, kuten ei oikeastaan itsellänikään, mutta ne pienemmätkin ajatukset voisi helposti tuoda esille tällaisella systeemillä.

  Tällainen anonyymi kysely varmasti poikisi niitä urpoja perustelemattomia “paska laitos, paskat ylläpitäjät” -viestejäkin, jotka voi sitten jättää huomiotta, kuten ht.netissä olemme oppineet. 😄 Mutta niiden joukossa saattaisi tulla myös niitä varteenotettavia kehitysehdotuksia, jotka muuten jäisivät sanomatta, koska “on varmaan tärkeämpiäkin asioita niin en viitsi tällä ylläpitoa vaivata”, “mikäs minä olen mitään ehdottamaan kun olen vaan tällainen puskaharrastaja”, “en uskalla sanoa, jos ne suuttuu ja leimaannun valittajaksi” jne.

  Toki ennenkin on ollut näitä ehdotustopikkeja foorumeilla, mikä on ollut huippu juttu! Mutta edellä mainittujen syiden vuoksi tällainen voisi toimia ehkä vielä paremmin?

  Tälläinen nyt vaan tuli mieleen. 🙂

  Ihmisiä ollaan kaikki ja ihmisten välillä on aina enemmän tai vähemmän jännitteitä johtuen jo ihan luonne-eroista ja useimmiten väärinymmärryksistä, eikä kaikki vaan aina tule toimeen toistensa kanssa, vaikka se tavoitteena onkin. Silti toivon @Lissu a lainaten, että kaikessa toiminnassa asiat pysyisivät asioina, eikä tarvitsisi ajautua henkilökohtaisuuksiin.

  Ja voisin vielä sanoa, että kiitos ihan kaikille aktiivisille ihmisille, että meillä ylipäätään on kaikkea tällaista toimintaa, joka tuo harrastajia helposti yhteen, eikä tarvi ihan omissa oloissaan nyhjätä, vaikkei muuten niin sosiaalinen olisikaan.

  T. “en halua ottaa sen suuremmin kantaa, mutta kirjoitanpa silti romaanin.” 😅


 • Suomenhevoskasvattajat

  Kannatan vahvasti @Hanne n ehdotusta vuosittaisesta kyselystä! 🙂 • Minäkin kannatan @Hanne n kyselyideaa! • Noniin, mielenkiintoisia näkemyksiä sekä ehdotuksia ketju täynnä. Hyvä! Dookie onkin ylempänä jo kertonut kaiken sen, joka mulla olisi ollut kerrottavana - ei mulla ole siis mitään kummoisempaa lisättävää hänen teksteihinsä. Niitä on vähän hassua kirjoittaa uudestaan, kun sisältö ja sanoma on tismalleen sama.

  Jonkinlaista kehitystä tietysti on tapahduttava, mutta se ei tapahdu päivässä eikä kahdessa, sen ymmärtää toivottavasti jokainen työssäkäyvä ihminen. Kehitysjana ja konkreettinen suuntaus tarvitsee ajan kanssa pohtia, miettiä plussat ja miinukset ja tuoda vaikka ehdotelmat tänne Keskustaan. On fakta, että joku muutos miellyttää toista, kun taas toiselle se saa karvat pystyyn - koskee ihan kaikkia elämänosa-alueita, ihan kuin tätäkin. Yritetään kuitenkin ihan yhdessä tuumin löytää kultainen keskitie, joka palvelee valtaosaa harrastajia. Se kuitenkin on ollut ja on vastedeskin kantakirjan pääpointti.

  Eikä sekään mahdollisuus ole poissuljettua - tietenkään -, että joku muu taho ottaa kantakirjasta vetovastuun ja kehittää sitä entisestään. Se on ihan sopimuskysymys ja suokkiharrastajien tahtovalinta.

  Nyt mä jatkan muita pakollisia juttuja, parempaa lauantai-iltaa ihan jokaiselle. 😊 • @VP eli kaikki on nyt fine ja dookie on puolestasi tehnyt työn ja ottanut asiaan kantaa, mutta silti hän ei omien sanojensa mukaan pysty kaikkeen vastaamaan. Täällä on monia kysymyksiä, jotka odottavat itse pääjehun mietteitä.

  Saisinko jo ne selitykset potkuilleni? Mikä ylläpito ei keskustele asioista ja toinen toimii mielivaltaisesti kysymättä asioista yhtään mitään? Mitä muuta on tehty toiselta ylläpitäjältä kysymättä?

  Toiset ovat tänne kirjoittanut aikamoisia tekstejä ja nähnyt vaivaa tuoda asiansa esille ja tulet kuittaamaan vain, että komppailet dookieta ja nyt on kaikki hyvin ja tämä oli tässä? 😆 • Ei mulla sit loppuviimeksi ollutkaan enää hirveästi sanottavaa ja vastattavaa, kun topicia luki. Muilta on tullut hirmu hyviä viestejä ja ideoita, etenkin Hannen äänestysideaa kannatan lämpimästi! Jokaisesta laitoksesta pitää saada antaa palautetta, niin positiivista kuin… no, negatiivista, sillä jos joku kokee vääryyttä sehän on negatiivista. Ei (mahdollisten) epäkohtien osoittaminen automaattisesti ole haistattelua. Tästäkin topicista huomaa, että osan mielestä kantakirjalinjan seuraaminen on hyvä ja toivottava asia, toista puolta ei kiinnosta niin hirveästi. Välimaastoon jää varmasti monta Tetrismielipidettä miksattuna tähän topiciin esitetyistä kannoista.

  Jos jokin asia on yhden ihmisen mielestä epäkohta, siihen ei välttämättä kannata puuttua (riippuu totta kai asiasta, yritän olla yleistämättä!). Jos useamman ihmisen mielestä jossain on parannettavaa tai jokin ei toimi, asiaa kannattaa tarkastella. Kuten tässä topicissa on tehty ja luvattu tehdä, joten ei siitä nyt oikeasti enempää.

  @hanne said in Mietinnöissä kantakirjat:

  Mutta yksi kehitysidea mulla olisi koskien ihan jokaista virtuaalilaitosta VRL:sta kantakirjoihin ja yhdistyksiin, joka on käytössä aika monessa yrityksessä ym. Miten olisi jonkin sortin anonyymi mielipidekysely vaikka kerran vuodessa? Se voisi olla ihan simppeli “risut & ruusut”-lappu tai sitten laajempi kysely koskien laitoksen eri osa-alueita, ihan ylläpidon kiinnostuksesta riippuen. Toteutus olisi helppo tehdä vaikka jollain Google Formsilla ja samaa lomaketta voisi hyödyntää vuodesta toiseen.
  Tällaiseen vastaamiseen olisi varmasti matalampi kynnys, kuin omalla naamallaan henkilökohtaisesti sähköpostin tai yksityisviestin laittaminen, erityisesti (meillä) hiljaisemmilla, konflikteja välttelevillä harrastajilla. Ei siis sillä, että kaikilla välttämättä mitään suurempaa mielipidettä olisikaan, kuten ei oikeastaan itsellänikään, mutta ne pienemmätkin ajatukset voisi helposti tuoda esille tällaisella systeemillä.
  Tällainen anonyymi kysely varmasti poikisi niitä urpoja perustelemattomia “paska laitos, paskat ylläpitäjät” -viestejäkin, jotka voi sitten jättää huomiotta, kuten ht.netissä olemme oppineet. Mutta niiden joukossa saattaisi tulla myös niitä varteenotettavia kehitysehdotuksia, jotka muuten jäisivät sanomatta, koska “on varmaan tärkeämpiäkin asioita niin en viitsi tällä ylläpitoa vaivata”, “mikäs minä olen mitään ehdottamaan kun olen vaan tällainen puskaharrastaja”, “en uskalla sanoa, jos ne suuttuu ja leimaannun valittajaksi” jne.

  Tämä, tämä, tämä. Jo siksi, ettei niitä kehujakaan välttämättä muisteta antaa, ellei foorumilla satu olemaan sopivaa topicia! Ja ihan varmasti on ihmisiä (voisin kuvitella, että etenkin nuoremmista/tuoreemmissa/aremmissa harrastajissa?), jotka arastelevat vähän kaikkia isompia/vanhempia/kuuluisampia/ylläpitäjiä, vaikkei mitään syytä olisikaan. Lisäksi juuri Hannen mainitsemat, tuossa ylläolevassa lainauksessa esittämät perusteet.

  Yhdestä asiasta olen hirveän iloinen, ja hihkuin siitä jo @dookie lle; hevostalli.netissä ei ole yhden ainuttakaan viestiä (asiallista tai niitä peristeisiä puskanikillä annettuja ”vtt mitä paskaa, vähänkö noikin on perseestä”). Ihmiset ovat puhuneet joko Keskustassa, Linessä, keskenään tai olleet puhumatta, mutta se perus ht.netin trollaaminen on oikeasti jäänyt välistä. Minusta tämä on mahtavaa! Ja jos jokin anonyymi, yleispätevä jokaista laitosta koskeva kyselykaavake saadaan aikaiseksi, ht.netin anonyymisuojalla tuskin on enää merkitystä. Kaikki varmasti ymmärtävät, ettei jokainen uskalla sanoa jokaista asiaa ääneen omalla nimimerkillään, vaikkei asian ääneen sanomisesta olisikaan mitään seurauksia.

  Kyllä anonyyminäkin saa keskustella ja antaa palautetta, totta kai. Mutta eivätköhän kaikki tiedä, mitä ajan takaa tuolla ht.net-tasoisella kirjoittelulla. Onhan sielläkin asiaa puhuttu, yhtään niitä asiakommentteja ja -keskusteluita väheksymättä.

  edit:// “Ei mulla sit loppuviimeksi ollutkaan enää hirveästi sanottavaa” … 😅 • Mä oon ollut kokonaisuutena tyytyväinen kantakirjojen toimintaan, toki käytän vain hevos- ja poniktk palveluja. En itse seuraa muuta kuin palkintoja ja yhteispisteitä. Hyvähän se on kuitenkin vähän seurata, että linja pysyy tai toisin sanoen tuomareiden arviossa ei ole suuria ristiriitaisuuksia. Mun mielestä ylläpitäjien ei kuitenkaan ole tarvetta kytätä liian totisesti esim. pisteheittoja samoilla kuvilla eri tilaisuuksien välillä.

  Tuosta vuosittaisesta kyselystä, niin ehkä sitä tulisi annettua kiitostakin helpommin kun palautetta kysytään. Kannattaa kuitenkin miettiä kysymysten asettelu huolella ja tehdä kyselystä mahdollisimman yksinkertainen. Yksikin tökkivä, pakollinen avoin kenttä saa meinaan ainakin minut kirjottamaan vaikka mieluummin vapaamuotoisen palautteen omalla nimellä 😄


 • Suomenhevoskasvattajat

  Luin tämän kaiken kerralla ja jäin miettimään yhtä juttua, jota ei vieläkään kukaan ole kommentoinut: mites ne potkut nyt? Perutaanko ne? Yksi anteeksipyyntö on kuultu, mutta jos minua olisi noin kohdeltu, haluaisin kyllä toiseltakin sen kuulla oikein kunnolla kera sen, että potkut on peruttu. Toisaalta en tiedä kyllä haluaisinko enää itse tuomaroida tuollaisen jälkeen, mutta olenkin varmaan paljon herkkänahkaisempi.

  Ja kyllä, ainakin minun oli tosi vaikeaa avata oma suu edes näin pienestä asiasta. Yritän aina olla hiljaa omassa nurkassa.


 • Moderaattorit

  Että sellainen keskustelu sitten. Sain luettua koko keskustelun, ja välissä mieli muuttui moneen kertaan sen suhteen, että kirjoitanko tänne mitään vaiko en - siis uskallanko kirjoittaa vaiko en, että saanko tästä paskaleiman otsaan, mutta antaa mennä. Mistähän sitä siis aloittaisi, oih ja voih huokaisee hän.

  Olen osittain pettynyt ja kiitollinen. Kaikenlaisia tunteita pyörii nyt mielessä, enkä oikein osaa kirjoittaa järkevästi sitä, mitä haluaisin - etenkin kun olin hetken poissa koneelta ja kirjoittaminen jäi kesken. Pahoittelut siis mahdollisesti sekavasta viestistäni.  Ensiksi, hienoa että ihmiset keskustelevat!

  Jossain vaiheessa keskustelu kuitenkin päätti kääntyä suomenhevosten kantakirjaan. Noh, olen minäkin miettinyt aina toisinaan kyseisen kantakirjan piste-eroja ja kyllä sitä välillä miettii, annetaanko pisteitä naamakertoimen mukaan (jo ennen uuden ylläpidon vaihtumista, enkä ole ainoa). Nyt selvisi kuitenkin se, että pisteistähän ei pidetä mitään kirjaa tai annettujen pisteiden eroista ei keskustella sen enempää tuomareiden kesken, vaan annetaan mennä “ihan sama”-asenteella. Ei se nyt vaan ole ihan sama.

  Kuten Sorel mainitsi:
  - Ei kantakirjan palkinto voi pomppia kuin kumipallo 3kk sisällä lähes 10 pisteen verran, 4 pistettä vielä ok. Mutta ylläpito on tässä avoimesti ilmoittanut, että linjaa ei ole, eikä tätä asiaa seurata. (Mitä ihmettä?!)

  - HevosKTK:ssa käyn läpi kaikki pistettä tai kahta vailla olevat hevoset ja mietitään, olisiko se paremman palkinnon arvoinen. Jos se on, tuomarin kanssa keskustellaan ja tarvittaessa nostetaan pisteitä jos koemme, että se on esim II-palkinnon arvoinen. Tarkemmin hevoset käydään läpi jotka ovat 1-pisteen päässä palkinnosta.

  Allekirjoitan täysin. Näinhän sen pitäisi mennä ihan automaattisesti, ja olenkin (ehkä tyhmänä) pitänyt sitä itseselvyytenä/oletuksena, että muutkin tekevät näin eri kantakirjojen ylläpidoissa. Siksi yllätti, ettei se näin olekaan ihan kaikilla. Poni-kantakirjassa keskustellaan kuitenkin piste-eroista, jos mainittavia eroja tulee, ja se on täysin oikein sekä aiheellista, ei siitä kukaan tuomari mieltään pahota.  Lopullinen pettymys nousi kuitenkin ihan tästä itse keskustelusta, tai oikeastaan siitä mihin suuntaan se eteni ja miten osapuolet vastasivat tai jättivät vastaamatta asioihin. Valitettavasti suoraan sanoen ei tullut minulle lainkaan yllätyksenä, että tällainen soppa tästä keskustelusta lopulta kehittyi, kun aiheen keskiöön heittäytyi VP.

  Kuten täällä on todettu, ehkä hänellä tosiaan on pikkuhiljaa jo peiliin katsomisen paikka. Ei ole ensimmäinen kerta, kun kyseiseltä henkilöltä tulee hyökkäävä vastaus kommentoinnin/kritiikin/kysymysten/kyseenalaistamisen osuessa edes jollain tasolla häneen tai hänen pyörittämiinsä osa-alueisiin virtuaaliharrastuksen parissa, vaikkakin keskustelua olisi otettu esille ihan aiheesta. Toki kuitenkin paljon hyvää on VP (ja dookie) saanut aikaiseksi suokkikantakirjan parissa, sitä ei tule unohtaa, mutta se miten asioihin suhtaudutaan, siinä on parantamisen varaa.

  Tapa, jolla asioita hoidetaan, on täysin väärä. Esimerkiksi tämä tällä hetkellä varsin aiheettomien tuomaripotkujen antaminen, siinä ei ole mitään ideaa, ja tuntuu että tässä on nyt ihan jotain henkilökohtaista skismaa Sorelia kohtaan. Ei herranjumala aikuiset ihmiset voi käyttäytyä näin. Olkoonkin sitten kyseessä vain päätös siitä, toimiiko joku virtuaalituomarina vai ei.

  Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kyllä nyt toimeen pitää silti tulla edes jollain tavoin. En minäkään kaikista pidä, eikä meikäläisestä varmasti monikaan pidä, mutta tulen silti toimeen ihan jokaisen harrastajan kanssa, jos on tarvetta leikkiä samoissa piireissä.  Kiitollinen olen siitä, että @Sorel otti asiat esille ja rupesi pohtimaan kantakirja-asioita ihan yleisellä tasolla. Et ole ainoa, joka näitä on joskus mietiskellyt. Upeaa on se, että pyrit ja pyritään pitämään jonkinlainen tasainen linja kantakirjojen toimintatavoissa, tilaisuuksissa annetuissa pisteissä, ja siinä, että hommat nyt ylipäätään toimivat kaikin puolin hyvin. Täysin turhaan siis murehdit Sorel, että tekisit turhaa työtä. 🙂

  Toivon, että tähän tilanteeseen tulee joku yhteinen linjaus, sellainen joka on helppo toteuttaa ja toimii (pisteitä seurataan). Toivon myös, että kaikilla olisi kiva mieli harrastaa virtuaalihevosia - nyt ei selkeästikään näin ole, mutta onneksi asioihin on nyt edes jollain tasolla puututtu. • @hanne said in Mietinnöissä kantakirjat:

  Mutta yksi kehitysidea mulla olisi koskien ihan jokaista virtuaalilaitosta VRL:sta kantakirjoihin ja yhdistyksiin, joka on käytössä aika monessa yrityksessä ym. Miten olisi jonkin sortin anonyymi mielipidekysely vaikka kerran vuodessa? Se voisi olla ihan simppeli “risut & ruusut”-lappu tai sitten laajempi kysely koskien laitoksen eri osa-alueita, ihan ylläpidon kiinnostuksesta riippuen. Toteutus olisi helppo tehdä vaikka jollain Google Formsilla ja samaa lomaketta voisi hyödyntää vuodesta toiseen.

  Muuten asiaa kommentoimatta, tämä on erittäin hyvä idea! Me otetaan tästä ideasta ainakin ARJ:n suunnassa heti koppi, täytyykin alkaa tutustua Google Formsiin. : D


 

13
Online

754
Käyttäjät

9.6k
Aiheet

167.7k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.