Kirjoitan muutaman luonteen #2


 • Suomenhevoskasvattajat

  Viime vuonna vastaavassa tempauksessa runoilin vajaat 30 luonnetta. 💪 Tällä kertaa en pyri ihan yhtä hurjaan lukemaan, enkä valitettavasti lupaa satavarmaa luonnetta jokaiselle kysyjälle.

  Sama juttu kuin viimeksi; kirjoitan täysin fiiliksen mukaan sellaisille hevosille/poneille, jotka sattuvat nappaamaan. Kokeilen tällä kertaa mielelläni myös ravureita, laukkureita, western- ja askellajihevosia, vaikka ne vähän (paljon) vieraita ovatkin. 😄 Kaikkein mieluiten kirjoitan aika vapailla käsillä, kovin tiukoilla toiveilla ja raameilla kirjoittaminen tuntuu tönköltä, mutta jokunen adjektiivi/toive luonnekuvauksen tyylistä voi myös antaa alkuinspiraation.

  Näyttöjä voipi lukaista tuolta aiemmasta topicista, Kurjenpesän tai Susirajan hevosilta (joskin Susirajasta löytyy myös narrin luonteita / meidän yhdessä kirjoittamiamme tilkkutäkkejä).

  Ja samat saatesanat kuin viimeksikin; tällä kertaa kissa elää kiitoksella. Olisi kuitenkin mahtavaa, jos laittaisitte hyvän kiertämään! Kommentoikaa jotain kivaa johonkin topiciin, ostakaa hevonen, järjestäkää kilpailut, laittakaa kiva chattiviesti kaverille. 😊

  ❤ Lissu • Pidän sun hyväntuulisuudesta ja -tahtoisuudesta, se tarttuu 😍 Tessa on kaiken kaikkiaan hieno poni, mut kehvatsu ku en saa ite sen luonteesta kiinni! Olisin superhyperiloinen, jos se inspaisi sua! • Luonnetta olisi vailla ei niin kiva jättiläinen Assi (shire tamma) tai suloistakin suloisempi Reima (issikka ori) 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  Sä oot kyllä super. ❤

  Divalle saa kirjoittaa nimenmukaista luonnetta jos nappaa 😄 • Mahtava idea tarjota muille luonteiden kirjoittamista, se kun on monelle raskasta ja motivaatiota lannistavaa, jos ei yhtään tekisi mieli kirjoitella! 😍 Mulla olisi juuri omat sivut saanut uusi suomenhevosasukki Hakulisen Mörköuni, joka on vielä vailla luonnetta. Maahantuojan mukana tullut luonteen osviittaa antava pätkä on Mörön sivulla, eli jos sen pohjalta hälle inspiroi jotakin kirjoittaa, niin saa raapustella! 😊 • ❤ ❤

  Haamu-paralle, joka vieläkin ilman luonnetta vaeltaa, saa kirjotella jos hivelee inspiraatio-antureita 😊 vanhempien luonteita ja kuvia saa käyttää inspiraationa halutessaan • Runo ottaisi mielellään luonteen vastaan! Sivuilla lukeekin vähän että minkä tyyppinen voisi olla.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Meidän Pulla ottaisi enemmän kuin mielellään luonteen vastaan 😍 • Oi mie muistan viime vuoden tempauksen, vieläkin lueskelen sitä kautta saatua luonnetta ihan sydämet silmissä kun ei ois voinut paremmin kuvailla sitä tammaa! ❤
  Jos kasvattajamammaa kiinnostaa niin Nipsutin olisi ikionnellinen luonteesta, hömelöksi ja hassunhauskan häsläksihän tuota on kuvailtu omistajien toimesta (isännän mukaan kuulema jäänyt turhan varsamaiseksi ja lapsenmieliseksi, mutta…)!


 • Esteratsastajat

  Ihanaa ❤ Vallu ilmoittautuu luonteeseen halukkaaksi, jos tykkää, niin alaosan valmennuksista voi hakea inspiraatiota ja piirteitä luonteeseen.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Kiitoksia kauniista sanoista, kylläpä ne lämmittävätkin mieltä ja saivat minut hymyilemään. ❤

  Ensimmäisenä kävin rapsuttelemassa @Elli-L n Tessaa, joka ei nimestään huolimatta ollut mikään kreivitär. Tessa on Kuningatar.

  👑 👑 👑 👑 👑 👑 👑 👑 👑 👑

  Tessa oikein huokuu lempeää, mutta vahvaa auktoriteettia sekä arvokkuutta. Mitä enemmän ponille tulee ikää, sen vähemmän sen tarvitsee alleviivata itseään tai asemaansa sitäkään vähää, mitä nuorempana. Luonnollisena, myötämielisenä johtajatammana Tessa ei simputa nuorempiaan tai ajata ketään heiniltä pois vain siksi, että asemansa turvin siihen kykenee. Ihmisten kanssa ponin käytös on hieman pidättyväistä (voikko ei turhia hörise tai kerjää huomiota, vaikka siitä suunnattomasti nauttiikin), aina asiallista, suorastaan moitteetonta.

  Olkoonkin, että kuningattaremme seisoo sievästi paikoillaan jokaisen hoitotoimenpiteen ajan, Tessa ei todellakaan pidä kaikesta mitä sille tehdään. Tamma on vain ymmärtänyt jo hyvin nuorella iällä hyvän käytöksen lyhentävän ikävien asioiden kestoa merkittävästi. Esimerkiksi korviinsa koskemisesta poni ei pidä ollenkaan, eikä pään, nisien tai takamuksen pesu ainakaan kohenna Tessan mielialaa. Epämukavasta olostaan huolimatta poni seisoo sievästi paikoillaan, ehkä hieman tyytymättömän näköisenä turpaansa mutristellen, mutta yhtä kaikki rauhallisena, hillittynä ja arvokkaana kuin viktorianaikainen aristokraatti. Rapsutukset sekä kauniit kehusanat lepyttelevät shampoopesun uhriksi tai korvakammatrimmauksen kokeneen kuningattaren mieltä kummasti, eikä Tessan kaulaa voi rapsutella liikaa! Tamma vain on todella huono pyytämään huomiota, sellainen ei ilmeisesti sovi ponin arvolle ollenkaan.
  Lastenkin käsissä hyvin käyttäytyvä Tessa toimii joka tilanteessa, on miellyttävä kengittää ja helppo rokottaa, raspata, madottaa… Talutettaessa hyvä käytös jatkuu; aikuisten kanssa tamma kävelee vähän ripeämmällä askeleella, lasten talutettavana hitaammin ja varovaisemmin. Kovat, äkilliset äänet saavat kuningattaren säpsymään, joskaan Tessa ei koskaan tee mitään muutamia sivuaskelia kummoisempaa. Kaiketi tamma olettaa, että niin kauan kuin ihminen ei panikoi, ei hänenkään tarvitse.

  Olen joskus harmitellut, ettei Tessalla ole kapasiteettia korkeampiin koululuokkiin; tästä ponista nimittäin löytyy liikettä! Ryhdikäs, sulavalinjainen tammani on uskomattomat kevyt, helppo koota, vaikka rungossa onkin vähän pituutta. Luonnostaan hyvässä tasapainossa, mielettömän pitkillä askelilla liikkuva voikko tuntuu kulkevan pehmennetyillä jousilla, sen verran elastisuutta ja ilmavuutta Tessan liikkeissä on. Puhumattakaan siitä, miten paljon etenkin ravia ja laukkaa pystyy hienosäätämään!
  Ratsuna Tessa on hieman huolestunutta mallia, niitä poneja, jotka tuntuvat olevan jatkuvasti huolissaan siitä, tekevätkö ne oikein, tarpeeksi, oliko reaktio nyt varmasti riittävän nopea ja tarkka? Tamman ratsastaminen rennoksi onkin yksi verryttelyvaiheen tärkeimmistä tehtävistä; jatkuvasti jännittävä, huolestunut poni ei voi liikkua kovin vapaasti ja sulavasti, askel nykii väkisinkin. Parhaiten Tessalle sopii rauhallinen ratsastaja, jopa hieman huoleton; nuttura kireällä optimaalisinta etujalkojen ojennusta hakeva ihminen todennäköisesti vain stressaisi welshparkaa entisestään. Rentoutuessaan Tessa on kevyt, eteenpäinpyrkivä, huolellinen ratsu, joka lukee etenkin ratsastajansa istuntaa todella tarkasti.

  Hypätessä Tessa ei ole aivan yhtä huolestunut. Vähän kyllä; jos jalat kolauttavat puomia, se on ihan kamalaa, sehän tarkoittaa, ettei Tessa kyennyt vastaamaan ratsastajansa odotuksiin! Tamma onkin ekstravarovainen jaloistaan, mikä näkyy herkästi liioiteltuina hyppyinä. Selän ja kaulan käyttö jättää hieman toivomisen varaa, eikä Tessa kaikesta ketteryydestään ja hienosta laukasta huolimatta ole se ykköstykki edes oman tasonsa luokkiin. Melko varma hyppääjä poni kuitenkin on; rohkea ja selväpäinen, sellainen poni, jota ei kiinnosta tippaakaan, millainen este pitäisi hypätä. Tessa hyppää kyllä, oli lähestyminen millainen tahansa. Aika usein ponin onnistuu paikata omia sekä ratsastajansa pikku virhearvioita; liekö se sitten taitoa vaiko rehellistä miellyttämisenhalua?
  Ajoponina Tessa ei ole itse asiassa laisinkaan huolissaan mistään, vaan liikkuu rentona ensi askelista lähtien. Etenkin koulu- ja tarkkuusradat ovat welshin mieleen, maratonit eivät tunnu tammaa liikuttavan. Tessa on herkkä, hyväsuinen ajaa, eteenpäinpyrkivä ja työteliäs.

  Lastaus- ja kuljetustilanteissa kuningattaren fiksu käytös on tehnyt tammasta lapsenvahdin, ponin, joka saa totuttaa tallin nuorison rauhallisiin lastaustilanteisiin sekä yhtä rauhallisiin matkoihin. Tessa kävelee taluttaen tai lähettämällä jokaiseen traileriin ja rekkaan, eikä pidä itsestään mitään meteliä, vaikka heinäverkon antimet sattuisivat loppumaan tai vieruskaverin käytös jättäisi toivomisen varaa.
  Kisapaikoilla Tessa parantelee ennestäänkin moitteetonta ryhtiään, katselee hillityn kiinnostuneena ympäristöään sekä kilpakumppaneitaan ja tuntuu oikein odottavan omaa vuoroaan. Etenkin näyttelyissä voikko loistaa, eikä pelkästään upean rakenteensa vuoksi; voikko liikkuu niin hyväntuulisena ja onnellisena, pysähtyy poseeraamaan tuomareille, yleisölle, kameroille, rakastaa jokaista hetkeä. Ratsastus- ja valjakkokilpailuissakin esiintymisen riemu yhdistettynä hillittyyn arvokkuuteen ja sen mukanaan tuomaan karismaan välittyvät yleisölle, mutta kyllä Tessa silti on ensisijaisesti näyttely- ja showkisaponi. Handlerluokkien hyväkäytöksinen tähti, liitokavioinen kuningatar j ties monenko gallerian kansikuvatamma. • Hieno idea! ❤
  Bomin kanssa saat vapaat kädet jos hevonen inspiroi kirjoittamaan


 • Suomenhevoskasvattajat

  Ai niin, copyiksi joko Susiraja tai Lissu T. 🙂 • Mä tiedän, että sulla on jo ihan mahdoton ikävä Karneiaa! Joten voisit tulla vilkaisemaan, onko Neiasta tullut samanlainen pullasorsa kuin emästään vai onko se perinyt edes vähän energisyyttä isältään.

  Vai haluatko tutustua sittenkin Miekkoseen? Se ainakin on perinyt emältään egoilun (v)ihastuttavan lahjan, mutta ratsuna se saattaisi olla hieman helpompi eikä vaadi pilkun tarkkaa ohjeistusta toimiakseen - edes jotenkin.


 • Raviharrastajat

  Oi 😍 kiitos kun jaksat kirjoitella muillekin, sun tekstejä on aina ilo lukea! Jos kasvattajan mukaan oman elämänsä kuningas, jopa tyhmänrohkea ja orimaisen yksinkertainen Meeko inspiroi, sitä saa käydä moikkaamassa, sillä ei tosiaan omaa luonnetta ole. 🙂 • @susiraja oooo vau! Just niin hieno ja arvokas poni kuin olin ajatellutkin 😍 kiitos tuhannesti!! • Wau, mahtava idea, arvostan! 😍 Zuleika ja Apolonia on meidän nuorisosta sellaisia, jotka mielellään ottaisivat vastaan luonteen 😊 • Haluutko luoda persoonan hevoselle kuvan perusteella?

  Kuvassa siis piirrostopasta kertaaleen nähty sekaveri orivarsa jolla ei ole vielä muita tietoja kuin skp ja värit ja vahva temperamentti. Lempinimeksi olen miettinyt ihan vaan Äksyä.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @meea n Assi olikin aika… tapaus. “Ei-niin-kiva” nyt toki antoi olettaakin jotain muuta kuin haliponia, mutta silti, Assi oli jotain ihan muuta (kuin Nelosen sivukanava).

  🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵 🌵

  Sanotaan, että suurikokoiset, muhkeat työhevosrotujen edustavat ovat leppoisia persoonia, helppoja käsitellä, asiallisia kaikin puolin. ”Ei näitä jättiläisiä muuten katseltaisi, pakkohan niiden on olla lempeitä ja hyväkäytöksisiä!”

  Ihan meidän Assillekin tiedoksi.

  Assi on… kaunis katsella. Ja hurjan vahva! Lisäksi Assilla on tiettyjä… tammamaisia oikkuja sekä vahvatahtoisuutta. Vähemmällä kiertelyllä sekä totuudenmukaisin sanoin kerrottuna shiretamma on jääräpäinen, hapan, turhankin pienistä asioista ärsyyntyvä vastarannan kiiski, joka suorastaan suojelee ruokaansa eikä turhan paljoa välitä yleisistä pelisäännöistä, käytöstavoista tai työnteosta. Assin kanssa ei auta jäädä vääntämään, ruunikko on sen verran vahva ja tuittupäinen, ettei tasan tarkkaan liiku, tottele, jätä heiniään kesken tai tee mitään muutakaan pelkin voimakeinoin. Ainoa toimiva taktiikka on olla tammaa ovelampi.

  Ruokien jako suoritetaan erittäin nopeasti; Assin ja sen ruokien väliin ei mennä, ellei väen väkisin halua hampaita käteensä tai liiskautua seinän ja shirehevosen väliin. Muutenkin tämän hevosen kanssa saa olla vähän valppaana; Assi ei käy päälle, muttei kyllä välitä varoa tallomasta ihmisen varpaita, mikäli kaksijalkainen tuuppaa jalkansa turhan lähelle kavioita. Lisäksi ruunikko on hapannaamainen, uhitteleva hevonen, joka ei tasan tarkkaan suvaitse tehdä mitään, jos käsittelijä on aran oloinen. Kyllähän tämän hevosen saa hoidettua, varustettua, kengitettyä ja niin edelleen, kunhan oma asenne ja hevosenkäsittelytaidot ovat kohdillaan. Ei Assi sentään huvikseen päälle käy, mutta näykkii kyllä, ei nosta jalkoja kun pyydetään, ota kuolaimia tai matolääkettä suuhunsa tai… Niin, Assi tekee kaikkea pientä kiusaa, mikäli sille antaa yhtään tilaa sellaiselle.
  Vähän jyrämallista kylmäveristä talutetaan aina naru turvan päällä tai ketju suussa, eikä tee pahaa, vaikka taluttaja ottaisi raipan mukaansa. Assi nimittäin menee mihin haluaa (yleensä ruoan perään), jos sille ei pidä armeijamaista kuria. Muiden hevosten ohituksissa saa olla erityisen tarkka; tamma ei pidä lajitovereistaan ja saattaa ihan hyvin tarjota kengänkuvaa kankkuun.

  Kaiken yllä mainitun jälkeen jokainen ihminen haluaa ihan varmasti Assin selkään tai ohjaksiin. Ihan varmasti. Assi on koulutettu simppeleihin ratsun hommiin, noviisitason valjakkotouhuihin sekä työajoon. Toivotunlaisen liikkumisen saavuttaminen ei aina ole se simppelein juttu, sillä Assia ei tunnu vähempää kiinnostavan se, mitä ihmiset siltä odottavat. Ruunikko osaa, muttei halua, piste. Tamma ei ole edes laiska vaan yksinkertaisen hapan, uppiniskainen elämänmuoto, joka haraa vastaan jo pelkästä periaatteesta.
  Mitään satavarmasti toimivaa taikatemppua, jolla Assin saa ohjattua työmoodiin, ei yksinkertaisesti ole. Vähän huiputtamista, lahjomista, ylimaallista kehumista jo etukäteen, jokin noista yleensä toimii. Toisinaan tämän hevosen kanssa harrastaminen on jopa mukavaa; työmoodissaan tamma on puolet miellyttävämpi kuin muuten. Assilla on miellyttävät, pitkäaskeliset liikkeet, hyvä tahti ja tasapaino sekä ryhti. Vahva tamma on hyvähermoinen, kylmänviileä suorittaja, joka suhtautuu työntekoon palavalla intohimolla ja huvittavalla vakavuudella heti, kun se työnteko alkaa maistumaan vastaan hangoittelemisen ja aisojen väliin istahtamisen (voi kyllä!) sijasta.

  Mikäli Assi ei halua laittaa kavioitaan lastaussillalle, asialle ei oikein mahda mitään. Ruoalla houkuttelu voi auttaa, mutta toisaalta röyhkeä tamma koettaa vain napata ruoat ihmiseltä tai vaihtoehtoisesti juosta rymistelee koppiin etukäteen vietyjen rehujen perään. Että olehan siinä sitten. Matkat sujuvat kohtalaisen asiallisesti, mikäli Assi saa matkustaa yksinään (tai tarpeeksi järeä orilevy erottaa kylmäveritamman muista) eivätkä heinät pääse loppumaan kesken. Ja usko pois, heinien loppuminen kyllä kuuluu ja tuntuu, kun tämän painoinen hevonen alkaa rymistelemään.
  Kisapaikoilla rautahermoista Assia häiritsevät vain turhan likelle tunkevat lajitoverit, joten kunhan pysyttelee ruunikon kanssa sopivan syrjässä kaikki on niin hyvin kuin Assin kanssa vain voi. Mitenkään vieraskorea tai esiintymishaluinen hevonen Assi ei ole; jos työnteko ei nappaa kisapaikoilla, se on voi voi, hylätty suoritus ja äkkiä kotiin. Assia ei paljoa kiinnosta.

  Siltikin, tehdessään tosissaan töitä, tässä hevosessa on sitä jotain, mikä saa kestämään kaikki… hiontavirheet. • Teidän kasvatti Humppa saattaisi pitää luonteesta, tai sitten meidän Keskinkertainen, joka ei tosin välttämättä ole ihan keskinkertainen, ainakaan jos sen lempinimi kuvaa lainkaan sen luonnetta.


 

15
Online

923
Users

12.2k
Topics

225.1k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.