Värien ihmemaa • @Sonja Joo, tobiano periyttää tobianoo, frame framee jne. Eka menis sabinosta tai mahollisesti erittäin pienimerkkisestä tobianosta, emänsä taas on tobiano • @sonja Mä heittäisin vaan suosiolla dominanttivalkoiseksi (W20) tuon ruunan, joka usein aiheuttaa sabinon kaltaista kuviota puoliverisillä 🙂 Puoliverisiltä ei ole löydetty sabinogeeniä ja yleensä nää “sabinot” onkin dominanttivalkoisia, jotka kantavat W20 geeniä. Tobianolla on yleensä noi rajat ehjemmät, kuvan hevosella jaloissa rikkonaiset.

  Jälkimmäinen on tobiano, mä en ole löytänyt vielä ainuttakaan irl tapausta joka olisi kantanut jotain muuta kirjavuuden muotoa kuin tobianoa vaikka realistisesti se olisi mahdollista periytyä täysiveriseltä, jolta löytyy framea. • Kiitos molemmille, tämä selkeytti! Hänestä taitaa tulla pienimerkkinen tobiano kuitenkin, tai sit jätän tietoihin vaan mystisesti edelleen lukemaan tuon rautiaankirjavan :'D • Ellei jollain oo vinkata, mistä löytäis selkeesti tobianolle orille kuvat 😄 • @sonja Mä jatkan tätä aihetta vielä sen verran että Dream Of Gold on homotsygootti dominanttivalkoinen (eli W20W20), joka näyttää hämmästyttävästi tobianolta 😄

  Falkenhorstin kuvat on muuten kanssa vapaastikopioitavaa, säännöt täällä. Silverwood Farmin kuvat kanssa vapaastikopioitavaa, säännöt täällä josta löytyy kirjaville kuvia 🙂 Falkenhorstista lähinnä voikoille (jotain voikon tobianoakin siellä on).


 • Piirrosharrastajat

  @sonja Läsi on niin rosoinen että pelkkä tobianoa en siitä ite syyttäisi, mutta sabino ja frame voi kumpikin näyttää tyypillisesti pienimerkkisenä just tuolta. Kyllä sen periaatteessa voi tobianoksikin kai nähdä, kun ei eläimet aina noudata todennäköisyyksiä.

  Mammalla on kuvissa ainakin hyvin tyypillinen oppikirjaesimerkki tobiano, ja genetiikkaan merkattu ainoastaan tobiano.

  Frame Overo, Sabino ja Tobiano ovat omannimisiään juuri siksi, että ne ovat jokainen eri geenien aiheuttamia. Ne eivät siis periytä salaa toisiaan, oot ihan oikein ymmärtänyt. 😄 Tobianot tekee keskenään vaan tobianoja, sabinot sabinoita, overot overoita (tai sitten OLWS-valkeita keskenmenovarsoja).

  Tobiano, päistärikkö ja ??? onks se nyt perinteinen sabino sitten? Jösses, unohdin KIT-geenit??? No, ne periytyvät kuitenkin samalla paikalla kromosomistossa joten siinä on raja, kuinka monta eri kirjavuusgeeniä yhteen hevoseen mahtuu samaan aikaan.

  KIT-ryhmässä periytyvät erillisinä geeneinä tobiano, sabino, oikea päistärikkö (roan) ja kaikki lukuisat W-kirjavuudet (“dominant white”). Kerrallaan yhteen hevoseen mahtuu näistä enintään kaksi, tai kaksi kopiota yhdestä.

  Overo on erikseen.

  Eli hevonen voi olla tobiano overo, tobiano-sabino overo, tobiano-W overo tai vaikka tobiano-päistärikkö overo… muttei tobiano-sabino-päistärikkö tai tobiano-sabino-W koska tila loppuu KIT-geenien paikalla kesken. • @Sonja @J. Splashed whiten oon kans lukenu olevan erikseen, mutta tätä nyt ei oikeen nää ku issikoilla ja sit joillain suomenhevosilla tosi pienimerkkisenä 🤔


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @anarchy said in Värien ihmemaa:

  http://ginahaltek.blogspot.fi/2014/04/kun-varigenetiikka-vaikeaksi-meni.html Täällä näistä enemmän.

  Käytännössä sabino (Se aito oikea SB1 sabino, ei mysteerisabino), tobiano, että päistärikkö + dominanttivalkoinen asustavat samassa KIT talossa, johon mahtuu niistä vain kaksi kerrallaan.

  Eli hevonen ei voi olla samanperintäinen sabinolle ja tobianolle ja päistärikölle ja dwlle.

  Se voi olla eriperintäinen kahdelle, mutta ei kolmelle.
  (sabino + päistärikkö, sabino + tobiano, tobiano + päistärikkö, DW+sabino, DW+tobiano, DW+päistärikkö. Jäikö joku välistä?)

  Tai samanperintäinen yhdelle. Eli sabino tai tobiano tai päistärikkö tai DW.

  Sikäli mikäli olen KIT genetiikan oikein 🤣

  Lainaan itseäni. Mutta käytännössä toistan vain Jtä 😂

  Mysteeri sabino (“sabinon kaltainen kirjavuus” ja kaikki muut tunnistamattomat kirjavuudet…) Asuvat missälie. Kunnes tiede toisin sanoo 🤷 Oikea SB1 on äärimmäisen harvinainen, vaikka sitä juuri löydettiin haflingereilta ja parilta muulta ylläriltä. (Noriker ja lipizza)

  Edit: Ja Splashed löytyy Norikereilla (7/189) ja lipizzoilla (3/329)

  Lähde


 • Piirrosharrastajat

  @nikki Joo, issikoilla, suokeilla, gotlanninrusseilla, ahaltekeillä, varmaan pidemmällä aasiassa muutenkin taitaa ainakin olla Sw mahdollinen. Se on kans KIT-boksin ulkopuolella kuten overo.

  ko kö painteilla/quartereilla?? • Voi jeesus, taitaa jäädä mun viimeseks kirjavaks ku tää kuvien ettimine on tämmöne työmaa ja periytyminenkin ihan liikaa mun aivoille XD Mä en nyt tiedä yhtään mitä teen tän kanssa ku ei mistään löydy rautiaankirjavalle pv-orille hyviä kuvia.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @sonja 😁 Se periytyminen on varmaan helpompi oppia kuin löytää kuvat.
  Lyhyesti: ollakseen jonkun kirjava, on se sama kirjavuus perittävä jommalta kummalta vanhemmalta.
  Kaikkia kirjavuuksia ei esiinny kaikissa roduissa, konsultoi asiasta vaikka täällä niin me ihastellaan kirjavia ötöjä 😂
  Osa geeneistä viihtyy saman katon alla, sen katon alle vaan ei mahdu kuin 2 kerrallaan (=KIT).

  Edit: Ja joo, splashiä esiintyy painteilla. Saattaa olla, että quartereissa myös Mutta eihän ne nyt sitä myönnä tai halua rodussaan mainostaa… • Mä ängen taas tänne et puoliverisiltä löytyy splashia vaikka se on todella harvinainen 🙂 Trakehnerori Cassio’s Picasso KD on homotsygootti splash ja kun sen vanhempia katsoo niin ne menee ihan mistä tahansa puoliverisestä joilla on jotain pieniä merkkejä (eli niistä ei nää mitenkään ulospäin että kantavat splashia). • @J SIIS TEKEILLÄKI?

  @Sonja Tittidii flickr. Rautiaitaki on eri sävysii ni joku mustankirjavaki vois mennä sysirautiaankirjavast!! • @Anarchy Joo kyl tää periytyminen alkaa pikku hiljaa mennä kaaliin, mutta näitä kuvia ei kyllä vaan piru vie ole olemassa :'D Vaikeuttaa kans se, etten kestä mitään epämääräisiä pikselimössökuvia, enkä farmikuviin ota luottaakseni, kun ei sitä tiedä kuka ne on oikeesti ottanut, vaikka farmi antaisikin luvan käyttää.

  @Nikki Flickristä on jotenkin niin rankka etsiä mut täytyy vaan koittaa jaksaa.


 • Piirrosharrastajat

  @nikki Tuolla kohassa White Markings on joku kirjava at 😄 Splashed white? En tiedä


 • Sekalaisen sakin omistaja

  Lisää kirjavia puokkeja. SILLÄ ON PÖKSYT.

  Sama isä kuin tuolla Cassios’s Picassolla.

  Edit edit: Löytyipä sekin tuolta Sporthorsesta. Vahvaa linjasiitosta tässäkin.


 • Piirrosharrastajat

  @kioja @Nikki muistan ainakin @Pölhö n jonnekin kirjoittaneen että näitä sinisilmäisiä valkomerkkisiä tekkejä olisi viimeisimpänä tutkittu juurikin pienimerkkisiksi suomenkirjaviksi? Mutta mene ja tiedä, en nyt pikagooglauksella löytänyt yhtään tutkimuta, vaikkakin mainitun näköisiä hevosia muutaman. • Cassio’s Picasso KD splash on saatu linjattuna (eli sama hevonen toistamiseen suvussa), eli on hyvin todennäköistä että trakehnereilta (puoliverisiltä?) löytyy vain yksi splash linja.

  Sit täysiverisillä on kanssa splashia, niilläkin se on todella harvinainen ja kaikki splashit polveutuu yhdestä ja samasta hevosesta. Nykyään on olemassa vain kourallinen splasheja ja ne kaikki splashit on polveutunut tammoista joka on taas osaltaan vaikuttanut niiden vähäisyyteen. Täällä mainitaan “kantatamma” Hey What The.

  Cassio’s Picasso KD sukua pääsee pällistelemään täältä, suurimmasta osasta on jopa kuvat. Tässä yksi kuva orin jälkeläisestä, ei ihan heti uskoisi splashiksi 😄

  (Tuon Anarchyn linkittämän hevosen suvussa toistuu myös Herzchen useempaan kertaan) • @Kioja Toi vois musta yhtä hyvin olla splash tai sit mainittu “tunnistamaton W-geeni” (aka “sabino”) 🤔


 • Piirrosharrastajat

  @j Joo, ovat suomenkirjavia, hyvänä esimerkkinä tamma Alsu. Tosin näitä tutkitaan vielä, mutta sabinoa ei tämänhetkisen tiedon mukaan tekeillä esiinny, vain suomenkirjavuutta. Eipä se kyllä ulkonäöllisesti mikään merkittävä ero ole, joten olen merkinnyt vanhoista suvuista sabinot teket vain kylmästi suomenkirjaviksi. 😄 Splashed whiteä tai muita tunnetumpia kirjavuusmuotoja ei tekeillä esiinny.


 

19
Online

965
Users

12.8k
Topics

237.5k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.