Mietinnöissä kantakirjat • Ilmeisesti olen liian kiinnostunut harrastajien yhteisestä hyvästä ja reilusta pelistä? En ymmärrä. Ja koska ylläpidon viestit eivät pysy asiallisena, en lähde siihen leikkiin että rupean sähköpostirumbaan.

  Enkä hae täältä sääliä tai silittelyä, juu en todellakaan. Mutta kuten kysyin, eikö asioista saa ihmetellä ja miettiä mikä on oikein tai miten asioita voisi pyrkiä muuttamaan? Toki muutkin kantakirjan yypeet voi saada tästä keskustelusta mietittäviä asioita, mutta yleensä järkevästi niille tehdään jotain jos on puutteita tai jotain mitä pitää jollekin tehdä? Mutta ei, parempi pistää tuomari pihalle, koska en enää miellytä… Eipä tarvi suokkeja heti kantakirjaan viedä 😅

  Saatika ei ole ollut tarkoitus mustamaalata ketään TAI aiheuttaa pahaa mieltä.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @VP ja @dookie ois kiva teiltä saada tähän julkisesti jotain kommenttia. Mä en näe miten hemmetissä Sorel ois tällä ketjulla loukannut ketään, tässähän on tarkoitus vain saada kommenttia kantakirjojen toiminnasta ja pyrkiä kehittämään niitä. • Sorel
  6.4.2018 (5 päivää sitten)

  Moikka!

  Haluaisin saada kunnon perusteluja siihen, miksi Huvin Surmansyöjä on saanut tuollaisen pisterivin? Tuo ei todellakaan ole kolmosen hevonen… Eikä kiitos perustelua tuomarierot.

  4/2018: http://www.huvituksen.net/talli/asukit/Surmansyoja.php - 16 + 18 + 18 + 16 = 68p. KTK-III

  2/2018: http://hevoset.kurnau.net/viinmarj/ - 18 + 19 + 20 + 19 = 76p. KTK-II


  Seuraako kukaan palkintojen välisiä eroja? Käyttekö läpi hevosia, kun tuomarit ovat laittaneet pisteet? Tätä on jatkunut nyt jo todella kauan, ettei enään pysty asiasta olemaan hiljaa. Piste-erot ja tuomarien eri näkemykset on ok, mutta kyllä pitäisi vähän seurata palkintoja ja jos tuomarit antaa huonoja pisteitä ja 2kk sitten on hevonen saanut hyviä pisteitä, laittakaa tuomareille viestiä asiasta! Tällä hetkellä kantakirjalla ei ole mitään linjaa - karu totuus. Lähes samanlaiset kuvat hyppivät palkintojen väliä. Kyseessä on kuitenkin vain suomenhevoset, joten ne pitäisi alkaa aika hyvin tunnistamaan ja muistamaan, mitä palkintoa ne ovat saaneet, jos niiden palkintoja oikeasti seuraa. HevosKTK ja poniKTK on vähän hankalampaa, koska siellä on monia rotuja ja kuvia huomattavasti enemmän. Laitan alle muutamia esimerkkejä, mistä näkee, että homma ei nyt toimi niinkun pitäis:

  http://adinanponitila.webs.com/Uni.html - 68p.
  http://seppajarventalli.byethost9.com/orit/karvalakkisankari.html?i=1 - tammikuussa 76p.

  http://kievarinkuja.arkku.net/jyty.html - 14 + 14 + 16 + 14 = 58p. Ei palkintoa
  http://romanssi.org/vrt/vinhavaino.htm - maaliskuussa 18 + 17 + 17 + 16 = 68p. KTK-III

  http://kaihovaaran.suntuubi.com/fi/Hevoset/Kurppa/ - tämän kuvilla tähän mennessä tullut kakkosta ja nyt tulee kolmonen? (esim http://hupila.weebly.com/penni.html)

  http://varjoton.net/turmeltaja/orit/turmeltajanaslak.html - maaliskuussa 19 + 18 + 18 + 18 = 73p
  http://morinhirsi.weebly.com/halla.html - huhtikuu 17 + 15 + 17 + 16 = 65p, eikä todellakaan asento pitäisi näin paljon vaikuttaa pisteisiin!

  http://www.haperon.net/hengenvaara/H/Panu.html - 19 + 18 + 19 + 20 = 76p. KTK-II
  http://kammio.net/susiraja/vaiva.html - 18 + 21 + 21 + 21 = 81p. KTK-I

  Mun mielestä tälläiset kymmenen pisteen erot eivät ole enään mistään kotoisin tai tuomarieroilla perusteltavissa, etenkin, jos 10p eron saaneiden hevosten välillä on kuukausi tai pari ja osa tuomareista on samoja. Toiveena on, että shKTK toimisi myös reilulla pelillä, koska nämä jäätävät piste-erot eivät sitä tällä hetkellä ole.

  t. Sorel


  Virtuaalinen Suomenhevostenkantakirja suokkiktk@gmail.com
  6.4.2018 (5 päivää sitten)
  -> Sorel

  Moikka,

  4/2018: http://www.huvituksen.net/talli/asukit/Surmansyoja.php - 16 + 18 + 18 + 16 = 68p. KTK-III
  2/2018: http://hevoset.kurnau.net/viinmarj/ - 18 + 19 + 20 + 19 = 76p. KTK-II

  Näiden kahden kohdalla on tosiaan ollut vain yksi tuomari (dookie) sama, joka on antanut molemmilla kerroilla vähintään 18p (toisella ehkä tuon 19, ei ole tallessa pisteiden järjestystä), eli ei tämän kohdalla oikeastaan meidän kannalta voi muuta perustelua antaa, kuin tuomarierot.


  Kukaan ei seuraa palkintojen välisiä eroja, ainakaan mitenkään virallisesti. Toki olemme pistäneet merkille isot vaihtelut, mutta niitä tapahtuu tosiaan lähinnä silloin, kun tuomarit vaihtuvat. Ja koska meillä on ollut useita ylimääräisiä tilaisuuksia ja tuomareita on paljon, olemme myös kierrättäneet tuomareita melko paljon. Viime aikoina ollaan pyritty kuitenkin käyttämään tiettyjä tuomareita, juurikin siksi, että pisteet ovat yhteneväisemmät, kuin joidenkin muiden, huomattavasti tiukempien tuomareiden kanssa.

  Ylläpito ei voi mielivaltaisesti vaikuttaa tuomareiden mielipiteisiin siitä, minkä palkinnon arvoinen joku hevonen on. Joskus ollaan tehty pisteiden rukkausta suurimpien piste-erojen tasaamiseksi niin, ettei loppupistemäärä kuitenkaan muuttunut alkuperäisestä mihinkään, mutta siitäkin tuli sen verran sanomista ja mielipahaa, että päädyimme lopettamaan pisteiden korjailun/siistimisen. Joten palkintojen vaihtelu ylläpidon oman mielipiteen ja halun mukaan ei todellakaan olisi hyväksyttävää, eikä sitä katsottaisi mitenkään hyvällä.
  Vaikka lähettäisimmekin jokaisesta mainitsemasilaisesta tilanteesta postia tuomarille ja pyytäisimme pisteiden korjausta, ei sitä välttämättä tehtäisi, jos tuomari ei koe hevosta parempien pisteiden arvoiseksi - tähän menisi siis aivan turhaan aikaa ja vaivaa, sekä ylläpidolla että tuomareilla. Toki tämä voisi onnistua sitten, jos pitäisimme vain ne 4-5 samaa tuomaria jatkuvassa käytössä, ja tiputtaisimme suurimmilla eroilla tuomaroivat pois, mutta tällöin jäisivät myös ylimääräiset tilaisuudet hyvin todennäköisesti minimiin. Toisinaan piste-eroihin vaikuttaa ihan vain ne kuvatkin, jos sama hevonen samassa tilaisuudessa on kahdessa kuvassa täysin eri asennossa/jokin osa siitä on epäedustava, voivat pisteet tippua hyvinkin radikaalisti. Täysin tuomarista kiinni, emmekä me koe, että on meidän asiamme alkaa valittamaan ja nurisemaan tuomareiden vaivannäöstä siksi, että joku toinen tuomari on antanut aikaisemmin saman hevosen kuville paremmat pisteet.

  Hevos- ja poniktk:ssa on ainakin sivujen mukaan vähemmän tuomareita, kuin shktk:ssa, joka tietenkin tarkoittaa pienempää vaihtuvuutta ja vähemmän radikaaleja eroja. Tällä hetkellä ollaan keskitytyy siihen, että yhden hevosen pisteissä ei tule suuria eroja, joka toki voi näkyä myös niin, että jos yksi tuomari antaa hevoselle huonot pisteet, eivät muut tuomarit välttämättä laita kuin 2-3p paremmat pisteet erojen tasaamisen takia, vaikka muuten saattaisivat ajatella hevosen paremmalle palkinnolle. Ja tämä taas seuraa siitä, että olemme käyttäneet näitä tiukempia tuomareita aina tarpeen mukaan, jolloin se valitettavasti heijastuu myös muiden pisteisiin. Mutta kuten sanottu, olemme pyrkineet käyttämään tätä “löyhempää” ja yhtenäisempää tuomariporukkaa, juurikin näiden älyttömien palkintoerojen ja tiukkojen pisteiden vuoksi.

  Jos tuomarit eivät muista, mitkä pisteet ovat antaneet tietyn hevosen tietyille kuville edellisissä tilaisuuksissa, ei se meidän mielestämme ole meistä kiinni. Eikä kaikki hevoset todellakaan ole samojen pisteiden arvoisia esim. eri tilaisuuksien kuvista, virtuaalimaailmassa kun ollaan, niin tilaisuuksissa arvostellaan se, mitä kuvissa näkyy, eikä niin, että saman hevosen mahdollisesti hyvinkin erilaisille kuville annetaan samat pisteet vain, koska hevonen on sama.

  Jos sinulla on jotain hyviä ehdotuksia, miten asiaa voi muuttaa, niin otamme niitä toki vastaan. Haluamme tietenkin kehittää shktk:ta parempaan suuntaan, mutta tähän asiaan ei meiltä löydy vastausta, ainakaan sellaista, joka ei vaadi aivan tolkuttomasti aikaa, vaivaa ja arvokkaiden vapaaehtoista hommaa tekevien tuomareiden kyseenalaistamista. • Summarusum. Teet niin tai näin, teet aina väärinpäin. Kuvakarenssi poistettiin, jotta jokaisella on paremmat mahdollisuudet osallistua tilaisuuksiin. Samoin tilaisuuksien osallistujamäärät nostettiin, jotta useampi mahtuisi mukaan. Palkinnon uusiminen lisättiin mukaan, jotta hevosen voi tuoda korottamaan palkintoansa jos saatu palkinto ei syystä tai toisesta ei miellytä. Tuomareita hankittiin lisää, jotta lisätilaisuuksia voitaisiin järjestää suuren kysynnän vuoksi (maaliskuussa tuli tälle vuodelle kuusi läpivietyä tilaisuutta täyteen, onko joku muu kantakirja loistanut samalla aktiivisuudella, tuskin). Mutta sekin oli väärin, sillä kun tuomareita on sen lähemmäs kymmenen, piste-eroja tulee ja se on fakta. Virtuaaliharrastajista 99,8 pros on täysin amatöörejä, joilla ei ole vankkaa rakennetietämystä. Miten siis voisi olla, että pisteet olisivat jokaikisellä ihmisellä samat?

  Jos ei pysty muuta tekemään kuin valittamaan, antamatta konkreettisia kehitysehdotuksia niin no can do. Mä en ainakaan enää pysty parempaan.


 • Laukkaurheilu

  @vp Eikös näitä kehitysideoita olla nimenomaan tässä topassa pohtimassa?


 • Suomenhevoskasvattajat

  @vp ois kiva kuulla perustelut siihen miksi Sorel erotettiin tuomarin tehtävästä. Edeltävässä viestissä ei siihen tullut selitystä, eikä mun mielestä sähköpostitse käyty viestittely anna syytä. Ymmärrän myös teidänkin kannan, ettette halua kyseenalaistaa tuomareita. Tuo että pyritte pitämään samoja tuomareita, jotka antavat suhteellisen samanlaisia pisteitä on jo edistystä! 🙂 Mun ajatus olisi, että olisiko mahdollista jakaa tuomarit kahteen ryppääseen, ja toinen rypäs tuomaroisi lisätilaisuudet tai että ryppäät tuomaroisivat vuorokuukausin tms. En tiedä miten tämä sitten käytännössä toimis, toki piste-eroja tulisi tilaisuuksien välillä - mutta fakta on se että tälle ei voi vain mitään. Olen ollut ja tulen olemaan tyytyväinen shKTK:n toimintaan, en sitä kiellä ja teette ihan huikeeta työtä kaikinpuolin 🙂 • Voi syvä huokaus että tämä menee tähän 😴

  Minulle tuli pienoisena järkytyksenä, että ei ole olemassa mitään linjaa ja pisteille ei pahemmin tehdä mitään. Tämä taas laittoi minut miettimään asioita, että teenkö pirusti töitä aivan turhaan, jos seuraan kantakirjattavia hevosia, seuraan pisteitä ja olen kiinnostunut linjauksesta? Miksi näen tämän kaiken vaivan ja teen turhaa työtä, jos niin ei tarvitsisi tehdä? En tee sitä vain omaksi iloksi, vaan että tämä touhu olisi myös muille harrastajille reilua. Miksi minä teen jos ei muutkaan tee, tuttu lause.

  En ymmärrä, mikä vaikeus on kysyä tuomareilta pisteistä? Itse olen kyllä tuomareilta kysynyt jos on epäselvää. Vastaus tulee nopeasti ja pisteitä rukataa jos on tarvis. Jos olet tuomari, sinun täytyy pystyä perustelemaan pisteesi. Onko tärkeämpää saada tulokset mahdollisimman nopeasti julkisesti ulos, vai tehdä työ huolellisesti ja silti saada tulokset ripeästi ulos?

  Mulla on ollut sellainen vika luonteessa, että haluan että homma on rehtiä ja reilua kaikkia kohtaan. Laitokset mitä olen pyörittänyt / pyöritän, teen sen meidän harrastelijoiden eteen. Valitettavasti tämä samanmoinen ilmiö ei kaikissa näy ja itseäni henkilökohtaisesti inhottaa, jos laitosten ylläpitäjät eivät ajattele ensin harrastajia, ennen omia etuja. Im sorry, en vain tykkää.

  Suomenhevosiin into on ollut jo piiiitkään itselläni todella laskussa. Miksi? Koska se tapa millä haluan harrastaa ei ole kovin reilua. Harrastamisen pitäisi olla rentoa, kivaa ja nimenomaan reilua joka osapuolilta. Jos asioista keskustellaan, joku on se, joka vetää herneen nenään ja taas pääsee henkilön mustalle listalle. Myös pelko on ollut aihe muutamia kertoja, kun ei uskalleta asioista kysyä tai sanoa sitä omaa mielipidettä. No tähänkin voisi kysyä miksi? Siksi että etenkin shKTK ylläpidolta on tullut sellaista tekstiä ja viestiä, mikä ei ylläpidon kuuluisi antaa ulos.

  Katsotaan ensin peiliin, ennenkuin räjähdetään?

  En ymmärrä vieläkään, miksi tämä topa aiheutti niin paljon pahaa mieltä että minusta ei tuomariksi ole. Mutta en kyllä enään kumarra siihen suuntaan, ehkä tämä on minun onneni.

  Jos olet yp, toimi asiallisesti ja kanna vastuusi. Niin se homma yleensä toimii. Viimeksi suokkiKTK tulostaulukossa, mihin laitetaan oma nimimerkki ja päivä kun on pisteet laitettu, luki ylläpitäjän toimesta vellipaska - hauska läppä vissiin, mutta ei kuulu ylläpitäjän toimia näin. Aiheutti ainakin itselle astetta ejnemmän motivaation puutetta tuomarointiin…

  Minulla ei ole ketään ihmistä vastaan mitään henkilökohtaista mutta voisiko homma olla reilua ja rehellistä kaikilta osapuolilta?! Mitään muuta en ristus soikoon toivo! Ja varsinkin, kun aika pitkälle aikuiset ihmiset asialla… 😑


  Ja koska näköjään viestit ovat julkisia niin tässä paluu viestiä suokkiKTK ylläpidolta:

  Virtuaalinen Suomenhevostenkantakirja

  22.04 (1 tunti sitten)

  -> minä
  Heippa!

  Odotimme sinulta jonkinlaista vastausta viestiin, mutta löysimmekin foorumilta ketjun aiheesta joka on kirjoitettu selvästi keskisormi pystyssä meidän suuntaan osoittaen. Kiitos pienestä visiitistäsi kantakirjan parissa, jatkamme kuitenkin jatkossa ilman sinun työpanostasi.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @sorel ei jumalauta ole todellista… Ihan oikeasti, shKTKn ylläpito vois pikkusen ihan oikeasti miettiä sitä käytöstään muita kohtaan. Tämmönen on aivan helvetin naurettavaa, ja pakko sanoa että näen itsekin punaista. Oliko sulla aikomus tehdä tämä topik kaikesta huolimatta, kun lähetit sähköpostia piste-eroista shKTKlle? Mä en näe tässä mitään keskisormi pystyssä-asennetta vaan ihan haluna kehittää kaikkia kantakirjoja. • @eepu, kuten sanoin tuossa syvän huokaukseni jälkeen, järkytyin ettei ole linjaa jne, että mitä minä teen? Turhaa työtä, joka vie aikaa enemmän kuin se, että copypastetan tulokset sivuille ja kaikki ovat onnellisia. Mulla on kuitenkin perhe lapset 2v ja 7v, koirat, hevonen ja poni pihassa, en mä perhana rupea tekemään aivan turhaa työtä vain omaksi iloksi, koska siinä ei ole mitään järkeä? Mä olen elänyt jossain kuplassa ja luullut, että asioista ollaan kiinnostuneita ja jokin linja tuollaisissa laitoksissa on. Ihan ylläpitäjän silmin lähdin asiaa kysymään harrastajilta, joita tämä asia koskettaa. Ihan turhaanko olen helmikuun tilaisuudesta lähtien ihan omatoimisesti ja omasta halukkuudesta tallentanut kaikki KTK-I ja KTK-II palkittujen hevosten kuvat ja omat pisteet koneelle, KOSKA haluan pitää edes jonkinlaista linjaa hevosKTK:lla. Ja jos tapa tallentaa kuvat koneelle on minulle se järkevin, teen sen enkä valita. Mutta jos linjoja EI tarvitse ja harrastajat ovat sitä mieltä että ei tarvitse, palkintoerot saavat olla ja hyvä niin, en todellakaan jatka toimintaani siihen malliin 😄

  edit. Ei todellakaan ollut idea osoittaa suokkiKTK:ta, vaan siitä sähköpostista heräsi omat ajatukset omaan toimintaan liittyen. Tämä asia nyt kääntyi näin, en voi sille mitään 😕


 • Suomenhevoskasvattajat

  @sorel uskon että turhauttaa ettei ole linjaa, mutta kuten sanoin että musta on ihan mahtavaa kuin sitoutunut olet hommaan, ja eritoten että ajattelet muita harrastajia etkä itseäsi (tässä nyt en tarkoita että muut ylläpitäjät ei ajattelisi, elekää vetäkö palkokasveja nokkaan!). Et ole missään nimessä tehnyt turhaa työtä, musta toi vaivannäkö on ihailtavaa ja toivosin et itsekin pystyisin sitoutumaan noin paljon johonkin. Mä olen sitä mieltä että linjoja tulisi seurata, se kehittää toimintaa tasapuoliseksi kaikille! Toivon että muutkin harrastajat ajattelevat näin. • Eiköhän tässä kaikilla ole perimmäisenä ajatuksena edistää sitä yhteistä hyvää ja eri lafkojen toimintaa. Mutta, kuten toivottavasti kaikki tietävät, me ollaan vaan ihmisiä, ja me tehdään virheitä. Ja ylireagoidaan. Ja mun silmään tässä on nyt tullut sitä ylireagointia yhdeltä jos toiselta, myös meiltä.

  Minä ja VP halutaan nyt pyytää ihan puhtaasti Sorelilta ja muilta tässä mahdollisesti mielensä pahoittaneilta anteeksi, ei ollut tarkoitus, että homma menee näin yli. Mutta meni yli ja tunteisiin, jota ei tietysti saisi ylläpitohommissa tapahtua. En halua vain puolustella itseäni ja VP:tä, mutta: me ei olla ainoita, joilla on mennyt joskus yli. Enkä puhu nyt kenestäkään tietystä, vaan ihan yleisesti. Sitä tapahtuu, sitä sattuu, myös aikuisilla, ja siitä voi päästä yli, tai ainakin pitäisi päästä. Mä ainakin henkilökohtaisesti haluan nimenomaan edistää suokkikantakirjan toimintaa, joskin tällä hetkellä en tarkalleen tiedä miten.

  Tunteisiin meni ainakin mun osalta ihan vain siksi, että kun näin vaivaa kirjoittaakseni viestin ja yritin parhaani mukaan avata tämän hetken toimintatapoja, ei siihen tullut mitään vastausta. Mä olisin oikein mielelläni pohtinut vaikka yhdessä niitä mahdollisia kehityskeinoja, joko siellä sähköpostissa tai tässä - olisin vain halunnut sen jonkin vastauksen, että viestini on luettu ja sisäistetty, miten voidaan tästä jatkaa, jotain. Ja kun ensimmäinen viesti oli omaan silmääni kirjoitettu vähän kärkkään oloisesti (ymmärrän kyllä miksi ja pystyn siihen samaistumaan), niin tästä foorumiviestistä tuli oikeasti fiilis, että siinä viittailtiin hyvin pitkälti meihin ja meidän huonoihin toimintatapoihin, vaikkei se tarkoitus ollutkaan. Nyt näin jälkikäteen, rauhassa luettuna, tuntuu moinen hermostuminen hölmöltä.

  Eli @Sorel - anteeksi. Ei tätä varmasti yhdellä anteeksipyynnöllä kuitata, mutta virheet pitää pystyä myöntämään.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @dookie kiitos selvennyksestä 🙂 Isot propsit siitä, että pyydätte anteeksi, moni ei tätä tekisi varsinkaan julkisesti. Ymmärrän ton sun reaktion, ja varmasti Sorelkin tässä on toiminut jollain tasolla väärin kun ei ole vastannut viestiin mitään ja itsekin huomasin ekassa viestissä että se on hieman kärkkäästi kirjotettu. Ymmärrän että teitäkin varmasti jollain tasolla turhauttaa kun haluatte kehittää kantakirjaa, mutta nyt se junttaa paikallaan koska konkreettisia korjausehdotuksia ei ole eikä keksitä. Toivottavasti kuitenkin tähän saadaan jokin ratkaisu, vaikka myöhään sillä onhan seki parempi ku ei millonkaan 😄


 • Piirrosharrastajat

  @sorel ??? Mitä ihmettä. Siehän laitat asiaa vain eteenpäin. Olisi todella mukava saada sh ktklta joku lausunto. // oh täällä oli vielä toka sivu, lukemaan > • En puutu tuohon muuhun keskusteluun, mutta miusta on tosi hienoa, että kantakirjan ylläpitäjää/-pitäjiä kiinnostaa tarkkailla tuomarien/arvostelujen välisiä piste-eroja. Minusta siten voidaan tosiaan varmistaa, että pisteytys on reilua kaikille. Ja mielestäni ehdottomasti tuomarien pitäisi olla valmiita perustelemaan se, miten kunkin hevoseläimen kuvat on pisteytetty - jos joku osanottaja tälläistä kysyy, kokisin että kantakirjan ylläpidon kautta pitäisi olla mahdollista saada yhteys tuomareihin ts. näkyviin tuomarien perustelut kyseisen hevosen saamille pisteille. Huipputyötä olet siis tehnyt @Sorel ja toivon että jatkat työssäsi! Olen ollut henk.kohtaisesti ihan tyytyväinen kantakirjojen toimintaan, erityisesti hevoskantakirjan, koska tilaisuuksiin mahtuu ja tulokset tulee aina reippaalla tahdilla näkyviin. Kiitokset myös tuomareille! 😽 • @dookie, kiitän anteeksipyynnöstä ja viestistänne.

  Haluaisin vielä tietää oikean syyn siihen, miksi sain tuomarin hommista potkut? Mielestäni tähän ei vain käy se, että koska ylireagoitiin. Miksi ylireagoitte? Miksi tämä keskustelu kantakirjojen toiminnoista aiheutti niin valtavat tunnemyrskyn? Mitä väärää tai pahaa tein, että tämä meni tähän pisteeseen?


  Tämän keskustelun alun perusteella kantakirjoja käyttävät haluavat että palkintoja seurataan, jotta toiminta olisi tasapuolista kaikkia harrastajia kohtaan ja kirjoitan tekstini tämän perusteella.

  ShKTK:lle on useampi kuin vain minä laittanut sähköpostia palkintojen pomppimisesta ja asiaa on puitu myös VP:n silmien alla linessä muidenkin henkilöiden kanssa, jotka ihmettelivät kanssani samaa asiaa mutta asia kuitataan tuomareiden eri näkemyksillä ja heidän piste-eroilla. Toki, edelleen piste-eroja saa tulla. mutta ylläpidon tehtävä on seurata pisteitä. Ei kantakirjan palkinto voi pomppia kuin kumipallo 3kk sisällä lähes 10 pisteen verran, 4 pistettä vielä ok. Mutta ylläpito on tässä avoimesti ilmoittanut, että linjaa ei ole, eikä tätä asiaa seurata. Tästä on kuitenkin muutkin harrastajat ja kantakirjaa käyttävät laittanut viestiä ja toivonut muutosta, sitä ei tapahdu. Olen tästä samasta asiasta laittanut sähköpostia jo aiemminkin, eikä muutosta.

  Lähettämässäni sähköpostissa on minun mielestäni kyllä kehitysideoita, jos palkinnot pomppii = laita viestiä tuomarille ja kysy asiasta. Jos ylläpito vähääkään seuraisi tilaisuuden hevosia, he reagoisivat näihin tilanteisiin eri tavalla, kuin vain painaisi villasella. Lavilan Viljon kuvilla on tullut esim ykköstä useita, myös ylläpidon omille hevosille, silti muutamalle tulee täysin identtisillä kuvilla II-palkinto? Se on kuitenkin niin helposti muistettava hevonen, että pitäisi tietää mitä se on aikaisemmin saanut.

  “onko joku muu kantakirja loistanut samalla aktiivisuudella, tuskin”

  • SuokkiKTK on todellakin järjestänyt vaikka ja mitä, nostan hattua, mutta sitten jos mietitään asiaa niin, että onko tulos niin laadukasta kuin muilla? Minusta aktiivisuutta ei voi mitata sillä, että kuka on järjestänyt eniten erilaisia tilaisuuksia tai kuinka nopeasti tulokset tulevat vipin jälkeen sivuille näkyviin. Huhtikuun tilaisuus, tulokset tullut 6.4 ja tilaisuuden päivämäärä on kahden viikon kuluttua 20.päivä. Tässä on aika monta päivää aikaa käydä pisteitä läpi ja seurata tilannetta.

  Kokreettisia kehitysehdotuksia on varmasti tullut annettua sähköpostilla, kun ne vain osaa lukea niin. Lisäksi tässä on kokonainen topikki täynnä kehitysehdotuksia, joten itse en näe, että voisi sanoa suoraan ettei kehitysideoita ole tullut. Miksi tuomareilta ei pisteistä voi kysyä, kun se onnistuu muilta varsin hyvin? Tuomarit voisivat tulla tänne kertomaan, että tuleeko heille kyseenalaistettu olo, jos ylläpito kysyy pisteistä. Itselleni ei ainakaan tule ja voin jokaisen tuomaroituni hevosen pisteet perustella. Niin pitäisi jokaisen tuomarin tehdä, jos on leikkiin lähtenyt. On hienoa, että on paljon tuomareita mutta se on eriasia, onko se välttämättä järkevää jos pisteskaala repeytyy todella suureksi.

  Olisi myös varsin mielenkiintoista tietää, kuinka monen hevosen pisteet on ylläpito nostanut, että hevonen saa paremman palkinnon?
  HevosKTK:ssa käyn läpi kaikki pistettä tai kahta vailla olevat hevoset ja mietitään, olisiko se paremman palkinnon arvoinen. Jos se on, tuomarin kanssa keskustellaan ja tarvittaessa nostetaan pisteitä jos koemme, että se on esim II-palkinnon arvoinen. Tarkemmin hevoset käydään läpi jotka ovat 1-pisteen päässä palkinnosta. Huhtikuun tilaisuudessa nopeasti laskettuna 7 suokkia, jotka pisteen päässä paremmasta tuloksesta, käyttekö te oikeasti näitä läpi tai onko palkintoja nostettu lainkaan? Enkä tarkoita, että kaikki pitää nostaa paremmalle palkinnolle.

  Tässä keskustelussa on puhuttu aivan yleisellä tasolla, jossa mietin myös omaa työtäni ja tekemistäni kantakirjan ylläpidosta. Potkuilla valitettavasti ShKTK halusi nostaa itsensä keskustelun keskiöön, joten tämä ajelehti omalla tavallaan sivuraiteille, mutta toisaalta, tässä on pohdittu oikeita asioita mitkä ovat mielestäni vähän retuperällä. Hyvä että olemme saaneet keskustelun pystyyn ja vaikka tekstini nyt painottaa ShKTK, koen että nämä asiat vain täytyy sanoa ääneen. Se on eriasia miten ylläpito haluaa reagoida, alku ei lähtenyt kovin vahvasti käyntiin. Mielestäni henkilöiden, jotka ovat vastuutehtävissä pitää pystyä toimia asiallisena vaikka kuinka kiukuttaisi. Etenkin VP:n kohdalla tämä ei toimi, valitettavasti. Hän kirjoittaa muille harrastelijoille todella törkeästi, alentavasti ja rumasti (etenkin line) ja ihmettelen välillä, miten tälläistä tekevä voi olla ylläpitäjänä tälläisissä laitoksissa (saatika VRL:n työryhmä). Jos voitaisiin toimia niin, kuin haluaisimme että meille itsellemme toimitaan - kaikki sujuisi hyvin?

  Aikalailla aikuisia ollaan ja koitetaan toimia sen mukaisesti jatkossakin.

  Itselläni on tällä hetkellä usko, luotto ja kunnioitus Suomenhevoskantakirjaan poissa ylläpidon takia ja minä pistän toistaiseksi pillit pussiin suomenhevosten osalta (Huvitus), koska en pysty harrastamaan tätä touhua niin, kuin haluaisin. Haluan homman olevan reilua kaikkia kohtaan, ilman oman edun tavoittelemista ja sitä se ei tällä hetkellä ole. Todella surullista kyllä 😕 Jos todella halutaan edistää sitä yhteistä hyvää - minusta tämä ei siltä vaikuta? • Mulla ei oo tälle keskustelulle paljoakaan annettavaa, mutta haluan lausua kiitokseni yhteisesti kaikille kantakirjoja pyörittäville ihmisille ja tuomareille. Tulokset tulevat nopeasti ja homma miun nähdäkseni muutenkin toimii jouhevasti, kiitos teille siitä. 😊

  Ei kantakirjan palkinto voi pomppia kuin kumipallo 3kk sisällä lähes 10 pisteen verran, 4 pistettä vielä ok.

  Tähän sanon sen verran, vaikka huomaan olevani mielipiteeni kanssa vähemmistöä (ellen jopa yksin 😂 ), etten näe tuossa mitään ongelmaa niin kauan kuin samoilla/saman kaltaisilla kuvilla olevat hevoset kuitenkin saavat jonkun palkinnon. Jos samoilla kuvilla toinen tipahtaa kokonaan palkintojen ulkopuolelle niin se ei sitten ole enää hyvä ellei löydy kunnon perustelut asialle, varsinkin jos toisella on joku ktk-II tai parempi.
  Olis toki kiva jos ne pelisäännöt olisi yhtenevät kaikilla kantakirjoilla (samaa toivoisin kaikkien, esim. laatiksien ja varsa-arviointien kohdalla), mutta en näe sen enempää vääränä/oikeana Sorelin tarkempaa syyniä kuin nyt tapetille nostettuja suokkikantakirjan toimintatapojakaan. • Oliko Sorelin potkujen taustalla asioista julkisesti puhuminen (joskaan suomenhevoskantakirjaa mainitsematta)? Aloitus oli vähän kärkäs, mutta tosiaan; siinä ei mainittu ketään nimeltä, eikä mistään voinut päätellä, mikä tai kuka sai pohtimaan näitä asioita.
  Olen itse laittanut (osin samoista asioista) suomenhevoskantakirjalle pari sähköpostia, enkä minä ole saanut kenkää.

  Asioista saa ja pitää voida puhua. Tässä topicissa tuli esille monta hyvää pointtia ja pohtimisen arvoista asiaa. Uusintamahdollisuus palaa hevoskantakirjaan, ja wanhoille ponikantakirjan ihmepisteille on naurettu ihan hyvässä hengessä. Myös näyttely- ja kantakirjamenestyksen välisistä ihmeellisyyksistä on puhuttu, ja ne on mielestäni selitetty hyvin auki. Näyttelyissä kun tosiaan vaikuttaa luokan taso, kantakirjassa arvostellaan yksilöinä. (Toki niitä sertejä ei ole pakko jakaa, mutta lepsumpi tuomari jakaa kaiken mahdollisen.)

  Tuomaroin kaikissa kantakirjoissa (poneissa olen nyt varahenkilönä), NJ:ssä, SLA:ssa sekä ERJL:ssä. Ponikantakirjalle ja hevoskantakirjalle olen perustellut muutamia pisteitä (ylläpidon pyynnöstä), ERJL taas perustelin yhden sukarin pisteitä hevosen omistavan harrastajan pyynnöstä. En missään vaiheessa kokenut, että tämä olisi tekemäni työn kyseenalaistamista, vaan tuomarointityöhön kuuluva osa. Jostainhan ne pisteet tulevat, joten ne pitää pystyä perustelemaan. Rakennepisteiden kohdalla kukaan ei varmasti odota mitään syväluotaavaa analyysiä, ehkä enemmin vähän yleispätevää kattausta (kuten sanallisten arvostelujen aikaan oli?) mallia ”Lyhyt kaula, pitkä runko, kantava lanne. Etuset sapelissa. Seisoo huonosti, mikä vaikeuttaa arvostelua.” Tuossa ei montaa kohtaa ole, eikä arvostelu ole kovin syvällinen, mutta antaa jo osviittaa siitä, miksi pisteet olivat vaikkapa 16p ja hevonen tuomarin mielestä kolmosen arvoinen.

  Kukaan ei voi muistaa jokaista tuomaroimaansa hevosta, jos tuomaroi vähänkään enemmän. Lisäksi silmä kehittyy, mitä enemmän tätä hommaa tekee (siitä sitten voidaan olla montaa mieltä, kehittyykö amatöörin silmä itseopiskelulla oikeaan vai väärään suuntaan :D). Siksi näyttelyissä hevosen sijoitus saattaa vähän vaihdella, eivätkä KTK-pisteet ole absoluuttisen samanlaiset. Eikä niiden tarvitse ollakaan. Jos vaikkapa Ypäjä Huttusella saisi joka ikinen kerta 20 + 21 + 20 + 20 = 81p KTK-I, niin kantakirjalta häviäisi kokonaan idea, kun olisi ihan sama jos jokainen vain nakkaisi tuon pisterivin ja palkinnon hevosensa sivuille sen ollessa joka tapauksessa vakio. Nyt, kun itse on tuomaroinut pidemmän aikaa, sitä on hyväksynyt, että pisteen tai kahden heittoja samoilla/vastaavilla kuvilla nyt tulee, ja saa tullakin. Kunhan palkintoluokka ei muuttuisi, jos kuva on oikeasti sama tai samantapainen (seisotus vaikuttaa hevosen rakenteeseen, mutta ei tämänkään topicin esimerkeissä nyt niiin radikaalisti – eri asia, jos korrektia kuvaa vertaa jalat rungon alle suppuun vetäneen hevosen kuvaan). Siinä on vähän eroa, onko kuva jouluna 71p KTK-II ja ystävänpäivänä 75p KTK-II, kuin jos vastaavalla ajalla pisteet ja palkinnot olisivat 67p KTK-III ja 71p KTK-II. Sama neljän pisteen sinänsä hyväksyttävä ero (piste per tuomari, täysin perusteltavissa), mutta kyllä sitä kolmosen saaneen hevosen omistajaa harmittaa! Ja mahdollisesti myös seuraavaa, jonka hevonen saa samalla kuvalla vaikkapa 68p KTK-III.

  Lyhyesti; mielestäni tuomarieroja saa ja pitääkin olla, mutta olisi hirvittävän hyvä, jos ylläpito vähän vahtisi linjaa. Se on jo edistystä, että nyt taitaa joka kantakirjalla olla käytäntönä tarkistaa 69/79p saaneet hevoset ja nostaa yhden tuomarin pisteitä tarvittaessa ilman erillistä lupaa (sillä tähän on jo aiemmin lupa myönnetty). Mutta ei se ole tuomarin kyseenalaistamista, jos kysyy, miksi vähän aikaa sitten KTK-I -palkinnon saaneilla kuvilla onkin nyt KTK-II -palkintoon oikeuttavat pisteet. Tai ainakaan se ei saisi olla! • Potkujen syystä en osaa sen enempää sanoa, kuin tuon ylireagoinnin. Homma oli pääylläpitäjänä VP:n päätös, joten hän osaa ehkä vastata paremmin. Mutta sen verran voin sanoa, että tämä itse keskustelu kantakirjojen toiminnoista ei aiheuttanut mitään tunnemyrskyä, päin vastoin, mä ainakin nimenomaan haluan niitä kehittää. Ylireagoinnin aiheutti tämä viestien ristikkäisyys ja vastaamattomuus, mistä edellisessä viestissäni kirjoitin.

  Mun on pakko sanoa, että mä itse en ainakaan nyt äkkiseltään muista yhtä viestiä lukuunottamatta, että joku muu sun lisäksi olisi laittanut tästä aiheesta meille sähköpostia, ainakaan niin että mä olisin sitä viestiä nähnyt. Muutaman kerran on tullut toki viestiä palkinnoista ja pisteistä, mutta ne ovat olleet sitä perusluokkaa että kysytään perusteluja pisteille, kun palkinto ei ole ollut se mitä odotettiin. Mutta muuten mä on tosiaan muista nähneeni kommentoitia asiasta, ennen kuin nyt.
  Olen samaa mieltä tuosta palkintojen pomppimisesta, se ei ole oikein tai kivaa, mutta me ei olla myöskään ehditty tekemään asialle pohdintoja kummempia muutoksia tällä sekunnilla. Mä olen kuitenkin vain kakkosyp ja mun tehtävänä on ollut pääasiassa tilaisuuksien pyörittäminen, kun VP on ollut kiireinen ja koneettomana, ja VP on koko ajan ollut pääylläpitäjä. Tähän asti ollaan keskitytty pääasiassa vain siihen, että saadaan suht samoilla linjoilla olevat tuomarit tuomaroimaan samoihin tilaisuuksiin.

  "Kokreettisia kehitysehdotuksia on varmasti tullut annettua sähköpostilla, kun ne vain osaa lukea niin. Lisäksi tässä on kokonainen topikki täynnä kehitysehdotuksia, joten itse en näe, että voisi sanoa suoraan ettei kehitysideoita ole tullut."
  Mä en tosiaan muista nähneeni näitä kehitysehdotuksia tai muutakaan aiheeseen liittyvää sähköpostilla (paria postia lukuunottamatta, joista taisi vain yksi oikeasti olla suoraan tästä aiheesta), ja tässä vain hetken pystyssä olleessa keskustelussa nyt on keskitytty lähinnä sodankäyntiin ja sen rauhoittamiseen, eli en tiedä missä vaiheessa näistä olisi pitänyt keskustella kenenkään kanssa.

  Ja tottakai tuomareilta kysytään pisteistä, jos on aihetta, mutta se ei aina tuota sitä haluttua tulosta. Toki meilläkin on ollut tässä parantamisen varaa, juurikin siksi että tilaisuudet saadaan hoidettua nopeasti ja jouhevasti, kun olen niitä viime aikoina pääasiassa yksin pyörittänyt VP:n koneettomuuden ja kiireiden vuoksi.

  "Olisi myös varsin mielenkiintoista tietää, kuinka monen hevosen pisteet on ylläpito nostanut, että hevonen saa paremman palkinnon?"
  Tästä asiasta laitettiin tuomareille viime kuussa sähköpostia, jossa siis kysyttiin, saadaanko pisteitä nostaa tapauskohtaisesti näissä 69/79p tapauksissa. Lähes kaikilta saatiin myönteinen vastaus, joten huhtikuun tilaisuudessa pääsimme toteuttamaan tätä. Tietenkään kaikkia rajalle jääneitä ei nosteta paremmalle palkinnolle, jos emme koe sille olevan tarvetta. Huhtikuun tilaisuudessa kuitenkin useampi hevonen nostettiin paremmalle palkinnolle, eli kyllä tämä on toteutunut.

  Mä puhun nyt vain täysin omasta puolestani tässä viestissä, en ole VP:n kanssa tänään jutellut enkä voi hänen puolestaan puhua. Mutta mä ainakin yritän olla asiallinen ja ystävällinen näissä asioissa, ja mielestäni olen siinä yleensä ihan hyvin onnistunut. Jos olen jotakuta loukannut sanomisillani tai tekemisilläni, niin anteeksi, ei ole ollut tarkoitus. Mä en nyt oikeasti tiedä, mitä muuta mä voin tehdä tai sanoa kuin pahoitella tilannetta ja miten se on mennyt. Haluan edelleen ihan rehellisesti, että suokkikantakirja ja kaikki muutkin pyörivät toimivasti ja kehittyvät mahdollisuuksien mukaan. Mun suurin syy harrastaa virtuaalihevosia on nimenomaan ne suokit, muut eivät kiinnosta läheskään niin paljoa, joten en todellakaan halua vetää suokkikantakirjaa tai mitään muutakaan huonompaan suuntaan, ihan muiden ja myös itseni kannalta. Mä kuitenkin pyrin harrastamaan tavoitteellisesti, joten kantakirja ja laatikset ovat iso osa mun harrastustapaa. • @VP, olisi mukava saada tietoa asiasta?

  Ihan rehellisesti, laitoksen ylläpitäjinä lukee kahden henkilön nimet jotka ovat laitosta pyörittänyt. Vastuu on teidän yhteinen kaikesta, mitä laitoksen sisällä tapahtuu ja molempien täytyy kantaa vastuu. Ei tämä nosta hirveesti pisteitä saatika luottoa enään, että ylläpitäjät eivät keskustele toistensa kanssa asioista ja toinen tekee mielivaltaisia päätöksiä yksin, olkoon kuinka pääylläpitäjä.

  "Joskus ollaan tehty pisteiden rukkausta suurimpien piste-erojen tasaamiseksi niin, ettei loppupistemäärä kuitenkaan muuttunut alkuperäisestä mihinkään, mutta siitäkin tuli sen verran sanomista ja mielipahaa, että päädyimme lopettamaan pisteiden korjailun/siistimisen. Joten palkintojen vaihtelu ylläpidon oman mielipiteen ja halun mukaan ei todellakaan olisi hyväksyttävää, eikä sitä katsottaisi mitenkään hyvällä.

  Täysin tuomarista kiinni, emmekä me koe, että on meidän asiamme alkaa valittamaan ja nurisemaan tuomareiden vaivannäöstä siksi, että joku toinen tuomari on antanut aikaisemmin saman hevosen kuville paremmat pisteet."

  • Eli te kysytte niitä pisteitä vaiko ette? Viestejä on todella vaikea tulkita, koska vastaukset ovat ympäripyöreitä ja ristiriidassa keskenään. Tämä on yksi syy miksi en vastannut sähköpostiin, koska ei siinä lopulta ollut kysymyksiin kunnollisia vastauksia ja mitä olisin voinut vastata takaisin? Kiitos viestistänne? On tullut huomattua, että asioihin ei tule muutosta sähköpostitse, joten turha minun olisi enempää asiasta narista, koska mitään ei olisi tapahtunut kuitenkaan. Jos muutkin ovat kyselleet hevostensa palkinnoista, koska linjaa ei ole ja palkinnot pomppii, eikö tässä kohtaa pitäisi miettiä mitä tehdä että homman saisi toimimaan?

  Se on tavallaan vähän kurjaa, että suomenhevosten into on laskussa ja vahva tunne, ettei tämä auta asiaa yhtään, enkä puhu enään vain minusta. Suokkiporukalla on todella hieno, lämmin yhteishenki ja vielä kun saataisiin tämä laitos toimimaan, olisi homma hienoa!

  Nyt kun kissa on nostettu pöydälle, haluan kysyä kysymyksen mihin oikeasti haluaisin aivan rehellisen vastauksen, ihan meidän kaikkien muiden takia:


  - Kuinka 100% rehellisiä olette ollut ShKTK:n ylläpitäjinä?


  Tätä ollaan sivusta seurattu jo pitkään ja aika paljon asioita tiedämme, joten nyt on hetki olla rehellinen meille muille. Miksi kysyn asiaa? Siksi, koska minua sylettää epäreilu toiminta ja nämä laitokset ovat nimenomaan niitä, missä ei todellakaan saisi sellaista tapahtua. En halua kiusaa ketään, mutta haluan että ihmiset ovat toisilleen rehellisiä ja tämäkin “peli” oikeasti reilua. Jos peli ei ole reilua, se on täyttä vääryyttä muita harrastajia kohtaan ja se harmittaa ja kiukuttaa. Toistan itseäni kokoajan, mutta en voi sille mitään. Se on se, mitä tässäkin harrastuksessa toivon vielä olevan, rehellisyyttä. Ei tätä niin hengenvakavasti saa ottaa, että pitää alkaa sooloilemaan ja toimimaan epäreilusti. Me ollaan kaikki samalla viivalla. Ylläpitäjä vain pyörittää laitosta harrastajille, ei itselleen.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @dookie minä tuolla aiemmin ehdotin tuomariryppäitä, joten siinä on jo yksi konkreettinen ehdotus. Tosin idean toimivuus tuskin on kovin hyvä.

  Ihmisillä on hyviä näkökantoja asiaan, ja moni on sanonut asioita joita itsekin miettinyt. Pitää itsekin yrittää kirjoittaa pidemmästi omia ajatuksia joita en oo vielä ääneen uskaltanut sanoa.


 

13
Online

754
Käyttäjät

9.6k
Aiheet

167.7k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.