Vaihdetaan tekstejä • @VP Perjantaina kerkeen saamaan tekstit valmiiksi, tuli vähän ylläri työvuoroja. • @VP Tässäpä olisi nyt nämä tekstit.

  Kouluvalmennus Kuismalle – 313 sanaa
  Jälleen Turun saaristossa, tällä kertaa Kusimaa ja Gretaa valmentamassa. Selkäännousussa Kuisma oli varsin rauhattoman oloinen vaikkei liikkeelle lähtenytkään ennen lupaa. ”Ota sitte käyntien jälkeen heti ori kunnolla avuille. Meno haluja sillä tuntuu olevan” kehotin tukkajumalansa selässä olevaa naista. Alkuun tehtiin helppoja voltteja, ympyröitä, kasikkoa ynnä muuta arkista, jotta saatiin Kuisma liikkeelle hyvin kummastakin kyljestään. ”Hyvä, nyt sitten pohkeenväistöä sieltä beestä alkaen keskihalkaisijalle ja siitä takaisin uralle. Muista hyvä tuki ohjalla unohtamatta eteenajavaa pohjetta.” neuvoin lämmittelyn jälkeen. Kuisma väisti mallikkaasti kumpaankin suuntaan niin käynnissä kuin ravissakin – vaikka käyntityöskentely tuntui olevan orille epämieluisaa. ”Jes, hyvin meni. Otetaas seuraavaksi vähän jyrkemmin väistöä tänne keskihalkaisijalle, siirtyminen raviin ja sitten ravissa väistö takaisin sinne pitkälle sivulle.” opastin seuraavaksi. ”Älä anna sen hätäillä, muista puolipidätteet. Huomaatko, heti malttaa paremmin kun muistutat vähän sillä ohjalla” kysyin, kun Kuisma asettui paremmin kuulolle. Tämäkään harjoitus ei tuntunut olevan yhteistyökykyiselle ratsukolle erityisen haastava. ”Ota se käyntiin ja anna hetkeksi ohjat, otetaan seuraavaksi vähän laukkaa ja vastalaukkaa. Onko sillä miten hyvä lihaksisto?” kysyin, sillä kaarevalla uralla lihasten olisi syytä olla jonkin sortin kunnossa, jottei kipeydy turhaan.

  Hengähdystauon jälkeen ratsukko nosti pariin kertaan laukan niin käynnistä kuin ravistakin. Nostot olivat siistejä ja hallittuja. ”Seuraavaksi sitten iso kasikko, jossa lyhyellä sivulla laukanvaihto, saat valita itse että käynnin vai ravin kautta.” kerroin. Kuisma käytti hyvin takaosaansa, joten laukka pyöri hyvin eteenpäin ja sitä oli helppo säädellä. ”Muista sitten vastalaukassa tukea sitä <i>laukan suuntaisella</i> pohkeella ja ohjalla.” muistutin ennen ensimmäistä vaihtoa. Gretalla oli hetken ajan pasmat sekaisin, joten Kuismakin hämmentyi ja ratsukko tippui raville. ”Otetaan uudestaan. Oikeassa laukassa asetus pikkusen oikealle ja oikea pohje kiinni hevosessa, kun vasemman puolen avut ovat vain rauhassa hiljaa. Vasen ohja estää kaulaa kääntymästä mutta vasenpohje ei tee mitään. Ja päinvastoin vasemmassa laukassa” kertasin ratsukon siirtyessä jälleen harjoituksen pariin. Parin toiston jälkeen vastalaukkaharjoitekin alkoi sujua. Lopuksi ratsukko sai ottaa vielä rentouttavaa laukkaa ja ravia suoralla, niin että Kuisma sai vähän vapaamman ohjan ennen loppu käyntejä.

  Kouluvalmennus Mantalle – 247 sanaa
  Raudikko tamma kulki reippaasti heti valmennuksen alusta alkaen, joten odotettavissa olisi mitä ilmeisemminkin jarrujen käytöstä muistuttelua. Alkuverryttelyn jälkeen aloitettiin harjoittelu erilaisilla siirtymisillä niin askellajien välillä kuin niiden sisälläkin. Manta liikkui aktiivisesti ja käytti hyvin takaosaansakin, joten tässä vaiheessa ei ollut kuin kehuttavaa. Kun siirtymiset olivat hyvin hallittuja, niin otettiin mukaan voltit ja kiemuraura. Greta sai Mantan kulkemaan hyvässä tasapainossa tehtävien läpi.

  ”Hyvin meni. Seuraavaksi sitten otettaan vähän avotaivutuksia. Tehdään alkuun ihan suoralla uralla, jolloin seinä on vähän antamassa tukea suunnan suhteen mutta parin kerran jälkeen sitten tullaan pois sieltä uralta.” kerroin tauon aikana Gretalle suunnitelmista. ”Pidä ulko-ohjalla pikkusen enemmän vastaan, nyt meinaa Manta puskea vaan lapa edellä. Sisäpohje myös aktiivisena, se vie liikettä eteenpäin.” muistutin, kun ensimmäiset askeleet taivutuksessa meinasi levähtää. Käynnissä avotaivutus sujui parin haparoivan alun jälkeen sujuvasti kummassakin suunnassa, joten siirryttiin raviin. Alkuun vain hyvää keskiravia ennen kuin otettiin avotaivutus uralla. ”Muista puolipidätteet ennen kuin kerrot tammalle, että mitä tehdään.” muistutin kun sovittu kohta läheni. Seurasin ratsukkoa silmäkovana ja pari korjausta tehtyäni meno oli hyvin hallittua ja harmonista. Kun harjoitus sujui kaviouralla siirryttiin sieltä pois. Jälleen tehtiin avotaivutus ensin käynnissä kumpaankin suuntaan ja sitten ravissa. ”Taivuta vähän enemmän, nyt mennään neljällä uralla kun pitäisi mennä kolmella. Sisäohjalla käännä enemmän mutta pidä sisäpohje kiinni, jotta Manta ei hidasta. Pidä oma katseesi täällä, tänne te ootte tulossa vaikka Manta onkin asetettu sisäänpäin.” neuvoin seuratessani liikettä ratsukon edestä. Kaiken taivuttelun vastapainoksi laukassa ratsukko sai lähinnä irrotella ja tehdä pari helppoa siirtymistä sekä pari isoa ympyrää ennen loppu verryttelyä.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Täältä löytyy sun tekstit. Kiitos sulle! 🙂 • @Jenna tässäpä nämä! 🙂

  Kouluvalmennus Tehnolle - 246 sanaa
  Katselin maneesin keskeltä, kun Jenna verrytteli miellyttävän oloista, liinaharjaista suomenhevosta. “Uskallan jo tässä vaiheessa väittää, että se on hyvin perusratsastettu, sillä orilla on tasainen tahti ja työskentelymuoto, eikä se vengottele apuja vastaan. Tosi kiva!” hymyilin ratsastajalle. “Jos sulla oli toiveena treenata viikonlopun kouluohjelmaa, niin voidaan läpikäydä se ensin osissa, ja sitten kokonaisuutena. Tässä vaiheessa, kun kilpailuun on vain muutama päivä aikaa on turha ruveta miettimään kokonaisuuden muuttamista erikoisin tehtävin - menee muuten kilpailusuoritus reisille joten luulen, että parempi on, että hiotaan yksityiskohdat kuntoon, että saadaan teidät palkintosijoituksille.” selvensin ratsastajalle, jonka olin pyytänyt opettelemaan kisattavan Vaativa B -tasoisen FEI junioreiden joukkueohjelmakouluradan ennen valmennusta.

  Siirtymät askellajista toiseen sekä askellajien sisällä onnistuivat hyvin, ja saimme aikaan varsinkin ravissa näyttävät keski- ja kootut askellajit. Kootussa käynnissä Tenho jäi aavistuksen hitaaksi, joten muistutin ratsastajaa ratsastamaan käyntiä aktiiviseksi; näin kootusta käynnistä esitetty täyskäännös takaosalla onnistuisi huomattavasti helpommin. Sulku- ja avotaivutukset olivat ihan ookoo; ne olivat tahdikkaita ja tasapainoisia, joskin sulkutaivutuksessa Tenho vaipui hieman matalaksi. “Ei haittaa. Se on silti ihan ok, ja luulen, että kyse on siitä ettei se ihan jaksa kantaa loppuun asti. Joten lähtisin esittämään sulkutaivutuksen myös radalla näin sillä jos sitä lähtee kovin nostamaan, tulee helposti rikkoja.” valaisin ratsastajalle.

  Kun Jenna ja Tenho esitti radan kokonaisuudessaan, olin äärettömän tyytyväinen. Kokonaisuutena rata oli varsin sujuva, tasapainoinen ja tahdikas. Pieniä tyylivirheitä, jotka joko tulevat olemaan tai jäävät olematta itse kilpailusuorituksessa, mutta joita jokainen ratsukko radalla kuitenkin esittää. “Ei muuta kuin tsemppiä lauantaille. Ihan äärettömän hyvää työtä!” mä tsemppasin ratsukkoa vielä valmennuksen loppuun.


  Kouluvalmennus Valtterille - 226 sanaa
  Alkuvalmennuksen aikana olimme paneutuneet Jennan ja Valtterin kanssa askellajien sisällä työskentelyyn; alkuun käynnissä, ravissa ja loppuviimein myös laukassa. Tehtävä itsessään oli melko yksinkertainen, sillä työskentelimme pääty-ympyrällä, jossa oli määränä esittää puolikas ympyrää hyvin koottua askellajia pienellä pohkeenväistöllä niin, että sisätakajalka saatiin aidosti vatsan alle ja puoli ympyrää keskiaskellajissa melko suoralla kaulalla sillä ajatuksella, että hevonen lähtee pohkeesta eteenpäin ja kantaa itsensä myös keskiaskellajissa tasaisella tuntumalla valahtamatta pitkäksi ja etupainoiseksi.

  “Nyt tapahtui juuri se, mitä halusin. Taputa sitä!” kannustin ratsastajaa, joka sai Valtterin sisätakajalan aktiiviseksi ja hevonen kantoi itseään kootussa ravissa niska ylhäällä, mutta pyöreänä. “Ja sitten ihan vain päästät sen pohkeesta eteen kohti keskiravia.” ohjeistin ratsukkoa, joka teki valtavan hyvän ja tasapainoisen siirtymän. Laukassa ratsukko esitti myös ihan hyvää tekemistä; kootussa laukassa Valtteri jäi aavistuksen laiskaksi, mutta heti kun Jenna muisti ratsastaa ja tukea hevosta pohkeella tarpeeksi, myös laukka saatiin hyvin pakettiin.

  Loppuvalmennuksen aikana työskentelimme vielä avo- ja sulkutaivutustehtävän parissa, jonka myötä Jenna pääsi nauttimaan alkuverryttelyn työstä. “Sehän on helppoa kuin heinän teko, kun hevonen on avuilla - vai mitä olet mieltä?” naurahdin ratsastajalle, joka hymyili ratsunsa selässä kuin naantalin aurinko. Eikä turhaan, sillä ratsukon työskentely oli tällä hetkellä oikein hyvällä mallilla sillä hevonen kantoi itseään hyvässä työskentelymuodossa säilyttäen tahdin ja tasapainon läpi tehtävien, eikä ratsastajan istunnassa tai avuissa ollut moitteen sijaa. Itseasiassa nyt, kun Valtteri oli paremmin avuilla, Jennakin pääsi istumaan ratsunsa ympäri aivan uudella tavalla. • Nyt kerkeisi taas pari tekstiä tehdä


 

1
Online

941
Users

12.5k
Topics

231.9k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.