Ratsuponit • @alaera said in Ratsuponit:

  // saatko selivitettyä sen ponis kantavanhemmat/mahdollisesti tarkistettuihin poneihin asti sukua? Sieltä päästä voin lähtä tarkistamaan prosentteja, jos saat selvitetyä, josko pääsisi jossain kohtaa sit ihan tähän sun poniin mikäli kaikki on kunnossa. 😅

  En saa… Eee (evm) ei oo ilmotettu minkä maalainen ratsuponi se on ja eeee ei oo ilmotettu minkä rotusista se periytyy. Kyse on siis tästä. Heitin sille ee omistajalle kyl mailia mut ei oo kovin aktiivinen tyyppi ni en tiedä huomaako 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  @indy eikös se oo sallittu vain drp kautta eli suoraan srp ei oo sallittu muussa kuin drp? 🤔

  @felissa jos ei oo ilmotettu niin oletetaan et on srp!


 • Ratsuponeilijat

  @alaera noissa mitä mainitsin niin on myös ulkomaiset ratsuponit sallittu, eli käy se noihinkin 😄 • @felissa Näemmä ponin emän omistaja on keksinyt rodut noille kantavanhemmille kun sukutaulua katsoo 🙂 • @HM @felissa Joo mä tosiaan keksin hädässä tolle suvulle jatkoa, mutta samaa mieltä, että sekava on kuin mikä 😅 En tiedä ratsuponeista juuri mitään, mutta felissan ponin eeee, joka on merkitty sataprosenttiseksi poniksi, kuulosti siltä, ettei sellainen edes ole ratsuponi, kun eikös idea ole yhdistellä poneja hevosiin (?) Mutta jos saat tähän selvyyttä ee:n kasvattajalta, kuulisin kyllä mielelläni! Saisin sitten itsekin tehdä muutokset tuonne emän sukutauluun. • @ellida nf x welsh taitaa olla poniristeytys joo. • hehheh en mä kauaa voinut olla erossa ratsuponeista, ranskiksia kasvattava Merle esittäytyy! 😄 • Stall Dangossa on pienen pieni määrä ratsuponeja 😍

  Onko hei siis niin, että suvuttomienkin ratsuponien kohdalla sukulaiset pitää selvittää puhtaisiin asti?


 • Suomenhevoskasvattajat

  @ellida @serena nyt jos en ihan huijaa ja vanhaa sääntöö ei oo päivitetty, niin drp saa olla 100% ratsuponi, tässä rodut ovat sallittuja jos welsh on part pred tai NWR mut jos welshi on joku muu niin menee II-ryhmään ja on sillon poniristeytys eikä kelpaa ratsuponijalostukseen. @indy

  @Elli-L kyllä, suvuttomienkin polveutuminen selvitettävä puhdasrotuisiin yksilöihin asti jos haluat poniprosenttimerkinnän poniesi VH-profiiliin. • @alaera okei, miksi näin? Ihan mielenkiinnosta kyselen. 🙂 eikö evm-sukuisista voisi olettaa, että polveutuvat oikein? Realistisesti ajateltuna, kun voi olla monen monen monen monen polven ratsuponeja, ja evm-ponien kohdalla monen polven evm-sukujen selvitys on ns turhaa työtä. Katoavat perästä kuitenkin jossain vaiheessa. Olisi hauska, jos voisi tuoda tälläisia kolmannen polven ratsuponeja, ilman laajoja selvityksiä. 🙂 toki ei ole pakko tarkistuttaa näille poniprosenttia, mutta se sitten taas vaikeuttaa tulevien polvien jälkeläisten omistajia.

  // toki jos evm-ponin sukutaulussa lukee joku räikeä vääryys niin asia eri. Mutta jos siellä on kolme polvea DRP:tä niin, eikö voisi olettaa suvun polveutuvan oikein ja ilmoitettujen prosenttien täsmäävän?


 • Suomenhevoskasvattajat

  @elli-l Ei voi olettaa. Eri maakohtaisia ratsuponeja on paljon, joissa voidaan vaatia sallittavilta roduilta tiettyjä asioita ja ne on kyettävä tarkistamaan. Koska jos yhdessä kohtaa tulee polveutumisvirhe, se voi vaikuttaa poniin niin ettei se huonoimmassa tapauksessa ole ratsuponi. Ja kaikki eivät noudata polveutumisohjeita välttämättä. Ja jotkut voivat haluta evm-sukuiselle ratsuponille jo suvun täyteen ratsuponeja ja tarkastajien täytyy tarkastaa nekin ponit jotta tämän suvuttoman ponin polveutuminen on oikein. Ja jos sitä ponin polveutumista ei oo selvitetty puhdasrotuisiin saakka niin ei voida todentaa sen polveutuneen oikein. Toki jos kyse on suvullisesta, tilanteessasi vaikkapa juurikin 3p drp ja sen molemmat vanhemmat on tarkastettu, sukutauluun merkintä, jolloin polveutumista ei tarvitse enää selvittää puhdasrotuisiin asti kun se on vanhempiin asti kunnossa. Tässä on myös se kanta-asia, että virheellisiä prosentteja me ei indyn kanssa päästä korjaamaan, vaan siihen tarvitaan henkilö jolla on tunnukset kantaan. • @alaera Kappas. En oo siis ikinä edes tutustunut saksalaisiin, mun moka. Näkyy olevan näin, että kaksi II-ryhmäläistä, eli rotuponia, saa risteyttää keskenään.

  Mutta sitten päästäänkin siihen, että tuossa kyseisessä suvussa tuo nf x wb risteytys on merkattu brittiläiseksi. Niissä tuo ei mun käsittääkseni ole sallittu. • @alaera niin ymmärrän sen suvullisten ponien kohdalla. Mutta evm-ponien sukua ei ole kuitenkaan olemassa, joten imo voisi olettaa, että se on polveutunut oikein. Toki mun mielestä prosentit voisi siitä huolimatta olla sukutaulussa ja ne voisi tarkistuttaa, et on laskettu oikein. Tai sitten evm-sukuisella vain lukee prosentit tiedoissa ja oletetaan, että ne on oikein. Jos sukutaulussa ei ole prossia lainkaan, vaan vaan DRP, SRP, RRP jne rodusta riippuen


 • Suomenhevoskasvattajat

  @serena joo ei oo brittiläisessä sallittu nf x wB, silloin se on poniristeytys 👍

  @ellida yksi vaihtoehto olisi käydä muokkaamassa sitä welsh-sukulaista part prediksi vaikka wb x ox = 50% NWR-kelpoinen wpb yhdistelmällä ja kelpaa brittiponijalostukseen. Tai sitten muuttaa se drp mutta esim brp jalostukseen se ei silloin käy.

  // @Elli-L ihan samalla tavalla ne evm-sukuiset pitää tarkistaa jos niissä on maakohtaisia ratsuponeja. Ei vaan sen poniprosentin, vaan myös että onhan ne käytetyt rodut sallittuja. Koska ne prosentit ja rodut vaikuttavat tuleviin ratsuponeihin. Onko se poni sallittu käyttöön jalostuksessa toisessa maakohtaisessa ratsuponissa. Toki näen pointtisi siinä, jos tallissa kasvatettaisiin vain yhtä maakohtaista ratsuponia, se on vähän turhaa, mutta jos jalostuksessa on käytetty useampaa maakohtaista ratsuponia ja prosentti tai se yksi sallittu rotu meneekin mönkään niin sotku on aika iso. @indy onko sulla tähän vielä jotain mitä en hoksannu mainita? • @alaera Kiitos sulle näistä! 🙂 Onneksi kyseessä on evm-hevoset niin voi muokata vaikka ja kuinka. • @alaera okei asia pihvi, mun on vaan vähän vaikea ymmärtää tätä jäykkyyttä tässä kohtaa. 😄 kun kuitenkin niinkuin tässä näköjään tehdäänkin, niin niitä evm-poneja voi muokata kuinka lystää siellä taustalla 😄 ni samahan se olis ajatella, että nyt tässä on 2-3-polvinen sukutaulu, jossa kaikki on vaikkapa SRP-jalostukseen hyväksyttyjä rotuja. Kas kolmannessa polvessa on DRPx3 ja SRPx2, mutta hei ne on sallittuja tän evm-ponin rodun jalostukseen, joten homma sillä selvä.

  Ehkä oon ainoa tän ongelman kanssa painiva, kun musta olisi realistisempaa, et kaikki evm-ponit ei olis 25/50/75-prosenttisia, mutta 37.655786% tekeminen evm-ponille ja sen suvun selvittäminen kymmenenteen polveen asti tuntuu yksinkertaisesti vain turhalta duunilta.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @elli-l yksi iso syy on se että ei voi olettaa. Ja se on tarkastajalle oikeasti iso duuni jos se poniprosentti on 38.2375849% ja tarkastaja yrittää päätellä, että mistä kaikista poniroduista se on tullut ja onko se nyt varmasti roduiltaan oikea että kelpaa johonkin tiukempaan maakohtaisen ratsuponin polveutumissääntöön jos sitä polveutumista ei oo selvitetty edes evm-sukuisilla poneilla. Tämä on osittain vanha tapa, millä on menty aina kyllä, mutta se on myös tarkastajakokemuksen mukana tuoma käytännönasia mistä on enemmän hyötyä kun haittaa. Malliesimerkkejä tän polveutumissäännön hyödyistä on kun niitä poneja oikeesti joutuu kymmenenkin sukupolven kautta tarkastamaan, onneksi suurin osa ratsuponeista taitaa olla jossain kohtaa plus miinus neljännen polven kohdalla tarkastettu, koska kuten sanottu se yksikin virhe voi tyssätä koko pitkän linjan. • @elli-l said in Ratsuponit:

  Ehkä oon ainoa tän ongelman kanssa painiva, kun musta olisi realistisempaa, et kaikki evm-ponit ei olis 25/50/75-prosenttisia, mutta 37.655786% tekeminen evm-ponille ja sen suvun selvittäminen kymmenenteen polveen asti tuntuu yksinkertaisesti vain turhalta duunilta.

  tämän takia ainakin mulla on kaikki tuontiponit 25/50/75 prosenttisia, harvoin 37,5 😄 helpottaa myös itseni kohdalla suvullisten ponien rotuselvitystä jatkossa kun jalostus etenee. mutta ehkäpä juuri siinä, että sitä evm-sukuista voi muokata hamaan tappiin niin monta kertaa kuin haluaa on peruste sille, että myös niillä pitää olla rodut selvitettynä puhtaisiin rotuihin asti jos haluaa ponin rekisteriin. ts. koska sitä voi muuttaa miten haluaa, ei voi olettaa että se on oikein 😄 tälleen todella selkeästi selitettynä • Joo, no se on sitten näin. 😄 hassua minusta joka tapauksessa.

  En siis väheksy työtänne tai muutakaan, koen vain itse että mielikuvitusponien kanssa tämän voisi tehdä helpomminkin. 🙂 voihan niitä jo tarkistettujenkin sukutauluja vaikka muutella jälkikäteen. Ei siinä järkeä ole, mutta voi. • @elli-l said in Ratsuponit:

  kuitenkin niinkuin tässä näköjään tehdäänkin, niin niitä evm-poneja voi muokata kuinka lystää siellä taustalla

  Ei sais kyl missään nimessä oikeesti tehdä näin. Eikä keksiä mitään muiden omistuksessa olevien hevosten sukuun. Häviää vähän niinkun pohja koko jutulta. Ymmärrän kyllä, miks niin on tehty, mutta toivon ettei tehtäis 😬

  Lisään vielä, että sen jälkeen siis kun hevosella on varsoja. Sitä ennen voi toki tehdä vaikka shirestä shetlanninponin 😂 Mut ongelmia tulee jos emänemällä, emällä ja emällä on erilaiset sukutaulut kun sivuja on tehty eri aikaan ja joku kopioi tiedot sukulaisen alkuperäisiltä sivuilta ja joku varsalle vaikka vain emän sivuilta.


 

9
Online

997
Users

13.2k
Topics

247.7k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.