Eveline Boelens Suomeen 13.-16.4. (kommentit tulleet) • Belgialainen esteratsastaja ja nykyään nuorten hevosten kanssa puuhaileva Eveline Boelens Boelens Showjumpingista saapuu Suomeen 13. huhtikuuta ja lähtee takaisin 16. huhtikuuta. Isänsä tavoin Eveline haluaa kokeilla myös valmentajan uraa, tosin satunnaisesti, ja tarjoaa nyt valmennuspalvelujaan Suomeen ! Valmennus on suunnattu kilpauraansa aloitteleville ratsukoille ja / tai nuorille hevosille, plussaa tarinapainotteisuus 😉 Tarkoituksena on keskittyä radan ratsastamiseen ja luottamukseen ratsastajan ja ratsun välillä radan aikana. Ratsukolla tulisi olla kapasiteettia vähintään 110-120cm radoille, ideaalissa tilanteessa vähän korkeammillekin jottei tarvitse treenata kapasiteetin ylärajoilla.

  Valmennuksesta jokainen osallistuja saa itselleen tekstin, joka on arviolta 150-300 sanaa. Ainoa “tapahtumasivu” tälle on tämä topic, joten myös kommentit tulevat tähän ketjuun. Valmennuksen täyttymisestä ja omista IRL-kiireistä riippuen kommentit pyrin kirjoittamaan huhtikuun aikana. Osallistuminen tapahtuu tähän ketjuun ilmoittamalla ratsastajan nimi, hevosen nimi, hevosen sivut sekä kuvaus siitä, missä asioissa Sinun ja hevosesi tulisi kehittyä vielä ennen kilparadoilla starttaamista ja miten Eveline voisi mahdollisesti siinä auttaa. Valmennukseen mahtuu enintään 3 ratsukkoa. Osallistujia ei välttämättä valita järjestyksessä, vaan osittain inspiraation ja osittain perustelujen mukaan – haluan tarjota teille mahdollisimman laadukasta tekstiä, joten en halua että tulee väkisin väännettyä tekstiä 😄 Hevosella tulee olla sivuillaan luonnekuvaus !

  Osallistujat:

  1. Sylvi - Safe Haven
  2. Matteo Locatelli - Uthopia
  3. Antonia N. - Cabasset

  Järjestyspaikka: Kastanjeholm

  Arvonnan voitti: Bloomsbury & @meera • Bloomsbury on vapaassa käytössä!

  Valmennukseen tekis mieli osallistua, mutta harmi kun meiltä ei löydy sopivaa ratsua tähän hätään! Ens kerralla sitte. 😎 • Vappulan Kartanoa saa käyttää valmennuspaikkana. 🙂 ja valmennukseen voisi osallistua Vappulan oma estevalmentaja Matteo Locatelli nuorella tammallaan Kastanjan Uthopialla. Matteolla on aikaisemmin ollut hyvin voimakastahtoisia oreja, joten hän kaipaisi tilannekatsausta tuollaisen höppänän, herkän tamman treenaukseen. 🙂 Uthopialle on tulossa luonneteksti ennen valmennuksia.

  // Unski sai luonteen. 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  Mikäli kuusivuotiaaksi kääntyvä, tasoaan juuri 110cm tasolle nostamassa oleva kenttätamma sopii näihin saappaisiin, niin Anna ja Epi tulisivat mielellään valmennukseen. Sekä hevosesta että ratsastajasta löytyy esittelyt em. linkistä. Perustiedot on näköjään vähän jäljessä, on tosiaan aloitettu CIC1 kilpaileminen. 😄

  Allaolevista linkeistä saa lainata Hukkasuota järjestyspaikaksi - voipi olla, että vierailustasi innostuisi meillä kirjoittamaan joku sivustaseuraajakin. • Valmennuspaikkaa hakisin minulle (Antonia N. alter egolla) ja Cabassetille, joka on nuori estehevosen alku, jonka reaktiivinen toheloluonne aiheuttaa aina kommelluksia. Evelineltä kaipailisin neuvoja erittäin herkän hevosen rauhoittamiseen ja energian kanavoimiseen itse tehtävään. • mahtavaa mahtavaa ! yritän tossa ens viikon loppuun mennessä valita valmennuspaikan sekä osallistujat ja pitää arvonnan, joten vielä saa ilmotella 😄 • Kastanjeholm voi myös olla järjestyspaikkana! 🙂

  Mukaan valmennukseen tarjoutuu Sylvi ja tallin uusimpia tulokkaita, 6-vuotias kilpailu-uraansa aloitteleva Sofi (tai korostaen lausuttu Zofííí, kuten tamman nimi ironisesti lausutaan meilläpäin), joka on oman elämänsä prinsessa. Apua tarvisimme Sofin kanssa säikkymisherkkyyden taltuttamiseen, keskittymiskyvyn parantamiseen sekä tottumiseen erikoisesteisiin/uusiin paikkoihin - tai edes johonkin näistä 😂 • Aurotaipale Lahdessa ottaisi kernaasti ulkomaanvieraan vastaan, estekalusto on saatu päivitettyä ja vaikkei kentällä kehtaa vielä mennäkään, olisi maneesi vallan mainio paikka pitää valmennus! + meiltä saattaisi löytyä useampikin katsomoon eksyvä yksärinomistaja (ja tallinpitäjä) seuraamaan Evelinen meininkiä 😎

  Sen lisäksi valmennuksesta innostuivat Selina ja Solidago Thalia, jotka ovat hypänneet 120 ratoja kotona jo useampaan otteeseen ja kisoissa kerran(?) 🙂 parivaljakolla löytyy ehkä vähän liikaakin vauhtia radoilla, ja erityisesti juurikin punaisen lohikäärmeen hallintaan liittyviä kysymyksiä Selinalta löytyy - eihän tamma nyt ihan mahdoton ole, mutta herkkähipiäinen kuin mikä ja juuri siinä murkkuteinivaiheessa, että menee mielummin omilla päätöksillään kuin kuuntelee ratsastajaa. Esteiden väliin tulevia askeleita on koitettu tasata ja Selinan kyynärpäitä myös korjata, mutta suurin ongelma tosissaan on se, että tamma tulisi saada täysin pohkeiden väliin ja samalle aaltopituuksille ratsastajansa kanssa, ettei kisaradoille tarvitse lähteä vain tappelemaan. • Sjöholma on mahdollinen järjestyspaikka, maneesi ja ulkokenttä käytössä. 🙂 • Me voitas ruutitynnyri-Riinan kanssa tulla valmennukseen, jos meidät vain kelpuutetaan!

  Jaana K - Valeriana Bell - Riinan kanssa tarvittaisiin apua keskittymisen ja vauhdin hallinnan kanssa. Tamma kun osaa olla välillä melko temperamenttinenkin, jolloin vauhti tuppaa korjaamaan virheet. Maltti on valttia ja niin edelleen. Nuorella hevosella myös tuppaa keskittyminen katoamaan välillä, joten mitäs me keksitään, että saadaan neidin mielenkiinto pidettyä yllä? Olisi myös mukava saada ulkopuolisen näkökulma asiaan ja saada uusia vinkkejä siihen, miten vauhdikasta tammaa olisi paras ratsastaa. • perun aikaisemman kommenttini ja suljetaan osallistuminen sunnuntaina, ettei tulee liikaa valinnan vaikeutta 😅 nää teiän hepot on liian inspaavia mitä nyt oon äkkiseltään ehtiny kyyläillä 😠 • Vähä on Boelenssi myöhässä ku Jerome delas joulukuussa ja sen varsa on vähä liian nuori viel :-------D • @nikki olisko pikemminkin et sun varsa on syntyny liian myöhään :—D • @leahiiii Öö. Ei. • noniin ! valmennukseen mennään kokoonpanolla @Assi @Elli-L ja @Sylvi ! valmennuspaikkaa vielä mietin, ja arvonnan yritän myös suorittaa tämän viikon aikana 😄 • Facondea tarjoaisin valmennuksien pitopaikaksi, tilat ovat sitä varten varmasti oikeinkin loistavat 😄 • noniin ! valmennuspaikaksi valikoitui @Sylvi n Kastanjeholm, sillä vanhat sairaalarakennukset saivat innostuksen kipinän syttymään Evessä ja Sonjessa.

  kaksikko suuntaa ensin @meera n Bloomsburyyn sunnuntaina 14.4., joka voitti myös pk-merkintä arvonnan, hoitavat siellä vähän varsabisneksiä ( 😉 ) ja Eveline ratsuttaa yhden meeran toivoman heposen ! Kastanjeholmiin suunnataan maanantaiksi 15.4., jossa toivon mukaan saadaan nauttia auringonpaisteista ja plus-asteista, jottei tarvitsisi vetäytyä maneesin suojiin.

  yritän tänään saada kirjoitettua valmennukselle “pohjatarinan” (ja muutenkin saada Boen tallikirjan ajan tasalle, finally), josta tänne tulee kuvaus radasta ja mahdollisesti myös ratapiirros – ne saa sitten oman kommentin päällisiksi kopsia päikkyihin. itse kommentit pyrin saamaan ensiviikon aikana raapusteltua, jos sen viiden päivän vapaaputken saisi tällä kertaa vietettyä terveenä 😄

  kiitokset vielä kaikille talliaan tarjonneille ja osallistujahalukkaille ! yritän järkätä muutakin ohjelmaa nuorille hevosille tässä kevän-kesän mittaan IRL-kiireiden mukaan, joten pysykää kuulolla 😉 • miten valmennuksen rata saatiin kasaan ? find out how ratapiirroksen kera !

  14. huhtikuuta 2019 Kastanjeholmin kentällä

  “Eikun hommiin,” totesin Sonjelle samalla, kun vedin takataskusta hanskat käteen ja ratapiirroksen esille. Kentän keskelle oli kivasti jätetty iso kasa puomeja ja useampi tolppa, joten aloitimme niistä. Kannoimme ensin puomit kohdalleen ja katsastimme etäisyydet kuntoon ennen tolppien raahaamista. “Tehdään tonne katsomon vastakkaiselle pitkälle sivulle kahden esteen linja. Tämä on iso kenttä, joten tehdään ihan reilu väli,” selostin Sonjelle samalla, kun kannoimme puomeja. Toisen pystyn alle tulisi vesimatto, jotta valmennettavien toiveiden mukaan saataisiin muutamia erikoiselementtejä mukaan. “Tonne lyhyelle sivulle tulee sarja, yks askel väliin ja B-osasta okseri. Kauimmaiseen kulmaan tulee aaltolankuista tehty pysty, ja ihan keskelle kavaletti, johon tehdään puomikujat molemmin puolin alkuverryttelyyn. Täällä kun on onneksi sellasia sokeripalakavaletteja, niin tehdään siitä sellanen että saa toisen kavaletin laitettua siihen päälle. Ja vielä aaltoesteen kanssa samaan linjaan, tosin eri päin, yks okseri.”

  Rata alkoi olla lähes valmis, kun valmennettavat alkoivat puoli kahden jälkeen saapua yksitellen kentälle. Itse rata, joka hyödynsi kaikkia esteitä, ei ole hirveän vaikea, mutta esteistä saa tehtyä kivoja pieniä tehtäviä. Kun kaikki oli valmista ja kaikki ratsuineen paikalla, pyysin kolmikkoa keskemmälle.

  “Hei kaikki, olen Eveline Boelens. Voitte kuitenkin kutsua mua ihan Eveksi,” aloitin englanniksi ja varmistin, että kaikki pysyivät kärryillä. “Tässä on Sonje, joka toimii mun apukätenä tänään. Meillä on käytössä iso kenttä, joten otetaan siitä kaikki irti. Keskitytään aina ratsukkokohtaisiin ongelmiin, mutta sen lisäksi pyritään siihen, että hevoset ovat avuilla, laukka on tasapainossa, säädettävissä ja pysyy samanlaisena sekä suorilla linjoilla että kaarteissa. Saatte tehdä ihan omatoimiset verryttelyt alkuun, joiden aikana pidän pienen keskustelupaussin jokaisen kanssa. Yritetään alusta asti pitää vähintään noin metrin väli aitoihin, ettei hevoset hae sieltä liikaa tukea. Tehkää paljon voltteja ja suoria linjoja. Yritän seurata vähän jokaista verryttelyjen aikana.”

  alt text


  itse valmennuskommentit ovat jo hyvällä mallilla, ja saan ne valmiiksi hyvin viimeistään maanantaina ! ☺ • @Sylvi & Sofi, 602 sanaa, valmentajaksi Eveline Boelens

  Kimo tamma ravasi reippaasti ratsastajansa alla, samalla vilkuillen hieman epäluuloisesti ympärilleen, erityisesti hieman räjähdysherkkää Callea. Pyysin Sylviä siirtämään käyntiin, ja tulemaan hetkeksi keskemmälle. Kyselin lyhyesti ratsukon ongelmakohtia, ja Sylvi latelikin listan: Sofin kanssa on ongelmia säikkymisherkkyyden ja keskittymiskyvyn kanssa, eikä erikoisesteet aina ole helppoja ylittää. Annoin Sofin mielenkiintoisesti haistella mun kuluneita hanskoja ja rapsuttelin sitä kevyesti turvalta, kun kuuntelin Sylviä.

  “Hmmm joo. Nyt alkuverryttelyssä käy sen kanssa ihan rauhassa kattomassa vesimattoa ja tota aaltoestettä. Tärkeintä on, että jos Sofi säikkyy jotain ja haluaisi jäädä jalat levällään paikalleen, pidät sen liikkeessä. Käännät vaikka ympyrälle, ja rauhoitat tamman ympyrällä ennen pelottavan kohdan ohi ratsastusta. Ei lähdetä tekemään pelottavista asioista sille mitään isoja juttuja, vaan yritetään päästä niiden ohi — eli jos se vaikka pelkää vesimattoa, niin ratsastele sen ohi, mutta älä anna sen jäädä viereen pällistelemään.” Sylvi nyökkäsi mun selityksille, ja annoin ratsukon jatkaa verryttelyä. Ensimmäisillä tutustumiskerroilla aaltoesteeseen ja vesimattoon Sofi olisi mielellään ottanut sivuaskeleita tai hatkat alleen, mutta Sylvi otti neuvosta vaarin ja piti tamman liikkeessä. Ennen pientä käyntitaukoa Sofi uskalsi hienosti ohittaa molemmat esteet myös laukassa ilman sivuun hyppelyitä.

  Hyppääminen aloitettiin kentän keskeltä puomikujan kavaletista.

  “Sylvi, tuu sä ensin rauhassa ravissa ja keskity siihen, että Sofi tulee suoraan ja lähtee pohkeesta eteenpäin. Se voi vähän ihmetellä puomikujaa, mutta pidä pohje lähellä ja kiitä sitä heti, kun se on päässyt puomikujasta pois.” Huolimatta pienestä kiemurtelusta Sofi ylitti kavaletin ja pysyi puomikujan sisällä. “Hyvä, just noin ! Pidä se kujalla, ja kiitä silti vaikka vähän kiemurtelikin.” Toistojen jälkeen Sofi tottui kujaan ja tuli kavaletin hienosti myös laukassa senkin jälkeen, kun verryttelyestettä hieman korotettiin.

  Verryttelyn jälkeen ensimmäisenä tehtävänä oli kahden pystyesteen suora linja. Kakkosesteen alle oli laitettu vesimatto, jota Sofi katsoi epäluuloisena ensimmäisellä hyppykerralla. “Pidä se aktiivisessa laukassa, pidä huoli siitä että linja pysyy suorana eikä Sofi lähde kiemurtelemaan. Älä edes ajattele vesimattoa siellä alla tai sitä että Sofi pelkää sitä, vaan ratsasta ihan normaalisti,” ohjeistin Sylviä. Ratsukko selvisi linjasta hyvin, ja vaikkei Sofi ehkä päässyt vesimatosta henkisesti yli, ei se siihen kertaakaan kieltänyt. Pyysin Sylviä tulemaan Sofin kanssa aaltoesteen kerran molempiin suuntiin ihan yksittäisenä esteenä, ettei tamma stressaisi sitä liikaa seuraavassa tehtävässä. Sofi olisi mielellään juossut esteen ohi, mutta Sylvi sai onneksi hevosensa suoristettua viime hetkellä ja esteen ylitettyä, vaikkei ehkä kaikkein kauneimmalla tavalla.

  Seuraavaksi lähdettiin treenaamaan itse rataa. Sylviä muistutin pitämään Sofin koko radan ajan pohkeen ja ohjan välissä sekä pitämään huolen, että Sofi on kartalla siitä, mihin mennään. “Ratsasta kaarteet huolellisesti ja suorista Sofi hyvin ennen estettä. Aaltoesteen ja sarjan välillä on pitkä tie, joten jos tuntuu siltä, ettei Sofin keskittyminen meinaa säilyä, pyydä siltä hetkellisesti isompaa laukkaa. Muista kuitenkin hyvissä ajoin ennen sarjaa ottaa se takaisin.” Sylvi ratsasti rauhallisesti ja tasaisesti, ja Sofi oli myös rauhallinen ja tasainen. Sarjalla Sofilla meni kuitenkin vähän pasmat sekaisin, ja se otti molemmista puomin alas. Huudahdin Sylville, että jättää okserin tulematta — en halunnut, että Sylville tulee kiire koota tammansa siinä muutaman laukka-askeleen aikana okserille.

  Rataa työstettiin ja työstettiin. Sylvi onneksi piti itsensä rauhallisena ja ohjasi kimonsa varmasti jokaiselle esteelle. Sarja ja okseri alkoivat pian mennä yhtä hyvin kuin kolme ensimmäistäkin estettä. Sofi alkoi pikkuhiljaa näyttää siltä, että se jopa tykkäisi tästä hommasta. Pieni hikikerros ja puuskutus kuitenkin paljastivat, että tamma oli kyllä kaikkensa antanutkin.

  “Hyvä, tämä riittää sille. Verryttele Sofi hyvin ja anna sille muutama porkkanakin tallissa. Muista jatkossa, että anna Sofille koko ajan tekemistä ja pidä se liikkeessä, vaikka se jotain säikkyisikin. Kun alatte kilpailemaan, ratsasta kaikkien erikoisempien esteiden ohi jos vähänkään mahdollista. Kannattaa estetreeneissä välillä raahata esteiden ympärille kaikkea härpäkettä, kun kilpailuissa ei aina ole vain tolpat ja puomit — sellaista siedätyshoitoa.” Juttelin vielä hetken Sylvin kanssa, ennen kuin ratsukko sai siirtyä varsinaisen loppuverryttelyn pariin. • Matteo ( @Elli-L ) & Unski, 598 sanaa, valmentajana Eveline Boelens

  Matteon ja Unskin menosta huomasi, että pari on vielä vähän tutustumisvaiheessa. Matteo sanoikin, kun pyysin ratsukon keskemälle palaveeraaman, että on tottunut ratsastamaan voimakastahtoisia oreja eikä herkkiä tammoja.

  “Voimakastahtoisilla hevosilla tulee helposti käytettyä paljon ohjaa, mutta musta tuntuu että Unski ei hirveästi ohjalla ratsastusta vaadi. Koita pitää tasainen, pehmeä tuntuma ja mieluummin niin, että ohja on hieman löysällä kuin liian kireällä. Ota vaikka kauhukahvasta alkuun kiinni tasaisen tuntuman löytämiseksi,” naurahdin, ja Matteo heitti kommentin alkuaikoihin palaamisesta. “Istu rennosti, ja avaa lonkkia vähän enemmän, jotta pääset syvemmälle satulaan näin alkuun. Kun siirrytään hyppäämään, et tietenkään voi istua perse liimattuna satulaan, mutta nyt alkuun kuitenkin. Etsi ihan rauhassa hyvä tuntuma istunnalla ja pohkeella — älä ole liian ärhäkkä pohkeen kanssa, vaan pyritään siihen, että Unski ymmärtää kevyttä pohjetta. Paina kevyesti, mutta tarpeeksi, ja jos mitään ei tapahdu, voit muistuttaa jämäkämmällä pohkeella.”

  Loput verryttelystä Matteo olikin kieli keskellä suuta ja keskittyi istuntaansa. Unski rentoutui huomattavasti, eikä Callen riehuminenkaan enää häirinnyt tammaa. Annoin Matteolle luvan irrottaa kauhukahvasta, kun mies oli saanut ideasta kiinni, ja käsi pysyi hyvin tasaisena ja pehmeänä. Pyysin Matteota ottamaan laukkapätkiä myös kolmipisteistunnassa, jotta hän saisi istunnalla ja pohkeella ratsastamisesta kiinni ilman, että peppu oli kiinni satulassa. Aloitimme hyppäämisen kentän keskellä olevasta puomikuja-kavaletista.

  “Matteo, etsi ihan rauhassa hyvä laukka ympyrällä ennen esteelle tuloa. Tämä on niin pieni, että kolmipisteistunta riittää Unskille. Pidä kevyt tuntuma suuhun ja joustava käsi — tässä pienessä hypyssä ei myödätäkään tarvi hirveästi.” Ensimmäisellä kerralla Unski hieman innostui ja yllätti ratsastajansa, mutta jatkossa Matteo oli onneksi varautunut ja sai pidettyä tamman tasaisessa laukassa esteelle asti. Kun verryttelyestettä korotettiin, ohjeistin Matteota istumaan edelleen kolmipisteistunnassa josta on helppo siirtyä hyppyyn kevyeeseen istuntaan sekä muistamaan myötäyksen. Ensimmäinen hyppy oli jälleen vähän haparoiva, mutta Matteo sai pian jo kiinni ajatuksesta ja meno oli taas sulavaa.

  Pysty-pysty linja oli Matteolle hyvää harjoitusta: Unski olisi mielellään lähtenyt ensimmäisen pystyn jälkeen harppomaan kohti vesimattoa, ja Matteo olisi halunnut reagoida innostukseen kunnon pidätteillä. “Ei se pieni innostuminen haittaa — ihan hyvä vaan, että omaa energiaa löytyy. Yritä itse rentoutua, istua lähellä satulaa ja pitää tasainen käsi. Jos Unski tuntuu aivan mahdottomalta, voit koittaa ottaa pieniä — tosi pieniä ! — puolipidätteitä,” ohjeistin miehelle. Linjan ratsastaminen parani huomattavasti, ja vaikka kimo tamma oli innokas menemään, kuunteli se jo paljon paremmin ratsastajaansa.

  Selostettuani käyntitauon aikana radan, Matteo ja Unski saivat startata omansa heti Sylvin ja Sofin jälkeen. “Aaltoesteen ja sarjan välissä on pidempi matka, joten voit antaa Unskin ottaa siinä vähän reippaampaa laukkaa, jos sen tekee mieli. Huolehdi kuitenkin siitä, että Unski tulee ajoissa takaisin ilman, että joudut ottamaan liiallisia pidätteitä. Toisin sanoen, tee se hallitusti,” naurahdin. Matteo nyökkäsi, vastasi, “Yes, mam”, ja nosti kimollaan laukan. Radalla näkyi hyvää suorittamista alusta asti, vaikka Matteo joutui muutamaan otteeseen ottamaan vähän enemmän Unskia takaisin sarjan jälkeen, jotta tie okserille pysyisi hyvänä. Matteosta huomasi, että hänellä on kokemusta, ja tänään päästyään alkuvaikeuksien yli ja paremmin yhteisymmärrykseen Unskin kanssa meno alkoi näyttää jo todella hyvältä.

  Pyysin Matteota vielä kokeilemaan rataa niin, että pysty-pysty linjan välin hän ratsastaisi ensin askelta pidentäen ja sitten lyhentäen ja katsomaan, vaikuttaako se koko radan ratsastukseen. “Itse asiassa pidemmällä laukalla tuntui vähän paremmalta,” mies kuittasi, kun kysyin mielipiteitä.

  “Ihan ymmärrettävää. Unski kun imee esteelle jo itse, niin sille on luonnollisempaa edetä rataa vähän reippaammassa tahdissa. Jos lähtee liikaa pidättelemään, niin se vähän sitten tappaa tamman omaa innokkuutta. Teillä lähti nyt loppua kohden menemään tosi paljon paremmin, ja taisit saada vähän kiinni istunnasta,” virnistin, johon Matteo naurahti ja nyökkäsi. “Muista vaan, että et sä tarvitse sitä ohjaa kun oikeesti tosi vähän. Unskikin pysyy rennompana ja sietää sitten taas pohjeapuja ja istuntaa paremmin,” totesin vielä loppuun, ennen kuin päästin parin loppuverryttelyjen pariin.


 

13
Online

922
Users

12.2k
Topics

225.0k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.