Vaihdetaan tekstejä • Halutaan vaihtaa ensisijaisesti 100-250 sanaisia tekstejä, toissijaisesti sitten pidempiä raapustuksia.

  Mieluiten kirjoitan päiväkirjamerkintöjä, mutta myös valmennukset (maasto)esteillä ja koulussa sujuvat. Myös luonteet ja sukuselvitykset onnistuvat.
  Luonne 1
  Luonne 2
  Sukari 1
  Sukari 2
  PK-merkintöjä 1
  PK-merkintöjä 2

  Itsellä haussa pk-merkintöjä tai valmennuksia (peruslajit, valjakkoakin saa kokeilla jos haluaa) niin poneille, suokeille kuin puokeillekin.


 • Tarinaheppailijat

  Mä voisin kirjottaa pari kouluvalkkaa 😄 Vastapalkaksi sitten saa joko Minnya käydä moikkaamassa päiväkirjamerkinnällä tai Ritsaa valmentaa koulussa tai esteillä 😊 • @aava-p Kuinka pitkiä tekstejä?

  Lunnille jos kirjoittaisit estevalkan ja Hilin kanssa voisi maastossa pyörähtää.


 • Tarinaheppailijat

  @jenna vaikka sen +150 sanaa 😊 • Mä voisin raapustaa 2kpl n. 200 sanan valmennusta! Esteet tai koulu kumpi vaan käy. Valmennukset esteillä Willelle ja Matille takaisin päin ois myös kiva, mutta päikkymerkinnätkin käy. Ainakin tuolta näkee hepan päiväkirjasta vähän mun kirjotustyyliä. • @viixi Oman maun mukaan esteitä tai koulua Siirille ja Konnaa voisi sitten valmentaa koulussa tai moikata pk-merkinnällä. • Voin kirjoittaa valmennuksia tai päikkymerkintöjä, yleensä mulla tuppaa oleen tekstit vähintään 300 sanasia, mutta jos itse tykkäät kirjoittaa lyhyempiä, se on ok, mennään teksti tekstistä eikä sana sanasta! 😉 Muskotille ja Häikelle kouluvalmennukset ja Sähikselle maastoestevalmennus 🙂

  // tekstinäytöt unohtu 😄 • @enna Jees. Kyllä mullakin sopivan luonteisen otuksen kanssa tekstit venähtää. 😄 Jos oman maun mukaan tekstejä kirjoittelisit Lunnille (päälaji koulu), Hilille (päälaji esteet) sekä Lasselle (päälaji esteet). • @Aava-P Tässäpä olisi nämä tekstit.

  Pk-merkintä Minnylle – 187 sanaa
  Saavuin Kuuramäkeen, jossa olin luvannut tänään käydä totuttamassa Minny-tammaa vieraisiin ihmisiin. Tamma oli kuuleman mukaan periaatteessa kiltti vaikka välillä vähän malttamaton. Aavan kanssa oli sovittu, että tamma jäisi aamulla sisään, joten kävin hakemassa ponin harjat ennen karsinalle menoa.

  Karsinan luo päästyäni laskin harjat odottamaan ja otin riimun koukustaan mennäkseni ottamaan pikku tamman käytävälle. Minny antoi itsensä hyvin kiinni, joten kehuin sitä sitoessani pikku tammaa käytävälle. Aloitin harjauksen rauhallisesti tamman kaulalta ja etenin siitä kohti lautasia. Alkuun Minny malttoi olla hyvin aloillaan, mutta jo kylkien kohdalla tamma alkoi liikuskella levottomasti. Alkuun en huomioinut ponin liikehdintää, mutta kun se ei asettunut niin komensin sitä napakasti asettumaan. Minny katsoi hieman närkästyneen oloisena komennuksesta mutta asettui aina hetkeksi taas aloilleen. Kun tamma pysyi nätisti aloillaan niin kehuin sitä. Harjauksen jälkeen puhdistin tammalta vielä kaviot. Pariin kertaan ruunikko kokeili nojailua mutta komensin sitä heti alkuun. Kun tamma piti itse jalkansa ylhäällä sekä oli nojaamatta kehuin sitä hyvästä suorituksesta.

  Harjauksen jälkeen talutin pikkuisen omaan tarhaansa. Matkalla Minny kokeili muutaman kerran rynnistää edelle, mutta silloin otettiin pysähdys ja voltti ennen kuin matka jatkui. Kolmatta rynnistystä tamma ei tehnyt, joten varsin näppärästi päästiin perille asti.

  Estevalmennus Ritsalle – 172 sanaa
  Josefina oli pyytänyt minua pitämään itselleen ja Ritsa-tammalle estevalmennuksen, joten pikku pakkasessa saavuin Heartwarmiin. Ratsukko oli jo lämmitellyt itsenäisesti, joten pyysin vielä paria perusliikettä, nähdäkseni miten tamma liikkui ja reagoi Josefinan apuihin. Tämän jälkeen kokosin pari pientä pystyä, joita ratsukko sai hypätä lämmittelyksi. Hypyt sujuivat hyvin, joten ratsukko sai ottaa välikäynnit sillä välin kun kasasin harjoituksessa käytettävät esteet.

  Harjoituksessa käytettiin aikaa eniten erilaisiin lähestymisiin, sillä tamma kuulemma kyllä hyppäisi mitä vain eteen keksii laittaa mutta lähestymisien oli oltava kunnossa. Muutamat esteet oli lähes heti hevosen suoristuksen jälkeen, joten tämmöiset vaati ratsastajalta tarkkuutta. Alkuun juuri nämä esteet tuottivat Josefinalle hankaluuksia, sillä hän ei ollut suoristamassa Ritsaa ajoissa mutkan jälkeen. Parin toiston jälkeen Josefina oikaisi tammaa reippaammin ja lähestymisetkin olivat paremmin hallittuja. Lopuksi otettiin pieni rata. Rataan kuuluivat lämmittelyssä käytetyt pystyt sekä harjoituksena olleet lyhyen lähestymisen esteet sekä pari helppoa lähestymistä omaavat pystyt. Ritsa kulki hyvässä tempossa koko radan läpi ja Josefina sai ohjattua tamman hyvin jokaiselle esteelle. Ratsukko pelasi hyvin yhteen, joten tamman hypyt olivat kauniita ja tasapainoisia ja ratsastajankin ajoitukset olivat kohdallaan.

  @Viixi Tässäpä olisi sinulle tekstit.
  Estevalmennus Willelle – 224 sanaa
  Saavuin itselleni täysin vieraalle tallille, Chowteriin, pitääkseni kaksi estevalmennusta. Ensimmäisenä olisi vuorossa tumma hannoverilainen, jolla on kuulemma kaikki mahdollisuudet valloittaa kaikki kuviteltavissa olevat meriitit ja palkinnot. Kevyen räntäsateen saattelemana kävelin maneesiin, jossa ratsukko oli jo lämmittelemässä. Seurasin ratsukon yhteistyötä ja Wille-orin liikkumista. Ennestään ratsukon olin nähnyt muutamissa kilpailuissa, joten osasin jo vähän katsoa ratsukon menoa kriittisellä silmällä. Wille liikkui alusta asti hyvin ja Viixi sai orin myötäämään hyvin kaulastaan sekä käyttämään takaosaansa. Verryttelyn aikana kokosin pari helppoa yksittäistä estettä, joita ratsukko sai hypätä lämmittelyksi.

  Välikäyntien aikana kokosin parin tallitytön avustuksella radan, jossa pääosassa oli tavalliset pystyt mutta mukaan mahtui myös trippeli sekä kaksoissarja. Selitin Viixille radan järjestyksen ja annoin ratsukolle luvan lähteä suorittamaan. Seurasin ratsukon tasaisen varmaa etenemistä radan läpi. Wille hyppäsi hyvin ja orin tempo pysyi hyvin yllä vaikka toisinaan Viixi vaati orilta melkoisia teitä. Parissa hypyssä kuski jäi vähän jälkeen mutta ori ei antanut tämän suuremmin häiritä itseään. Radan päätteeksi estekorkeus nostettiin aikalailla ratsukon kapasiteetin ylärajoille ennen kuin ratsukko pääsi uudelle kierrokselle. Tällä kertaa Viixiltä vaadittiin parempaa keskittymiskykyä, jotta radasta selviäisi kunnialla läpi. Wille liikkui hyvin takaosallaan ja laukka pyöri rytmikkäästi esteeltä toiselle. Sarjalle tullessa Viixi vähän hätiköi, minkä vuoksi hyppy lähti vähän kaukaa ja takaset kolahtivat puomiin molemmilla esteillä. Muutoin radassa ei ollut moitittavaa. Viimeiselle kerralle sarjan estekorkeutta laskettiin 10 sentillä. Tämän helpotuksen jälkeen ratsukko selvitti radan tyylipuhtaasti sekä hyvällä ajalla.

  Estevalmennus Matille – 287 sanaa
  Willen jälkeen valmennettavaksi saapui niin ikään tumma ori, joka tunnettiin Mattina. Matti oli jo taluttaessa kipakan oloinen, joten tästä tulisi varmasti mielenkiintoista. Viixi nousi orinsa selkään ripeästi ja tarkistettuaan vyön kireyden jalustinten pituuden ratsukko lähti reippaassa käynnissä uralle. Alku verryttelyssä tehtiin paljon tempon muutoksia sekä voltteja ja kiemurauraa, jotta ori saisi lihakset verryteltyä ja työmoodin päälle. Lopuksi otettiin pari hyppyä samoilla esteillä kuin edellisessäkin valmennuksessa. Matti kävi kierroksilla alusta asti, joten Viixillä oli kova työ saada pidettyä ori oikeassa tempossa. Voltit ennen estettä tuli hyvin tutuksi, sillä Matti tuntui vähän kiihdyttelevän liiaksi lähestymisessä. Parin hyvin sujuneen hypyn jälkeen ratsukko sai hengähtää hetken, ennen kuin siirryttiin harjoitteiden pariin.

  Hengähdystauon aikana laskin parin esteen korkeutta, jotta alkuun saataisiin hyviä onnistumisia alle. Valitut esteet olivat pari pystyä sekä trippeli. Kapasiteettia orilla kyllä riittäisi, mutta maltin kanssa saattaa olla toisin. Viixi sai tehdä paljon puolipidätteitä pitääkseen ruunikon hallinnassa. Pari ensimmäistä hyppyä sujui varsin mallikkaasti, mutta sitten Matti pääsi keräämään kierroksia ja taisipa ori purra kuolaimeenkin, sillä ratsastaja muuttui matkustajaksi alta aika yksikön. Kun Viixi sai orin takaisin haltuunsa, niin otettiin vähän rauhoittavaa työtä volttien ja kiemuroiden muodossa väliin ennen uusia hyppyjä. Kun ori oli saatu avuille, lähtivät he uudelle yritykselle yksittäisten esteiden pariin. Kun nämä sujuivat, otettiin pieni pätkä rataa. Radalla Viixi joutui jälleen todella tekemään töitä, jotta Matti pysyi aisoissa. Hypyt olivat teknisesti hyvin onnistuneita mutta aika ajoin ratsukolla oli turhankin paljon vauhtia mutta kaikki sujui puhtaasti. Väliin otettiin taas pari rauhoittavaa tehtävää ennen kuin ratsukko suoritti koko radan. Radan aikana Matti pysyi yllättävän hyvin Viixillä hallinnassa, sillä hän muisti tehdä tarpeeksi paljon puolipidätteitä pitkin matkaa ja ottaa selkeästi laukkaa hitaammaksi ennen lähestymistä mutta kuitenkin antaen orin kerätä vauhtia ponnistusta varten. Hyvin sujuneen radan jälkeen ratsukko pääsi tekemään loppu verryttelyä.

  Ennalle kirjoittelen huomenna. • @enna Tässäpä nämä olisi.

  Kouluvalmennus Muskotille – 370 sanaa
  Saavuin Hiivurin maneesille, jossa oli tarkoitus pitää ensin pari kouluvalmennusta ja sen jälkeen olin luvannut pitää vielä maastoestevalmennuksen tilan omalla radalla. Enna saapui Muskotti-orin kanssa reippaassa käynnissä maneesille hetken minun jälkeeni, joten pääsin alusta asti seuraamaan ratsukon yhteistyötä. Ori vaikutti olevan varsin kova suustaan tai ainakin se jätti ratsastajalta tulleet puolipidätteet ja pidätteet huomiotta. Kehotin Ennaa ratsastamaan oria istunnalla myös hidastuksissa. Kerta toisensa jälkeen Muskotti reagoi nopeammin ja nopeammin myös pidättäviin komentoihin kun nainen jarrutti myös istunnallaan. Alku verryttelyssä tehtiin paljon siirtymisiä sekä erilaisia kiemuroita ympäri maneesia. Muskotti reagoi pohkeeseen hyvin herkästi ja jokuseen otteeseen Ennalla meinasi tulla kiire apujen kanssa kun ori koitti kiihdytellä kesken tehtävän.

  Välikäyntien aikana käytiin vähän ohjelmaa läpi, jossa ajatuksena oli harjoitella koottuja askellajeja sekä myöhemmin sitten vielä ajan riittäessä ottaa vähän väistöjä. Muskotti kantoi itsensä ylväästi ja kulki nätisti kuolaimella kun Enna kokosi ohjat tuntumalle harjoituksen alkaessa. Alkuun käynti ratsastettiin reippaaksi, jotta sitä olisi helpompi lähteä kokoamaan. Ensimmäiset puolipidätteet kaikuivat kuuroille korville mutta voimakkaammalla puolipidätteellä sekä istunnalla Enna sai raudikon kuuntelemaan itseään. Ensimmäinen kokoaminen ei ollut ihan tyyli puhdasta mutta toistojen jälkeen Muskotin kouluorhin kyvyt alkoivat löytyä. Muutaman hyvän käynti kokoamisen jälkeen siirryttiin työstämään ravia. Alkuun taas reipas ravi, jossa ensin tehtiin ihan pari volttia ja siirtymistä takaisin käyntiin, jotta Muskotti saatiin pidettyä kiinnostuneena tehtävistä. Ravin kokoaminen oli ratsukolle paljon helpompaa, joten vaadin ratsukolta paljon selkeämpiä kokoamisia kuin käynnissä. Muskotti vähän pörisi pariin otteeseen vastahakoisesti mutta ei ruvennut sen suuremmin sikailemaan. Enna sai ratsastaa oria ihan toden teolla mutta hän sai suomalaisen kulkemaan kauniissa muodossa hienoa koottua ravia. Ravin jälkeen palattiin käyntiin, jossa tehtiin parit kokoamiset ennen kuin siirryttiin laukan pariin. Ratsukko sai ensin tehdä jokusia laukannostoja ja irrotella lyhyitä laukka pätkiä ennen kuin taas ruvettiin kokoamaan. Laukassa Muskotti kokosi todella nihkeästi, sillä orilla olisi ollut menohaluja huomattavasti tarkoitusta enemmän. Kun Enna sai ratsun kunnolla kuulolle, alkoi kootusta laukastakin nähdä viitteitä. Kehotin naista käyttämään pidätteitä rohkeammin Muskotin lyhentämiseksi, mutta toisaalta ohjaan ei saa jäädä kiinni, jottei vauhti hidastu. Loppujen lopuksi Muskotin laukka saatiin lyhennettyä kivan napakaksi ja jänteväksi.

  Väistö harjoitteita ei tänään ehditty, sillä kokoamisen kanssa saatiin menemään näppärästi koko valmennus. Loppu verryttelyssä Enna sai ratsastaa Muskotin rennoksi ja pitkäksi rauhallisella ravilla puoli pitkin ohjin sekä käynnissä antaa orin venyttää itsensä oman maun mukaan.

  Kouluvalmennus Häikeelle – 345 sanaa
  Muskotin lähtiessä tallille Enna sai vaihdossa nuoren ruunikon. Häike malttoi seistä aloillaan selkäännousussa mutta lähes heti sen jälkeen alkoi tammalla liikkeelle lähtemisen yritykset. Ennan hommaa helpottaakseni menin nuoren tamman ohjaan kiinni. Kun nainen sai jalustimet säädettyä ja varmistettua vyön napakkuuden päästin ratsukon liikkeelle. Häikeeksi kutsutulla tammalla oli kuulemma maltin kanssa ongelmia, joten tänään tehtäisiin paljon siirtymäharjoituksia sekä pysähtymisiä. Alkuverryttelyssä jo tamman käynti oli hätäistä, joten Enna sai olla rauhoittelemassa sitä tuon tuosta. Kun tamma oli saatu kunnolla kuulolle runsailla puolipidätteillä ja liudalla voltteja, ympyröitä ja kolmikaarisia ja samalla saatu lämmiteltyä aloitettiin päivän harjoitukset.

  Ensimmäiseksi tehtiin siirtymisiä käynnistä raviin ja takaisin. Pääasiana oli saada siistit siirtymiset, joilla voisi valloittaa kaikki kouluradat. Ensi alkuun siirtymiset olivat hätäisiä mutta kun Enna valmisteli siirtymiset paremmin useammalla puolipidätteellä niin Häikekin malttoi keskittyä tekemiseen ja raviin siirtymisetkin siistiytyivät. Kun siirtymiset käynnin ja ravin välillä saatiin kuntoon tehtiin vaihteeksi pysähtymisharjoituksia käynnistä sekä ravista. Pysähtyminen sujui periaatteessa hyvin mutta paikoillaan pysyminen oli sille ilmeisen vaikeaa. Parin yrityksen jälkeen tamma oli jo todella tulisilla hiilillä mutta Enna piti tamman napakasti aloillaan. Kun Häike malttoi pysyä aloillaan noin 10 sekuntia niin ratsukko lähti jälleen liikkeelle. Tätä samaa toistettiin useita kertoa ja kerta toisensa jälkeen pysähtymiset olivat parempia Häiken rauhoittuessa. Pysähtymis harjoitusten jälkeen siirryttiin jälleen reippaampiin siirtymisiin, sillä otettiin laukannostot mukaan. Alkuun tehtiin pari tuttua raviin siirtymistä mutta sen jälkeen siirryttiin laukkaan. Häike kiihdytti vain raviaan kun Enna antoi merkin siirtyä laukkaan. Kehotin naista valmistelemaan laukannoston huolellisemmin ja nostamaan laukan seuraavasta kulmasta. Puolipidäte, pohkeiden siirtäminen, uusi puolipidäte ja nosto. Tällä kertaa Häike nosti laukan ja vielä aika tyylikkäästi. Ratsukko eteni lyhyen sivun laukassa ennen raviin siirtymistä. Seuraavasta kulmasta nousi jälleen laukka hyvin hallitusti. Häike kulki hyvässä tempossa, joten ratsukko sai nyt vähän irrotella. Seuraavalle lyhyelle sivulle tultaessa ratsukon täytyi siirtyä suoraan käyntiin. Vähän se oli töksähtävä, sillä Enna ei istunnallaan viestinyt tammalle tarpeeksi tulevasta siirtymisestä, vaikka ohjasta tulikin hidastava käsky. Vielä kertaalleen ratsukko sai ottaa laukkaa, jotta siitäkin saataisiin sujuva siirtyminen käyntiin. Uudella kerralla Enna istui tiiviimmin satulassa ja näin ollen jo istunnallaan vaikutti hevosen liikkeeseen hidastavasti. Kun vielä ohjasta pidätettiin niin Häike siirtyi nätisti käyntiin.

  Maastoestevalmennus Sähikselle – 345 sanaa
  Iltäpäivän puolella oli aika siirtyä esteiden pariin Sähis-tamman kanssa. Alkuverryttely hoidettiin maneesissa. Reipas ja innokas tamma oli kuin viritty jousi, joten tästä lienee tulevan mielenkiintoista. Enna oli jo aamupäivästä taistellut kahden kanssa eikä iltapäivä näyttänyt olevan yhtään helpompi. Kun alkuverryttely saatiin tehtyä, otettiin pari hyppyä maneesissa ennen kuin siirryttiin pelto-osuudelle.

  Pellolla oli pari tukkia sekä kolmioeste, josta pääsisi joko yhdellä hypyllä tai sarjana kahdella. Sähiksen ongelmana oli hätiköidyt lähestymiset, joten alkuun otettiin tukkeja kummastakin suunnasta, lähestyminen rauhallisessa laukassa. Koska tamma keräsi kierroksia jo esteet nähdessään niin käskin Ennan tehdä voltit pari metriä ennen estettä, jotta Sähis vähän rauhoittuisi ja malttaisi keskittyä lähestymiseen ja hyppyyn. Tällä metodilla Sähis vähän rauhoittuikin ja Enna sai ohjattua tamman hyvin esteelle. Matka toki jatkui tammalle tyypilliseen tapaa täysillä. Enna sai kuitenkin pidettyä koko ajan kuulolla, joten ratsukko sai tulla tukit uudelleen. Jälleen vauhdin takia voltit ennen esteitä. Sähis malttoi kuunnella Ennan apuja pääasiallisesti hyvin vaikka hidastavat avut eivät todella olleet sen mieleen. Ennen hyppyä Sähis sai kerättyä vauhtia jo parissa askeleessa, joten jälleen hypyn jälkeen Ennalla oli taas työ ottaa kertynyt vauhti hallintaan. Siirryttiin kolmioesteelle, jossa ensin mentiin vaikeamman kautta eli käytettiin estettä sarjana. Kun tehtävä vaikeutui niin Sähis malttoi paremmin. ilmeisesti yksinkertaiset jutut eivät todellakaan olleet tamman mieleen, sillä sen älykkyys kaipasi vaikeampia haasteita. Sarjalla ruunikon vauhti oli esteen korkeuteen nähden fiksumpi, joten Enna sai paremmin valmisteltua hypyt. Teknisesti ratsukko suoritti hyvin ja pääasiallisesti tämmöisellä hankalemmalla esteellä yhteistyökin toimi. Kun estettä oli hypätty pariin kertaan sarjana siirryttiin kolmion kärkeen, jossa este olisi okserityyppinen. Vauhtia tuntui olevan jälleen enemmän kuin tarpeeksi, joten Sähikäistä rauhoiteltiin siirtymisillä raviin ja käyntiin. Kun tamma oli asettunut niin ratsukko sai tulla esteelle. Enna piti ruunikon maltillisessa tempossa ja lähestyminen sujui hyvin. Hyppykaari oli tasapainoinen ja kaunis. Kun ratsukko palasi hypyn jälkeen takaisin sovittiin Ennan kanssa, että lopuksi otettaisiin esteet pienenä ratana; tukki, kolmio sarjana, toinen tukki, kolmion kärki ja viimeisenä tukki. Muistutin Ennaa vielä pidätteiden merkityksestä ennen kuin ratsukko lähti liikkeelle. Matkalla Sähis keräsi jälleen kierroksia, joten huutelin Ennalle niistä pidätteistä. Vauhdikkaan suorituksen jälkeen käytiin vielä kotiläksyjä Ennan kanssa läpi kun palattiin tallille rauhallisessa käynnissä. • Muilla tarvetta? • Mä voin kirjoittaa alkuunsa muutaman +200 sanaisen valmennuksen tähän hätään samanpituisia kouluvalmennuksia / pk-merkintöjä vastaan. 🙂 Kirjoitettavat täältä suunnasta olisi Manu ja Pihka.

  edit. ja hei Bogårdissa ei ole “VP” nimistä omistajaa, vaan Greta. 🙂 • @vp Selvä. Koitan kirjoitella vielä tänään. Adiozille kouluvalkka ja Konnalle saat valita kouluvalmennuksen tai pk-merkinnän välillä. Jos oikein innostuu niin myös valjakkoajoa saa harrastaa. • Adioz kouluvalmennus 241 sanaa
  "Huomaatko, että se on taas pieni aikapommi?" kysyin ratsastajalta, joka teki alkuverryttelyä tehtävässä, jossa tehtiin vuoroin avo- ja sulkutaivutusta. “Nyt taas korjaat oman istunnan istuinluiden päälle, päästät jalat pitkäksi ja rennoksi ja annat sille tilaa lähteä ravaamaan, se vapauttaa ylälinjansa eikä tikitä yhtään niin paljon, mitä nyt.” ohjeistin ratsastajaa, joka teki työtä käskettynä. “Jes, oikein.” kehuin, kun ratsastaja uskalsi päästää itsensä rennoksi satulaan ja myös hevonen uskaltautui rentoutumaan tätä myöden.

  Kun ratsastaja muisti hengittää ja pysyä rentona, oli Diaz oikeastaan hyvin näyttäväkin hevonen. Se kantoi itseään hyvässä muodossa, eikä sen aktiivisuudessa ollut valittamista - se itseasiassa liikkui alusta asti hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä, eikä sen takajalkoja tarvinnut etsiä ratsastuksen aikana tallista.

  Kun ratsukko oli verrytellyt aikansa ja ratsukko oli rennonletkeä, jatkoimme laukkatyöskentelyn parissa. Jotta tehtävä ei tule liian äkisti vastaan ja saa aikaan paniikkia, teimme keskihalkaisijalla ensin yksittäisiä vaihtoja, jonka jälkeen lähdimme ratsastamaan kokorataleikkaa-linjalla sarjavaihtoja. “Tiedätkö, miksi halusin rakentaa ensimmäiset vaihdot keskihalkaisijalle?” naurahdin kysyen ratsastajalle, joka ei tuumannut kysymykseeni mitään. “Siksi, että mä arvasin, ettei ensimmäiset vaihdot pysy suorassa, vaan ne lipsahtaa vähän jompaan kumpaan sivuun. Tuu uudelleen, ja keskity siihen, että vaihdon aikana säilyy suoruus - sen lennokkuuden ja tasapainon lisäksi. Ilman suoruutta meillä ei ole mitään saumaa lähteä rakentamaan sarjavaihtoja.” tuumin ratsastajalle, joka lähti suorittamaan yksittäisiä vaihtoja uudelleen.

  Valmennuksen loppua kohden pääsimme tekemään muutamia kertoja sarjavaihtoja, jotka saatiin ihan hyvälle mallille - toisinaan Diaz yritti vähän protestiksi pukittaa vaihdon sijaan, mutta heti kun ratsastaja malttoi ratsastaa rentona mutta määrätietoisena, saimme ihan kivoja tehtäväkokonaisuuksia aikaan.


  Conny Djärv kouluvalmennus 324 sanaa
  "Ehei, ja nyt jalka ihan oikeasti kiinni!" karjaisin päättäväisesti maneesin keskeltä, kun musta poniori vengotteli ratsastajansa apuja vastaan. “Kun sä istut siellä kuin täi tervassa, ja sun avut tulee kuin automaattikivääristä, niin se tekeminen helpottuu tuhannesti. Mä lupaan.” toitotin ratsastajalle, jota olin yrittänyt alkuvalmennuksen aikaan maanitella istumaan yhä tiiviimmin ja päättäväisemmin poniratsunsa selässä.

  Koska Konna oli äärettömän laiska ja haluton tekemään siirtymiä varsinkin ylöspäin, päätin ottaa ratsukon pienen alkuverryttelyn jälkeen pääty-ympyrälle, jossa pystyin auttamaan ratsukkoa maailmanluokan tähtien tavoin juoksutusraipalla. “Nyt, kun mä autan sua täältä maasta käsin, on ehdottoman tärkeää että sä istut ja tuet sitä. Ja käytät niitä apuja, jotta se osaa yhdistellä palasia kohdalleen. Kun sä pyydät sitä eteenpäin, mä napautan sitä hellästi tällä raipalla takakintereille niin, että se ottaa ne vatsansa alle ja työntää liikettä sekä eteen ja ylös. Kun se reaktio tulee, sun tehtävä on ylläpitää liikettä ja ennen kaikkea kehua oikeasta reaktiosta.” opastin ratsastajaa, ennen kuin aloitimme nopeatempoisten siirtymien ratsastamisen.
  Kuten arvelin, shetlanninponi ei arvostanut maasta tulevaa apua, vaan näytti äärettömän happamalta ratsastajansa alla. Se ei kuitenkaan ryhtynyt protestoimaan sen enempää - vaan teki juuri niin, mitä siltä odotin. “Jes, jes, jes!” mä hihkuin pääty-ympyrän keskellä kun Konna työnsi takasiaan vatsan alle ja nousi siirtymän aikana myös ylälinjastaan. “Ja tämähän on se, mitä me siltä halutaan.” kuittasin ratsatajalle, joka alkoi näyttämään ratsunsa selässä varsin iloiselta - eikä ponikaan enää liimannut korviansa niskaan.

  Kun olimme työskennelleet etenkin ravin ja käynnin parissa aikamme, Konnan perusliikkuminen ja tekemiseen liittyvä asenne muuttui kertaheitolla. “Ehkä tää ymmärsi, että nyt on parempi pötkiä, kun mullitella. Sä oot pelottava!” ratsastaja nauroi välikäyntien aikana. “Ehkä.” virnistin.
  Ennen valmennuksen loppua otimme vielä mukaan koko maneesin mitalta laukkaamista niin, että ratsastajan oli määrä koota ponia päädyissä, kun taas nousta kevyeen istuntaan pitkillä sivuilla ja antaa palaa ponin täydeltä kuin kenttäratsastaja konsanaan.
  “Tämä fiilis pitäisi saada siirrettyä sen perusliikkumiseen ihan jokaisena ratsastuksen kertana. Ennen, kuin se ei liiku koko kroppansa läpi, niin on aivan turha miettiä mitään sen kummoisempaa temputtamista.” päätin valmennuksen. • @jenna Kiitos! Kirjottelen sulle alkuviikon aikana! 😍 😄 • @vp Tässäpä olisi. Mitä haluat valmentajaksi merkittävän?

  Kouluvalmennus Manulle – 255 sanaa
  Saavuin saaristoon ja löysin tieni Bogårdin tiloihin, jossa olin kertaalleen käynyt näyttelyissä. Tällä kertaa saavuin valmentaakseni Gretaa ensin Manu-nimisen orin kanssa ja sen jälkeen Pihka-tamman kanssa. Maneesissa oli verryttely käynnissä kun aavistuksen myöhässä pääsin paikalle. ”Hienoa, ootte jo alottanut. Mutta otapa vähän paremmalle tuntumalle se ori, jotta ei tarvii niin paljon käsillä tehdä” neuvoin naista samalla kun menin maneesin keskelle. Verryttelyn jälkeen otettiin päivän treeniksi siirtymiset. Vaikka Manu tuntui liikkuvan puolikkaasta ajatuksesta niin Gretan valmistelut siirtymisissä olivat aika ajoin olemattomia mikä ei tämmöisen helpon ja rauhallisen hevosen kanssa mutta vähänkään reippaamman tapauksen kanssa siirtymiset eivät onnistuisi. ”Muista puolipidätteet ennen varsinaisia apuja. Ratsasta loppuun asti, älä anna sen luisua siellä kulmassa.” vaadin ratsastajalta kun Manu meinasi oikoa kulmassa. Hyvillä valmisteluilla ratsukko suoriutui kaikenlaisista siirtymistä tyylikkäästi ja vähintäänkin 8,5 arvoisesti jollei ysin.

  Siirtymisien lisäksi tehtiin temponmuutoksia, joissa Manu pääsi esittämään koko liikekapasiteettiaan. Ravissa ori oli erittäin kaunista katsottavaa Gretan saadessa se kantamaan itsensä ryhdikkäänä ja ylväänä. Lisätty ravi ansaitsi tällä kertaa täydet pisteet. ”Hyvä, nyt sitten siirrytään laukkaan. Valmistele se nosto hyvin. Avaa lantiota vähän enemmän niin se osaa jo siitä valmistautua siirtymiseen.” neuvoin Gretaa kun sovittu laukannosto kohta läheni. Laukka nousi kauniisti ja alkuun ratsukko sai hakea hyvän peruslaukan, jota lähettiin työstämään. ”Käytä sitä pohjetta, ettei rytmi rikkoudu vaikka askel pitenee. Ratsastaja jokaista askelta. Noni, nyt on parempi.” totesin seuratessani laukkatyöskentelyä. Session loppu puolella tehtiin vielä kapteeni käskee tyylillä sekä siirtymisiä askellajista toiseen, pysähdys mukaan lukien, kuin tempon muutoksiakin. Käskyn tultua siirtymisen tuli tapahtua 2-3 askeleen sisällä. Manu tuntui tykkäävän tästä, sillä vaihtelua tuli äärilaidasta toiseen.

  Kouluvalmennus Pihkalle – 308 sanaa
  Manun jälkeen maneesiin tuli valmennettavaksi ruunikko Pihka-tamma. Pihka oli korvat hörössä kun Greta nousi tamman selkään mutta lähes samantien sen jälkeen korvat lurpahtivat sivuille. ”Jassoo, taitaa tamma olla laiskalla tuulella.” totesin mutta sain vastaukseksi tämän olevan tammalle normaali reaktio kun pitää töihin ruveta. Tamman kanssa olin ajatellut keskittyä tänään väistöihin mutta huomatessani Gretan koko ajan korjaavan istuntaansa tamman askeltaessa varsin reippaasti vaihdoin suunnitelman istuntaharjoituksiin. ”Eipä tehdäkään tänään niitä väistöjä vaan pääset treenaamaan Pihkalle sopivaa istuntaa. Jalkaudupas sieltä niin otetaan penkki pois” kehotin samalla kun lähdin kävelemään ratsukkoa kohden. Greta teki työtä käskettyä ja hetken kuluttua nainen istui tamman satulattomassa selässä ryhdikkäänä mutta aavistuksen liian jäykkänä. ”Myötää selästä, pitkän jalat. Vielä rennompi selkä niin Pihkakin pääsee liikkumaan rennommin. Älä itse nojaa sisään kun olet kaarteessa. Muista ulko-ohjan tuki.” latelin ohjeita kun ratsukko teki erilaisia kiemuroita ravissa. ”Älä anna sen kaaduta turvalleen, ratsasta se kunnolla takaosalleen. Reilumpi pohje. Hyvä, huomaatko kuinka se ryhdistäytyy kun vaadit sitä käyttämään niitä takasiaankin?” kehuin kun Greta sai tamman astumaan kunnolla alleen.

  Hengähdyksen jälkeen, joka taisi olla enemmän paikoillaan Gretalle kuin Pihkalle, siirryttiin laukkaharjoituksiin. ”Muista myödätä selästä mutta pidä kädet aloillaan. Hyvä, sitte kulmasta laukannosto. Muista ulko-ohja tuki ja eteenpäin vievä ulkopohje. Taivuta sisäpohkeen ympärille. Hyvä. Pitkän sivun alkuun sitten siirtyminen raviin.” ohjeistin kun ratsukko oli nostanut sujuvasti laukan. Muutamien nostojen jälkeen ratsukko sai jatkaa peruslaukassa, jossa tehtiin erilaisia kiemuroita ja voltteja. Välillä laukka vaihdettiin ravin kautta, välillä tehtiin ihan rehellisiä laukanvaihtoja. ”Kun haluat hidastaa, niin istu liikettä vastaan, jolloin jo istunta kertoo tammalle, että nyt on tulossa hidastuminen ja lisäksi sitten se puolipidäte. Älä myötää ohjalla noin paljon tai se menee turvalleen.” neuvoin kun oltiin kasikkoa tekemässä, jossa laukka vaihdettiin ravin kautta. ”Noni, ota pari kierrosta rentoa ravia ja sitte loppu käynnit. Hyvin meni. Muista jatkossakin mennä säännöllisesti satulatta tai ainakin ilman jalustimia niin pysyy paremmin istunta tuntuma niihin ratsuihin.” kehotin Gretaa tunnin lopuksi. • VP, VRL-14355, Greta Rosholm… Ei niin väliä. 😄 ja kiitos! • Estevalmennus Siirille – 206 sanaa
  Itselleni ennestään siltä osin, etten ollut paikan päällä käynyt, tuntematon Heimdall oli tänään kohteenani, kun menisin valmentamaan yhtä tallin hevosista. Nyt valmennettavani oli englantilainen täysiveritamma Siiri. Heimdalliin saapuessani minut otettiin vastaan lämpimästi ja opastettiin maneesille, jossa ruunikonkirjava Siiri oli jo työn touhussa tekemässä alkuverryttelyä. Tamma kulki eteenpäinpyrkivästi kaula kaarella ja mulkaisi minua hieman ohi ravatessaan kuka sinä olet -ilmeellä. Katselin menoa sivusilmällä kootessani pientä radan pätkää avuliaiden tallilaisten kanssa. Siiri liikkui kätevän näköisesti kivassa muodossa Jennan tietäessä miten tammaa kuului ratsastaa.

  Kootulla radalla oli muutamia pystyjä sekä okserilinja, joiden avulla keskittyisimme tänään tiukempiin kaarteisiin aikaluokkia ajatellen. Siiri saatiin lämmiteltyä ja rataa voitiin aloittaa hyppäämään ensin metrin korkuisena. Radan alku sujui ratsukolta nätisti, tyyli oli puhdasta ja kokeneet yhteistyökumppanit osasivat lukea toisiaan mallikkaasti. Ensimmäinen tiukempi käännös valahti hieman löysäksi sisäpohkeen ollessa hukassa lähes täysin, mikä aiheutti laukkaamisen ohi tarkoitetun esteen. Kerroin ratsastajalle miten toimia ja tämäkin sujui nätisti seuraavalla yrittämällä. Linjalle Siiri eteni varmoin askelin, eikä ihmetellyt toisen okserin alle laitettua vesimattoa ollenkaan. Linjan kanssa ratsukkoa ei joutunut huomauttamaan ja loppurata pystyjen kanssa tehtyjen kieputtelujen parissa sujui hienosti lukuunottamatta yhtä puomin tippumista. Nostimme estekorkeuden Siirin koulutustason huipulle ja rata tultiin uudelleen. Pieni epäröinti loppuradan toisiksi viimeisellä esteellä aiheutti jälleen puomin tippumisen, mutta kolmannella yrittämällä sekin onnistui puhtaasti.

  Päikkymerkintä Konnalle – 301 sanaa
  Yhdelle tallin hevosista pitämäni valmennuksen päätyttyä minulla oli kalenterissani merkintä, että pääsisin puuhastelemaan pienen shetlanninponiori Konnan kanssa. Tälläiset pikkuponit kuin Konna olivat itselleni ihanaa vaihtelua ja mielenvirkistystä omien puoliveristeni kanssa raatamisen ohelle ja olin jo innoissani yhteisestä ajastamme. Heimdallissa asustava topakka oripoika odotteli minua jo ulkona, kun poistuin maneesista, jossa olin pitänyt aiemmin valmennuksen. Astelin pihan poikki tarhojen luo ja nappasin portin pielestä pienen riimun, sekä riimunnarun. Konna kipitti portille pienin töpsyttelevin askelin ja loi minuun arvioivan silmäyksen. Avattuani portin pieni musta pääsi haistamaan kättäni ja antoi kiinni melko nätisti, tosin väänteli päätään ylös alas ja ympäriinsä, kun koitin laittaa riimua orin pieneen päähän. Kun vihdoin sain riimun paikalleen, talutin Konnan talliin.

  Tallissa ei ollut kovin paljon hulinaa, vain pari tallilaista siivoilemassa karsinoita. Laitoin Konnan kiinni hoitopaikan naruihin ja suunnistin muutamia vääriä ovia ensin availlen varustehuoneeseen, josta otin mukaan Konnalle nimetyt hoitovälineet. Aloin harjaamaan hoitopaikan köysiä nakertelevaa pikkumustaa kaulalta kohti takajalkaa. Kaviot nousivat vähän vaihtelevasti, ensimmäinen ei tahtonut nousta ollenkaan, mutta seuraava suorastaan hypähti ilmaan. Etusta puhdistaessani Konna hypysteli huulillaan takataskujani ja koitti puraistakin, mutta ehdin juuri sopivalla hetkellä kieltämään vekkuliponia. Hain varustehuoneesta Konnan ajovarusteet ja aloin varustamaan ponia. Ori pyöri hoitopaikalla sivulle, taakse ja eteen minkä köysistään pääsi, eikä ollut lainkaan innokas lähtemään hommiin. Sain lopulta valjaat orin niskaan ja oli aika lähteä metsästämään meille kärryt.

  Ulkona oli ihan siedettävä ilma, joten lähdimme lähimaastoihin köpsöttelemään aluksi vain käynnissä. Kärryjen kyydissä oli tasaista, eikä Konna alkumatkasta koittanut tehdä mitään konnankoukkuja. Vähän se hapuili suupielillään kuivia heiniä tienpielestä, muttei ylettynyt mihinkään. Jonkin aikaa käveltyämme kannustin Konnan raviin. Ori eteni melkoisen hitaasti ja kaikki into hommasta puuttui, joten jouduin hieman tomerammin kannustamaan eteenpäin, jolloin poni lähti kuin lähtikin reippaampaan raviin. Ravattuamme hyvän pätkän käänsin kärryt kotiinpäin sopivan leveässä kohdassa ja matkamme eteni sujuvasti takaisin tallille, jossa pieni musta pääsi hoitotoimenpiteiden jälkeen takaisin tarhailemaan. • Mä voin vaihtaa vielä muutaman tekstin samalla ajatuksella, kun edelliset - jos siis sulla on tarvetta ja motivaatiota kirjoitella. 🙂 Kuisma & Manta • @vp Passaa, joskin nyt voi mennä pari päivää tekstien kanssa. Tenho & Valtteri


 

0
Online

1.0k
Users

13.4k
Topics

253.0k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.