PKK:n sääntömuutostopikki • Musta on vaan “hassua” (insert joku toinen sana) että kielletään kokonaisuudessaan yksi tekniikka, vaikka sitä saa käyttää, jos kyseessä oma kuva tai vapaasti kopioitava ja -muokattava line. Ymmärrän kyllä että tottakai se maalaisjärjellä menee noin, ja suurin osa sen varmaan ymmärtääkin noin, vaikka sääntö onkin kirjoitettu ehdottomaan muotoon. Enkä kyllä itsekään osaa sanoa, että missä muodossa se pitäisi kirjoittaa, jotta se suojelisi toisten piirroksia, mutta samalla kävisi ilmi noi poikkeukset. Eli ihan ymmärrettävää miksi sääntö tuossa muodossaan on.

  Musta oli vaan hyvä nostaa tää sääntö keskusteltavaksi ihan näin pelkän säännön näkökulmasta, kun tuntui että keskustelu lähti vierimään ihan ohi itse aiheen. 😅

  Kiitos selvennyksistä! • @alex-hallava Juu, muutan sääntöihin läpipiirroon selkeämpään muotoon, aivan totta sääntöjen kannalta, että näin on ollut, mutta em. se on käytännössä tarkoittanut. • Onko säännöt nyt selkeämmät tämän osalta 😃

  5.1 HYLKÄYSSYYT

  • Sekakuvat (valokuvia ja piirrettyjä kuvia)
  • Muokatut valokuvat.
  • Läpi-/päällepiirretyt kuvat valokuvista.
  • Läpi-/päällepiirretyt kuvat muista piirroksista, joissa alkuperäisen piirroksen tekijä ei ole antanut lupaa läpipiirrolle.
  • Luvattomat kuvat (tekijäinoikeus tai lisenssi puuttuu, tai käyttöoikeus on väärennetty. )
  • Kuvat käytössä toisella virtuaalihevosella, eikä vanhan hevosen omistajalta ole vahvistusta, että kuvien siirto luvallinen.
  • Vapaasti kopioitavan linen käyttö, kun väritystyö ei merkittävästi eroa toisella kilpailleella hevosella käytössä olleesta kuvasta, joka samoilla lineillä. Samaa sääntöä sovelletaan myös luvallisesti piirroksista läpipiirretyissä toisissa piirroksissa.

 • Suomenhevoskasvattajat

  @annel musta on nyt paljon selkeämmät! 👌


 • Piirrosharrastajat

  @annel Mä nyt en muista onko tällaista tapausta ollut, mutta muu kuva -luokissa nyt ainakin (ja se on ihan eri asia, joten puhun nyt rakenneluokasta): koska värityksen pitää erota muista, niin pitäisikö tässä myös mainita valmiiden grayscalejen käyttö? Tarkentavana seikkana siis viimeiseen kohtaan 😄 vaikka siis suluissa, jos jota kuta mietityttää, saako valmislinellä jossa grayscale osallistua rakenneluokkaan. • @sage Mun mielestä grayscalejen käyttö olisi rajattava ekalle kuvan napanneelle virtuaalihepan omistajalle, jos sillä on kilpailtu. Näitä harvoin saa taustamuutoksilla yms. omiksi teoksikseen, niin että olisi mielekästä arvonimiä esim. jaella.

  Näitä ei paljoa ole, mutta nuo muutmat klasikkokuvat pyörivät, joten esim. mun mielestä niiden kuvien osalta voisi antaa hylyn (kuva käytössä toisella hevosella) ja voin tehdä tuomarikoulutukseen pankin näistä tapauksista.

  Mitä mieltä?


 • Piirrosharrastajat

  @annel Pitäisikö näistä sitten ylläpitää jotakin listaa tms? 🤔 nämä ovat mun mielestä myös taas sitä ärsyttävän harmaata aluetta, kun väritystyössä ainoastaan sävyjen valinta jää “piirtäjälle”, ja kun pkk:n on tarkoitus kannustaa luovuuteen niin… 😂 Noh, tulkinnanvaraista!

  Mutta joo, järkevältä kuulostaa, että jos näillä saa kisata niin sitten vain sen kerran/grayscale 😄 toki tuomarin vastuulle jää sitten tarkistaa, onko kuvalla jo kilpailtu. • @sage Näistä voisi olla lista käytössä ja eka saisi pitää palkinnot.

  Tässä samalla kun sääntöjä rustaillaan (vaikka ei tähän kuulukaan), voisin myös kysellä, olisiko kenelläkään halua ottaa PKK:ta omalle palvelimelle ja siirtyä ylläpitäjäksi esim. puolen vuoden sisällä?

  Itse huomaan, että aika ei tahdo riittää ihan niin kuin pitäisi. Lisäksi nykyinen palvelin jo vuosien saatossa maksanut ihan rutkasti, vaikka tilareilla tätä on saanut rahoitettua, mutta omaa työtähän sekin on. Lisäksi omalta osalta olisi ihana vaan harrastella ja ehkä tuomaroida siinä sivussa rennosti pikkuhiljaa. 😃 • @annel Oletko käytännössä yksin ylläpitäjänä? Vai mitä tuo PKK:n etusivun ‘ylläpito’ -listaus meinaa, ihan vaan jotain oikeuksia kantaan vai?

  Olen jo joskus aiemmin miettinyt, että onko listaus vanha/päivittämätön (esim. Elisan nimi Viiruna) ja kun PKK-topikissa vain sinä ja Lynn huutelette jonojen tyhjentämisistä ym. ylläpitojutuista. Vai päivittelevätkö @Pölhö ja @Elisa “kulisseissa”?

  Toi sivutila-asia taas ei kuulosta reilulta ja ihan hyvin voisi kuulua tähän topikkiin. 😅 Tosi harmi jos luovut ylläpitoroolista, mutta täysin ymmärrettävää kyllä (terveisin toinen kiireinen). Kulut olisi kieltämättä fiksuinta saada koko “yhteisön” maksettavaksi tai nolliin, mutta miten, siihen en osaa käytännössä ehdottaa mitään. Tämäkin on asia, jota en ole ainakaan itse ajatellut, kun olen aina ilmaispalvelimilla harrastanut enkä tykkää sekoittaa harrastukseen rahaa… 😅 • nyt kyllä … millä perusteella on ok käyttää oma tekemää runkoa yhä uudelleen monella eri hevosella, mutta jos käytät vapaastikopioitavaa greyscalea et saa sillä arvonimeä tai serttejä, jos joku muu on ehtinyt jo ensin ? toisin sanoen, omaa teosta saa muokata hamaan tappiin ja kärrätä itselleen kottikärryllisiä arvonimiä, mutta samaa greyscalea ei saa eri ihmiset käyttää eri tavalla väritettyinä uudelleen ? nyt hei c’mon ihan oikeasti. eihän siinä oman linen uudelleenkäytössäkään vaihdu mikään muu kuin väritys ja hyvässä lykyssä pään ja jalkojen asento.

  yhdellä kuvallahan saa tienata näyttelyarvonimet vain kerran, joten jos sallitaan saman linen käyttö useamman kerran (vaikkakin sitten niin että vain pään ja jalkojen asento muuttuu), niin kyllä sitten pitäisi saman greyscalenkin käyttö sallia. muuten menee aika tekopyhäksi tämä koko homma.


  tarkennan vielä tätä:

  On outo tulkinta, että Auburn tai Hopiavuori olisivat jotenkin kuppikuntaisuuden syitä, enkä tältä osin allekirjoita myöskään leahin määritelmää “kuppikunnista” – siis sitä, että talli jo itsessään olisi kuppikunta. Onhan se niinkin varmaan sanakirjan mukaan, mutta ainakin tässä keskustelussa tosi negatiivisen kaiun saanutta sanaa on varsin epätarkoituksenmukaista käyttää tallien omasta (sisäisestä) aktiivisuudesta. Sehän on ilmiselvää, että oman porukan kesken tarinoidaan.

  en ainakaan ymmärtääkseni missään vaiheessa tarkoittanut, että tarinatalli = kuppikunta jo itsessään. tottakai on ilmiselvää, että oman porukan kesken tarinoidaan, ja sen mielestäni otinkin esille viestissäni. ongelma ei ole siinä, vaan ongelma on, että nämä kuppikunnat sulkeutuu niin, että “siihen ei pääse mukaan”, tarkoittaen erityisesti nyt tätä kun uusi henkilö tulee tarinaympäristöön ja sitä, että oma kuppikunta olisi jotenkin holier than thou mikä mun mielestä heijastuu myös tänne foorumille.

  // tässäkin olisi taas kätevä se alaeran mainitsema lukemisen ymmärtäminen. • @leahiiii greyscale ja linen uudelleen värittäminen on aivan eri asia 😄 greyscalessa muutat vain vähän värejä, jolloin hepan lihaksisto ei merkittävästi muutu, kun taas linejen uudelleen värityksellä teet koko väritysprosessin uudelleen alusta loppuun. Sitä paitsi se on huomattavasti harvinaisempaa kuin greyscalen käyttö. Sitten ainakin minun mielestä asia on eri, jos greyscalen värittäjä tekee väritykseen merkittäviä muutoksia, kuten esim. lisää varjostusta/valoitusta/yms muuta lihaksistoon vaikuttavaa. Mikäli joku värittää omat linensä vain muuttamalla vähän sävyä, se on sama asia kuin greyscale. Ainakin näin minun mielestäni. • @cee Ylläpitjinä on ollut tosiaan lisäkseni Elisa (etusivu päivitetty juuri), Lyn n ja Pölhö. PKK on maksamallani palvelimella, johon tyypeillä on käyttöoikeus. Kaikki ovat jonoja tyhjennelleet ehtimisen mukaan.

  PKK:n kokoisen tietokannan saa ilmaiselle palvelimelle varmasti mahtumaan, siinä tuskin on ongelmaa. Ja samalla rahalla olen pitänyt omat kaakit omassa tietokannassa, ei siinä sinäänsä ole suurta menetystä tullut ja oma valinta käyttää tätä palveluntarjoaja muistakin syistä =D Kuitenkin pyöritys vaatii useamman tunnin työn viikossa ja kun sitä on kymmenisen vuotta tehnyt, olisi varmaan järjestönkin kannalta parempi saada uutta verta kehiin pikkuhiljaa. Lisäksi palvelinmaksu on noussut vuosi vuodelta, joten täytyy muutenkin harkita palvelimen jatkamista. Mutta siis, kaikki inspiroituneet ovat tervetulleita ylläpitoon mukaan ja jos tulevaisuudessa palvelimen hallinta kiinnostaa, niin siirron voisi tehdä joustavasti, mikäli joku tämän haluaa ottaa itselleen. 🙂

  @leahiiii “nyt kyllä … millä perusteella on ok käyttää oma tekemää runkoa yhä uudelleen monella eri hevosella, mutta jos käytät vapaastikopioitavaa greyscalea et saa sillä arvonimeä tai serttejä, jos joku muu on ehtinyt jo ensin ? toisin sanoen, omaa teosta saa muokata hamaan tappiin ja kärrätä itselleen kottikärryllisiä arvonimiä, mutta samaa greyscalea ei saa eri ihmiset käyttää eri tavalla väritettyinä uudelleen ? nyt hei c’mon ihan oikeasti. eihän siinä oman linen uudelleenkäytössäkään vaihdu mikään muu kuin väritys ja hyvässä lykyssä pään ja jalkojen asento.”

  –> Greyscale on valmiiksi väritetty ja tähän voi lätkäistä päälle värin ilman että hevonen pohjalla muuttuu. Oman pohjan/linen käyttäminen ja siitä muokkaaminen ei ole mitenkään valvottavissa, tässä ei ole tekijänoikeusongelmaa ja kun hevonen on vaikka väritetty eri tavalla, yksilöllisesti ja sitä on muokattu omaan suuntaan, hevonen on selkeästi eri teos. (vrt. ilmaislinet). Jos piirrät itse saman hevosen täysin samoilla ääriviivoilla, lihaksilla ja eri värillä, hevonen “pohjalla” ei muutu, silloin sovelletaan kohtaa:
  5.1.
  -Vapaasti kopioitavan linen käyttö, kun väritystyö ei merkittävästi eroa toisella kilpailleella hevosella käytössä olleesta kuvasta, joka samoilla lineillä. Samaa sääntöä sovelletaan myös luvallisesti piirroksista läpipiirretyissä toisissa piirroksissa.


 • Moderaattorit

  @cee juu Anne vastasikin jo 🙂 ns. taustalla ollaan päivitelty. • En itse uskaltaisi varsinaiseen ylläpitoon, mutta jos tarttee apukäsiä ja jollain on aikaa opettaa niin mielelläni voisin jossain jeesata 😊

  Greyscalesta annettiinkin jo hyvät pointit ja itse liikun samoilla kannoilla Innan ja Annen kanssa. Vaikka käyttäisikin omia muokattuja linejä, on se väritystyö ihan eri kuin laittaa valmiin greyscalen päälle, jossa on kaikki lihakset ym jo valmiina.

  Sanon tähän väliin että ei se aina ole luetun ymmärtämisestä kiinni miten otetaan vastaan, internetissä kun ollaan ei tunteet välity tekstien mukana ja tulkitseminen voi muuttua henkilöstä toiseen 🙂 Tämä todenäköisesti yksi tekijöistä myös niin sanotuissa “kuppikunnissa”, josta voisi saada oman keskustelun…


 • Piirrosharrastajat

  Ongelmallisia greyscaleista mielestäni tekee juurikin se, että varjostus on niissä valmis: piirtäjä valitsee vain haluamansa värit. Toki sävyillä voi saada eriasteisia syvyysvaikutelmia aikaan, mutta pääsääntöisesti ainoa ero monen saman valmisline+gray scale työn välillä on vain se väri ja hevosen merkit. Lihaksisto ja rakenne pysyy tismalleen samana: pitäisikö sitten nämä kaikki palkita jollain yhdellä ja samalla vakiopalkinnolla, kun merkittäviä muutoksia ei tule? 🤔 Tuntuisi nimittäin hassulta myös palkita samalla lihaksistolla ja rakenteella olevia hevosia eri palkinnoin.

  Valmiit grayscalet ovat loistavia aloitteleville värittäjille, niistä saa varmasti ensiarvoisen tärkeää näppituntumaa värityksestä. Siksi minusta tämä asia on vaikea, koska monelle grayscalejen käyttäminen voi olla ainoa tapa uskaltautua pkk-näyttelyihin… Mutta niin nämä on vaikeita myös arvostelun kannalta!

  Anne ja Inna summasivatkin sen, mikä ero on värittää valmislinejä tyhjästä kuin käyttää grayscalea. • Vastasin vielä yksityiviestillä saamaani kyselyyn ja kirjoitan vastaukseni ja mielipiteeni tähän avoimuuden vuoksi. Koski siis oman linen/pohjan käyttöä. (vastaus vähän selkeytettynä ja lisäksi kuumeessa kirjoitettuna, joten ei ehkä järkevintä tekstiä…)

  Teokset itsessään ovat selkeästi omia piirroksiaan väritykseltään ym ja rakenteissa on eroja.
  Jos oman linen/pohjan käyttö kielletään, silloin täytyy lähteä kieltämään myös valmislinejen käyttö.
  PKK:n tarkoitus ei ole puuttua ns. “lailliseen” piirrosprosessiin ja jokainen harrastaja saa tehdä niin monta hevosta kuin haluaa. Se ei ole keneltäkään pois. Arvonmien yms. määrälle ei ole PKK:ssa rajotteita. Jos uudempi piirtäjä tulee mukaan millaisella tyylillä tahansa, järjestö tehtävä on arvostella kuva ja hevonen kerrallaan, ei määrittää sitä millaisia kuvia piirtää, vaikka piirtäisi sata samankaltaista kuvaa.

  Jokainen saa toki olla mitä mieltä piirroksista vaan, mutta jos toimii järjestön tuomarina ja ottaa tuomarina asiaan kantaa, se on eri. Eli tuomari toimii sääntöjen mukaan. Jos tuomari huutelee tuomarina, PKK:n nimissä, omia mielipiteitään, jotka ovat sääntöjen vastaisia, silloin järjestön yp:n pitää siihen puuttua. Ja näistä tulee ilmoittaa, säännöissä on kohta “Valitettavaa tuloksista

  Ilmapiiri ei parane sillä, että kytätään toisten omia tekemiä piirroksia ja vertaillaan niitä keskenään. Jokainen voi itse piirtää ja värittää rakenteen ja huomata, että nämä ovat usein tuntien työn takana, käyttipä valmista omaa kaavaa pohjalla/ruudukkoa/palluroita tai mitä tahansa piirtämisessä normaalisti käytettäviä apuvälineitä. Joita, esim. taiteen perusopuksissa suositellaan käyttämään.


  Jos haluaa tehdä järjestön, joka kyttää ja mittaa (näin kauniisti sanottuna) piirtäjien piirroksia jatkuvasti ja syyllistää tätä kautta harrastamista, sellaisen voi tehdä. Omalta puoleltani voin myös PKK:n luovuttaa eteenpäin ja sitten sääntöjä saa laittaa mihin muottiin vaan. Tässä ei nyt sen ihmeepää angstia ole taustalla, kuin se, että mikä motiivi kenelläkään on lytätä toisten piirroksia tai sitä tekemisen iloa, kun tämä järjestö yrittää pitää hommaa kivana viitekehyksenä tiettyine sääntöineen ja paraikaa rukata sääntöjä selkeään muotoon.

  Ts. PKK ei ole piirrosprosessia valvova poliisi.
  (Joskus muinoin on tullut valituksia, kun on piirretty hevonen käyttäen mallia. Mielestäni tämä keskustelu omien pohjien käytöstä piirtäjänä, on yhtä absurdi kuin se, että ei saisi käyttää mallia.)


 • Piirrosharrastajat

  Jätän kommentin kahdesta syystä: ensiksi nyt kun mun poistuminen yp- ja tuomarilistoilta on päivitelty ja tiedossa, ei jää tarvetta spekuloida ja keksiä omia ideoita siitä, mikä johti siihen, että tauon sijaan päätin päivä-pari takaperin luopua PKK-hommista toistaiseksi kokonaan.
  Näin monivuotisen harrastuksen lopettamiseen ei yksi keskustelu riitä, vaan taustalla on pidempiaikaisia syitä ja yleistä motivaation laskua ja halua keskittyä muihin asioihin. Sekä luonnollisesti mulla, kuten muillakin, on harrastuksen ulkopuolinen elämä ja se tunnetusti vaikuttaa siihen miten paljon on energiaa ja aikaa käytettävissä tähän hommaan. Rehellisesti sanottuna minusta turhanpäiväinen negistely (= paikoitellen tarpeettoman kärkkäät kommentointitavat) keskustelussa oli vain vihoviimeinen tarvittava pikkiriikkinen kannustin siihen, että totesin, että minua ei tämän homman pyörittämiseen tarvita ja käytän harrastelun osalta aikaa ja energiaa muihin kivoina pitämiini asioihin.

  Toiseksi: kun minut oli tuonne aiemmin @alaera n toimesta tägättykin, oletan, että minun toivottiin näkevän tätä keskustelua. No, nyt näin, ja koin osan viestinnästä ongelmalliseksi enkä vain omasta näkökulmastani vaan laajemmin. Avaan miksi:
  Se, että minut nimellä ja useammassa kuin yhdessä viestissä nostettiin yksittäiseksi esimerkiksi ihmeelliseen asiayhteyteen, ei tietysti tuntunut mukavalta. Ennen kaikkea se oli tarpeetonta. Mulle tuli yllätyksenä, että kukaan aikuisikäinen ihminen voi ajatella, että yksittäisen piirtäjän mainitseminen jotenkin lisää viestin havainnollistavuutta. Jos, kuten aiemmin keskustelusta poimin mutta nyt ei osu silmään kenen sanomana (muokattu pois?) “asiat riitelee eikä ihmiset”, ei myöskään viedä asioita ihmistasolle: yksilön osoittelua ei tarvita eikä tule tapahtua. Ja siihen on ihan vissi syy. Tuollaisen kommentoinnin, oli se harkittua tai harkitsematonta, seuraus on väistämättä isompi kuin se, miltä se musta yksittäisenä tyyppinä tuntuu.

  Tästä kommentin voimistamis/havainnollistamiskeinosta (sellaiseksi yksilöesimerkin tulkitsen) heräsi painava kysymys: tulisinko mukaan toimintaan, jos tietäisin, että on mahdollista, että toimintaan osallistumalla tulen poimituksi negatiivisessa hengessä yleisen keskustelun esimerkiksi? (Ja joo, luin senkin väitteen “liukuhihnapuokit” on neutraali ilmaisu, MUTTA: kun en ilmeisestikään ollut ainoa, joka sen ilmaisun tai jotakin muuta asian esittämisessä negatiiviseksi tulkitsi, musta on kirjoittajan vastuun välttelyä sanoa, että negatiivisuus oli puhtaasti lukijoiden, monikko, väärintulkintaa.)
  Jos tällaista viestintää kohdistetaan yhteen, periaatteessa se voi toistua, ja ylläpito pystyy tekemään vain tietyn verran tällaisten möläytysten (sitä se minusta oli, jos tämä oli harkitsematon ja loppuun asti ajattelematon loukkaava tapa esittää jokin pointti) ennaltaehkäisemiseen.
  Kun osallistun näyttelyyn, laitan hevoseni ko. luokan tuomarin arvioitavaksi sääntöjen ja arvosteluperiaatteiden puitteissa. Se ei ole kutsu kaikille esittää niistä mielipiteitään siellä sun täällä. Oletan, että näin on aika monen muun osallistujan kohdalla, ja siitä olisi hyvä pitää kiinni. Itseni kohdalta sanottakoon että vaikka ihan avoimesti herkkä ja reagoiva tyyppi oonkin, osaan aika hyvin käsitellä hetkellisen harmin pois päiväjärjestyksestä ja tiedän että se unohtuu nopeasti. Jollekin muulle tämmöiseen asiayhteyteen joutuminen olisi isompi juttu ja jo ajatus siitä että niin voi käydä voi varmasti vaikuttaa myös osallistumisrohkeutta alentavasti. Jokaisella on jokin vastuu siitä, millaista kuvaa keskustelukulttuurista ja harrastuspiiristä rakentaa.

  Siinä sivussa toki näppärästi mollattiin kuvani toistensa kopioiksi “vaikka ei niin tehtykään”. Se, että ilmeisesti on jaksettu käyttää aikaa siihen, että mallailee mun omia töitäni toistensa päälle (“sen yhdennäköisyyden pystyy katsomaan itse kun menet ja laitat kuvia päällekäin”) ja tultu todenneeksi, että saman rodun rakennekuvissa on asennon osalta yhteneväisyyttä (“joissain pää on eri tai eri asennossa, joissain jalat on eri kohdassa”), kyllä hämmentää mua syvästi. Tavallaan se että tuollaisia keinoja on viitsitty käyttää ehkä imartelisikin (luulisi että saman tekijän piirtämien samanrotuisten hevosten rakennekuvien samankaltaisuuden näkee ihan ilmankin, kun niitä on riittävän monta - esitysasennon variaatiota ei voi tehdä loputtomiin ilman että arvosteltavuus kärsii), ellen uskoisi että tarkoitusperä on ollut päästä jotenkin napauttamaan kopioinnista, monistamisesta ja muista oikopoluista.

  Oikaisuksi, vaikka tarvetta selittämiselle ei pitäisi olla: yhtäkään kuvaani ei ole piirretty tai muokattu sellaisen luonnoksen tai linen pohjalta, josta on julkaistu toinen valmis työ, ja yhtäkään luonnostani ei ole tehty valokuvan päälle, mikä, kuten täällä selvisikin jo, on ongelma joidenkin vapaasti kopioitavien lineartien käytön suhteen.
  Kuten jotkut jo avasivatkin, piirtäjän vakiintunut tyyli vaikuttaa. Mulla on aina ollut kausittain voimistuvat “tyyppiviat”, milloin liian raskas tai kevyt runko, milloin liian paksut ja pitkät jalat tai vääränkokoinen pää, ja ne näkyvät melkein aina kaikissa ajallisesti lähellä toisiaan tehdyissä töissä. Niistä en pääse eroon vaikka vaihtaisin tekniikkaa. Esitysasennossakin on ollut vähän kausia: joskus oli takajalan taaksevenytys maneerina, joskus tekee mieli kääntää päätä ja joskus piirtää suoraan sivusta. Osittain samankaltaisuus on ollut myös tavoiteltua: kasvatusjuttujen osalta tykkään, että sukulaisilla siirtyilee jokin samantyyppinen piirre jos suinkin osaan sellaisen toteuttaa. Muuten samanoloisuuteen vaikuttaa se, miten olen rotumääritelmää lukenut, tulkinnut ja osannut toteuttaa hepoissa joiden olen toivonut olevan KTK-kelpoisia rakenteeltaan.

  Ja sitten se, että kommentoinnin herättämät vastakarvaiset kommentit tulkittiin ymmärtääkseni kuppikuntaiseksi mun puolusteluksi - toivottavasti tajusin tämän osan väärin. Luin tätä keskustelua nyt kokonaisuudessaan ekan kerran sen jälkeen kun viimeisimmän viestini kirjoitin. Mulla ei ole ollut tarkkaa tietoa siitä, mistä ja keiden toimesta täällä puhutaan. Rehellisesti sanottuna en halunnut lukea, kun arvelin että kovin hyvää mieltä en täältä saa. Lienenköhän ainoa, joka on tätä arkaillut ja jos en ole, mitä se taas kertoo nettikeskusteluista; tästäkin.
  Olen aiemmin jo rohkaissut kysyttäessä siihen, että jos jollakin on keskusteluun sanottavaa, on keskustelun lähtökohta että saa sanoa, mutta en ole pyytänyt saavani piiloutua kenenkään puolustelun taakse. Kukaan viestejä lähettänyt ei ole kysynyt multa, haluanko tai saako he laittaa jonkun tietynlaisen viestin. Ne oli tietääkseni ihan itsenäisiä mielipiteenilmauksia, ja sellaisina ne pitäisi pystyä tulkitsemaan. Kuppikuntasyyttely tuskin alentaa kenenkään kynnystä harrastaa avoimemmin. Rakentavampia tapoja siihen puuttumiseen on varmasti olemassa, toivottavasti joku ottaa sellaiset käyttöön. (Ja ihan totta: jos tämän tahtoo laajentaa siihen niin tarinatallien ilmapiiriasia, vaikka miten olisi piirrostalleja seassa, ei korjaannu PKK:n näyttelyitä koskevien sääntöjen kautta, ja kuten useampikin sanoi niin sehän on ihan oman keskustelunsa asia.)

  Pitkän viestin lyhyt summaus: Keskustelusta tuli mulle ohimenevää mielipahaa, mutta sivuun siirtymiseen ei tällainen yksittäinen juttu riitä. Toki tunnelatausta varmasti voimistaa se, että mulla painaa vaakakupissa yli kymmenvuotinen PKK-harrastustausta, johon sisältyy tietoista rakennekuvien(kin) teon harjoittelua (ja nyt harjoittelun myötä kehittynyt tapa tehdä kuvia on “liukuhihnatyötä” riippumatta siitä, että alusta loppuun kunkin kuvan tekemiseen uppoaa tunteja), ja aika lukematon määrä vapaaehtoisia työtunteja sen eteen, että tämä harrastus pyörii muillekin sujuvasti. Tämän viestin jälkeen on toivottavasti selvää, ettei yhdenkään toisen harrastajan tarvitse tulla missään yhteydessä nostetuksi esimerkiksi asiaan, jonka voi kuitata myös yleisellä tasolla (tässä: [Turha lisäys: Lynnin] rakennekuvathan on aika samasta kaavasta). Kaikilla keskustelun osallistujilla yhteinen vastuu siitä millaista keskustelu on ja uskaltaako siihen osallistua. Voimakkaasti esitetyt kommentit herättää voimakkaita vastineita.

  Jatkan tosiaan harrastuksen parissa ja muhun saa vaikka jalostus- ja tilariasioissa yhteyden parhaiten sähköpostitse, mutta PKK:n puoleen ei motivaatio ja aika nyt riitä. Kivaa on ollut ja antoi hyvän suunnan piirtämisen harjoitteluun minusta, mutta arvonimet ja palkinnot ei ole mulle piirtämisen avainkysymyksiä nyt vaan inspis tulee muualta. Vähän nyt siis sulkeudun enempi tekemään omia juttuja jo ihan siitä syystä, että siihen aika nippa nappa riittää, sen henkilökohtaisempaa ei siinä ole taustalla jos missaan avoimia tapahtumia jatkossa. 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  Mun mielestä tilannekohtainen havainnollistaminen nimen omaan selkeyttää tilannetta? Ihan kaikessa. Esimerkeinhän niitä asioita kerrotaan ihan kaikkialla? Mitä ihmettä? Missä vaiheessa porukasta on tullu niin herkkähipiäisiä että asiat otetaan heti hyökkäyksinä ja mistään ei saa kysyä ja porukka on terottamassa heinäseipäitä kun pyydetään avaamaan sääntö mitä on havainnollistettu esimerkillä kun se on käyttäjälle epäselvä? • Tuli myös ehdotus nimettömänä lähetystä palautelomakkeesta tuomarointeja koskien. Tuossa Lynn sen hyvin ilmaisikin, piirtäjä/hevosen omistaja ei laita heppaa näyttelyyn nimettömien henkilöiden arvosteltavaksi, vaan juuri tässä tapauksessa PKK:n tuomareiden arvosteltavaksi.

  Tuomaroinnista tai siitä johtuvista virheistä voi varmasti ilmoittaa asiallisesti sähköpostilla. Ja niihin on myös helppo puuttua, jos voi täältä puolen jatkaa keskustelua ja kysyä esim. lisätietoja. 🙂

  En siis itse näe tälle tarvetta ja mitään kehittävää syytä nimettömälle kommentoinnille. Mitenkä muut?


 • Piirrosharrastajat

  @alaera Vähän hassuksi koin sen, että minä olen vastakkainasetteluesimerkkinä “läpipiirretyt ja kopioidut” -kuvat -kategoriassa. Kyllä aivan todella varovaisesti heittäisin kenenkään nimeä esiin läpipiirron väljässäkään yhteydessä sellaisen lafkan, jossa läpipiirtäminen on kilpailukäytössä kielletty, ympärillä käytävässä keskustelussa. Toivottavasti ymmärrät, että mainintayhteys ei ole piirtäjälle positiivinen.
  Myöhemmin toki täällä keskustelussa tarkennettiin, että säännöissä tarkoitettu läpipiirto on valokuvista tai muiden tekemistä piirroksista tehtyä, oli läpipiirtäjä vapaasti kopioitavan linen tekijä (sitten kenenkään väritys ei läpipiirtoa poista) tai kokonaisuuden tekijä. Mikään näistä asioista ei liity millään tavalla muhun. En tosiaan läpipiirrä omistakaan töistä tai muokkaile niitä vaan teen kunkin alusta asti tyhjältä paperilta, vaikka sitten yhtenäistä tyyliä olisivat. Vaihekuvia, tutoriaaleja ja videoitakin on työprosessista ollut esillä vuosien mittaan useissa yhteyksissä.

  Sulle ei siis tule mieleen mitään tapaa tehdä tilannekohtaista havainnollistamista ilman, että havaintoesimerkiksi rajataan yhden piirtäjän työt? Eikä aukea, että miksi sellainen kommentointi voidaan kokea haitalliseksi? Sitä on jo yritetty avata viestissäni niin esimerkiksi valituksi tulevan näkökulmasta kuin yleisemmin.
  Alkaa olla selvää, että tässä on niin iso näkökantaero siitä mitä pidetään neutraalisävyisenä keskusteluna ja toimivana, muita polkemattomana esimerkkien käyttönä ettei siitä päästä yli. En tule missään vaiheessa olemaan sitä mieltä, että mun nimeni sotkeminen läpipiirtoselvennykseen yksittäisenä tyyppinä oli ainoa ja paras tapa selventää tuota sääntöä. @alex-hallava onnistui todella hyvin muotoilemaan pohdinnan siitä aiheesta ilman, että siinä mainittiin kenenkään porukkaan kuuluvan piirrostyötä (Elisa mainittiin nimeltä, mutta linenhän oli jäljentänyt joku toinen).

  Liukuhihna-ilmaisun neutraaliutta toki mulle yv:llä avasit, ja on hyvä tietää että sillä voi olla muita merkityksiä. Lievittää vähän ikävää fiilistä, mutta harmillisen myöhään. Minusta liukuhihnalla valmistetaan samalla kaavalla ilman luovuutta, ilman taitoa ja ilman eroavaisuuksia kopiotöitä (nopealla tahdilla ja halvalla). Ensimmäinen yhteismaininta mun töistä ja liukuhihnameiningistä vielä sidottiin todennetusti valokuvasta jäljennettyyn lineartiin. Ei mikään positiivinen mielleyhtymä ja sellaisen jälkeen vaikea tuosta noin vaan ajatella että ahaaaa tämähän olikin ihan neutraalia. 😅

  Tämän enempää en tahdo käyttää tämän asian turhaan puimiseen aikaa, en tosiaan yksityisviestitse enkä tässä keskustelussa. En pysty tämän enempää perustelemaan, miksi mulla heräsi huono fiilis tuosta ja huoli siitä että en ole ainoa jolle huonoa fiilistä voi tulla. On se herkkänahkaisuutta tai mitä vaan, mulle riitti.


 

6
Online

1.0k
Users

13.7k
Topics

261.4k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.