Tjätesuandon kerkikekkerit 2024 (tuotoskisat tuotepalkinnoilla!)
-
Ahdistaako kesän kuluminen? Eipä huolta, mikkelinpäivä on tulossa ja kekri sen mukana! Villit monitoimikisat järjestetään Ruotsin puolen Peräpohjolassa, jotta kaikilla olisi syy hevosen kanssa harrastamiseen ja työskentelyyn.
Sivuille on tulossa vielä lisää infoa ja palkintokuvia, mutta tehtävänannot matskuineen ovat nyt valmiit. Tervetuloa tutustumaan!
Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuun ja vuoden päätöksen juhla, joka rinnastuu mm. Halloweeniin ja Viron martinpäivään. Ulkotyöt on saatu päätökseen ja ruoka säilöttyä, syksy vaihtuu syystalveen. Kekrin ajankohta on vaihdellut paikkakunnittain ja jopa taloittain, mutta yleensä se osuu vanhan mikkelinpäivän (29.9.) ja martinpäivän (11.11.) väliin.
kilpalajit: suunnistus, työajo, työratsastus, PKK (näyttelyt työn alla)
järjestyspaikka: Tjätesuando, Norrlanti, Ruotsi
järjestäjä/vastuuhenkilö: Jii, minä ite
tapahtuman pvm: 29.9.-1.10.
viimeinen ilmopvm: 29.9.
viimeinen tuotosten lähetys: 7.10.Tämä on tuotoskilpailu, jossa tuotosten tekeminen ja niihin ilolla keskittyminen on etusijalla. Suoritusmuotoja on sekä piirtäjille että kirjoittajille - pääasia on, että on kivaa! Valitse luokka ensisijaisesti sen mukaan, millaisen tuotoksen tahdot tehdä.
Käyttöluokkiin saa osallistua millaisella hevosella tahansa. Tehtävien taso säädetään sopivaksi, joten täysi noviisi voi tulla kokeilemaan lajia siinä missä konkari mittelemään taitojaan.
Ainoastaan PKK-näyttelyihin on tulossa on roturajoitteita sillä tapahtuman tarkoitus on nostaa esiin paitsi hevosten työkäyttöä pihassa ja tien päällä, myös esitellä vanhakantaisia maatiaisrotuja.
LUOKKAKOHTAISET TUOTOSVAIHTOEHDOT
Aamulla kisataan suunnistusvaelluksessa, lounasaikaan työajossa ja iltaluokkana työratsastuksessa! Lisää tuotosten vaatimuksista ja arvostelusta voi lukea tapahtumasivun tuotosvälilehdeltä, mutta tässä jo tiivisti:
Suunnistuksen tekstiluokka on aineistotehtävä, jossa pääsee vastailemaan kysymyksiin peräpohjalaisesta perinnemaisemasta. Sopii sinulle, joka olet kyllästynyt iänikuisiin kisatarinoihin ja tahdot maakuntamatkailla virtuaalisesti.
Suunnistuksen kuvaluokassa tehtävänä taas on maisemakuvan tekeminen niin, että ratsukon sijaan maisema itse on pääosassa. Erinomainen luokka piirtäjälle, joka tahtoo treenata taustoja!Työajon tekstiluokkaan kuuluu pohjoismaisen perinnerunon (siis kalevalamittaisen tai viikinkiaikaisen värssyn) kirjoittaminen hevosestaan. Tässä pääsee kokeilemaan kekseliäisyyttään kielikuvien kanssa!
Työajon kuvaluokka taas vaatii tunnelmallista pääpotrettia (sillä kenellä riittää energia kokonaisen työvaljakon ja työkoneen piirtämiseen...)Lopulta tullaan työratsastuksen tekstiluokkaan, jossa tehtävä on perinteinen kisatarina päivän ja luokan sujumisesta. Sinulle, jolle tarinointi on luontevinta!
Työratsastuksen kuvaluokan tehtävässä taas saa keskittyä nimenomaan ratsukon piirtämiseen - valmiita taustoja/tehtäviä on kaksi, joista saat valita toisen, johon hevosesi istutat.Suunnistuksen ja työajon tekstitehtäviin on google docsina tarkemmat mallit, suunnistuksen ja työratsastuksen kuvaluokkiin kuvamateriaalia. Ne löytyvät tapahtuman omalta ohjesivulta. Pääsivulla on muuta tarinointia varten myös kilpapäivän tarinallinen aikataulu ja kulku.
PALKINNOT?
Palkintojen piirtäminen on vielä kesken, mutta ne tulevat olemaan seuraavat:
Suunnistuskilpailun voittajille mateennahkaiset satulalaukut ja porontaljapehmus satulan alle.
Työajon voittajille käsin veistetyt ja maalatut peräpohjalaiset juhlalänget ja porontaljapehmus länkien tai setolkan alle.
Työratsastuksen voittajille käsin kudotut pirtanauhaiset juhlaohjat ja porontaljapehmus satulan alle.Kaikille osallistujille kekrihenkinen ruusuke muistoksi ja kiitokseksi osallistumisesta.
Syksyinen yhteiskuva kaikista voittajahevosista Tjätesuandon maisemissa. (Pidän oikeuden käyttää sitä teidän gallerioidenne täytteen lisäksi myös tallin kuvituskuvana. )
-
Vautsi Pitää kaivaa omat muhkut pihaton siimeksistä rekkareissulle...
-
MUOKS: Suunnistuskuvien pisteytys on päivitetty oikeaksi! Tervetuloa ilmoittautumaan (ja muistakaa päivittää ohjesivu omassa selaimessa, jos avasitte jo)
-
Sanokaa muuten ihmeessä, jos on kiinnostusta lisäksi vielä tarinalliseen/roolipelilliseen elementtiin ratsastajahahmoja ajatellen!
Siinä suunnitellun näyttelypäivän ja ratsastusluokkien jälkeen, tarinallisena palkintojenjakopäivänä 1.10., olisi hyvin tilaa vielä hevosettomalle kekrijuhlalle. Se voisi sisältää esim. tanssi- tai musiikkityöpajaa ja esityksiä, perinnepukunäytöstä, kokkoiltaa, hevosajelua, saunotusta tmv...
Toki sellaista saa keksiä tarinoidensa höysteeksi itsekin, mutta oon valmis järjestämään pohjaksi omaa lyhyttä tarinaa tai aikataulua, jos toivotte!
-
@jii Jos sua kiinnostaa joku aikataulutus/kuvaus kirjottaa niin mikä ettei
-
Ensimmäiset palkinnot on lisätty tapahtumasivulle, joten nyt kannattaapi käydä päivittämässä selaimessa ja vilkasemassa lähempää! On nimittäin aika ihania juhlalänkiä työajon parhaimmille kahdelle tarjolla, vaikka itse sanonkin.
Käsin veistetyt länget tekee paikallinen veistäjä ja historian harrastaja Anders Mikkel ja kuva-aiheet pohjautuvat Norrbottenin ja Tornionlaakson museoiden kokoelmiin, esimerkit 1700-1800-lukujen taitteesta.
Kuvatuotoksista palkittu hevonen saa siniset Tornedalens/Tornionjokilaakson ruusukuvioiset länget, tekstituotosten menestynein runohepo taas ihanat kullankeltaiset Överkalix/Ylikainun tyylin kiehkuroilla maalatut. (Länget mitataan ja valmistetaan voittajahevosille sopiviksi erikseen.) -
Ihana ja inspiroiva tapahtuma! Pitääkin lähettää Aarnin tallilta pari tyyppiä ratsuineen ottamaan osaa Yksi kysymys minulle tuli mieleen. Suunnistuksen piirrostuotosluokan kuvauksessa mainitaan yksi joenylitys: millaisessa ympäristössä tämä sijaitsee, vai onko sillä väliä? Inspiroisi kokeilla piirtää joenvarsimaisemaa ja joen ylitystä, mutta tässä piilee mahdollisuus ristiriitaisuuteen eri kuvien välillä, jos joku muu intoutuu piirtämään "samaa paikkaa" reitin varrelta. Tietty moiset poikkeamat voi selittää vaikka sillä että ratsukko on eksynyt loiskuttelemaan pois oikealta reitiltä jonnekin ihan muualle.
-
@khaos Kiva että kysyit! Haluan antaa mahdollisimman paljon vapautta maisemakuvassa, jotta siitä olisi "hyötyä" mahdollisimman monen piirtäjän omiin töihin. Jos tahdot treenata jokea ja metsää, kulkee joki varmasti metsän poikki. Jos avoin hieta ja nurmi tunturit taustalla innoittaa enemmän, sitäkin maisemaa löytyy!
Sama joki kulkee varmasti sekä peltojen välissä että metsäisempiä polkuja myöten. "Virallinen" ylityskohta on matala ja hidasvetinen niin, että joku polku kulkee niille main ja vaihtoehtona on myös lyhyt kävelysilta (tai muuten meiltä huuhtoutuu joku raukka shettis vielä merelle tai lähimpään voimalapatoon asti...), mutta noinhan nuo joet voi lyhyelläkin matkalla saada monen näköistä avointa törmää ja rantapajukkoa perä perään reunalleen.
En toki estä tulkitsemasta hurjempiakin kuohuja, jos se innoittaa enemmän! Mutta älkää heittäkö shettiksiä sinne
Suunnitteilla oli hetken ihan reittikarttakin, mutta valitettavasti oma syyskesä on sen verran täynnä kaikkea, että se jää sitten ensi kertaan jos tämä tempaus menestyy sen verran
-
Lisää palkintoja näytillä tapahtumasivulla! Pirtanauha, viulanauha, paula... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tekniikka on myöhäiskeskiajan perua, ja kun jokin ei istu pirtaan, se ei sovi omiin tapoihin. Pauloja on käytetty mm. häävaljakoiden ohjaksina Pohjanmaalla. Ne sopivat siis varmasti pohjoisen vastineeksi komeille portugalilaisille ratsastusvermeille...
Koko Peräpohjola käsitti 1800-luvun alkuun saakka kulttuurialueen Piitimestä (Piteå) ja Ruotsin Kaihnuusta (Kalix) Tornion- ja Kemijokilaaksojen halki jopa Suomen Kainuuhun asti. Paitsi kaksikielistä Peräpohjolaa, alue on myös monikielistä Saamenmaata; pukuperinnettä yhdistivät yli kieli- ja kulttuurirajojen ennen kaikkea nuo kudotut paulat!
Monimutkaiset ristikkokuviot loistavat saamenkäsitöissä ja suomenruotsalaisen rannikon nauhoissa. Rovaniemenkin kansallispuvusta tuttu lohenpyrstökuvio on onneksi yksinkertaisuudessaan hurmaava ja näppärä, ja sitä juuri näihin ohjaksiin on haettu.
Meidän nauhaohjat on suunniteltu ja kudottu ihan Tjätesuandossa, eli saamelaista duodjia ne eivät ole. Vuoden kulku on kuitenkin kaikille sama, joten kuvaluokan puolukanpunainen ohjaspari saa nimekseen Čakča ja tekstiluokan viherkeltainen versio Geassi. Näin ne ovat yhdessä pohjoissaameksi Čakčageassi, suomeksi Syyskesä - vuodenaika, joka syyskuun mentyä ja kekrin myötä vihdoin väistyy tosisyksyn tieltä.
Materiaali on villa-pellavasekoitetta ja luonnonparkittua ylijäämänahkaa parhaan kestävyyden saavuttamiseksi paitsi käyttöesineenä, myös eettisestä näkökulmasta. Ohja pitää kädessä hyvin ja sen voi tarvittaessa pestä lämpimälläkin vedellä.
-
Ensimmäiset osallistujat suunnistusluokkaan päivitetty!
-
Haussa PKK-tuomareita! Raskaita työhevosia ja harvinaisia/poneja pitäisi pystyä arvioimaan rakenteellisesti (tammat, orit/ruunat, varsat kutakin), lisäksi luvassa yksi muu kuva -luokka.
Olen yrittänyt pitää tapahtumainfon mahdollisimman selkeänä PKK:n puitteissa villien näyttelyiden sijaan, koska uusia näyttelyitä on toivottu järjestettäväksi. Jos joku PKK-taho näkee, ettei tämä sovi brändin alle, päivitän toki villiksi.
Päätarkoitus on koko Kekrikekkerien hengessä palvella niitä piirrosharrastajia, jotka tahtovat käyttää näyttelyissä muita kuin suoritusratsu- ja urheiluvaljakkorotuja.
Rakenneluokat on jaettu raskaisiin työhevosiin ja maatiaisiin - eli ponit-, kylmäveriset- ja harvinaiset-rotulistojen leikkauspisteistä löytyviin monikäyttöisiin (pien)hevosiin. Jos epäilystä syntyy hevosen rakenteesta/koosta, ohjeistan näyttelyyn tuojia ilmoittamaan isot hevosensa mieluummin raskaaseen kylmäveriluokkaan.Ei siis mitään rakettitiedettä - jos voit arvioida isoja M&M-poneja, russia tai suokkia, voit tuomaroida maatiaisluokkaa! Tuomarin ei edellytetä diskaavan ketään rodun perusteella, tarkoitus on puhtaasti kannustaa erilaisten työjuhtien käyttöön ja näyttöön.
Näyttelyä ei ole vielä anottu PKK:n kalenteriin, mutta kutsuun voi jo tutustua täällä.
-
@jii Jos tähän saa ilmoittautua tuomaroimaan niin Mulle voi laittaa ihan oman tahdon mukaan vaikka pari rakenneluokkaa
-
@screwdriver Jos mä laitan sulle vaikka alustavasti ainakin tammojen rakenneluokat?
-
@jii Jes, sopii oikein hyvin!
-
Näyttelyt erilaisille työ- ja maalaishevosille vauvasta vaariin nyt PKK:n kalenterissa! Varsaluokkia lukuunottamatta kaikille löytyi myös tuomarit vauhdilla, joten jos kekkereiden tuotosluokkiin ei vielä rahkeet riittäneet, niin lähtekää laukalle ainakin näyttelykehiä kohti Mukana myös muu kuva -luokka otsikolla Pihahevonen työssään, joten ne vähän puunaamattomatkin pollet pääsevät esiintymään edukseen.
Ja muistutus siitä, että ilmoittautumisen voi laittaa kekkereiden muihin tuotosluokkiin jo ennen, kuin kuvaa lähettää!
-
Meinasin jo lähteä tuomaan itselleni pienhevosta näiden näyttelyiden innoittamana, mutta muistinkin että multa löytyy se du boulc'hilainen normandiancob Eikös tämä rotutyypiltään ole juuri oikeanlainen tuohon hevosluokkaan? Pitää vaan piirtää aikuisrakenne ensin.
-
@jodochus Juu, mun puolesta todellakin! Nuohan on just cobina vähän joka sortin heppaa maatöistä maastoratsastukseen ja valjakkoon. (Pelkäsin jo esikatselusta että pilasinko sun osallistumisen pyytämällä tuomariksi onneks en!)
Ainahan rotujen jaottelu on vähän veteen piirretty viiva. Yksilöinä jotkin ranskalaiset percheronitkin on melkein cob-tyyppisempiä kuin isoja ja super raskaita työhevosia, vaikka osa on pelkkää muhkua, eli ihan yhtä mahdotonta absoluuttinen luokittelu tälleen on kuin se on lämmin- ja kylmäveristenkin rajanvedoissa. Normandiancob on kyllä mulle silti selvästi sitä maatiaistyyppiä, jota ajan takaa!
-
Osallistujalista päivitetty, työajoluokkaan tullut jo runo! Nyt kaikki muutkin kipin kapin ylistämään ihaninta traktoriaan lyyrisin tai visuaalisin keinoin, vielä voi helposti kaapata palkintolänkiä itselleen!
Samoin PKK-luokkiin tullut osallistumisia kivasti, ihana nähdä miten erilaisia hevosia kotitalleista löytyy!
-
Osallistujat päivitetty ja viimeiset tuotepalkinnot julki!
Suunnistusluokan voittajille tarjolla kauniit TuunaaMunPerinne-henkiset satulalaukut!Tasku, veska, kukkaro; kjortelväska, kjolsäck, pryssa...
Ennen kuin joku keksi, että laukkua pitää naisen kädessä kantaman, oli ihan tyypillistä, että kassi kiinnitettiin vyötärölle, ja usein niistä haluttiin tehdä nättejä asusteita. Trendi kesti keskiajalta hyvinkin 1800-1900-luvuille asti joissakin pohjoismaisissa maaseutukunnissa.Kansallispuvuista sekä ruotsalaisiin Norrbottenin pukuihin (joista Nederluleån ja Tornedalin versioissa korostuvat soma vihreä ja kanelinruskea) että suomalaiseen Peräpohjolan pukuun (joka on suomalaisittain varsin jännä oransseilta ja sinivihreiltä sävyiltään) kuuluu taskut. Ne suunniteltiin pukuja kehiteltäessä varmasti jokseenkin historiallisessa kansallishurmoksessa, kuka tietää millä perustein. Nättejä ne joka tapauksessa ovat!
Nyt nuo kansallisromanttiset taskut on hyödynnetty nättien satulalaukkujen malleiksi.Laukun perusosa on tukevaa villahuopaa eri armeijojen ylijäämävarusteista, kiinnitysrenkaat ruostumatonta terästä ja remmit vasikannahkaa. Hihnat mahdollistavat vaikka leirikamppeiden tai sadeloimen pakkaamisen.
Jämpti villa kestää sekä kosteutta että kipinää ja pysyy lämpimällä viileänä ja viileällä lämpimänä hevosen kylkiä vasten. 3 litran neliskanttiseen haitaritaskuun mahtuu vaikka ja mitä, ja niitä on huimat 2kpl.
Huopataskun päällä on kummallakin puolella vielä kiristysnarullinen poronnahkainen kahvipussin hengenheimolainen, joka pitää nätisti vettä ja lähtee tarvittaessa irti. Sekin vetää parisen litraa.
Koko komeuden kruunaavat laukkujen läpät, tulkinta edellämainittujen kansallispukujen taskuista. Yläosa on villakangasta, alaosa mateennahkaa, sisus poronnahkaa. Vetoketjulla suljettava läppätasku toimii vaikkapa kartta- ja puhelintaskuna.