Värien ihmemaa


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @j https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/age.12657
  Tuolta minä aikanaan bongasin haflingerejen SB1 geenin.

  @Sirpa Jotain täysivalkoista niillä esiintyy, koska “Valkoisia” jalostetaan uskonnollisista syistä (mutta ilmeisesti niitä ei hyväksytä marwarien kantakirjaan, koska syyt?). En tiedä syytä, wikipediasta tämän bongasin. 🤔 Voisiko esimerkiksi W20 ja tobiano tehdä kokovalkoiseksi? • @j
  Anarchy linkkasikin tuon artikkelin jo tuossa yllä.
  Noriker sinänsä ei ole yllätys, niillä nyt on tiikerinkirjavaa jo valmiiksi ja tobianoakin, niin että niillä ei ole kait missään vaiheessa erityisesti vältelty kirjavia. Lipizzat puolestaan ovat niin usein kimoja ja kimojen alle jää helposti kaikenlaista peittoon, mitä ei varsa-aikana näy tai kirjata mihinkään muistiin. Haflinger sen sijaan oli aika jymy-yllätys, vaikka tokihan niilläkin merkkejä on eikä se ole mitenkään harvinaista. Toisaalta näistä testatuista hevosista sanotaan, että toistaiseksi on löytynyt ainoastaan heterotsygootteja sabinoita (SB1sb1) ja ne eivät ulkoisesti näytä juurikaan sabinoilta, valkoisia merkkejä ehkä on, mutta ne eivät ole erityisen laajoja eivätkä rikkoreunaisia, kuten perinteisellä sabinolla. Silti artikkelissa puhutaan nimenomaan SB1:stä.

  @Anarchy
  Katselin noita marwarien väriasioita All India Marwari Horse Societyn sivuilta ja siellä ei olla yhtään sen selkeämpiä: Nukra (Albino) colour is a disqualification for this breed. Sen paremmin ei ole tuota avattu. Pitänee tonkia vielä.

  EDIT
  "COAT OR EYE COLOUR shall have no bearing on the breed standard except in a few instances; the albino is bred in India specifically for religious use and is not acceptable in the breed standard. The Nukra or Cremello horse may be acceptable, if of exceptional type and conformation."
  Tämmöinen pätkä löytyi täältä. Tämä lienee lähde Wikipedian väitteelle.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @sirpa Tämä oli mielenkiintoinen. Eli jotkut pitää sitä marwarina, osalle se on “Nukra”, oma erillinen rotunsa. Tämähän nyt varsin jännäksi meni. Tuonkin silmät ovat melko selvästi ruskeat, eli cremello se ei ole. • @anarchy
  No juu, ei saa olla liian helppoa. Eikös tuon kuvan hevonen ole aivan samanlainen kuin Sarqquun linkittämä? Tuossa tekstissä mainitaan W-geeni, muttei sen tarkemmin että mikä variantti siitä (liekö edes testattu). Lisäksi sanotaan “Some horses – develop black spots or patches as they grow”, tämä voisi viitata nimenomaan johonkin W-varianttiin eikä ehkä niinkään sabinoon. Ainakin luulen niin, en ole kuullut mistään että sabinoille tulisi iän myötä tummaa väriä, mutta joillekin valkomerkkisille saattaa joskus jotakin semmoista tulla. Muuten tuolla on ihan selkeästi että syntyvät valkoisina ja silmät ovat siniset, ruskeat tai vaaleanruskeat (tai miten termin hazel kääntää tässä).


 • Piirrosharrastajat

  @anarchy Tää vastaus menee nyt vähän ohi, mutta menköön.

  Luulisin tuon tekstin ja muutenkin ehkä oman tulkinnan varassa kyseessä olevan lähinnä kulttuurinen juttu. Että ehkä tuo valkoinen Nukra “ei ole” marwarilainen ratsuhevonen yksinkertaisesti siksi, että se on punjabilainen uskonnollisten ja häämenojen hevonen.

  Punjabin ja Rajasthanin (jossa alue nimeltä Marwar eli nyk. Jodhpur) osavaltiot ovat naapureita, niillä on yhteistä rajaa Punjabin etelälaidalla/Rajasthanin pohjoispäädyssä. Kansoista puhuttaessa sekä marwareissa että punjabeissa on naapureina sekä hinduja että muslimeja.

  Sen sijaan että nää olis suurimmat uskonnot, kuten marwareille, kuitenkin punjabit ovat pääasiassa sikhejä, joka on se paikallinen oma uskonto. Punjabi on tietysti myös oma kielensä.

  Voi siis olla että nimenomaan sikhiläisyydessä valkoinen hevonen on pyhä, ja siksi paikalliset “valkoiset” “marwarinhevoset” ovat oma rotunsa. Koska eihän se oma pyhä eläin ole toisen kansan ratsuhevonen. Miksi olisi? Ja miksi marwari tahtoisi omaan ratsurotuunsa vieraan uskonnon häämenojen eläimiä, jos niitä ei kasvateta omien kippurakorvasääntöjen mukaan?

  Suljettiinpa aikanaan suomenhevosenkin kantakirjasta karjalaiset kirjavat hevoset, vaikka ne samaa maatiaiskantaa olivat, ja niitä löytyi vielä maailmansotien aikana sotasaaliiksi itärajan takaa. (SA-kuvat: Raatteen tieltä v. 1940)

  Tuskinpa perinteisesti pitkän linjan uskonnollisissa menoissa on testattu värigeeniä - että onko se nyt CrCr vai nW - vaan pääasia on ollut karvapeitteen ulkoinen väri. Olkoonkin että sikhiläisyys uskontona on perua “vasta” 1400-luvulta. Jos väri on pyhä, niin eiköhän muu ole toissijaista silloin.

  googlaamalla “sikh horse parade” löytyi heti valkeita tummasilmäisiä hevosia (Sikh people celebrating Guru Nanak birth with a street parade and food distribution):

  alt text

  Samanlaisia punjabin alueella paraatikäytössä täällä ja jopa amerikkalaisten sikhien juhlaparaatilavan veistoksena täällä.
  Kyllähän niillä on marwari- ja kathiawarihevosten korvat, mutta onko ne marwarinhevosia jos niitä kasvattaa marwarien sijaan punjabit omiin menoihinsa? Siihen en osaa vastata, en tunne Pohjois-Intian politiikkaa tai kulttuurihistoriaa tarpeeksi.

  Jenkeissä kelpaa ilmeisesti tulevan aviomiehen valkoiseksi hevoseksi myös joku roteva kimo ja samoin ihan hääratsuja tarjoavan brittifirman kuvagalleriassa useampi, joten Nukra on tässä tapauksessa titteli, ei rodun nimi. Tämä löytyi googlaamalla “sikh nukra parade”.

  EDIT: Vielä löytyi videolla mun mielestäni valkovoikko, ekalla hepalla tummat silmät, tokalla siniset. Nämäkin on Nukriksi nimetty. • Mä kans hei muuten päädyin miettiin onko toi Nukra oma rotunsa, koska täl kyseisel kuvaajal on myös “Nukra” hevosista kuvia 🙂 taisin tätä joskus kysästä tuolt line ryhmästäkin mut kukaan ei vastaillut. Tää tamma kans oli Nukra. Näyttää aika samalta kun mun linkkaama ori, mut hänen kohdallaan ei erikseen mainittu Nukrasta. Mut kaivelin vähä viestei ku kysyin kuvalupia hälle niin hän esitteli mulle kans rotuna tämän Nukran ja ne oli just näit vaaleita. Liekkö sit nää vaaleat tummil silmil ois näit Nukria just.

  Mähä en roduista höläkäsen pölöystä tiedä, mutta tää oli vaa mikä tuli mieleen. Älkää pahastuko 😄

  Eli toisinsanoen voisin kuvitella et tää munkin ori ei nyt marwari tainnut olla vaan Nukra 😄 liekköhä tota pitäs muuttaa hänen rotuaan. Tosin tätä ei varmaan vrl:ästä löydy. Et mitenkä lie sit muuttasin 😄


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @j …Eli taas päästään tähän ihanaan “En tykkä sun säännöistä, teen omat” -juttuun 😂 Mutta selitys kuulostaa kyllä järkevältä. (Herttinen aika kun hevosväki osaakin tapella näistä 🤣 )

  Kyllä tuollaisen varmaan voi marwariksi tai kathiawariksi kuitenkin VRLään rekisteröidä, eipä tuollainen yhden värin takia erillisen rodun rekisteröiminen VRLään ehkä kannata. Vähän samalla tavalla kuin FSH monine alakantakirjoineen…
  Marwari/Kathiawari jonka alalohko on Nukra 🤷


 • Piirrosharrastajat

  @anarchy joo no tuskin yhden hevosen varalta kannattaa alkaa vrl:oon listaamaan uutta jotain punjabinnukraa 😄

  itse välttelisin ehkä silti kathiawari-/marwarijalostuksessa sekä noita isomerkkisiä valkokirjavia että valkovoikkoja, kun se ei kerran kantakirjamääritelmään kuulu, ja mä oon vähän tällänen huuhaa-humanisti että mielellään yritän miettiä sitä rodun kotikulttuuriakin ehkä enemmän kuin ois tarvis. • Jos joku on joskus miettinyt LP ja PATN1 geeniä niin löysin tälläsen jossa on aika pelkistetysti kerrottu että miten vaikuttaa mikäkin geeni toiseensa.

  Tuo kaavio on vielä kesken, eli sieltä puuttuu vaikka mitä (esim few spot saadaan myös LPLPnPATN1 yhdistelmästä), mutta havainnollistaa tosi paljon jos jollain on ikinä mennyt sormi suuhun tiikerinkirjavien värien ja geenien kanssa.


 • Kenttäratsastajat

  @HM

  Tiedoston ensimmäisellä rivillä on ilmeisesti tekijän huomautus " This system was created by Rhianon to give simplicity to Spotted horses in Sim Games. It does not mirror the actual genetics with regards to Patn genes ". Olettaisin, että tekijä on laatinut virtuaalihevosille soveltuvan, niin sanotusti simplified, periytymiskaavion, joka ei heijastele tosiallista periytymistä.


 • Sekalaisen sakin omistaja

  Tuolla on ihan ok lista tiikerinkirjavuudesta PATN1 ja LP geeneillä. En verrannut vielä tuohon HMän linkkaamaan. Tuolla ei kyllä myöskään ole kaikkia tiikerinkirjavuuden muotoja erikseen kerrottu, mm. varnish puuttuu kokonaan.

  Täällä ei puhuta mitään PATN2 geenin olemassa olosta/olemattomuudesta, mutta sellainen saattaa ehkä mahdollisesti olla olemassa. Sitä ei kuitenkaan vielä varmaan kannata virtuaaliponskeihinsa sotkea, kun ei tiedä mitä se tekee tai on tekemättä. 😂 • @tirppa Mitä mä vertasin irl hevosia tuohon kaavioon niin se voisi hyvin pitää paikkansa, eli voihan olla että siinä on käytetty oikeata lähdettä ja jotenkin muokattu simppelimmäksi. Sen mitä mä tiedän niin värien realistista periytymistä arvostetaan paljon noissa piireissä myös niin tuskin ne mitään omia sääntöjään vetäisi hatusta.


 • Kenttäratsastajat

  Lähinnä viittasin tekijän huomautukseen siitä, ettei hänen tekemänsä kaavio vastaa the actual genetics, eikä kaaviota ole kaiketi tarkoituksenmukaista käyttää lähteenä muussa kuin tekijän tarkoittamassa laajudessa. 🙂 • Minkä värisen hevosen väritin? 😆 En tiedä miksi tätä kutsuttaisiin.
  alt text • @marjahilla itse merkkaisin rautias tovero (tobiano+sabino), koska selänpuoleinen valkomerkkisyys rajaisi tyypillisen sabinon pois ja herasilmä+rikkonaiset laikkujen rajat ei taasen ole yleistä tobianolle. • @tuire Kiitos avusta!


 • Piirrosharrastajat

  En tiedä onko tää paras paikka kysyä, mutta kun oletettavasti väristä, tai ainakin hevosen tuntomerkeistä on kyse, niin kertokaa tyhmälle suomeksi mitä nää lyhenteet tarkoittaa:

  epktipt jpku yhvtpl pku jpku mpsk kjko pm • @jesse
  epktipt = villi veikkaukseni on epäsäännöllinen pieni kimo-tähtipiirto Korjaus: todennäköisesti epäsäännöllinen pieni kapea tähtipiirto. Kimo-tähtipiirto olisi kmtipt
  jpku = jänispilkku
  yhvtpl = ylähuulessa valkoinen täplä/valkeita täpliä
  pku = pilkku
  mpsk = epäselvä, molemmissa jaloissa puolisukka mutta missä molemmissa jaloissa
  kjko = kirjokavio
  pm = polttomerkki


 • Piirrosharrastajat

  @sirpa kiitos paljon! ❤ • Meneekö tämän gallerian ensimmäisten kuvien hevonen mistä kaikista kirjavuuksista? Sabino tietty varmaan, mutta meneekö pienimerkkisestä tobianosta tai framesta?

  Ja onks tää hänen mamma (virtuaalimaailman mamma siis, etsin yhdelle kirjavalle hevoselleni uusia kuvia) mikä kirjavuus? Frame vai tobiano vai?

  Ja vielä yks kysymys, kun en nyt kuollaksenikaan muista, vaikka siitä on täällä varmasti puhuttu ja oon ne kyllä lukenut, mut nyt ei jaksa etsiä :'D Niin olihan se niin, että frame periyttää framea, sabino sabinoa jne. Eli esim. tobiano ei voi saada framea jälkeläistä?


 

11
Online

963
Users

12.7k
Topics

237.3k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.