Suosittele mulle koirarotua


 • Suomenhevoskasvattajat

  Nyt kun oman koiran hankkiminen on tullut jälleen ajankohtaiseksi, olisi kiva tutustua erilaisiin koirarotuihin. Mä olen ollut tekemisissä koirien kanssa koko ikäni ja ensimmäinen koira, joka meidän perheeseen hankittiin mun syntymän jälkeen tapahtui silloin kun olin puolivuotias. Kokemusta koirista siis löytyy pitkältä ajalta, vaikka omaa koiraa ei olekaan ollut nyt useampaan vuoteen kun meidän rakas koiravanhus jouduttiin lopettamaan joitakin vuosia sitten. Nää kaksi mun elinaikana perheessämme ollutta koiraa ovat molemmat olleet rodultaan pitkäkarvaisia collieita.

  Asun yksin toistaiseksi kerrostalossa, joten mitään ulkotarhaa mä en pysty etenkään talvisin tarjoamaan koiralle. Lenkkeillä voin kuitenkin tunnista pariin päivittäin ja satunnaisesti myös pidempiä lenkkejä säästä riippumatta. Vähän haastavammatkaan rodut eivät mua itseäni haittaa, mutta asuinoloistani johtuen koiran tulisi olla mahdollisimman hiljainen. Näyttelyt kiinnostavat jossain määrin agilityn ja muiden lajien lisäksi. Koira saisi olla kooltaan mieluiten keskikokoinen tai iso, mutta pieniäkin koiria saa ehdottaa vaikkei ne olekaan niin paljolti mun mieleen.

  Omana ykkösvaihtoehtona on tähän saakka ollut pitkäkarvainen collie, mutta olisin silti halukas katselemaan muitakin vaihtoehtoja. Lisäksi kuulisin enemmän kuin mielelläni vinkkejä siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota koiraa valitessa ja mistä voisi katsella myytäviä koiria. Tähän mennessä olen etsinyt lähinnä rotuyhdistyksien sivuilta.

  Hankikoira.fi:n rotutesti ehdottaa mulle parhaiten soveltuvaksi (järjestyksessä parhaiten soveltuvimmasta alaspäin) pitkäkarvaista collieta, partacollieta, villakoiraa, suomenlapinkoiraa, saksanpaimenkoiraa, keeshondia, vanhaenglanninlammaskoiraa, schapendoesia, mudia sekä mittelspitziä 😅 • Labbis! Mukautuva, helppokouluttaa ihan mitä vaan ja harrastusmahdollisuudet likimain rajattomat.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @jenna Labbikset on kyllä kivoja - täytyykin pistää harkintaan, kiitos 🙂 • Mä oon harkinnu seuraavaks koiraks saksanpaimenkoiraa tai noutajaa. Ensimmäisen kanssa kannattaa ottaa huomioon, että sakemannien takapäät on painunu tosi alas jalostuksen myötä ja tosi monella on ongelmia sen kanssa. Toki näistäki löytyy enemmän ja vähemmän pahoja tapauksia. Labbiksia ja kultsejahan kehutaan kanssa kovasti, enkä ikinä oo kuullu ees muista ku ylikilteistä labbiksista. Ne on vissiin suosituin koirarotu Suomes.

  Itellä on atm semi-rescue jackrussellinterrieri, ja oon aivan rakastunu rodun ominaisuuksiin. Ne on energisiä, melko itsepäisii, ja aivan hönöjä. Pitkät lenkit ja agility ois varmasti loistavia ajanvietteitä russelille. Toisaalta ne on mun ymmärtääkseni haukkuvaa sorttia. Tää mun ainaki on. Ja ihan hirveen hellyydenkipee.

  Suosittelisin kanssa rescueta esim. HESYltä tms. Meet sinne tapaamaan koiria ja jos joku tuntuu oikeelta, niin se lähtee mukaan kotiin. Totta kai, jos tahtoo nimenomaan pennun, niin sittenhän hankkii pennun. Vaikka rescuekoiran ottaminen onki romantisoitua ja “jaloa”, niin mun mielestä voi aivan hyvin hankkia rotupennun. Muistaa vaa varmistaa, et kasvattaja pitää huolta koirista eikä kyseessä oo näitä sairaita katukoiria/pentutehtailijoita (varmasti sanomattakin ihan selvää). • Itse tykkään tosi paljon tiibetinspanieleista 😍 Ne on luonteeltaan tosi mukavia, yleensä terveitä ja vielä tosi kauniitakin! Itse en valitettavasti ole omaa koskaan omistanut, mutta ystäväni koira oli melkein kuin oma 🙂
  Myös jackrussellinterrierit ovat luonteeltaan valloittavia, vaikkakin aika meneviä.

  Whippettiä harkitsin itse jossain vaiheessa, mutta olisi ehkä turhan liikunnallinen 🤔 Eikä mulla tosin tällä hetkellä ole mahdollisuutta koiraa ottaa 😞

  Meillä on aina ollut kotona tanskandoggeja (nyt ei muutamiin vuosiin, mutta lapsuudessa). Nää on kanssa sellasii ylisuuria hönttejä, joilla suuri sydän ♥ Mutta voi olla lyhyt ikäisiäkin, meillä yksi meni sydänvikaan jo alle nelivuotiaana, toinen olikin sitten 11. Muut siitä välistä. Tosi kivoja koiria, mutta itse pidän enemmän pikkuisemmista. • Also koiria voi melkeinpä ettiä googlettamalla. Pitää vaan kysellä ja tutustuu myyjän toimintaan, mutta en myöskään suosittele torjumaan täysin myyntipaikan perusteella. Omasta koirasta oli ilmoitus Tori.fi:ssä, mutta tää kaveri onkin paperiton eikä menneisyydestä oo juurikaan tietoa. Mutsi taisi löytää omat seropinsa Apulasta. Facebookista voisi kanssa löytyä ryhmiä tällaiseen. Totta kai tämän kaltasilta myyntisivuilta ei löydy niitä huippukoiria, vaan enemmänkin harraste- ja kotikoiria, joilla ei oo meriittihaivanhempia, jos sillä on merkitystä.

  (Aivan törkeää itsemainostusta, mutta mun arjesta jackrussellin omistajana saa pientä maistiaista instassa @heroinfantasy)


 • Piirrosharrastajat

  Mä olen kanssa satasella labradorinnoutajien ja kultaisten noutajien kannalla! Älyttömän kilttejä, seurallisia, ennenkaikkea hiljaisia ja sopivan aktiivisia rotuja käyttöön kun näyttöönkin. Meidän kaikki koirat on myös olleet tosi pitkäikäisiä ja terveitä, vaikka sehän on toki ihan tuurista (ja luotettavasta kasvattajasta) kiinni.
  Näitäkin koiria löytyy hirmuiset määrät aikuisina myynnissä, suosittelen tsekkaan ellet välttämättä pentua halua! 🙂


 • Suomenhevoskasvattajat

  @nikki sakemanneissa mietityttääkin juurikin nuo mahdolliset rakenteelliset ominaisuudet - en haluaisi missään nimessä koiraa, jonka elämä on kivuliasta 😕 Mulla oli itseasiassa muutama vuosi takaperin lähipiirissä kultainennoutaja, jota ei pystynyt lenkittämäänkään normaalisti sillä kyseinen koira pitkäjänteisestä koulutuksesta huolimatta ärisi muille koirille pelkästään tien toiselta puolelta ja irti päästessään saattoi olla jopa vähän aggressiivinen muita koiria kohtaan… Tietysti kun on niin suosittu rotu, niin kasvattajia ja koiria mahtuu sekaan niin monenlaisia 🙄 Rescuekoiran haluaisin vielä joskus hamassa tulevaisuudessa mut ei herranjestas, en mä voi mennä katsomaan niitä koiria ja valita vain yhden kun haluan ne kaikki


 • Suomenhevoskasvattajat

  @bella tanskandoggeja 😍 Tiibetinspanielitkin on tosi söpöjä, samoin jackrusselit mutta kun ne on niin pieniä ja oon vaan jotenkin vähän isompien koirien ystävä. Pienet koirat on tosi sulosia ja kivoja, mutta jotenkin vaan en itselleni ehkä ottaisi pientä koiraa vaikkei muiden omistuksessa niissä mitään vikaa olekaan 😅 • @Nikki N viestiin liittyen, niin ei läheskään kaikkien rotukoirienkaan kasvattajat vaadi kasvateiltaan mitään aktiiviista kilpauraa.

  Meillä kahdelta eri kasvattajalta labbikset ja kummaltakin toiveena, että koirien kanssa tehdään jotain eikä vaan maata kotona. Mutta kumpikaan kasvattaja ei vaatinu mitään kilpailuja, näyttelyitä tms. vaan ihan normaalia aktiivista arkea. Meillä on kumpikin käytetty pevisan testeissä sekä näyttelyissä. Muuten ollaankin höntsäilty sieni-/marjametsässä, kesällä veneilty ja uitu, mutta edes tokoa ei olla kursseilla käyty. • @Hazel Joo, onhan noita poikkeuksia aina. Mulla on kanssa tommone remmirähjä, se oli 2,5 vuotta ilman minkäänlaista koirakontaktia ni nyt se on pelokkaan aggressiivinen kaikkii eläimii kohtaan. Sitä on kans todennäkösesti pahoinpidelty (sillä on arpia), ja se rähisee kaikille ihmisille, jotka joko a) pelkää sitä ja antaa sen dominoida tai b) kattoo sitä silmiin. Ku sen antaa rauhassa tutustuu, ni se rauhottuu. Mä olin 11 ku me haettiin se uutee kotiin ja se meinas purra mun naaman irti. Nyt oon 19 ja se täytti 10 marraskuussa ja voisin tehä sille mitä vaa, eikä se sanois vastaa. Rähjäkoiran omistamisessa on omat haasteensa (esim. sun vastuullas on se ettei se pääse hyökkää kenenkää kimppuun), mut jopa russeli voidaan kouluttaa ihan kiltiks, jos sen alottaa tarpeeks aikasin. 3-vuotiaana se on jo vähä myöhästä. • @Hazel Hommaa iso russeli :----D 10-kilonen kaveri on kaikkee muuta ku pienen tuntune ku se on sylis.


 • Suomenhevoskasvattajat

  Ja siis tosiaankin oon etsimässä melko rentoon käyttöön koiraa, parit näyttelyt ois kiva kiertää ja tosiaankin noita eri lajeja kokeilla lähinnä ainakin harrastusmielessä, miksei joskus ehkä jopa kisoissakin 😅 • Niin ja labbiksissa toki on lonkkaongelmaa, mutta edes tervelonkkaisista vanhemmista ei tuu tervelonkkaisia pentuja. Meidän vanhemman koiran (nyt 6,5v) vanhemmat on A/A ja A/B niin tämä itse on D/C ja viime kesänä uinnin ja hiekassa spurttailun jälkeen on vähän ontunu tota huonompaa lonkkaa. Samoin kun nyt riehuessaan hangessa…


 • Suomenhevoskasvattajat

  @nikki haha voin vaan kuvitella 😄 Onhan ne sulosia, mutta ei vaan ihan mua varten 😅 • @Jenna Nyt ku sanot, ni muistan kuulleeni labbiksien lonkkaongelmista 🤔 Näitä on hyvä pohtia, mut samalla kannattaa myös muistaa, et about kaikilla koiraroduilla on vaivoja, jotka on yleisiä sillä rodulla. Eli en sulkis esim. labbista tai ees sakemannii kokonaa ulos sen perusteella.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @jenna niinhän se tuntuu menevän vähän kaikkien rotujen kanssa 😕


 • Suomenhevoskasvattajat

  Yleisestikin oikeastaan paimenkoirat kiinnostaa eniten (esimerkiks berninpaimenkoirat on kans kivoja) ja joku noutajakin vois olla kiva, mutta hirvee haukkuherkkyys ja riistavietti ei oo tässä tapauksessa kovin toivottavaa 😅


 • Suomenhevoskasvattajat

  Me hankittiin miehen kanssa just jouluna ekaksi yhteiseksi koiraksi tiibetinterrieri ja asutaan kerrostalossa. Tää ei ole täysin hiljainen muttei mikään räksyttäjäkään vaan lähinnä ilmoittava eli lopettaa aika nopsaan. Meidän tibbe on melko eloisa vielä pentu kun on, mutta osaa rauhoittua hyvin myös omiin oloihinsa. Tyypillisesti vietän sen kanssa pari tuntia päivässä ulkona, mutta pärjää hyvin myös vähemmällä ulkoilulla.

  Koiraa valittaessa minä ainakin kiinnitin todella paljon huomiota vanhempien terveystuloksiin. Halusin että vanhemmat oli testattu terveeksi rodulle esiintyvistä perinnöllisistä sairauksista, lonkat joko A tai B ja polvet 0. Eihän ne hyvät vanhempien terveystulokset takaa että pentu on terve, mutta suuremmalla todennäköisyydellä se on terve kuin huonot terveystulokset omaavalla vanhemmilla en esim ikinä ottaisi koiraa jonka jommallakummalla vanhemmalla olisi todettu rodulla periintyviä sairauksia tai olisi C tai huonommat lonkat.

  Rotuyhdistysten nettisivut on hyvä paikka aloittaa pennun etsintä mutta monella rodulla on myös facebook ryhmiä, joissa tiedustelemalla voi ehkä päästä tutustumaan jonkun aikuisiin koiriin, jolloin saa paremman mielikuvan siitä onko rotu itselle sopiva. Mikäli näyttelyissä käynti kiinnostaa kannattaa mennä näyttelyihin katsomaan ja juttelemaan omistajien kanssa.


 • Suomenhevoskasvattajat

  @tuuliat kiitos vinkeistä! 🙂


 

17
Online

1.0k
Users

13.4k
Topics

254.0k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.