Värien ihmemaa • @spookiness said in Värien ihmemaa:

  Mikä kumma? Voikohan olla klipattu?
  https://www.flickr.com/photos/132104374@N05/49914769438/in/album-72157714375083336/

  Tää on varmaan kokonaan klipattu, siksi rajoja ei näy. Väristä en osaa sanoa 😄 • @sirpa kiitos hiukeasti!
  Nää kylmäveriravurit on vähän hankalia, hirveesti eri sävyisiä (ruuni)voikkoja niissä myös tullut vastaan. Kaikki siis paitsi erikseen mainitut on siis kv-ravureita (paitsi se maneesissa kuvattu hkk/rnvkk voi olla joku muukin). Myös ne “päistärkarvaiset”. Ja se “lv” 😄
  Toki en nimiä tai sukuja tiedä, niin voihan niissä olla sekoitettuna suokkia. Ja en tiedä sekoitetaanko niihin lämminveristäkin? Varsin mielenkiintoisia värejä tosiaan näissä tullut vastaan. • tuplapostaus, mutta siis mistä erottaa noin karkeasti, että onko esim. isomerkkisessä hevosessa (viittaan nyt edelleen noihin kv-ravureihin) mikä kirjavuuden muoto? Lähinnä, että onko hevonen splashed white vai sabino? Onko sabinoilla herasilmää vai onko se vaan noilla splashed whiteillä? Kumpi on todennäköisempi noilla kylmäveriravureilla?
  Ja sitten ilmeisesti on mahollista myös isompikin kirjavuus ns. koko rungon kirjavuus? Se ei vissiin voi olla kummankaan noiden edellämainitun aiheuttama? Vai voiko? Onko se sitten tobiano? Ja ja jos on niin mistä se on rotuun päässyt 😄
  esim.1
  esim2.
  tosin noi pitkälti näyttää “alhaalta ylöspäin” kirjavilta. ettei tobiano kyllä niihin passaa.
  Onko tällainen sabino/splashed mahdollista olla?

  Voiko samassa hevosessa olla esim. sabino- ja splashed white-geeni? Tai splashed white- ja vaikka päistärikkögeeni?


 • Piirrosharrastajat

  @spookiness tässä pieni kömpelö tiivistelmä jonka aikoinaan tein

  alt text

  Hyvä muistaa se, että tosielämä harvoin noudattaa sääntöjä. Nää on enemmän ohjeita tyyppiesimerkkien piirtämiseen kuin rajatapausten tunnistamiseen.

  Yleisesti ottaen voi silti sanoa että herasilmät ja merkit yhdessä on YLEENSÄ splashed white eli suomenkirjava tai overo eli frame overo.

  Perinteinen “lehmänkirjava” jolla tumma pää ja pylly, ja isot “selänpuoliset” valkoiset alueet on yleensä tobiano tai tobiano + joku muu.

  Sabino sopii kuvaamaan nykyään lähinnä ulkonäköä genetiikan sijaan koska se on nimityksenä jo [insert “obsolete” suomeksi???] - todellista Sb1-geeniä on testattu vaan ihan muutamalta rodulta, ja erilaiset numerokoodatut valkokirjavuuden muodot (koodattu kirjaimella W, onko niitä jo W21 asti vai mitä) aiheuttaa sit tosiassa sitä “sabinoa” monessa rodussa joko yleisinä tai yksittäismutaatioina.

  Väitän että kylmäveriravureilla, jotka ovat döle+prh-kantaa, olisi todennäköisesti splash/suomenkirjava se kuvio, koska sitä esiintyy niiden itäsukuisilla naapureilla (suokki, issikka, russi). Mutta tää on veikkaus, en oo ottanut selvää.


 • Piirrosharrastajat

  @spookiness ja tuplapostaus minultakin: tästä linkistä löytyy aiempaa keskustelua päällekkäisistä kirjavuuksista ja niiden periytymisestä.

  Mun silmään linkkaamasi kylmäveriravurit näyttävät kaikki suomenkirjavilta, vrt. kevyesti sekakarvainen suomenhevonen Intiaani. Ne ovat vain isomerkkisiä, ja mainittu intiaani pienimerkkinen. Suomenkirjava VOI olla isosti krjava kyllä.

  Niitä seurannut esimerkki on mun silmään selkeä tobiano, koska pää ja nivuset on yhä isosti tummat, ja valkoinen ikäänkuin “valuu selkälinjalta” alas. • @spookiness
  J:tä kompatakseni: selkeät tapaukset erottaa splasheiksi ja sabinoiksi, mutta sitten on näitä epäselviä tapauksia, joista ei ilman geenitestiä pysty sanomaan mitä ovat.

  Jos noissa kylmäveriravureissa pysytään, niin splash on minunkin veikkaukseni noiden outojen kirjavien tyypiksi ja juurikin samasta syystä kuin J sanoi: sitä esiintyy tämän alueen roduilla muutenkin. Epätyypillisiähän nuo ovat splasheiksi, kun tämä olisi se tyyppiesimerkki splashista.

  Tuo eka on ruuna Frons Balder ja sen isä on Bokli Balder, jolla on merkkejä jonkin verran ja voisi ihan hyvin olla splash. Sen emästä Frons Norasta ei kuvaa ole Häststam.se:ssä, mutta Sukupostissa sillä on yksi varsa, myös kirjava Maksimillium. Suvusta on vähän kuvia, mutta se mitä on niin valkoisia merkkejä on kyllä jossain määrin. Ei noin suurta kirjavuutta, mutta jotakin kuitenkin. Voisi siis olla hyvinkin splashia.

  Tuo toinen on Ulven Storm, löysin sille Googlesta kuvia, mutten sukua (ihme, kyllä se ravuri on, joitain lähtölistatietojakin löytyi).

  Tuo linkittämäsi paint on silminnähden tobiano ja sanoisin mielelläni että tuonnäköinen hevonen ei oikein voi olla sabino tai splash, mutta never say never.

  Sabinosta tosiaan sen verran että toistaiseksi sitä varsinaista sabinogeeniä SB1 on löydetty vain kouralliselta amerikkalaisia rotuja ja yllärinä lipizzalta ja haflingerilta, joista tosin vain heterotsygootteja hevosia toistaiseksi ja testatut ja varmistetut yksilöt eivät näyttäneet sabinoilta. Siitä sopii repiä huumoria, minä en edes yritä enää. Näitä sabinonkaltaisia kuvioita, jotka näyttävät sabinoilta mutta eivät ole sitä löytyy sitten laajemmalti, monissa tapauksissa ne W-geenin eri muunnokset ovat niistä vastuussa, mutta voi olla jotakin muutakin (kuten tuo splash joissain tilanteissa) ja joskus tapahtuu myös satunnaisia mutaatioita, Vieskerin Ihme ehkä oli tällainen ja osasta näistä mutaatioista on lähtenyt sitten noita W-geenin linjoja syntymään.

  Splashed white voi hyvin yhdistyä sekä sabinoon että päistärikköön, ainakin teoriassa. Miltä nämä tämmöiset sitten näyttäisivät, sitä voi vain arvailla, sillä joskus kahden geenin yhdistelmä voi tuottaa tuloksena jotakin muuta kuin mitä loogisesti kuvittelisi. • @Sirpa Ulven Stormin sukua mainittu, ja se olisi myös Bokli Balderista, ei. Åsrapp, eei. Pål Best.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  Gneistillä on siistit pöksyt. Ei mulla muuta. Jatkakaa 🤣 • Kiitos kaikille, jotka on jaksaneet selvittää mulle näitä 😄 Mulle ei genetiikka ja periytymiset oo ihan se vahvin juttu. Ja koska lämppäreiden kanssa oon pyörinyt, niin tiedän ruunikon, mustan ja rautiaan värin :'DD Se on onneks vissiin ihan hyvä lähtökohta kuitenkin 😄 Nyt tiedän vähän enempi! Kiitos!

  Disa on löytänyt kyllä mielenkiintoisen sivun. Tuollahan on vaikka minkä näköstä eläjää 😮 Onkohan noi kaikki splashed whitejä, jotka ei oo ihan niitä “oppikirjaversioita”. Kyllä nää kylmäveriset on merkillisiä 😄 • Juu, Disan löytämä sivu on kyllä mielenkiintoinen! Ja kiva että sieltä selvisi tuota Ulven Stormin sukua, en sitä eilen ehtinyt kovin paljon hakea, mutta nopea googlaus ei tuottanut mitään tietoa.

  Kaikki tuon sivun hevoset näyttävät minun silmääni siltä, että voisivat olla todellakin splasheja. Kaikilla on jaloissa ja päässä valkoista, herasilmiä monilla ja harvalla taas valkoinen menee selkälinjasta yli. Nuo kuviot ovat rikkonaisempia ja monimutkaisempia kuin normaalisti pidetään splasheille tyypillisenä (vrt. tuo minun taannoin linkkaamani paint). Kuitenkin samantyyppisiä kuvioita on myös russeilla ja issikoilla. Ajattelinkin tässä itsekseni, että jospa tuollainen rikkoreunaisempi ja vähemmän suoralinjainen splash olisi jotenkin tyypillistä täällä Skandinaviassa, mutta en nyt mene julistamaan mitään.

  Mitä suomenhevosen splash-kirjavuuteen tulee, niin nykyisistä testatuista harvalla on mitään kovin isoja merkkejä. Päässä voi olla isommin valkoista ja herasilmiä, mutta jaloissa ei valkoinen useinkaan mene polven/kintereen ylitse. Eivätkä ne merkit minun silmääni ole erityisen rikkoreunaisia, vaikkakaan eivät sen paremmin viivottimella vedettyjä.
  Tällä hetkellä ei taida olla elossa yhtään sellaista suoranaisen kirjavaa suomenhevosta, suurikuvioisimmilla taitaa olla se iso päämerkki ja mahdollisesti valkoinen laikku mahan alla, muttei todellakaan tuollaista mitä noilla kv-ravureilla (oletan että Disan linkkaamalla sivulla kaikki ovat niitä tai lähisukuisia ainakin). Ennen vanhaan on ollut joitakin yksilöitä, kuvat löytyvät Uljaasta ja Eri-Loimusta. Nämä ovat ehkä selkeämmin splasheja sen perinteisen määritelmän mukaan.

  Ja sitten muistutan mieleeni noista testatuista splasheista Vieno-Kanelin, joka on siis testattu Sukupostin mukaan ja sillä on kokonaisuudessaan muutamia valkoisia karvoja jossakin. Ei edes herasilmää. Että siinä HYVIN epätyypillinen splash kyllä. Sen emällä on Sukupostin mukaan herasilmä ja joitain pieniä merkkejä mutta sen pidemmälle ei pysty jäljittämään ja vaikeata se olisikin, jos siellä on muitakin tuollaisia piilo-splasheja.

  Joku virkistää muistiani: esiintyykö splash yleisesti isompana kuviona jos se sattuu olemaan homotsygootti?


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @sirpa said in Värien ihmemaa:

  Joku virkistää muistiani: esiintyykö splash yleisesti isompana kuviona jos se sattuu olemaan homotsygootti?

  Täällä ei ainakaan mainita kuin “vaihtelevasti valkoista” ja yhdistettynä johonkin muuhun kirjavuuteen jopa liki täysvalkoisia.

  Edit:
  apha.com › A Paint Horse owner’s guide to demystifying the genetics of spott ing patterns.” (pdf, en voi linkata…)
  Taas tuumaa, että niillä olisi enemmän valkoista kuin heterotsygootilla. Hmm. • Piti alkaa kattomaan itsekin et miten se splash nyt toimikaan ja suurimmaksi osaksi ihan vanhaa tuttua tietoahan se. Mutta alla olevasta yllätyin. Ensinnäkin että sw:tä on jo tunnistettu 6 versiota, toiseksi että osa niistä on mahdollisesti samaperintäisenä letaaleja 😶

  “Horses homozygous for the SW3, SW4, SW5, and SW6 variants (SW3/SW3, SW4/SW4, SW5/SW5, SW6/SW6 genotypes) have not been detected and may be embryonic lethal. In addition, the VGL has not identified any SW1/SW5, SW3/SW5, SW3/SW6, or SW5/SW6 compound heterozygotes. It is unknown at this time if these combinations are non-viable or just not yet detected because of the low frequency of SW5 and SW6.”


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @miias Joo, ne uusimmat näyttivät olevan jonkun yhden Quarter/Paint linjan tuotoksia ja äärimmäisen harvinaisia. 😄
  Se osittain tekee niiden tappavuudesta vaikeasti tutkittavia, samalla tavalla kuin dominantti valkoisen kohdalla.
  Tulevaisuudessa varmaan nähdään, pitävätkö veikkaukset paikkansa. 😄
  Dominantti valkoisessa muutama muoto on todettu homotsygoottina elinkelpoiseksi, ja SW1 myös, vaikka joissain APHAn teksteissä lukee, että voi olla letaali. • Joo eihän se mitään mihinkään vaikuta on ne letaaleja tai ei, koska eivät ole yleisiä. Musta on vaan jotenkin kiehtovaa, että sen lisäksi että geenimutaatiot voi ymmärrettävästi aiheuttaa kuuroutta ja muita ei-toivottuja “haittoja” (kuvittele kuuro villihevonen) niin joitain mutaatioita keskenään luonto ei päästä edes varsaksi asti. Genetiikka on jännää. • Mä olen puhunut koko ajan tuosta SW1:stä, se kuitenkin on suomenhevoselta ainakin testattu ja todennäköisesti noista eri muunnoksista se yleisin ja laajimmalle levinnyt. Noista muista iso osa on todellakin ilmeisesti satunnaisesti mutatoituneita tai muuten vain harvinaisia ja enemmän tosiaan tuolla Amerikan mantereella päin.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @miias On se vaan 😄 LWS:n (/LWO:n) ja Lavender Foal syndrooman (CCDL) kanssa luonto jopa antaa tamman kantaa loppuun asti, mutta sitten varsa kuihtuu pois. Valtava määrä tamman resursseja hukkaan. Ja miten mutaatio voikaan vaikuttaa niin moneen asiaan, väristä suolistoon. • Ja miten paljon ei-toivottavat mutaatiot on yleistynyt sen vuoksi, että on värin perusteella jalostettu tietämättä/ymmärtämättä että siellä on jossain muualla joku negatiivinen muutos.

  Ihmiset on kans jänniä. Koska ihan tottahan se on, että edelleen jalostetaan eläimiä, joilla on joku vakavakin virhe, koska “onhan tää nyt nätti” 😄 Voi olla jo lajin puljukin taistelutantereella asian vuoksi, mutta sitä toimintaa silti kasvattajat puoltaa koska niinhän se tehtiin ennenkin, ketä kiinnostaa et nykyään tiedetään jo pienestä et se tulee olemaan sairas myöhemmällä iällä.

  Mua kiinnostaa kauheena ymmärtää että miksi mikäkin toimii niinku se toimii mutta myös hirveenä ihan ihmisten motiivi toimia niinku ne toimii vaikka tietoa ois saatavilla vaikka kuinka. Tää koronahommakin on ollu mielenkiintosta ihmislajin ajattelumaailmaan tutustumista 😄


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @sirpa Juu, ja siitä näkyy olevan kahta eri mielipidettä.
  Tämän tutkimuksen perusteella sanoisin, että homotsygoottina ei ole sen isommat merkit.
  Hevonen B on ilmeisesti sellainen, ja A:lla on lisäksi jokin muu kirjavuus.


 

0
Online

997
Users

13.2k
Topics

247.4k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.