Kirjoitan muutaman luonteen


 • Suomenhevoskasvattajat

  @Reprobate Ihana kuulla, että pidät! 😊 Olisin mä hiljalleen laitellut privaa, et kai sie huomasit luonteen vai sivuutitko sen tarkoituksella vähin äänin. :rofl:


 • Raviharrastajat

  @Susiraja ehdottomasti jäänyt vain huomaamatta, olen kyllä käynyt aina välillä kurkkimassa keskustelua ja lukemassa muille kirjoitettuja luonteita. Nää on niin ihanan persoonallisia :3


 • Suomenhevoskasvattajat

  @Reprobate 😊 😘 Hirviän ihana kuulla, kiitos. ❤


 • Suomenhevoskasvattajat

  Venähtänyt, mutta loppusuoralla oleva luonnelahjontani jatkuu! Lahjaluonne numero 26 (!!) menee @eepu n Zumbelle. Toivon tosiaan tavoittaneeni herran hömelön, hurmaavan persoonan. :slight_smile:

  Lisäksi eepulle menevä luonne on toiseksi viimeinen, jonka kirjoittelen tämän projektiksi muuttuneen topicin tiimoilta. Vielä yksi luonne, ja sitten olen kirjoittanut jokaiselle tähän topiciin hevosensa linkittäneelle luonteen. Minä olen tosissani nauttinut tästä ihmisten ilahduttamisesta, toivottavasti olen onnistunut ilahduttamaan teitä! 😊 ❤

  :unicorn: :unicorn: :unicorn:

  Zumbe on tosiaan melkoinen kuva vanhemmistaan, vähän kliseinen puolet ja puolet -tapaus. Uljas (tai ainakin kovasti yrittävä) musta on asiallinen käsiteltävä, vaikkakin hieman tohelo. Huonoja tallitapoja ei ole, eikä Zumbe tahallaan käyttäydy huonosti tai pöljäile. Vaan minkäs teet, kun ajatus ei kanna kovin pitkälle! Zumbe saattaa kesken kaiken unohtaa, mitä oli tekemässä tai mitä siltä pyydettiin, mikä aiheuttaa välillä kommelluksia, harmaita hiuksia sekä naurunremakoita.

  Periaatteessa Zumbe on maailman hienoin, ihanin hoidokki, se hyväkäytöksinen mammanmussukka, nallekarhu ja tiedä mitä. Orin ajatuksenjuoksu ei kuitenkaan ole kovin nopeaa, minkä lisäksi tämän kaverin muisti on tavattoman lyhyt. Mikään hoitotoimenpide ei periaatteessa tuota hankaluuksia, Zumbe ei hätkähdä klipperin ääntä, suihkepullojen suhinaa, pesarin kaivon kantta tai mitään muutakaan. Utelias suomipoika haluaisi haistella jokaisen tavaran läpi (myös sen käynnissä olevan klipperin…), eikä reppana aina ymmärrä olevansa kiinni yrittäessään käännellä päätänsä sinne tänne. Toisinaan Zumbe yrittää lähteä hoitajansa perään satulahuoneeseen – se hämmennys, kun ketjut ottavat kiinni, eikä herra pääsekään eteenpäin! Kengittäjä joutuu välillä muistuttelemaan Zumbea jalan ylhäällä pitämisestä, höppänämme kun ei aina tunnu ymmärtävän, että kengityksessä kestää pidempään kuin kavioiden puhdistuksessa. Eläinlääkärin visiitit sujuvat helposti, suurin osa operaatioista kun tuntuu menevän kovaa ja korkealta Zumben ymmärryksen yli. Hyvin helppo, miellyttävä hoidokki, joka vain sattuu välillä unohtamaan, mitä sille tehdään ja miksi tässä nyt seisoskellaan. Tai että käytävällä seistään aina kiinni eikä vapaana.
  Suurimman osan ajasta tummaturkki kävelee verkkaiseen, vähän haahuilevaan tyyliin (suora linja on kaaaukana Zumben kävelytyylistä) taluttajansa vierellä. Jokin mielenkiintoinen (siis Zumben mittapuulla mielenkiintoinen) asia kuitenkin vie orin huomion todella herkästi, eikä herra tunnu itse edes huomaavan askelissa tapahtuvaa suunnanmuutosta. Taluttaja saakin olla tarkkana, että Zumbe kävelee minne pitääkin, eikä lähde tutkimaan samalla paikalla viimeiset kymmenen vuotta seissyttä aidantolppaa.
  Lastaus sentään sujuu aika lailla ongelmitta. Joskus ori unohtuu lastaussillalle seisomaan ja ihailemaan maisemia, mutta pikku maiskutuksella matka jatkuu koppiin/rekkaan asti. Matka sujuu rauhallisissa merkeissä, Zumbe ei stressaa ollenkaan. Matkaseura toki kiinnostaa, välillä niin paljon, että orin matkakumppaneita vähän kismittää.

  Orin ratsuttaminen oli oma operaationsa, Zumbe kun unohteli jatkuvasti, mitä siltä pyydettiin tai mitä se olikaan tekemässä. Valitettavasti sama meno jatkuu edelleen. Zumbe ei tahallaan vaikeuta asioita, sen muisti vain on niin rehellisen huono, että joskus saman askeleen joutuu ratsastamaan kolmesti. Jatkuva muistuttelu onkin avainsana onnistuneeseen treeniin.
  Zumben hyviä puolia on sen hyvä asenne, nöyryys sekä anteeksiantavuus. Ratsastajan virheet, epäselvät avut tai oikein mikään ei saa hernettä herran mustiin sieraimiin. Toki Zumbe tuntuu unohtavan asiat samaa tahtia, kuin ne tapahtuvat… Mikään maailman eteenpäinpyrkivin hevonen ori ei ole, enemmänkin tasainen, vähän verkkainen puksuttelija. Jollain kurin helppo A -tasolle koulutettu ori kompuroi todella helposti väistössä ja taivutuksissa, mutta loistaa lisätyissä askellajeissa sekä vastalaukoissa, kunhan moottori hurahtaa käyntiin ja Zumbea muistutetaan koko ajan, mitä tehdään. Helppo koota (tosin pakka leviää ihan yhtä helposti), oikeasti todella pehmeä ratsastaa, melko herkkä, jahka Zumben saa hereille. Aina hyvällä fiiliksellä työskentelevä ori ei vastustele apuja ja kulkee juuri niin reippaasti, kuin siltä pyytää (vaatia ei tarvitse). Oletuksena vähän mummohölkkäilijä, ratsastettuna ihan kilpaurheilija. Pehmeät, miellyttävät askellajit, joissa hyvä tahti, yliastunta ja elastisuus. Laukka näyttävää, käynti ja ravi vähän vaatimattomammat.

  Esteillä Zumbe ei ole aloittelijoiden ratsu, vaikka sillä onkin maailman helpoin, mukavin hyppy. Orista tuntee, milloin hyppy lähtee, eikä ratsastaja yksinkertaisesti voi olla hypyssä väärään aikaan mukana. Pyöreä, pehmeä, tasapainoinen hyppy on helppo istua, ja koko hyppy ponnistuksesta laskeutumiseen tuntuu luontevalta laukan jatkolta. Hyppy itsessään on vähän hidas. Syy, miksei Zumbe ole aloittelijoiden ratsu, on orin huonossa muistissa. Vaikka hevonen näkeekin, että este tulee, reppana ei aina muista nostaa jalkojaan kunnolla. Etenkin kavaleteilla ja innareilla hömelömme saattaa kompuroida ihan kunnolla, isommilla esteillä Zumbe arvioi hypyn vaatiman korkeuden ja/tai jalkojen nostotarpeen joskus yläkanttiin, joskus alakanttiin. Puomit kuitenkin kolisevat vähän turhankin herkästi. Ikinä Zumbe ei ole juossut pahki estettä (pari kertaa ohi kylläkin…), ponnistus ei koskaan unohdu, ja yhdeksästä kerrasta kymmenestä Zumbe löytää oikean ponnistuspaikan ihan itsekin. Reipas laukka ja sen säätely on täysin ratsastajan vastuulla (Zumbe menee herkästi alitempoa), samaten orin muistuttelu ennen estettä tarpeeksi reilusta hypystä. Ei tosiaan automaatti, joka tekee kaiken paitsi ohjaustyön.
  Maastoesteillä Zumbe on samanlainen, joten ratsastajan vastuu korostuu entisestään. Muuten ori on täysin maastovarma kaveri, joka ei todistettavasti ole moksiskaan mistään metsäkoneista, hirvistä tai kahisevasta tuulipukukansasta.

  Hyviä uutisia; Zumbe ei stressaa isojakaan kisahulinoita tai vieraita paikkoja. Huonot uutiset; kaikki on niin mielenkiintoista, että ori unohtelee asioita vielä herkemmin kuin kotona. Niin käsihevosalueella, verkassa kuin radalla Zumbea joutuu muistuttelemaan puolen askeleen välein, mitä tehdään, minne mennään, mitä missä milloin miksi kuka EI SINNE ei noin Zumbeeeeeee. Jos ori rekisteröi, että on yleisön edessä, sen ryhti paranee ja jokin showvaihde lähtee päälle. Harmillisesti tätä pikkuihmettä ei tapahdu joka kisoissa, eikä se kestä koko rataa. Koska hei, hyvänen aika, jännä kouluradan kirkain! UPEA koristekukka! Kas, koivunlehtiä!!

  On tämä silti aivan ihana. Hömelö, herttainen, symppis huonomuistinen nallekarhu, joka kyllä oikeasti yrittää parhaansa ja rakastaa kaikkia.


 • Virtuaalikoirat

  @Susiraja pitää kyllä vielä tulla sanomaan, että tästä koko rupeamasta tuli todella hyvä mieli ❤ Siun tekstit ovat niin luontevia ja eläväisiä, ihan kateeksi käy siun kirjoitustaitoa! Ihanaa kevättä sinulle ja kaikille muillekin! 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  @Lumikatti 😊 💋 Kiitos hirveän paljon kehuista ja oikein oikein ihanaa kevättä sinullekin! ❤

  Luonneprojektini tulee päätökseen @Oona n hannoverorin myötä. Herkkyyttä ja herrasmeismäisyyttä samassa paketissa!

  (Psst., @Ada , olethan huomannut oman luonteesi? Sivu 2, viimeinen viesti. :slight_smile:)

  :unicorn: :unicorn: :unicorn:

  Lyhyttä, sitäkin rajumpaa uhmaikää lukuun ottamatta Blu on aina ollut helposti käsiteltävä, järkevä herrasmiesori. Orin ratsutus olikin meille suoranainen järkytys; fiksu, aina korrektisti käyttäytyvä hevonen olikin valtavan herkkä (ja ihan väärällä tavalla!), kiireinen ja räjähdysmäisen vauhdikas. Alku ei ollut ruusuinen, mutta Blun sopeuduttua uuteen tilanteeseen esiin nousi myös hyviä ratsuhevosen piirteitä; innokkuutta ja keskittymiskykyä. Helppo ratsu Blu ei vieläkään ole, vaikka katastrofaalisista ensiratsastuksista onkin siirrytty GP-radoille.

  Hyvin, hyvin herkkä ja nopeasti reagoiva Blu tekee täysstopin tai pukkisarjan saman tien, jos ratsastaja tekee jonkin isomman virheen. Hetken liian pitkään kestävä pidäte tai yksittäinen polvilla puristaminen ei vielä aiheuta hännän huiskintaa kummoisempaa, mutta esimerkiksi nakuttavaa kantapäätä tai sahaavaa kättä hannover ei siedä ollenkaan. Vakaat, hyvin pehmeät avut sekä rauhallinen ratsastaja ovat avaimet menestykseen, kuumakalleratsastajan kanssa kuumakalleratsu aiheuttaa lähinnä ongelmia. Näyttävä, suuriliikkeinen Blu liikkuu todella kevyin avuin kevyen näköisesti, kun yhteistyö saadaan viritettyä kuntoon. Piruetit ovat samaan aikaan bravuuri ja kompastuskivi; piruettien kanssa Blu ei siedä edes niitä pieniä virheitä. Työmotivaatio on kohdillaan, kunhan muutkin palikat ovat paikoillaan. Sisäänratsastuksen jälkeen mustajouhemme ei koskaan ole vastustellut hyvää ratsastusta tai työntekoa, vaan on aina lähtenyt hyvällä fiiliksellä tekemään kaikkea ravipuomijumpasta laukanvaihtoihin. Rauhallisen ratsastajan kanssa hevosen innokkuus ja menevyys pysyvät kurissa, mutta pienikin kiirehtiminen tai jännittyminen ratsastajalta saavat Blun kierroslukumittarin nousemaan, kropan jännittymään ja menon muuttumaan maantiekiitäjämäiseksi kaahaamiseksi. Kür-ohjelmat ratsastetaan ihan syystä hyvin rauhallisen, pehmeän musiikin tahtiin…

  Kuten jo todettua, Blu on kuitenkin käsitellessä fiksu herrasmies. Kaikkiin hoitotoimenpiteisiin rauhallisesti ja järkevästi suhtautuva hannover on helppo harjata, varustaa, loimittaa, madottaa ja niin edelleen. Klipperistä ori ei ole mitään mieltä, korva- ja vuohiskarvat saa trimmata rauhassa, harjan nyppiminen tai letittäminen ei kiusaa… Ollessaan käytävällä tai pesarilla hoidettavana Blu sopii vähän nuorempienkin hoidokiksi helppoutensa sekä hyvän käytöksensä vuoksi. Näykkimistä tai edes uhittelua ei tarvitse pelätä, eikä oikein mitään muutakaan. Blu seisoo paikoillaan kuin tatti eikä vaikuta olemuksensa puolesta lainkaan turhautuneelta tai pitkästyneeltä, vaikka esimerkiksi kengitys venyisi tai eläinlääkäri tutkisi kaiken mahdollisen kerralla. Eihän Blukaan tietysti kaikesta pidä, esimerkiksi silmätippojen laitto on inhottavaa. Ikävätkin asiat ori kohtaa fiksusti, ehkä turpa mutrussa, mutta niskoittelematta tai vastustelematta ollenkaan.
  Talutettaessa Blu kävelee kiltisti taluttajansa tahtia, vaikka välillä joku ihana tammaneiti saattaisikin vähän houkutella. Blu ei kuitenkaan tee mitään ihmeellistä, vähän hörisee ja vähän röyhistelee rintaansa.

  Matkustamiseen ori suhtautuu yhtä järkevästi kuin hoitotoimenpiteisiinkin. Lastaus sujuu ongelmitta, samaten purku, eikä itse matkakaan ole mikään ongelma. Blu on hyvin helppo kuljetettava, oli se yksin tai porukassa. Matkaseuran pahat tavat, esimerkiksi kuopiminen, eivät onneksi tartu uljaaseen mustaamme.
  Kisapaikoilla Blu on hieman virittäytyneempi kuin kotona, myös käsitellessä. Talutettaessa ori saattaa ottaa pari raviaskelta, mutta se kuitenkin kulkee nätisti ihmisen vierellä hidastaen käyntiin heti pyydettäessä. Lisääntynyt virittäytyneisyys näkyy myös ratsastettaessa; ori on virkeämpi, kuumuvampi ja reaktiivisempi kuin kotosalla. Blu on vieläkin tarkempi avuista ja etenkin alkuun vauhtia on vähän liikaakin, vaikka ratsastaja tekisi mitä. Ylimääräiset pöllöenergiat on hyvä purkaa helpoilla laukkatehtävillä verkassa. Kun energiatasot ovat vähän fiksummat, Blu on esiintymisestä nauttiva showmies. • @Susiraja No en ollu huomannu! Ja vielä kuvittelin seuraavani tätä topikkia tarkasti - puusilmä mikä puusilmä. 😀

  Kiitos todella paljon, Ellasta tuli ihan super!! 💗


 • Suomenhevoskasvattajat

  Pääasia et luonne löytyi. 😊 Ole hyvä, ihana et tykkäät! ❤ • Oi, että. Suurkiitos Bluen luonteesta! ❤


 • Suomenhevoskasvattajat

  Ai että, Zumben luonne on loistava. Iiiiso kiitos ❤


 

20
Online

845
Käyttäjät

11.0k
Aiheet

199.1k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.