Värien ihmemaa


 • Kouluratsastajat

  sabino on yleensä se kellä on tyyliin vaan korkeita sukkia ja iso läsi 😄 sabinolla ei siis tarvitse olla mitään läiskää missään, vaan minimissään 1-2 sukkaa ja piirto. ts. sabino voi olla tosi vaikea tunnistaa ei-sabinosta hepasta jos ei tiedä geenejä ja sillä on vaan normaalit sukat ja piirto/läsi. sabinolla voi myös olla joku pieni läntti jossain, yleensä vatsassa, mutta jos niitä on useampi tai hevonen on selkeästi valkoinen ruskeilla/mustilla länteillä, niin sitten on tobiano 😄 sabino voi myös olla melkein koko valkea ja esim. vaan korvat on vaikka ruunikot.

  tobiano + sabino = tovero (myös tobiano + frame = tovero), periytyminen niin kuin Nikki jo selittikin 😎

  // ja jos kirjava on homotsygootti, eli se perii molemmilta vanhemmiltaan kirjavuusgeenin (SbSb tai TbTb), niin sen varsoista tulee aina 100% kirjavia – no exceptions • @leahiiii said in Värien ihmemaa:

  sabino voi myös olla melkein koko valkea ja esim. vaan korvat on vaikka ruunikot.

  Tässä tapauksessa se on useimmiten homotsygootti, eli sillä on kaksi sabinogeeniä → varsoista tulee aina sabinoja. Heterotsygootti voi varmaan olla yhtä näkyvästi kirjava, mutta yleisempää samaperintäisillä.

  // ja jos kirjava on homotsygootti, eli se perii molemmilta vanhemmiltaan kirjavuusgeenin (SbSb tai TbTb), niin sen varsoista tulee aina 100% kirjavia – no exceptions

  Varsa voi siis olla esim. homotsygootti tobiano vain, jos molemmat vanhemmat on tobianoja. Tobiano + sabino (/tai mikään muu ei-tobiano kirjava) ei voi olla samaperintäinen tobiano, joka tuottaa vain tobianoja varsoja.


 • Piirrosharrastajat

  odottakaapa parikyt minuuttia niin mä teen teille tähän pienen ja ytimekkään, tunnistusta toivottavasti helpottavan, infografiikan eri kirjavista 😄


 • Piirrosharrastajat

  mikäli olen ymmärtänyt oikein:

  KIT on nimi, joka on annettu tietylle molekyylille kaikkien hevosten perimässä (DNA-ketjussa). Tässä sijainnissa (lokuksessa) asustaa erilaisten mutaatioiden tuloksena kolme “helposti” tunnistettavaa valkoista karvaa lisäävää kirjavuuden muotoa: tobiano - päistärikkö - sabino1.
  Niiden lisäksi KIT-lokuksessa asustavat myös “dominanttivalkoiset” tai “valkokirjavat” kuviot eli W-geenit, joita on nimetty nykytietämyksellä ainakin 20 erilaista.

  Yhteensä samassa paikassa periytyvät siis seuraavat kirjavuuskuviot:

  • tobiano (“selänpuolinen kirjavuus”)
  • päistärikkö
  • sabino1 (“vatsanpuolinen kirjavuus”)
  • W1…W23 ja tulevaisuudessa lisää?

  Koska hevonen saa yhteen lokukseen kaksi geeniä, yhden kummaltakin vanhemmaltaan, yksi eläin ei voi yhtäaikaisesti olla KAIKKEA TÄTÄ. Se voi periä yhtäaikaisesti enintään kahta eri kirjavuutta ylläolevasta listasta, ja periyttää varsoilleen niistä jomman kumman. Mahdollista on myös olla samaperintäinen yhdelle kuviolle, jolloin varsat perivät yhden kopion siitä 100% varmuudella.

  Monessa “sabinokirjavassa” rodussa ei ole sabinoa (SB1) lainkaan, esimerkkinä clydesdale, walesinponi ja suomenhevonen. Se, onko kyseessä esimerkiksi splash/suomenkirjava tai jokin tunnistamaton W-geeni, vaatii yleensä testausta.

  Seuraava kuva on vähän iso, joten se ei ehkä lataudu sekunnissa. Tässä kuitenkin eri KIT-kuviot hyvin yksinkertaistetussa muodossa. Vasemmalla stereotyyppinen eriperintäinen, oikealla stereotyyppinen samaperintäinen.
  Poikkeuksena katkoviivan alla olevat valkokirjavat esimerkit W2 (täysvalkeat englannintäysiveriset) ja W3 (arabiori R Khasper jälkeläisineen) joiden perintäisyyden vaikutus ilmiasuun on vielä tutkimattomampi.

  alt text • @J Aamen, vihdoin ymmärsin miten nää kirjavuudet menee! Kiitos 😍


 • Piirrosharrastajat

  @Sonja hyvä jos selvitti yhtään! 😄

  Ah joo, ja vielä varmuuden vuoksi: suomenkirjava eli splashed white ei ole sama kuin sabino, se ei myöskään ole KIT-geeni, vaan sillä on oma lokus.
  Hevonen voi esimerkiksi olla samaperintäinen päistärikkö splash, RnRn nSw, mutta vain eriperintäinen päistärikkö sabino (kit:) Rn/SB1 vaikka se merkattaisiinkin joskus geenitestin tuloksissa nRn nSB1

  Suomenhevosessa oleva pienimerkkinen vatsanpuolinen kirjavuus sukkineen, mahaläikkineen, läseineen ja herasilmineen on ilmaantuessaan todennäköisimmin suomenkirjava eli splashed white jos jotain varmistettavaa kuviota halutaan etsiä. Sama kuvio on ainoa kirjavuus, joka russponeilta löytyy (itämeren rodut ovat vanhastaan olleet sukua keskenään). SW1 on nykyään testattavissa ja sitä siis löytyy suomenhevosesta varmuudella.

  Kotosuomalainen esimerkki uudesta W-kirjavasta kuviosta (ja niiden yhtäkkisestä ilmaantumisesta uusina mutaatioina) on “dominanttivalkoinen” Vekselin Ihme. Sitä ei koskaan geenitestattu eikä sen varsoista kumpikaan näytä perineen kuviota. Myöskään sen vanhemmista ei ole jäänyt muita saman näköisiä varsoja.
  Valkoinen hevonen, tummat silmät, vähän pigmenttiä ylälinjalla on yleensä varma W-kirjava.


 • Raviharrastajat

  Miten merkkaan suomenhevosten kirjavuuden? SW1/n eriperintäisenä niin kuin Brisitellä? Onko SW1 ihan vaan splash vai sabino vaivai? • @Lara
  nSW1 on ihan hyvä ja selkeäkin tapa merkitä tuo. Itse käyttäisin SW1sw1. Ja tuo on siis splashed white, ei sabino. Sabinon geeni olisi SB1, mutta SW1 on ihan eri asia siis.


 • Piirrosharrastajat

  @Lara mä tykkään merkata monikirjaimiset järjestyksessä n/Sw. Koulukuntia on monia!
  Suokeilla tuo SW1 = splashed white 1 = suomenkirjava on ainoa todistettava valkokirjavuuden muoto, joten en yleensä vaivaudu edes merkkaamaan sitä numeroa omaan käyttöön listatessa.


 • Piirrosharrastajat

  Tämä ruunikonkimo vai jotain muuta? :thinking:


 • Piirrosharrastajat

  @ScrewDriver Luultavimmin joo. Miksei myös vaikka ruunivoikonkimo. • @ScrewDriver Ruunivoikonkimolle ääni täältä, ainaki sen perusteella mitä sukutaulua vilkasin :thinking:


 • Raviharrastajat

  Siirrän keskustelua tänne. Eli kyseessä FWB-ori Blue Raptor, jolla mietinnässä mistä tuollanen iso ‘‘valkopää’’ on tullut (suunniteltu joskus 2012, joten silloin ei väritietämys ollut mikään paras) Pohjaväri ihan vaan rautias (kärpäskimo)

  Ite ajattelin splashed white, sillä splash hevosilla voi tietääkseni esiintyä kans pienimerkkisenä tätä? Perinteisinhän on, että on valkopää + kaikissa jaloissa sukat, mutta on pienimerkkisempiäkin ollut, mm. just suomenkirjavilla? FWB:llehän teoriassa kaikki värit on hyväksyttyjä, mutta en sit tiedä minkä sortin värigeenejä niillä menee.

  Sulkisitteko ton splashin kokonaan pois ja laittasitte sabinon tai dominanttikirjavuuden piikkiin vai mitä häh? :d • @Casper Sun hevosellahan on tosiaan vain yksi valkoinen sukka, splashilla on aina neljä valkoista sukkaa oli sitten pienimerkkinen tai ei 🙂 Noilla “suomenkirjavillakin” on aina neljä sukkaa. Dominanttivalkoinen tai sabino ovat sellaisia joista sun hevonen menisi


 • Raviharrastajat

  Tämä viesti poistettiin!

 • Suomenhevoskasvattajat

  Jeesikääs taas tyhmää, onko - hevonen musta vai ruunikko? :thinking: • @HM Täällä on tuo vasen ylä ruunikko. Sillä ei muuten ole neljää sukkaa. 😄 • @Tinu Menee hyvin kulahtaneesta mustasta tai mustanruunikosta, kummasta tahansa :slight_smile: Etenkin nivusissa on kuitenkin selkeä punertavanruskea alue.


 • Raviharrastajat

  @HM
  alt text
  Myös näiltä puuttuu sukat ja minismaaliset päänmerkit (toisella ei ollenkaan), mutta on geenitestattu spl-kantajiksi.

  alt text
  Myös testattu spl-kantaja. Ei sukkia.

  alt text

  edit// Nää tosin vois olla noita spl2 tai spl3 kantajia… ‘‘Horse may or may not have white markings and blue eyes.’’


 • Piirrosharrastajat

  @Casper Nuo kaikki taitaa olla issikoita :thinking: Esiintyykö noita spl2 tai spl3 -geenejä puoliverisillä?


 

15
Online

814
Käyttäjät

10.6k
Aiheet

189.3k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.