Friisiläislaatuarvostelun suunnittelu + tuomarihaku


 • Friisiläiset

  Osallistuminen on avattu!

  Virtuaalinen Friisiläislaatuarvostelu


  Hei friisiläisten ystävät ja muutkin kiinnostuneet; kertokaa mielipiteenne uudistetusta laatuarvostelusta!

  FLA:n toiminnan on tarkoitus jatkua 1.8. neljän vuoden tauon jälkeen. Olisi hienoa saada palautetta tässä parin viikon aikana, jotta mahdolliset muutokset voi tehdä tämän kuun aikana.

  Uuden FLA:n tavoite on “yksinkertainen” arvostelu sekä tuomarin että osallistujan kannalta. Pisteytys on suunniteltu niin, että ennen hevosen ilmoittamista arvosteluun omistaja voi helposti ja suurella varmuudella tarkistaa minkä palkinnon se tulee saamaan.

  FLA suosii pitkäsukuisia ilman, että tuontien ja lyhytsukuisten palkitsemista olisi vaikeutettu. Tärkein arvostelun painopiste on hevosen käyttö. Siitä alle puolet saaneelle myönnetään enintään 3-palkinto, vaikka kokonaispisteet olisivat korkeammat. Toivottavasti FLA onnistuu myös tuomaan esille sen, että jo tämä 3-palkinto tarkoittaa hyvää hevosta sen sijaan, että kolmonen olisi jokin jämäpalkinto.

  Laatuarvostelu toimii jonotusmenetelmällä, eli mitään tilaisuuksia ei järjestetä. Omistaja ilmoittaa hevosen lomakkeella, jossa hän kertoo mm. sen arvostellaanko hevosen käyttö kilpailujen (sijoitukset vai porrastetut), jalostuksen vai tekstien perusteella. Samaan aikaan jonossa voi olla viisi hevosta per omistaja.


  Tuomarihaku

  Toimiakseen hyvin FLA tarvitsee minun lisäksi muitakin tuomareita, joten nyt sinulla on mahdollisuus ottaa vastaan kevyt mutta arvokas vastuutehtävä!

  Friisiläislaatuarvostelun tuomarina sinun ei tarvitse olla rakenne-asiantuntija tai kielioppimestari, koska FLA ei tarkkaan ottaen sisällä arvostelemista. Siinä ei ole esimerkiksi rakenne-arvostelua ja mahdolliset tekstit luetaan vain pintapuolisesti läpi.

  Tuomarina arvostelet osallistujan kaikki osa-alueet ja ennen kuin pelästyt, pidä mielessä, että tämä homma on helppoa ja nopeaa! Voit tuomaroida oman jaksamisesi mukaan vaikka yhden hevosen silloin tällöin sen sijaan, että arvostelet yhden tai useamman osa-alueen kerralla usealta hevoselta.

  Jos olet kiinnostunut tuomarin työstä, ota yhteyttä Keskustan kautta tai sähköpostilla!


 • Esteratsastajat

  Hurjan kivalta kuulostaa, meilläkin on pikkuhiljaa herätty friisikiinnostukseen, joten varmasti tulee käyttöön! Pisteytys näytti omaan silmään kivan simppeliltä ja selkeältä 😊


 • Friisiläiset

  @jannica Kiitos ja kiva kuulla! • Ihanan yksinkertainen!


 • Friisiläiset

  @turjake Kiitos! • Tykkään myös! Nimenomaan yksinkertaisuudesta ja muutenkin siitä, että pölyttyneet friisut pääsevät mahdollisesti hakemaan jotain palkintoja! 😁

  “1p. per neljä FLA-palkitsematonta hevosta” tarkoittaako kirjaimellisesti sitä, että mitä pidempi suku, sitä enemmän pisteitä? Kuinka suvun pitää sivuilla näkyä, riittääkö esim maininta “7-polvinen”, vai täytyykö koko sukutaulun näkyä?
  (Sukupisteisiin voisi vääntää myös rautalangasta, että täydet pisteet saa, kun molemmilla vanhemmilla on 40 sijaa 🙂 )

  “Sijoituksissa huomioidaan KRJ:n ja VVJ:n alaiset kilpailut, porrastetuissa vain toinen niistä”, huomoidaanko villejä kilpailuita? Estefriisejä ei ylipäätään taida olla ihan hirveästi, mutta ilmeisesti myöskään niitä ei huomioida pisteytyksessä?

  Plussaa myös, että tekstit pisteytetään suoraan sanamäärän mukaan!


 • Friisiläiset

  @siguri Kiitos!

  “1p. per neljä FLA-palkitsematonta hevosta” tarkoittaako kirjaimellisesti sitä, että mitä pidempi suku, sitä enemmän pisteitä? Kuinka suvun pitää sivuilla näkyä, riittääkö esim maininta “7-polvinen”, vai täytyykö koko sukutaulun näkyä?

  Kyllä tarkoittaa. Ja suvun pitää olla näkyvillä, jos siitä haluaa pisteitä. Sääntöihin on lisätty tästä maininta.

  (Sukupisteisiin voisi vääntää myös rautalangasta, että täydet pisteet saa, kun molemmilla vanhemmilla on 40 sijaa 🙂 )

  …rautalankaa väännetty…

  “Sijoituksissa huomioidaan KRJ:n ja VVJ:n alaiset kilpailut, porrastetuissa vain toinen niistä”, huomoidaanko villejä kilpailuita? Estefriisejä ei ylipäätään taida olla ihan hirveästi, mutta ilmeisesti myöskään niitä ei huomioida pisteytyksessä?

  Villejä ei huomioida ja lajeista tosiaan vain koulu ja valjakko. Show Driving tulee toivottavasti joskus lajivalikoimaan, kunhan vain saisi kisasysteemin luotua… 🙂


 • Kenttäratsastajat

  Olisikohan oleellista huomioida myös ARJ:n saddle seat-luokat käyttöpisteissä? 🤔


 • Friisiläiset

  @tirppa said in Friisiläislaatuarvostelun suunnittelu + tuomarihaku:

  Olisikohan oleellista huomioida myös ARJ:n saddle seat-luokat käyttöpisteissä? 🤔

  Muuten voisi, mutta haluan pitää lajit puhtaasti rodunomaisina (koulu, valjakko, show driving).


 • Sekalaisen sakin omistaja

  En ymmärrä kovin paljoa ARJ kisoista, mutta Saddle Seat vaikuttaa friisiläiselle melko rodunomaiselta 🤔 Siinä näytetään hakevan hyvin lennokkaita askeleita, eikä mitään sen “erikoisempaa” askellajia vaadita. Friisiläiset ravaa ilmeisesti luonnostaan kunnon polvennostojuoksua, tuossa sitä vain vielä korostetaan entisestään. 😂


 • Friisiläiset

  @anarchy Kiitos keskusteluun osallistumisesta!

  Friisiläisten show drivingissa ja saddle seatissa on samoja piirteitä, mutta niin isoja eroja, ettei ARJ:n kisoja tulla lisäämään FLA:n valikoimaan.

  Kärjistäen voi sanoa, että saddle seatissa haetaan ylöspäin suuntaavaa liikettä, kun taas show drivingissa sen tulee suunnata ylös JA eteen. Kaikissa saddle seat -luokissa ei liikkeillä edes ole niin kovin suurta merkitystä.

  Saddle seatissahan hevonen kulkee turpa taivaissa ja ravissa sen pitää vain nostaa jalkoja mahdollisimman korkealle. Edelleenkin kärjistäen… 🙂 Show drivingissa tavoite on periaatteessa lisätty ravi: liike on matkaavoittavaa, hevonen polkee voimakkaasti takasilla alleen, etujalka nousee ja ojentuu hyvin eteen, ravissa on selkeä liitovaihe, pään tulisi olla luotiviivalla. Sama hevonen voi menestyä sekä show drivingissa että korkeamman tason kouluratsuna.

  Näitä voi verrata:
  show driving
  saddle seat • No nyt on kyllä melkoista yleistystä lajista. : D

  Saddle seatiin kuuluu monta sisällöltään ja arvosteluperiaatteiltaan erilaista luokkaa, eikä niitä voi vaan tunkea yhteen kasaan yhden käsitteen alle. Mulla ei nyt ole aikaa tapella ARJ:n sivujen ääkkösongelman kanssa joten copypastesin ARJ:n erikoisaskellajiluokat -sivun tekstin tänne. Suoraa lainausta parista luokasta, joissa ei haeta “kulkemista turpa taivaissa ja jalkojen nostamista mahdollisimman korkealle”:

  “Country on saddle seatissa se extreme-mukavuusluokka, jossa vain hevosen käytös ja suorituskyky sekä yhteistyö ratsastajan kanssa vaikuttavat. Hevosilta vaaditaan kuitenkin siistiä ulkonäköä ja sääntöjen mukaista varustusta, mutta ulkonäkö ei vaikuta arvosteluun. Hevoset esitetään ryhmässä, tuomaristolle esitetään kaikki askellajit molempiin suuntiin ratsastaen ovaalirataa tai kenttää ympäri tuomarien seistessä kentän keskellä.”

  “English-hevosen tulee olla hyväkäytöksinen ja miellyttävä ratsastaa. Arvioinnissa keskitytään hevosen käytökseen, suorituskykyyn ja rakenteeseen. Näyttävyydellä ei ole suurta merkitystä. Hevoset esitetään ryhmässä, tuomaristolle esitetään kaikki askellajit molempiin suuntiin ratsastaen ovaalirataa tai kenttää ympäri tuomarien seistessä kentän keskellä.”

  Reaalimaailmassa friisiläiset kilpailevat pikagooglauksen mukaan lähinnä english-luokissa ja ARJ:n sivun englishin esimerkkivideo onkin friisiläisluokasta. Realistisempaa olisi siis verrata tota sun ajovideota tähän videoon (en nyt pikahaulla löytänyt ajoluokkavideota enkä ehdi pidempään etsiäkään) eikä park-luokan videoon, joka on luokkana sieltä saddle seatin näyttävimmästä päästä. Tuntuu aika hassulta väittää jotain lajia ei-rodunomaiseksi, jossa rodun edustajat ihan IRL kilpailevat. 🙂

  (Oon nähnyt jopa fellponin kilpailevan IRL saddle seatin ajoluokassa, en nyt enää muista oliko english vai country.)

  Olisiko mahdollista harkita vaikkapa sitä, että laatiksessa rajattaisiin pisteytyksellä niin, että vain friisiläisille sopivimpien luokkien sijoituksista saisi pisteitä?


 • Friisiläiset

  @tk Kiitos sinullekin osallistumisesta!

  No nyt on kyllä melkoista yleistystä lajista. : D
  Saddle seatiin kuuluu monta sisällöltään ja arvosteluperiaatteiltaan erilaista luokkaa, eikä niitä voi vaan tunkea yhteen kasaan yhden käsitteen alle.

  Kärjistää = yleistää hieman liioittelemalla
  Viestissäni lukee kahdesti “kärjistäen”, joten…? Ehkä ei pidä jatkossa kirjoittaa kärjistäen, kun loppupelissä sitä aikaa ei sitten säästäkään 😉

  Reaalimaailmassa friisiläiset kilpailevat pikagooglauksen mukaan lähinnä english-luokissa ja ARJ:n sivun englishin esimerkkivideo onkin friisiläisluokasta. Realistisempaa olisi siis verrata tota sun ajovideota tähän videoon (en nyt pikahaulla löytänyt ajoluokkavideota enkä ehdi pidempään etsiäkään) eikä park-luokan videoon, joka on luokkana sieltä saddle seatin näyttävimmästä päästä.

  Tuo video oli jo Anarchyn viestissä, jonka takia laitoin esimerkin näyttävämmästä saddle seat -luokasta.

  Tuntuu aika hassulta väittää jotain lajia ei-rodunomaiseksi, jossa rodun edustajat ihan IRL kilpailevat

  Olin juuri tulossa tarkentamaan, että en tarkoittanut puhtaasti rodunomaisilla lajeilla kaikkia, joihin friisiläinen soveltuu ja on mahdollisesti yleinenkin lajivalinta, kuten saddle seat. Tarkoitin lajeja, jotka kuuluvat KFPS:n tavoiteohjelmaan ja joiden perusteella friisiläisiä arvioidaan. Eli kouluratsastus, valjakkoajo ja show driving. Yritän jatkossa olla selkeämpi, jotta ei tulisi tällaisia väärinkäsityksiä 🙂

  Olisiko mahdollista harkita vaikkapa sitä, että laatiksessa rajattaisiin pisteytyksellä niin, että vain friisiläisille sopivimpien luokkien sijoituksista saisi pisteitä?

  Voin harkita tuota. • @terhi said in Friisiläislaatuarvostelun suunnittelu + tuomarihaku:

  Kärjistää = yleistää hieman liioittelemalla
  Viestissäni lukee kahdesti “kärjistäen”, joten…? Ehkä ei pidä jatkossa kirjoittaa kärjistäen, kun loppupelissä sitä aikaa ei sitten säästäkään 😉

  Ehkä ei pidä “kärjistää” jos lukijalle välittyy tekstistä se vaikutelma, että kirjoittaja ei oikeastaan tiedä mistä kirjoittaa. 😉

  Tuo video oli jo Anarchyn viestissä, jonka takia laitoin esimerkin näyttävämmästä saddle seat -luokasta.

  No niinpä näkyy, en edes katsonut kyseistä videota. Silti tuntuu varsin erikoiselta verrata kahta ääripäätä ja perustella niiden avulla, miksi jotain ei pidetä rodunomaisena.

  Tuntuu aika hassulta väittää jotain lajia ei-rodunomaiseksi, jossa rodun edustajat ihan IRL kilpailevat

  Olin juuri tulossa tarkentamaan, että en tarkoittanut puhtaasti rodunomaisilla lajeilla kaikkia, joihin friisiläinen soveltuu ja on mahdollisesti yleinenkin lajivalinta, kuten saddle seat. Tarkoitin lajeja, jotka kuuluvat KFPS:n tavoiteohjelmaan ja joiden perusteella friisiläisiä arvioidaan. Eli kouluratsastus, valjakkoajo ja show driving. Yritän jatkossa olla selkeämpi, jotta ei tulisi tällaisia väärinkäsityksiä 🙂

  No tämä selittää jo tosi paljon ja olisi ollut aiheellista mainita jo ihan alkuvaiheessa aina laatiksen teksteissä asti. Näin raju lajirajaus ilman sen suurempia perusteluja aiheuttaa varmasti ihmetystä.


 • VHRY

  Ihan näin miten historiallsiten lajien laita (VHRY)? Niitä ei sitten huomioida vai, että vain koulu/valjakko/askellaji?


 • Tarinaheppailijat

  Mähän en friisiläisiä kasvata, enkä montaa edes omista, mutta työnnän silti lusikkani soppaan yhden puheenvuoron ajaksi.

  Teillä on käsissänne kuitenkin aika pieni virtuaalinen rotu. On pari isoa kasvattajaa, ja loput friisiläiset ovatkin ympäriinsä yksittäistapauksina. Jos nyt rajoitatte liikaa ja suhtaudutte liian jotenkin realistisesti/tiukkapipoisesti, tulee käymään niin, että laatiksessa pyörii kolmen kasvattajan hevosia kunnes kyllästytte leikkimään keskenänne. 🙂

  Teidän kannattaisi miettiä ihan ekana laatiksen tavoitetta. Ei siis virtuaalista tavoitetta “parantaa rotua”, vaan sitä oikeaa tavoitetta, miksi te oikeat ihmiset teette tätä. Jos teette tätä saadaksenne omille hepoillenne palkinnot, niin tämä voi toimia. Jos taas teette tätä saadaksenne lisää ihmisiä friisiläisten pariin, uskoisin teidän pelottavan tällä tavalla aika monta tavallista harrastajaa pois.

  Kyllä, luin perusteenne säännöille, ja ne saattavat olla järkeviä oikeassa maailmassa. Ja tottakai te itse voitte haluta harrastaa realistisesti! Vähän veikkaisin, että virtuaaliset friisiläiset ovat kuitenkin erilaisia kuin oikeassa maailmassa. Se, että sallitte kisojen suhteen enemmän vapauksia muille, ei ole teiltä pois, sillä saatte edelleen harrastaa Vain Friisiläisten Lajeja, mutta se saattaa tuoda lisää kävijöitä laatikseenne. 🙂 Eikä kaikkien siis tarvitse saada ykköspalkintoa: arvosteluhan voi olla tiukka. Mutta ehkei kannata sulkea liikaa porukkaa ulkopuolelle heti alkuunsa. 🙂

  (//edit jaa ilmeisesti juuri teitittelin pelkkää Terhiä? :DD)


 • Friisiläiset

  @TK

  No tämä selittää jo tosi paljon ja olisi ollut aiheellista mainita jo ihan alkuvaiheessa aina laatiksen teksteissä asti. Näin raju lajirajaus ilman sen suurempia perusteluja aiheuttaa varmasti ihmetystä.

  Jos olisin osannut ennustaa tämän, niin aivan taatusti olisin tehnyt noin. Sama lajirajaus tuli kuitenkin tehtyä jo vuoden 2015 arvosteluun eikä aiheuttanut tällaista ihmetystä.

  @R

  Ihan näin miten historiallsiten lajien laita (VHRY)? Niitä ei sitten huomioida vai, että vain koulu/valjakko/askellaji?

  Ei huomioida. Tällä hetkellä vain KRJ ja VVJ.

  @Oresama
  Hyviä huomioita, mutta kyllä pikkasen harmittaa tässä keskustelussa ilmennyt asia, jonka mukaan pienen rodun laatis ei saa pyrkiä realistisuuteen. Kuitenkin esimerkiksi ARJ pienenä lajina saa tehdä niin.


 • Friisiläiset

  Tehdäänkö kompromissi? Muut kuin KRJ ja VVJ pisteytetään 3. osiossa (muut pisteet). Eli kaikki lajit, jaokselliset ja villit, sijoitukset ja porrastetut. Ja poistan säännön nollaa käyttöpistettä koskien.

  EDIT … Lisäksi käyttöpisteissä voidaan hyväksyä myös villit koulu- ja valjakkosijoitukset.


 • Friisiläiset

  Olen nyt päivittänyt sivut ehdottamani kompromissin mukaisesti.

  Tulen myöhemmin laittamaan tänne ja laatiksen sivuille perustelut miksi käyttöpisteissä huomioidaan vain kouluratsastus ja valjakkoajo.


 • Friisiläiset

  fri.safiiritiikeri.net/fla
  Sivut ovat työn alla, mutta sieltä löytyy nyt pisteytys ja vanhoilla säännöillä palkitut.

  Tuli tehtyä myös yhdistykselle sivut, vaikka tällä hetkellä tuo toimiikin lähinnä paikkana, josta löytyy linkit kuvapankkiin ja laatuarvosteluun 🙂


 

20
Online

1.0k
Users

13.4k
Topics

253.9k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.