Puoliveristen "sekajalostus" • Itse oon yrittänyt jalostaa puoliveriseni niin, että ainakin toinen vanhempi on maakohtainen puoliverinen ja toinen voi olla joko puoliverinen, täysiverinen taikka esimerkiksi trak/hann/holst/tms.

  Amerikanpuoliverisiin siirryttyäni olen käyttänyt aika lailla kaikkea edellä mainituista, koska en ole vielä onnistunut löytämään listaa roduista, jotka hyväksytään amerikanpuoliverijalostuksessa. Oon siis päättänyt käyttää maakohtaisia puoliverisiä, täysiverisiä ja sitten näitä ratsuhevosia, joita käytetään muidenkin puoliveristen jalostukseen, kuten juuri trakehnerit, hannoverit yms. • @yersinio Tykkään tosi paljon Oldfinionin jalostussäännöistä! Kantakirjavaatimus on hyvin realistinen, sillä myös saadaan joku hyvä käytäntö aikaiseksi eikä vain lätkäistä eri kantakirjan oria mukaan 🙂 Tykkään noista kaikista eduista kauheasti - jotenkin hassua, että puoliveriharrastajat ovat pirstoutuneet pieniin piireihin ja sitten vielä painotuslajin mukaan vielä pienempiin ryhmiin 😄


 • Kouluratsastajat

  @Jayde Itsekin täytyy sanoa, että pidän tästä mallista tosi paljon ja onneksi hevoskantakirja on koko ajan toiminut hyvin ❤

  Oon vähän @Cannabia n kanssa samoilla linjoilla, että jos puokkeja vaan risteyttää keskenään ilman mitään sääntöjä niin sitten hevoset ovat “vain puoliverisiä”.

  Aika moni kantakirja pystyisi tota meidän mallia varmaan soveltamaan suoraan (ainakin FWB). Toisaalta itse oon suoristanut mutkia FWB:n osalta niin, että sen jalostukseen hyväksyn kirjaamattomatkin orit. Ts. sekasukuinen kirjattaisiin meillä FWB:ksi koska talli sijaitsee suomessa.


 • Esteratsastajat

  Joo samaa mieltä olen myös, oman maan edustajat risteytän sen maan kanssa, fwb x fwb ym. Tietysti jos joku haluaa muista välttämättä fwb niin en pane pahakseni sitäkään kasvattien kanssa 😄 • Nostellaan tätä pitkästä aikaa 🙂 • @nikki said in Puoliveristen "sekajalostus":

  Itse oon yrittänyt jalostaa puoliveriseni niin, että ainakin toinen vanhempi on maakohtainen puoliverinen ja toinen voi olla joko puoliverinen, täysiverinen taikka esimerkiksi trak/hann/holst/tms.

  Amerikanpuoliverisiin siirryttyäni olen käyttänyt aika lailla kaikkea edellä mainituista, koska en ole vielä onnistunut löytämään listaa roduista, jotka hyväksytään amerikanpuoliverijalostuksessa. Oon siis päättänyt käyttää maakohtaisia puoliverisiä, täysiverisiä ja sitten näitä ratsuhevosia, joita käytetään muidenkin puoliveristen jalostukseen, kuten juuri trakehnerit, hannoverit yms.

  VOI PIKKU-NIKKI 😂 t. puol vuotta vanhempi nikki lol

  Mut siis nykyään jalostan pääasiassa tosiaan amerikanpuoliverisiä ja itseasiassa juurikin @HM n ehdotuksesta sillä nyrkkisäännöllä, että vähintään toinen vanhempi on mikä tahansa puoliverinen ja siihen voi sitten yhdistää puoliverisen, täysiverisen tai käytännössä ihan minkä vaan, pääasiassa puoliveristen kaltaisia amerikkalaisia ratsuhevosia. • Mitäs puoliveriporukka on sitten mieltä siitä, että puoliverisiin risteytetään barokkirotuja, pääasiassa kai andalusiaa ja lusitanoa? Tätä tehdään ihan reaalimaailmassakin, tosin hyvin rajoitetusti. Olen kirjoittanut aiheesta blogiini otsikolla Lusitano puoliverijalostuksessa, siellä on linkit lähteisiin, joten en ole todellakaan keksinyt asiaa omasta päästäni, vaan oldenburg-jalostukseen hyväksyttiin taannoin lusitano-ori ja aiemmin on ollut kuulemma andalusioita, mutta niistä minulla ei ole parempaa tietoa.


 • Kouluratsastajat

  @sirpa ainakin espanjalaisen ja iberialaisen puoliverisen jalostuksessa ne on sallittuja, joten mä ainakin tykkään niitä niihin käyttää : D tuo vähän sellasta erilaista piristystä sukuun ja ulkonäköön !


 • ♞ Puoliveriharrastajat

  @Sirpa jos kantakirja jota itse kasvatan sallisi barokkirotuja niin aivan varmasti käyttäisin! Silloin kun vuosi vai kaksi sitten aloin miettimään tuota kantakirjaa niin harkitsin myös espanjalaista puoliverista juuri tämän eksoottisuuden (?) takia. • Sirpan blogista luinkin juttua tuosta lustanosta ja täytyy myöntää että ihan hirveä hinku olisi sellainen ori hommata. Ehkäpä joku päivä 😄 • @HM Mulla ois koulupainotteinen amwb + lusitano joka vois lähtee uutee kotii… 😉 • @nikki Heittele vaikka yv se lusitano 🙂 • Käykö nuo espanjalaiset ja iberialaiset esim. kenttään vai ovatko profiloituneet kouluhevosiksi? Mitkä pv kantakirjat niihin käy ja käykö ne mihinkään muihin kantakirjoihin (URL)?

  Kiinnostuin just aika pirusti. • iberialainen ei varsinaisesti edes ole puoliverinen nimestään huolimatta, nimittäin jalostuksessa saa käyttää vaikka tennesseenwalkeria.

  Espanjaisellakin on aika poikkeava jalostus puoliverisiin verraten, joten en usko että kelpaavat minkään kantakirjan jalostukseen.

  Westfalenissa, hannoverissa, sellel francaisissa hyväksytään mikä tahansa puoliverikantakirja, hyvin suurella varauksella laskisin espanjalaisen puoliveriset siihen, mutta en iberialaista. Näistä asioista kannattaisi tiedustella vaikka kys. rotuliitoilta, osaavat varmasti vastata asiaan paremmin 🙂 • @hm Joo kyllähän noita irl varmaan hyväksytään laajemminkin, monessa kuitenkin kriteereinä ennemmin suorituskykytestit, mutta meillä taitaa url olla vähän tiukempaa. 😉 Harmi. Tykkään iberialaishevosista ihan pirusti.


 • Kouluratsastajat

  @serena espanjalaiset on mun ymmärtääkseni nimenomaan enemmän profiloitunut kenttään ja esteisiin : D ei kyllä taida hirveän moneen kantakirjaan kelvata (paitsi just joku hm:n mainitsema selle ja sit iberialainen). espanjalainen on itsekin aika suljettu kantakirja ja tosi tiukka siinä suhteessa että mitä muita puokkeja siinä saa käyttää (mulla rotulista täällä) • @leahiiii Joo katselinkin noita rotuja tuolta rotuyhdistyksen sivuilta. Ois ihan täydellinen, jos ei ois niin rajoittunutta niin sisälle kuin ulospäinkin.


 • Kouluratsastajat

  Selle Francais:
  Angloarabi
  Arabialainen täysiverinen
  AQPS
  Ranskanravuri
  Englantilainen täysiverinen
  Mikä tahansa puoliverikantakirja

  tarkottaa tämä sitä, että vastoin luuloani ettei FWB käy mihinkään muuhun kuin FWB, se käykin selleen ? : D

  // käykö FWB sitten myös westfaleniin ? 🤔


 • ♞ Puoliveriharrastajat

  @leahiiii itse ainakin ymmärtäisin, että käy myös selleen kerta kaikki kantakirjat hyväksytty


 • Kouluratsastajat

  @sirpa said in Puoliveristen "sekajalostus":

  Mitäs puoliveriporukka on sitten mieltä siitä, että puoliverisiin risteytetään barokkirotuja, pääasiassa kai andalusiaa ja lusitanoa?

  Mä jätän nämä risteytykset tekemättä vaikka oma kantakirja yhdistelmät hyväksyisikin. En niinkään sen vuoksi, että tämä olisi itselle ongelma, vaan sen vuoksi, että jo pelkästään old x fwb/ox/xx/tms. yhdistelmät ovat suurimmalle osalle sellaisia, ettei niitä haluta omien hevosten sukutauluihin. Joten, jos tämmöisen yhdistelmän teettäisin, voisin olla melko varma, että kyseessä on kuolevaa tekevä linja ja se olisi elossa vain niin kauan kun itse sitä ylläpitäisin.

  IRL en katsoisi näin kieroon. Jos joku barokki jättäisi huikeasti liikkuvia jälkeläisiä niin aivan varmasti käyttäisin kun liikkujat menevät varmasti kaupaksi.


 

8
Online

718
Käyttäjät

8.8k
Aiheet

152.1k
Viestit

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.