Vastuutehtävät & tuomarointi • Vähän suokkikeskustelussa vilahtaneesta aiheesta, vähän enemmän muuten tuttujen kanssa keskustelua aiheuttaneesta aiheesta, oma topa pystyyn.
  Miksi sinä et tuomaroi/ylläpidä/edesauta toimintaa missään laatuarvostelussa tai sen tapaisessa, jota kuitenkin käytät edes kohtuullisen usein?
  Kysymys suunnattu siis heille, jotka eivät tuomarointia tee, ja laitoksia kuitenkin käyttävät. Duh. Topa toki tarkoitettu ihan kaikille, jotka kokee sen koskettavan edes jollain tasolla omaa harrastamistaan.

  Omissa pikselikaveri/tuttava/younameit -piireissä on pidempään pohdiskeltu, surkuteltu, harmiteltu, ihmetelty, että miksi lähes kaikki virtuaalihevosmaailman laitokset pyörivät lähes samojen ihmisten toimesta. Jos on yhtään asiaan perehtynyt, on ollut pakko huomata, että oikeasti useimmissa laatuarvosteluissa löytyy samat nimet tuomarilistoilta, samoin kantakirjoissa. Joissain laitoksissa on näkynyt muutamia uusiakin nimiä, joka on ihan huippua. Mutta näitä uusia nimiä ei näy läheskään tarpeeksi, joka on oikeasti harmittava ja turhauttavakin asia. Tänä päivänä näkyy aivan liikaa topikkeja foorumilla, jossa joku laatuarvostelulaitos etsii tuomaria X, Y ja Z tehtäviin. Ja nämä topikit täyttyvät viesteistä, nimittäin uppailuviesteistä. Ja pestit sen kuin pysyvät tyhjinä. Kärjistettyä ehkä, mutta valitettavan usein myös totta.

  Onko nykyharrastajat tosiaan niin laiskaa porukkaa, että luotetaan ja ajatellaan aina, että “kyllä se joku tuonkin homman hoitaa, niin ei mun tarvitse”? Tai “miksei joku nyt hoida tuota, ärsyttävää kun tulokset on myöhässä/tilaisuus on peruttu”. Joka kerta näissäkin tilanteissa se joku on ihan tuiki tavallinen kanssaharrastaja, joka haluaa pitää monille tärkeät laatikset/kantakirjat/näyttelyjaokset/mitkä tahansa virtuaalilaitokset pystyssä ja toiminnassa, vaikkei ehkä olisikaan aikaa tai edes jaksamusta hoitaa kymmentä ja sataa vastuutehtävää, mutta koska kukaan muukaan niitä ei halua, niin on vähän niinkuin pakko. Näistä laitoksista on kuitenkin niin monille harrastajille iloa, että ne soisi pysyvän toiminnassa ja mielellään vieläpä sujuvassa sellaisessa, niin kyllä mä ja moni muukin haluaa niiden toimintaan osallistua muutenkin kuin tilaisuuksiin osallistujan osalta. Valitettavan moni ei kuitenkaan ilmeisesti halua, ja en ymmärrä että miksi.

  Tämä teksti on hyvin karkea ja ilman sen syvempää suodatinta kirjoitettu pulautus hyvin väsyneellä pääkopalla, josta kuitenkin toivottavasti ymmärtää jonkun pointin. Teksti on paikoin ehkä liioiteltu ja provoileva, tarkoituksena että se herättäisi vähän keskustelua aiheesta. Tai mielellään paljonkin, sillä harmillisen usein nämä oikeat aihekeskustelut luetaan, joku kommentoi “samaa mieltä” tai “eri mieltä”, ja keskustelu kuolee siihen. Näin saattaa käydä näitä laitoksia hyödyntävälle harrastustavallekin, jos kaikki vanhat pierut joutuvat pyörittämään näitä laitoksia vuodesta toiseen keskenään, eikä uusista, tai vanhoistakin mutta ei tuomaroivista harrastajista ei löydy näitä uusia tekijöitä, jotka ylläpitäisivät toimivaa virtuaalimaailmaa tältä osalta.

  Tässä ei ole tosiaan tarkoitus osoittaa ketään yksittäistä ihmistä, vaan haluaisin kuulla ajatuksia aiheesta. Ihan kaikenlaisia, oli ne sitten millaisia ajatuksia tahansa. Virtuaalimaailman laatuarvostelut, kantakirjat, näyttelyjaokset ja muut laitokset pyörivät ihan tavallisten harrastajien voimin, eli niissä ei vaadita keneltäkään mitään ylivoimaisia taitoja. Maalaisjärkeä, jonkunasteista vastuunottokykyä ja halua edistää omaa ja muiden harrastusta, ei sen kummempaa.

  Ja vieeelä tähän loppuun, tämä tekstioksennus on ihan omalta kannaltani kirjoitettu, sen voi lukea joko ihan minun itseni kirjoittamana, tai jos niin haluaa, niin vaikka laatuarvostelutuomarin, näyttelylaitosylläpitäjän, kantakirjaylläpitäjän, kantakirjatuomarin tai ihan vaan tavallisen harrastajan kirjoittamana. Ihan miten vain, kunhan se herättelisi jonkun muunkin ajattelemaan asiaa ja ehkä jopa tekemäänkin sille jotain. Teksti on pitkä ja siitä hyvin todennäköisesti puuttuu jotain tärkeitäkin pointteja, mutta mennään nyt tällä. 😄
  Jos jaksoit lukea koko roskan, niin kiitos, ja oikein ihanaa kesää sulle! ☮ ☀ 🏖

  :: KERJL Tuomarin käsikirja by matty! ❤ • @dookie said in Vastuutehtävät & tuomarointi:

  Miksi sinä et tuomaroi/ylläpidä/edesauta toimintaa missään laatuarvostelussa tai sen tapaisessa, jota kuitenkin käytät edes kohtuullisen usein?

  Koska tunnen itseni 27-vuoden ajalta ja tiedän olevani taipuvainen hetkellisiin katoamisiin joiden kesto on 1kk - useampi kk. Tiedän myös, että jos minulle jää rästihommia, niin niiden pois hoitaminen alkaa painaa mieltä ja harrastuksesta katoaa into. Esimerkiksi kisojen järjestämisessä olen tosi varovainen, koska inhoan sitä, että tulokset ovat myöhässä. Nytkin mulla on kahdet kutsut arpomatta, vaikka vip on mennyt jo aikaa sitten. Juuri nyt ei ole ollut aikaa / jaksamista hoitaa paria kisoja pois alta ja sekös turhauttaa!

  Eli olen vakaasti sitä mieltä, että sekä minä että muut kanssaharrastajat ovat tyytyväisempiä, kun en koske vastuutehtäviin. 😂 • Näyttelyitä/ kantakirjoja en voi lähteä tuomaroimaan, koska en rakenteista mitään ymmärrä ja sormi menee suuhun heti nj:n tuomarikoetta vilkaistessakin. Laatuarvosteluista en uskalla ottaa vastuuta, kun oma harrastaminen ja aika on vähän satunnaista, enkä välttämättä joka kuukausi hommaani ehtisi ajallaan hoitaa/ saattaisin unohtaa irl kiireiden keskellä. Ja kyllä, nykyisilläkin vastuunkantajilla tietenkin omat kiireensä ja jaksamisvaikeutensa jne., samat kuin minullakin, mutta en vain halua ottaa omalletunnolleni sitä, etten joskus muistaisi/ yksinkertaisesti ehtisi esim. laatuarvostelun tuomarointeja tekemään ja tulokset viivästyisivät takiani. • Sylviä komppailen. Mä oon myös niin epäaktiivinen harrastaja, etten uskalla lupautua enää vastuutehtäviin. Aikasemminhan oon ollut tuomarina monessakin laatiksessa ja ylläpitänytkin joitain, mutta ~kolmen vuoden aikana mun poneilut on jääny niin vähiin, etten ole välttämättä luotettava.

  Tuomarointeihin mulla olisi ehdotuksena vuorottelevat tuomarit. Eli joka toinen/kolmas/neljäs kuukausi vaihtuu osa-alueiden tuomarit kiertävästi, ellei joku halua pitää vakipestiänsä. Semmoseen voisin ehkä suostuakin. • Ite oon miettinyt jo muutamaan otteeseen, että voisin lähteä tuomarointihommiin, mutta mua on pidätellyt ehkä se pelko siitä että entä jos en osaa tai tuotan jollain tavalla pettymyksen. Varsinkin kun tiedän, että saattaa olla hiljaisia kausia, jolloin virtuaalihommat eivät innosta. Näyttelyitä tms en oikein voi tuomaroida, sillä olen ihan käsi rakenteiden kanssa. Jotain tekstejä kykenisin tuomaroimaan, mutta silti vaan epäilyttää se osaanko ja jaksanko/muistanko aina. En tiedä helpottaisiko jos saisi enemmän tietää tuomareiden omakohtaisia kokemuksia, millaista se oikeasti on ja paljoko se oikeasti vie aikaa 🤔


 • Piirrosharrastajat

  Uusia harrastajiahan ei taida ihan hirveän usein edes tulla, saatika sellaisia jotka tietäisi miten laajasti virtuaalihevosia voi harrastaa perus virtuaalitallien ja hoitotoiminnan lisäksi. Itse kun aloitin joskus ihan naperona niin mun virtuaalihepoilu oli nimenomaan sitä, eikä mistään keskustasta tai laatiksista ollut tietoakaan. Mä opin niistä vasta viimevuonna, toki useamman vuoden harrastustauon jälkeen, ja siitäpä sitten avautuikin ihan uusi maailma.

  Musta, näin uusivanhana harrastajana on kovin sääli, sillä kieltämättä tuntuu että tää on vähän kuolemaan päin menevä harrastus. Porukka nysvää omissa nurkissaan ja harrastaa sitä omaa juttuaan, yhteisöllisyys on mitätöntä ja tosiaan, monet topat huutavat tyhjyytään kun uusia, aktiivisia harrastajia koitetaan etsiä.

  Mä haluaisin kovasti lähteä näihin laatiksiin ja arvosteluihin mukaan, mutta toistaiseksi se on tuntunut vielä aika pelottavalta ajatuskelta. Opin aika nopeesti näihin piireihin palattuani, että porukalla tuntuu olevan hyvin… “Tätä harrastusta harrastetaan näin ja piste” tyylinen ajattelutapa. Ainakin sellaisen kuvan mä olen saanut yhtään enempää ketään sormella osoittelematta. Tuomariksi voi olla vaikea lähteä kun pelkää että tekee jotain väärin tai kokee ettei ole tarpeeksi hyvä/tietävä asiasta. Mulla ainakin kestää ikuisuus päästä perille näissä asioissa, ja opettelemista riittää, joten se on ehkä suurin syy miksei ole vielä tullut lähdettyä tuomaroimaan yhtään mitään. Ehkä sitten kun ymmärrystä ja rohkeutta riittää lähteä tuomaroimaan pitempiaikaisten ja kokeneempien harrastajien rinnalla 😄


 • Tarinaheppailijat

  Voi että kun ite lähtisinki mielellään johonki vapaaehtoishommaan, mutta oon ollut vasta vajaat kaks kuukautta virtuaaliheppojen matkassa niin tuskinpa mua mihkään huolitaan. En tiiä ja ymmärrä vielä edes kaikkia peruskäsitteitä mutta ehkäpä sitte joskus vielä mutkin näkee jossain hyödyllisessäkin pestissä


 • Sekalaisen sakin omistaja

  @jesse said in Vastuutehtävät & tuomarointi:

  Mä haluaisin kovasti lähteä näihin laatiksiin ja arvosteluihin mukaan, mutta toistaiseksi se on tuntunut vielä aika pelottavalta ajatuskelta. Opin aika nopeesti näihin piireihin palattuani, että porukalla tuntuu olevan hyvin… “Tätä harrastusta harrastetaan näin ja piste” tyylinen ajattelutapa.

  Komppaan.
  Lisäksi, jos vastuutehtävää vetävä sattuu katoamaan ja palaamaan takaisin, on vastaanotto mitä miellyttävin. En halua ottaa sitä riskiä. 😅

  Rakenteiden kanssa olen käsi, laatistekstejä lukiessa sulaa aivot hyvin nopeasti. Kisapisteitä harkitsin joskus laskevani, mutta jätin sen homman yhteen WRJ Championshippiin (samanlaiseen pestiin voin kyllä suostua uudelleenkin, mikäli tarve vaatii.)

  Lisäksi ne tärkeät aika ja jaksaminen puuttuvat. Töiden jälkeen ei mahdottomasti jaksa mitään ajatustyötä vaativaa tehdä. 😕 • Ennen kuin vastaan mitään pidemmästi, niin huikkaan sen verran, ettei tasan tarkkaan yksikään tuomari ole ollut tässä(kään) hommassa valmis, ennen kuin on aloittanut ja rutinoitunut. 😄 Hommaan kyllä autetaan, tuomarikollegoilta sekä jaoksen/kantakirjan/laitoksen ylläpidolta nyt ihan viimeistään saa apua, kun reippaasti kysyy!


 • Raviharrastajat

  Mullakin on viime aikoina kutitellut jonkin sortin tuomarointi, ja mietinnässä ollut varovasti josko uskaltaisin rakentaa shettisvarsoille laatista ainakin pienellä osallistujamäärällä kokeiluun parin kolmen tilaisuuden verran, jos saan muutaman tuomarin kaveriksi.
  Kuten moni on tuumannut, myös mun tuomarointi virallisemmin kaatuu rakenteesta ymmärtämättömyyteen; kyllä jotenkin osaan sanoa, mikä miellyttää omaa silmää, mutta loppu onkin hepreaa, vaikka vähän oon jo selaillut tuomarihakuja sekä hevosen perusrakennetta vilkuillutkin opiskelumielessä, mutta tää ei välttämättä ole realistista vielä ainakaan vuoteen (siis rakennearvostelu esimerkiksi näyttelytuomarina), ennen kuin sisäistän ja ymmärrän hevosen anatomian oikeesti ja mielellään vielä enemmän rotukohtaisemmin.
  Sen sijaan voisin just lähteä esimerkiksi laatiksissa tuomaroimaan ja pisteyttämään, kunhan tästä kesä tulee ja oma aika joustaa.

  Mainittakoon, että virtuaaliharrastus on hiipumassa, eli uusia harrastajia ei oikein saa ja varmasti juurikin uudemman polven harrastajilla ei välttämättä riitä rohkeus ottaa vastuutehtäviä (pari vuotta sitten en itse olisi kehdannut ajatellakaan; enhän mä osaa kirjoittaa, tai laskea kuitenkaan oikein, entä jos suututan jonkun pitkään harrastaneen huonoilla pisteillä, jne). Moni virtuaalitalli myös tuppaa kuolemaan (ainakin ratsastuskouluilla) muutaman kuukauden sisällä, mitä on tullut pyörittyä, ihan arjen kiireistä johtuen.
  Tähän voisi auttaa jonkin sortin mainostus harrastuksesta. Miten, en osaa sanoa. Netti on valtava paikka ja jotenkin sitä voisi varmaan hyödyntää tässä. Vaikka jollain nuorten foorumilla tms. Koska suosta ei nousta jos virtuaalihevostelu ei saa näkyvyyttä. Mä voin vaikka raapustaa mainostekstitkin jos joku keksii (ilmaisen) kanavan, jonne myyntipuheen raapustaa. (tää nyt meni osittain ohi aiheen mutta tällä saatais varmaan juurikin lisää harrastajia ja semmoisia, joita kiinnostaisi lähteä vastuuhommiin tulevaisuudessa).
  Joku How To -virtuaalihevostelun opas olis kans varmaan kova sana, jos sellaista ei ole.


 • Tarinaheppailijat

  @jesse said in Vastuutehtävät & tuomarointi:

  Tuomariksi voi olla vaikea lähteä kun pelkää että tekee jotain väärin tai kokee ettei ole tarpeeksi hyvä/tietävä asiasta. Mulla ainakin kestää ikuisuus päästä perille näissä asioissa, ja opettelemista riittää, joten se on ehkä suurin syy miksei ole vielä tullut lähdettyä tuomaroimaan yhtään mitään. Ehkä sitten kun ymmärrystä ja rohkeutta riittää lähteä tuomaroimaan pitempiaikaisten ja kokeneempien harrastajien rinnalla

  Tää niin kovaa. On viel niin paljon kaikkia pikkujuttuja muistettavana ja sit tietenki mielessä pyörii että mitä jos mokaisin jotenki • @sylvi Tämä on sinänsä ihan ymmärrettävä syy, mutta mulla ainakin herää ajatus, että onko virtuaaliharrastus sitten jotenkin paljon vähäpätöisempi juttu, kuin esimerkiksi jokin muu harrastus? Miksi täällä on ihan ok vain hävitä ja jättää kaikki jutut kesken, kun ei se mun tietääkseni ole juuri missään muussakaan “oikeassa” harrastuksessa hyväksyttävää. Ja siis totta kai, oikea elämä menee aina virtuaaliharrastuksen edelle, mutta ikään kuin sitä lukuunottamatta, miksi täällä on katoilu ok. Silloinhan tauoissa tms ei ole mitään vikaa, jos niistä ilmoittaa esimerkiksi julkisesti tai sitten vain niille, joita oma taukoilu mahdollisesti koskettaa (esim just vastuutehtävien osalta ylläpitäjille). Eikä tämä ole oikeastaan vain sulle, vaan ihan yleisestikin, että pitääkö ihmiset tätä niin vähäpätöisenä harrastuksena, että voi olla sillä meiningillä että “ihan sama, nää on vaan pikseliponeja ja pikselivastuita”, vaikka se voi tosiaan pahimmillaan vaikuttaa monenkin harrastajan elämään negatiivisesti. 🙂 Summasummarum, ymmärrettävä syy ja mun mielestä on ihan täysin ok olla ottamatta niitä vastuutehtäviä itselleen, jos kokee, ettei niitä pysty hoitamaan “kunnialla”. 😄

  @viixi n syyssä vähän sama juttu, sinänsä ymmärrettävä, mutta taas tulee mieleen ajatus että voiko kaikki muka olla niin kiireisiä, ettei ehdi esimerkiksi tuntia kuukaudessa uhrata yhden lafkan tuomaroinnille? Tottakai joillain on tämä tilanne, ja kuten @Anarchy tuolla kommentoi että on myös tilanteita ettei vain yksinkertaisesti jaksa käyttää aikaa enää töiden/opiskelun/molempien jälkeen muille “vakaville” hommille, vaan haluaa vain käyttää sen mahdollisesti pienenkin vapaahetken rennommalle harrastelulle. Ja tämäkin on mun mielestä täysin ok, on mullakin välillä päiviä tai pidempiä aikoja, kun tuntuu etten jaksaisi edes avata koko konetta, mutta vastuuhommat on pakko hoitaa, vaikkei muuten jaksaisi poneilla. Ja itsepähän olen lusikkani tähän työntänyt, joten sen mukaan myös elän. 😄

  @Kirsiina Tätä vuorottelukäytäntöähän on käytössä jo joissain laitoksissa, esimerkiksi Suokkikantakirjassa pyritään kierrättämään tuomareita mahdollisimman tasaisesti. Mutta tämäkin vaatii niitä tuomareita, että niitä tuomarointivuoroja voi kierrättää! 😄

  Ja yleisesti heille, jotka kokevat olevansa kiinnostuneita mutta eivät syystä tai toisesta esimerkiksi juuri uskalla lähteä tuomarointi- tai muihin vastuuhommiin: tää on todellakin vain harrastus, (luultavasti) kukaan täällä ei ole ammattilainen rakennetietämyksessä tai tekstien arvioinnissa, tai missään muussakaan. Uskallan väittää, että lähes joka lafka ottaa ilomielin vastaan täysin uudetkin harrastajat tuomareiksi, jos vain riittää intoa ja aikaa hoitaa se homma, ja motivaatiota opetella/perehtyä asiaan jos on tarve. Eli kannustan ehdottomasti kaikkia laittamaan kiinnostavan laitoksen ylläpitoon viestiä, luulen myös että monissa paikoissa on mahdollista tehdä “kokeilukertoja”, jos tuntuu ettei suoraan uskalla lähteä “viralliseksi” tuomariksi. Ja kuten @Lissu tuolla sanoi, ei kukaan ole täällä valmis ja kaiken osaava, ennen kuin on edes lähtenyt kokeilemaan. 😊 Apua saa aina, jos sitä vaan uskaltaa kysyä. Ylläpidoissakin on tosiaan ihan mukavaa ja fiksua porukkaa, ja ennenkaikkea ihan tavallisia kanssaharrastajia, eikä minkään sortin mestareita, joita tarvis pelätä. Ja mokat on ihan ok! Ihmisiä tässä vaan ollaan, ja siihen kuuluu se että virheitä tulee, ihan kaikilla.

  (ensimmäiset osat ei ole tarkoitettu taaskaan mitenkään hyökkäyksenä ketään kohtaan, haluan vaan herättää näitäkin näkökulmia esille että saadaan nyt mahdollisimman paljon ajatuksia esille ja keskustelua pystyyn 😄 kiitos kaikille kommentoijille! ❤ ) • Sillon kun itse aloitin harrastuksen, oli käytössä ht:net, jossa porukka kirjoitti anonyymeinä ja halusi aiheuttaa mielipahaa, arvostella muita ja tökkiä virheistä. Suuri onni, että nämä ajat on pyyhitty aika pitkälti ja täällä keskustassa tätä ei enään niin tapahdu. Siinä mielessä vastuuhommia voi lähteä turvallisin mielin kokeilemaan. Kaikki tekee joskus virheitä, ihmisiähän me vain, eikä niistä ketään kivitetä. Virheet korjataan ja se on sillä hoidettu, ilman suurempaa draamaa 🙂

  Rakenteiden tuomaroiminen on vähän sellainen, että sen täytyy oikeasti vähän kiinnostaa, että on intoa lähteä sitä opettelemaan. Kaikki me ollaan amatöörejä rakennearvostelussa, ellei jollain oikeasti koulutetun papereita taskusta löydy (eikä sekään aina auta kun vain kuvasta pitää arvostella). Ajan kuluessa alkaa löytämään selkeitä rakennevirheitä ja voin luvata, että rakenteiden tutkiminen, arvostelu, virallisten kantakirjalausuntojen tutkiminen ja rakenteeseen syvällisemmin perehtyminen on älyttömän kivaa! ^^

  Tuomaroiminen, oli se sitten kantakirjan rakenteita tai lajilaatiksia, se ei kuukaudesta vie kuin puolisen tuntia - puolitoista. Se ei ole paljon uhrattua aikaa “harrastuksen” eteen, itse ainakin miellän tämän jonkinlaiseksi harrastukseksi. Ne samat henkilöt vastuutehtävissä, monessa eri laitoksessa voivat myös ajatella, että pakko tehdä koska kukaan muu ei tee. Näin me saamme pahimmassa tapauksessa hävitettyä harrastuksestamme niitä pitkän linjan harrastajia, tärkeitä kasvattajia, jotka puuduttavat harrastusintonsa siihen että tekevät vastuuhommia monissa laitoksissa eikä heille jää aikaa hoitaa esim omia tallejaan ja ponejaan. Nykyistä tilannetta seuranneena, voisin todeta, että tämä on pieni “hätähuuto”…

  Virtuaalihevoset harrastuksena on hiipunut hiljaa hiljemmaksi ja jos laitokset laittavat ovet kiinni, loppuuko se kuinka paljon enemmän? Kauan laatisten ylläpitäjät jaksavat tekohengittää laitoksiaan? Paikata hävinneiden tuomareiden pisteitä? Epätoivosesti pyytäen varatuomareita taas paikkaamaan? Kaikki apu otetaan varmasti innoissaan vastaan 🙂

  Teen itse vastuuhommia sen takia, että jotenkin tästä vielä tykkään ja kuten edellä mainitsin, tulee se fiilis että “pakko tehdä kun muut eivät halua/ehdi/jaksa/viitsi/halua opetella” ja kantaa oman korteni kekoon tämän harrastuksen tähden, muita harrastajia ajatellen. Tottakai, ei kaikilla ole aikaa ihan oikeasti, osa ei harrasta tätä harrastus-nimellä vaan silloin kun huvittaa ja kiinnostaa. Ei ole niistäkään tuomareista hyötyä, jotka menee tuomariksi, tekee työtä 1-2kk ja häviää 😄 Ketään en sormella osoittele, mutta monta vuotta kun tilanne pysyy samana, tuntuu jo vähän hölmöltä ^^’ Ei se oikeasti ole kovin vaikeaa hommaa laatiksissa tuomarointi, jos ei muuta niin jos asia yhtään kiinnostaa, lähtisi kokeilemaan edes yhden tilaisuuden verran miten se sujuu ja miltä se tuntuu 🙂

  Yhdessä kohtaa omalla kohdallani, vastuutehtäviä oli niin paljon että huomasin, etten ehdi omia talleja huolehtia ja kun koneelle istahdin, oli aina jotain vastuuhommaa tehtävänä listalla. Sen takia laitoin omia vastuuhommia pois, mutta onpas niitä taas kertynyt (hevosKTK ylläpito, NJ ylläpito, SHLA ylläpito, NJ-tuomari, rakennetuomari: erjl, krjl, poniktk, shla, shktk), vvj kisapistetuomari) ja kyllä välillä tuntuu, että olisi kiva saada uusiakin naamoja laitoksille tuomareiksi tai mitä sitten, jos oikeasti tulee se päätös että onko mun jo aika luovuttaa tämä harrastus (hilkulla ollaan), kun nytkään ei laitokset meinaa tuomareita löytää riveihinsä ja monta paikkaa aukeaisi jos lähtö tulisi 😄

  Kaikesta huolimatta, nyt on ihan hyvä balanssi ollut ja hommat on sujunut kivasti. Mutta kyllä välillä tuntuu vaikealta päästä koneelle, kun harrastaa kuvaamista ja koneaika menee kuvien läpikäymisellä ja käsittelyllä, plus päälle 2 lasta, 3 koiraa (kohta 4) ,3 ponia pihassa, ulkotyöt, sisätyöt, koiranäyttelyt, poninäyttelyt ja muut huvit päälle mutta niin vain tässä on vuosikaudet selvitty. Sitä vaan ei tiedä, kauan tätä jaksaa jos meininki on todella näin hiipumassa 😕

  Pahoittelut kauheen pitkä teksti, aivot ei toimi puoliksikaan joten teksti voi olla vähän outo, tökkivä ja epäselvä mutta toiveena, lähtekää oikeesti kokeileen jos yhtään vain pystyy, auttamaan muita tuomareita ja etenkin laitosten ylläpitäjiä, että saadaan ne laitokset pyörimään ja saadaan tää harrastus pidettyä elossa, kivana ja mielekkäänä 🙂 Kaikkihan ei toki laatiksia/kantakirjoja harrasta, mutta suurelle osalle ne ovat varmasti se juttu ^^ • Älkää turhaan pelätkö tuomarointitehtäviä! Niihin opastetaan kuitenkin, ja aina voi kysyä mahdollisuutta harjoitustuomarointeihin 🙂 Ja mokailukin on ihan sallittua, ei kukaan ole täällä virheetön. Osa tuomarointitehtävistä on ihan yksinkertaista pisteiden yhteenlaskua.

  T. Minä joka otin työheppayhdistyksen hoteisiini, vaikken ymmärtänyt koko hommasta mitään (tosin delegoinkin homman sitten Pierrelle 😁)

  edit / @dookie ai on vai! Vähän kiva. Mä en oo vilkassukaan toviin mitään laatiksia niin en tiennyt että kiertävät tuomarit on jo käytössä 😄 • Joojuu se unohtui vielä, että ne laatistuomaroinnit esimerkiksi ei oikeesti vie juuri mitään aikaan. Toki riippuu vähän hommasta ja laitoksesta, mä itse tuomaroin tällä hetkellä laatiksista KERJL lisäpisteet ja varatuomarina rakenteet, ERJL rakenteet ja SLA luonteet. Näistä aikaavievin homma on SLA:n luonnetuomarointi, johon siihenkin menee “pahimmillaan” ehkä 1-1,5h osallistujamäärästä riippuen, kerran kuukaudessa (edit. joka toinen kuukausi itseasiassa, jos luonnetuomareita on ollut tarpeeksi!). Muut hommat ovat nopeita, ja kaikista tulee ajan kanssa rutiinihommaa ja sitä kautta helpompaa ja nopeampaa (toki se tekstien lukeminen vie aina aikaa, vaikka kuinka olisi rutiinia, mutta sekin helpottuu kun oppii mitä katsoo ja arvostelee). 🙂

  @Kirsiina Mä en ihan varmaksi voi muiden lafkojen puolesta sanoa, mutta SHKTK:ssa tosiaan tehdään näin. Toki tämäkään ei tosiaan olisi mahdollista, jos niitä tuomareita ei olisi sitä +4kpl, mitä kantakirjassa käytetään. 😄 / edit. unohdin että SLA:ssa on tämä myös käytössä, jos vaan on tosiaan ollut riittävästi tuomareita. • @dookie said in Vastuutehtävät & tuomarointi:

  @sylvi Tämä on sinänsä ihan ymmärrettävä syy, mutta mulla ainakin herää ajatus, että onko virtuaaliharrastus sitten jotenkin paljon vähäpätöisempi juttu, kuin esimerkiksi jokin muu harrastus? Miksi täällä on ihan ok vain hävitä ja jättää kaikki jutut kesken, kun ei se mun tietääkseni ole juuri missään muussakaan “oikeassa” harrastuksessa hyväksyttävää. Ja siis totta kai, oikea elämä menee aina virtuaaliharrastuksen edelle, mutta ikään kuin sitä lukuunottamatta, miksi täällä on katoilu ok. Silloinhan tauoissa tms ei ole mitään vikaa, jos niistä ilmoittaa esimerkiksi julkisesti tai sitten vain niille, joita oma taukoilu mahdollisesti koskettaa (esim just vastuutehtävien osalta ylläpitäjille). Eikä tämä ole oikeastaan vain sulle, vaan ihan yleisestikin, että pitääkö ihmiset tätä niin vähäpätöisenä harrastuksena, että voi olla sillä meiningillä että “ihan sama, nää on vaan pikseliponeja ja pikselivastuita”, vaikka se voi tosiaan pahimmillaan vaikuttaa monenkin harrastajan elämään negatiivisesti. Summasummarum, ymmärrettävä syy ja mun mielestä on ihan täysin ok olla ottamatta niitä vastuutehtäviä itselleen, jos kokee, ettei niitä pysty hoitamaan “kunnialla”.

  Nooh, minä itse harrastan tätä itselleni ja jos mua ei sillä hetkellä kiinnosta harrastaa tätä asiaa, niin sitten mä en vaan harrasta. As simple as that 🤷 Mikäli joku ei halua minulle sen vuoksi hevosia myydä niin sekin ihan ok! Olen nyt harrastanut virtuaalitalleja pitkän tauon jälkeen vuoden aktiivisemmin ja nyt vasta on ensimmäinen kerta, kun vähän hommat seisoo ja nekin on ollut jäissä kuukauden siksi, kun olin lomalla ja en vain ole ollut koneella. Koen olevani melko sitoutunut kuitenkin tähän harrastukseen, en vain halua missään nimessä tehdä siitä itselle epämieluisaa. Jos laatikset, kantakirjat ja sun muut katoaisivat järjestäjien puutteesta, ei sekään minua haittaisi, koska tiedän vihkotalleja alle 5 ihmisen porukalla harrastaneena, että löydän varmasti keinon harrastaa tätä suppeammillakin resursseilla 😊

  Tää virtuaaliharrastus kuitenkin on mun mittapuulla sellainen harrastus, johon voin upota halutessani ja ajatella muita asioita, kuin työasioita ja arjen askareita. Eikä mikään stressiä tuottava harrastus, jossa olisi paljon velvollisuuksia ja pakkoja. Jos haluan sellaisen harrastuksen, niin sitten hankin sellaisen 🙂 Mun mielestä tätä on hyvin vaikea rinnastaa johonkin toiseen harrastukseen, kuten tavoitteelliseen ratsastukseen/hevosen vuokraamiseen tms. jossa on oletusarvo, että harrastukseen on sitoutunut.

  Sen sijaan voin kyllä rehellisesti sanoa, että olen hyvin on-off tyyppinen ihminen myös monissa muissa mun elämäni harrastuksissa. Joskus piirrän/maalaan monta kuukautta innolla, sitten jätän harrastuksen kahdeksi vuodeksi. Jos ostan salikortin niin tiedän jo valmiiksi, että harrastan sitä ensin täysiä ja sitten yhtäkkiä en käy pitkään aikaan. Joskus luen monta kirjaa ahmimalla ja sitten ei vain kiinnosta lukea moneen kuukauteen. Lista on loputon. Siksi haluan ympäröidä itseni stressivapailla harrastuksilla, joista nautin ja joiden pariin on kiva palata - ilman negatiivisia tunteita. Saan kokea tarpeeksi painetta, vastuuta ja stressiä työssäni ja vapaa-aikana on pakko saada nollata pää.

  Tässä mun näkökulma kommenttini takana 🙂 En pidä tätä mitenkään vähäpätöisenä harrastuksena, samanlailla toimin “oikeassakin” harrastuksissa. En hakeudu koskaan mihinkään vastuutehtäviin, en mielelläni edes vuokraa hevosta, koska tiedän, että mulla on oikeasti päiviä, kun en vaan jaksa mitään ja haluan lukkiutua neljän seinän sisälle.

  / Edit! Ja olen siis tehnyt yhden kerran katoamistempun virtuaalimaailmasta, johtuen siitä, että sivut katosivat netistä ja mulla ei ollut niitä tallella koneella. Vitutti niin paljon, että katosin vaan heippodei. Silloin harrastin hyvin pienellä volyymilla ja muutamien hevosten kasvattajien kanssa asiat on jo sovittu, kenet olen saanut kiinni. 😄 Aikaa tästä vuoooosia. Vastaavaa ei ole tapahtunut ja aikeissa ei ole kadota mitään sanomatta. On vaan fakta, että aivan satavarmasti jossakin kohtaa tulee vaihe, kun ei oikein jaksaisi kiinnostaa ja se tulee sitä nopeammin, mitä enemmän haalin vastuuta. • @sylvi Kiitos, tää olikin tyhjentävä ja kattava vastaus! Ja ymmärrän ihan täysin tuon, että jotkut haluaa pitää tämän todellakin stressittömänä ja “harmittomana”, ihan vain itseänsä varten tehtynä harrastuksena. Se olisi munkin mielestä se kivoin ja järkevin tapa harrastaa, mutta meni jo… 😄 Ja se on mun mielestä tosiaan täysin ok (vaikka ei tässä nyt mun mielipiteitä tai hyväksymisiä kyselläkään tai tarvita, mutta sanon silti) 🙂 Lähinnä kommentoin tuon aikaisemman just siltä kannalta, että kaikki eivät kuitenkaan ihan samalla tavalla voi ajatella, jos ajattelisi niin ei täällä olisi mitään laatuarvostelun tapaisiakaan laitoksia olemassa. Enkä tarkoita edellistä virkettä nyt sillä että sun tapa olisi jotenkin väärin, en tosiaan, on vaan tosi vaikea muotoilla nyt ajatuksia sanoiksi niin että ne olisivat järkeviä ja ei-hyökkääviä. 😄 Mutta siis tuo sun vastaus avasi tosi hyvin tuon näkökulman tähänkin asiaan, kiitos siitä!


 • Suomenhevoskasvattajat

  Menneisyydessä tuomaroin aika monessakin lajilaatiksessa, mutta tämän vuoden alusta tiputin viimeisetkin velvollisuudet pois. Syynä ei ole se ettei aikaa tai innostusta olisi vaan mun on kertakaikkiaan mahdotonta sanoa kuinka paljon pystyn koneella olemaan milloinkin terveydellisistä syistä. Välillä voi mennä parikin viikkoa ettei mulla käsientärinän vuoksi pysy sormet näppäimillä lainkaan ja sitten taas on helpompia kausia jolloin pystyn jotain tekemäänkin. Yhtä kaikki mun pitää olla todella varovainen etten yli rasita ranteita konetta käyttäessä koska siihen kipuun ei tehoa kylmä eikä kipulääkkeet. Mikäli nämä terveysongelmat joskus helpottavat haluaisin ilman muuta palata tuomari tehtäviin mutta tällä hetkellä se vain ei ole mahdollista. • Mä en uskalla vastuuta ottamaa, koska innostus vheppailuun on välillä vaihtelevaa. Taas kun miettii esim näyttelyiden tuomarointia tms niin tuntuu et oikein oo mitään silmää itsellä rakenteilla ja tarpeeksi motivaatiota opetella. Mul tulee herkästi stressiä kans vastuutehtävistä ja nyt on harrastus jo vähän niin et hyvä et uskaltaa kisoi järkätä ku niidenki tuloste lähettämine vrl:ään tuntuu työläält. Ja oma elämä on irlissäkin vähän sitä sun tätä välillä, että mielummin jätän sitten turhan stressin ja taakan pois ainakin tän harrastuksen osalta 🙂 on sit mukava aina tulla heppaileen ku tietää et ei oo mitään pakkopullaa tiedos. • Mä ainakin pakoilen vastuutehtäviä siksi, että jos joku keksii tehdä kärpäsestä härkäsen, on se kivitys ja selkäänpuukotus ihan jäätävää. Sellaista, että sitä miettii vielä vuodenkin jälkeen haluaako sitä harrastaa vai ei, kun sitä on kuitenkin nimenomaan halunnut auttaa, olla uudistamassa toiveiden mukaan jne.

  Tuomaroin ennen vähän joka laatiksessa, mutta nyttemmin käytännössä VVJ & YLA pisteitä tarpeen mukaan ja NJ näyttelyitä oman jaksamisen ja ajan mukaan. VVJ & YLA pisteitä siksi, että käytän laitosta itse ja NJ juttuja siksi, että rakenteet kiinnostavat.

  Toisena syynä on myös se, että teen sellaisia määriä työtunteja, että ne voisi jakaa kolmelle täysipäiväiselle työntekijälle. Siihen kun lisätään kaksi hevosta, kaksi koiraa, perhe-elämä ja ystävät, ei aikaa oikeasti ole. Bittiponit olkoon mulle sellainen hyväntuulinen harrastus, jonka pariin voin istahtaa joskus kymmeneksi minuutiksi, joskus tunniksi ja tehdä sellaisia juttuja, joista tulee hyvä mieli. Eli nimenomaan harrastaa - sillä lasken harrastukseksi kaiken sellaisen, jonka pariin voi palata kun on aikaa ja josta tulee pääsääntöisesti hyvää mieltä. Jos mulla odottaisi sähköpostissa miljoona vastuupostia, ei se harrastaminen olisi enää hauskaa. Varsinkaan, jos pääsee siinä ohella sylkykupiksi.


 

1
Online

902
Users

11.9k
Topics

219.7k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.