Värien ihmemaa


 • Piirrosharrastajat

  Täs on hyvä kun mä ja Sirpa käytetään näköjään keskenämme ihan erilaisia geeninmerkkaustyylejä 😂

  otan esimerkiks ruunikonkirjavan
  Se on nyt tällä kertaa samaperintäinen ruunikkogeenin (A) osalta, ja eriperintäinen ruunikon tarvitseman mustan (E) osalta. Ei siis periytä “epäruunikkoa” mustaa, mutta saattaa periyttää “epämustaa” rautiasta.
  E/e A/A
  Lisäks se on nyt tää paljon puhuttu tobiano (To), mutta eriperintäisenä.
  To/to

  Mä merkkaisin sen näin: Ee AA nTo
  Sirpa merkkais kai: Ee AA TOto
  Vois merkata myös: E/e A/A To/to tai E/e A/A TO/to

  toi n on siis sama ku pieni, eli niiku epä-geeni. :'D merkkaan sen n-kirjaimen yleensä monikirjaimisiin ja erikoisväreihin, koska se on siistimmän näkönen ja lyhentää lopputulemana olevaa litaniaa. Samaten merkkaan Overon aina nO koska pieni ja iso o-kirjain näyttää keskenään liian samalta. • Jos vain haluaa nopeita vastauksia ilman että on niin nuukaa ymmärtämisen kanssa, niin VirtuaaliWikissä on värien periytymistaulukko, jossa on aika paljon yhdistelmiä ilman että niiden genetiikkaan puututaan erikseen. Ei tosin sisällä kirjavuuskuvioita. Kirjavuuskuviot eivät kuitenkaan koskaan sekoita pohjavärien periytymistä (ellei taas kyse ole päistäriköstä tai valkomerkkisestä…) vaan pohjaväri menee kaikkien kuvioiden alla samoin kuin ilman kuvioita. • @Sirpa Joo, toi periytymistaulukko on mun virtuaalihevostelun raamattu 😂:pray_tone1:


 • Piirrosharrastajat

  Helpointahan se on aina loppupeleiss ajatella, jos turhautuu, että jossei hevosen sukutaulussa ole mitään erikoista, niin sitten ei tämä varsakaan niitä voi saada ;D • @J. said in Värien ihmemaa:

  Täs on hyvä kun mä ja Sirpa käytetään näköjään keskenämme ihan erilaisia geeninmerkkaustyylejä 😂

  toi n on siis sama ku pieni, eli niiku epä-geeni. :'D merkkaan sen n-kirjaimen yleensä monikirjaimisiin ja erikoisväreihin, koska se on siistimmän näkönen ja lyhentää lopputulemana olevaa litaniaa. Samaten merkkaan Overon aina nO koska pieni ja iso o-kirjain näyttää keskenään liian samalta.

  Joo, ei saa olla liian helppoa tai yksinkertaista :rofl:
  Minä kuitenkin perustelen oman tyylini selkeydellä, että ei ole olemassa mitään n-geeniä, joka tulisi toiselta vanhemmalta vaan niitä alleeleja on aina kaksi, toinen emältä ja toinen isältä. Homotsygootin tobianon tapauksessa toiselta siis TO ja toiselta to (selkeyden vuoksi käytän myös kokonaan isoja tai kokonaan pieniä kirjaimia, jotenkin näen ja ymmärrän ne itse siten paremmin). Tuo n:n käyttö kyllä taitaa olla melko yleistä kirjallisuudessa ja muissa lähteissä, ehkä sille on myös perustelunsa. • Jaah, blogissa on joskus vuonna 2009 ollut muutamia esimerkkejä Coat Color Calculatorille (eka postaus, toka postaus, kolmas postaus, älä kokeile tätä kotona -postaus), mutta noita voisi tehdä uusiakin tai sitten ihan vain “käsin” esimerkkejä tuosta periytymisestä selitettynä tai jotain vastaavaa. Pitääpä panna mietintämyssyyn hautumaan.


 • Esteratsastajat

  Tollasta oon joskus itekin käyttänyt 😄 • @Jannica
  Just tuo Animal Geneticsin laskuri on se, mitä itsekin käytän paljon. Sille on olemassa ohjeistusta virtuaaliwikissäkin, jos tuntuu liian hankalalta muuten. • Haluaako joku selvittää muöle, miten tiikerinkirjavat toimii?

  Nyt olisi mahdollisesti tulossa risteytys yksivärinen(friisiläinen) x tiikerinkirjava, ja jotta tietäisin mitä kuviota mikäkin kuviointi voi periyttää niin auttaisi kummasti 😅

  Kiitos ja anteeksi.


 • Piirrosharrastajat

  @Loci Tässä olis kuvitettu Tiikerinkirjavan väri-info, jonka rakentelin… näköjään helmikuussa. Sitä, mikä esim. blanket-kuviota rajaa, ei kai vielä tiedetä, mutta toi on se, minkä mukaan sen pitäis suunnilleen mennä.

  Tiikerinkirjavassa on siis “pääkytkin” ja “sabluuna” erikseen geeneinä.

  Pääkytkin on LP-geeni, joka tekee hevosesta varnish roanin / meleeratun. Yleensä samaperintäinen on suuremmin valkea ja eriperintäinen hailakampi, mutta se ei näytä olevan ihan kiveen hakattua, ja sekakarva lisääntyy joillain hevosilla iän myötä.

  Sabluunan paikkaa toimittaa kivasti nimetty “PATN1” eli tiikerinkirjava leopardkuvio. Se rajaa meleeratun pohjan täplikkääksi.

  Jos hevosella ei ole LP-geeniä (n/n) mutta sillä on PATN1, se näyttää silloin ihan tavalliselta. Se siis kantaa kyllä sabluunaa, mutta sillä sabluunalla ei ole mitään väriä mitä rajata. 😄 jos käy järkeen.

  Tiikerinkirjava / tasavärinen voisi siis esimerkiksi perinteisen leopardin tapauksessa olla seuraava:

  Leopard-hevonen: LP/lp PATN1/PATN1
  Tasavärinen hevonen: lp/lp patn1/patn1
  Jolloin niiden varsa voi olla jompi kumpi seuraavista
  Tiikerinkirjava leopard: LP/lp PATN1/patn1
  Ei-tiikerinkirjava kantaja: lp/lp PATN1/patn1 • EEaa x ee(AA/Aa/aa)LplpPATN1/patn1 yhdistelmä voi jättää mustia (ja/tai ruunikoita) perusvärisiä, perusvärisiä täplän kantajia, varnish roaneja ja leopardeja?


 • Piirrosharrastajat

  @Loci jep! • Voi kun kiva lukea teidän viestejä, koska mullahan on tallissa 300 pääasiassa lehmänkirjavaa hevosta, joiden värien periytymisen olen aiemman tietämykseni mukaan tehnyt niin, että tobiano, sabino ja päistärikkö ei todellakaan kulje missään samassa lokuksessa. Eli jos hevonen on tovero (eli tobiano+sabino), niin riippumatta toisen vanhemman väristä, sen varsakin voi olla tovero. Plussana vielä, että mulla on muutama päistärikkökin tuolla, MUTTA just tarkistin, niin ainoastaan yksi on päistärikkö sabino ja sen kumpikin varsoista on perinyt vain toisen näistä, joten niissä ei ongelmaa 😄

  Mutta jotain kivaakin, kerta pearl on oletettavasti resessiivinen. Mulla eräällä hevosella on oikean pearlin kuvat, mutta laitoin sen voikoksi, kun kumpikaan vanhemmista ei (luonnollisestikaan) ole (näkyviä) pearleja. Muistelisin, että jossain mulla on toisenkin pearlin (tai siitä menevän) kuvat, joten voisin tästä nappasta itselleni sitten sen “oikean” pearlin! • Lehmän- ja etenkin tiikerinkirjavien värien periytymisien miettiminen on kyllä välillä yhtä aivojumppaa 😅 • Nyt on pakko kysyä kun törmäsin internetin ihmeellistä maailmaa selatessani, niin minkä ihmeen värinen tämä varsa on?

  //eikun ei mitään, tuoltahan löytyikin, että kyseessä testattu sabino + overo.


 • Piirrosharrastajat

  @miivi Ihan supersöpö 😄 hyvät korvat! • Moi oon Nikki enkä osaa määritellä värejä yksinäni 😄 Minkä värinen tämä on? (Ja itseasiassa tämäkin, en löydä mistään suomenkielistä nimeä tiger dunille) • @Nikki Tiger dun lienee ihan vain hallakko. Niillä voi olla raitoja jaloissa => kutsutaan sitä tiikeri hallakoksi. 😄

  Edit: Tiedätkö tuon ensimmäisen rotua? :thinking: • @Anarchy En valitettavasti tiedä 😕 Flickristä napattu, ei ollut nimeä eikä rotua • Nikki, ensimmäisen uskoisin olevan rautias


 

18
Online

721
Käyttäjät

8.9k
Aiheet

153.2k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.