Kirjoittajakeskustelu


 • Piirrosharrastajat

  Kirjoittaminen ihastuttaa, vihastuttaa, riemastuttaa ja kummastuttaa!
  Onneksi sen kanssa ei ole pakko märehtiä yksin.

  ✏ Kirjoitit sitten hevosesi päikkymerkintöjä, yksityistallin parisuhdedraamaa, fanficcejä tai jotain täysin muuta originaalia fiktiota, tänne saa tulla jakamaan ajatuksiaan!

  ✏ Tämä on mun mielestäni ehkä enemmän off-topic yleiselle kirjoittamiseen liittyvälle aivoriihelle, eikä niinkään tarinatuvan alle kuuluva varsinainen tarinaketju. Jos ylläpito näkee asian toisin niin siirtäkää toki.

  ✏ Pidetään keskustelu kivana: jos joku jakaa sitaatin tekstistään, muttei pyydä kritiikkiä, niin ei sitten ruveta tahallaan ruotimaan. Jos joku taas kysyy apua tai miettii vaikka hyvää sivustoa jolta löytää lisää kirjoitusvinkkejä, silloin on tosi jees auttaa miestä mäessä ja mummoa lumessa 😉

  ✏ Alkuun voi vaikka esitellä omia tämänhetkisiä projektejaan tai kirjoitushistoriaansa/-tavoitteitaan!

  (Muoksin tähän ehkä kohta omani tai sitten pidän siistinä aloitusviestinä erikseen) • HELLOOOO ajattelin alottaa uran fanficin parissa • Kuten mä jo tuolla rupattelutopan puolella mainittinkin ja oon varmaan muutamaankin kertaan kertonut niin mulla on tosiaan tällä hetkellä parikin kirjaprojektia menossa joista molemmat olisi tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden aikana, vaikkakin tuon toisen loppuun kirjoittaminen näyttää tällä hetkellä aika epätodennäköiseltä.

  Jotenkin tuntuu että tuon ensimmäisen kanssa menee aina pitkään että saa juonesta taas kiinni mutta kunhan vain jonkin verran saa tekstiä naputeltua ylös alkaa se onneksi muodostumaan itsestään joten positiivisellä mielellä yritän saada sen projektin viimeinkin valmiiksi.


 • Piirrosharrastajat

  Mä kirjotan kans eniten fanficcejä (draamaa, lähinnä MCU ja eniten Thor-leffat) ja omaa fantasiaa.

  Mulla oli tossa Nanowrimon alla koko kesä suunnitteilla kaks keskenään tosi erityyppistä nuortenfantasiaromaania:

  Ensimmäinen on ikäänku öömm kasvudraama, ystävyyskertomus ja agenttiseikkailu yliopistoympäristössä, mut maailma on löyhästi 1900-luvun alun pohjoismaita muistuttava pseudo-Suomi jossa on vähän steampunk-henkistä noituutta mukana. Lähinnä idis lähti Helsingin ja Turun vanhasta arkkitehtuurista, pitkistä junamatkoista ja omasta taidelukiossa totutusta oudosta hörhöteini-estetiikasta. Noitaopiskelijat on niinku maailmansa taidehörhöjä jne.
  Poliittisesta historiasta saa kivoja juonia, ja ehkä vähän sellanen informaatioähky ja poliittinen radikalismi tavallaan taustateemoina kans.

  Toinen työnimeltään “Ukkoskäärme” on taas sit enempi sellanen… Ronja Ryövärintytär meets Vapaat Pikkumiehet, edelleen pseudosuomalaista pseudohistoriaa ja noitia, mut tällä kertaa enempi vaasanaikaa ja perinteisempi fantasiaseikkailu juoneltaankin, jossa löydetään omat kyvyt ja pistetään vastaan pahalle voimalle. Paljon sellanen… satumaisempi ja ehkä ajatuksissa myös nuoremmalle lukijalle kehittyvä maailma, mut kuitenkin nuoren ihmisen oma seikkailu tyttönä sellasessa maailmassa jossa sitä tyttöyttä välillä katotaan kieroon.
  Tästä on olemassa kunnon juonirunko, hahmotiivistelmät ja jo noin 25 000 sanaa, joten tavoitteena olis saada se joskus jopa loppuunkin. Ehkä kapinoin ens vuoden nanon ja yritän uudestaan. Ja onpa suunnitteilla ideatasolla jatko-osakin!

  Se minkä takia toi mun Nanowrimo lopahti on kolmas tän hetken projekti: Dvořákin Rusalka-oopperasta napatulla työnimellä “Watersprite” kehittyvä fanficci.
  Sen piti olla kesänen parin sivun romanssihöttö mut joka onkin nyt viime lokakuun 30. päivästä alkaen keränny itseensä tähän päivään mennessä yhteensä 41 500 sanaa.
  Hups 😄 lähti vähän mopo käsistä. Mutku fandomina on Nuori Morse (eli siis dekkarisarja Komisario Morsen uuus origin story) ja mun aivot vaatii liikaa logiikkaa, joten totta kai se biseksuaali fanfic-romanssi vaati sit ympärilleen kokonaisen dekkarijuonen.
  Joten nyt oon myös dekkarikirjailija. Perhana aion saada tän viemä valmiikski asti, vaikka tän viikon oonki lähinnä keränny weheartit-kollaaseja ja spotify-soittolistaa. • @j luotsä ton soittolistan sillä ajatuksella että se sopii kirjoitettavaan projektiin vai tuleeko se olemaan motivaattorina?

  Mä kasasin nanoa ja kirjoittamista varten kans semmosen soittolistan alun, mutta sinne pitäis kyl kasata viel paaaaaaaljon enemmän biisejä että saisi kunnon kirjoitusmaratooneja alle sen parissa. • Mä oon fanficcien ahkera kuluttaja (/kirjottaja), lähinnä Supernatural/Harry Potter, satunnaisesti myös Phantom of the Opera (musikaali/kirja) ja MCU. En osaa tavallisia kirjoja enää lukea, kun käy kauhean tylsäksi, eikä ole samalla tavalla innostavia, kuin fanficit.
  Kirjoitan myös jonkin verran (englanniksi tietysti) ja enemmänkin haluaisi, mutta tämän hetkiset projektit pitäisi ehkä saada loppuun ensin 😅 Tällä hetkellä siis kaksi keskeneräistä Supernatural fanficciä tekeillä. Kyllä heti parin luvun jälkeen huomaa kuinka hankalaa kirjoittaminen oikeasti on, vaikka päässä on kaikki jo valmiina. Mitä ihmettä on sanat…?


 • Piirrosharrastajat

  @minni vähän molempia oikeestaan. Tää onki jännä kysymys? En oo edes ajatellu 😃

  Yritän ehkä ettiä enemmän tarinan yleiseen fiilikseen ja miljööseen sopivia biisejä, jotta saan omat ajatukset kohdistettua projektiin jota teen, enkä niinkään ihan juonta tai hahmojen ajatuksia tarkkaan kuvaavia biisejä.

  Jos on joku leffa jossa on sellaista estetiikkaa joita haen, niin sitten saatan tutkia sen soundtrackiä. Jos on joku tietty aikakausi tai kulttuuri, niin sitten haen sitä. Ukkoskäärmeen listalla on paljon folkkia, suomalaista ja venäläistä ja eurooppalaista. Waterspriten listalla 60-luvun rokkia, oopperaa ja britti-indietä. Ensimmäisen nimettömän listalla melankolista suomipoppia.

  Oon toisaalta kuitenki myös musiikkia kuunnellessa sitä sorttia jolle lyriikat meinaa enemmän ku sävel, joten ihan joku yks ainoa säe biisin keskeltä saattaa riittää siihen että päätyy listalle. Ja listat paisuu jatkuvasti kirjottaessa.

  Niistä tulee tavallaan vähän rinnakkainen yleiskatsaus siihen millasia tunnelmoja ja teemoja napsin mukaan lukuihin. Voisin koittaa jossain välissä vaikka kattoa tolta mun listalta vähän et mitä kaikkee siellä nyt onkaan ja yrittää selittää myös että miks 😄 tai vaikka jakaa jos kehtaan.

  tl;dr: soittolista ei siis oo suunnittelun väline, vaan keskittymään auttava peilipinta sille, mitä oon suunnitellu ja tiedän jo haluavani. Se se ajatus siinä taustalla on, meni vaan hetki että sain kiteytettyä • @j mä oon miettiny kans tosiaan jotain saman tyylistä listaa mut atm tuolla on vain semmoisia upbeat mood liftereitä joiden avulla saa yleensä motiaatiota kasvatettua sen lisäksi että vain aloittaa kirjoittamaan.

  Oon asettanut ittelleni tavotteeksi että käyn kaks sivua lävi per päivä tota kirjaprojektia tai sitten yritän kirjoittaa sen verran uutta jotta tapaan jossain vaiheessa sivumäärä tavotteeni ja ainakin vielä toistakseks menee hyvin mutta katotaan että miten käy kun homma etenee.

  Musta tuntuu että tuota yhtä suhdetta pitäisi ehkä jollain tasolla käsitellä ehkä vähän enemmän mutta kaippa se kertoo mitä kaikkea kahteentoista vuoteen työpariutta ja kaunaa on kerennyt patoutumaan kirjoittamisen aikana.


 • Piirrosharrastajat

  @minni joo mul on kans tavotteena että joka päivä edes avaan tiedoston ja pidän mielen vireessä, vähintään sit tekemällä lukujen väliin muistiinpanoja ja korjauksia. Ja jos ei millään lähde koneella tekstiä niin sit edes luonnoksia sanoin ja kuvin johonki lehtiöön tai kollaaseja kehiin, koska joskus ongelmat ratkee niidenkin kautta.

  Oon ehdottomasti plotter/juonija ja tarviin kunnon rungon jotta saan mitään aikaseks. Silti en kirjota kronologisesti joten välillä joudun editoimaan rakennettakin kesken kaiken, mut se lähestymistapa ei oo mulle onneks ikinä aiheuttanu mitään jumiutumisongelmaa.

  Ja joo @ScrewDriver “mitä on sanat” on kyllä iso mood, varsinkin sillon jos pidän pidempää taukoa noiden tiedostojen availusta 😅


 • WESTERNRIDERS

  Täällähän on luettu meikän ajatuksia tämän aihepiirin topikin aloittamisen tiimoilta! Ihan törkeä kirjoitusvimma iski noin viikko taaksepäin, siis megaluokkaa normaaliin kiitettäväänkin verrattuna, kun aloin työstää uutta kirjaa, joka saa kunnian olla esikoisromaanini. Ja kyllä, aion saada sen kauppojen hyllyille. Kovat tavoitteet, mutta mitään ei saavuta, jos ei uskalla unelmoida! ⛅

  Kirjoittaminen on henkireikä! Jos en joka päivä kirjoita, niin vähintään ajattelen asiaa, suunnittelen ja kasaan vihkoihin dialogipätkiä tai piirtelen hahmoja ja mietin vaikka niiden vaatekerrastoa! Virtuaalitalliharrastus olisi varmaan ajat sitten nuukahtanut kokoon, jos en pyörittäisi menoa nimenomaan tarinallisella inspiraatiolla. En tiedä lukeeko kukaan Appelsiinipuun lukuja, mutta niiden tarinointi pitää hengissä 😄 Täytyisi vaan taas käydä alusta alkaen lukuja läpi ja korjata ja editoida tekstiä, mikä on hirveän iso prosessi. (Wink wink, @J., kesä 2016 on parhaillaan menossa ja kohta tarinoissa päästään Hemsburyyn… Tarvisin sulta tosin vähän aineistoa sitä varten, kun pulju on currently kiinni 😏) Foorumityyliin kirjoittaminen on aika open format, toisin kuin pöytälaatikossa kirjan nysvääminen, niin kahden kirjoitusprojektin ylläpito yhtä aikaa näin eri tyylillä ei sinänsä aiheuta ongelmia. Ainoa, että pitää vähän virittäytyä, kun vaihtaa kirjasta toiseen - teemat ja tyylit, kun ovat ihan erilaiset.

  Keräilen myös aina sopivan sattuessa kappaleita soittolistalle itselleni, jotka virittävät oikeaan tunnelmaan, mutteivät @J:n sanoin ole mikään suunnittelun tai varsinaisen inspiraation väline. APL:ää varten on kantria ja muita kirjaprojekteja varten sitten taas vähän muuta. Yritän myös etsiskellä inspiroivia refe- ja tunnelmakuvia, joista kasata “kollaaseja”, mutta olen huomannut sen vähän turhan työlääksi jutuksi, joten jäänyt enemmän “olis kiva kun sellainen olis” -tasolle…

  Fanficcejä tuli luettua vielä lukioikäisenä armottomasti, lähinnä Merliniin liittyvää (jos kukaan katsoi sarjaa ja diggasi Merthurista, niin minulla on heittää pari ihan ehdotonta ficcisuositusta). Näin “aikuisempana” palasi taas perinteisten kirjojen pariin, mutta kyllä ficit houkuttaa ja tällä hetkellä voisin innostua lukemaan HP-aiheisia. • Mulla alkaa olemaan ‘kirjaan’ juoni kasassa pikkuhiljaa mun päässä, mutta kun oon tällä hetkellä koneeton niin pitää selvitä hetki kirjoittamatta. Käsin kirjottaminen on huippua mutta mun keskittymishäiriö ei kestä sitä että ois paperilla kaikki, hävittäisin ne hyvin nopeesti.
  Mutta pidän itseni vireessä ja kerään inspiraatiota kyseiseen tarinaan kirjottamalla tarinoita virtuaaliponille ihanassa Hallavassa. Alter-egona toimii ‘kirjan’ päähenkilö ja saan näin syvennettyä hahmoa itselleni. • Ihana keskustelu! Joulun alla aloitin ensimmäistä kertaa elämässäni fanfic-kokeilun, ja sehän on nyt ihan totaalisesti lähtenyt lapasesta. On hirveän kivaa kulkea pää pilvissä 24/7, herätä yöllä kehittelemään tapahtumakuvioita ja miettiä kaikkea muuta paitsi työntekoa ja oleellisia asioita. Huikea tunne ❤


 • Piirrosharrastajat

  Oi voi, tämä keskustelu toi mieleeni vuonna 2009 aloittamani Alfred J. Kwakiin löyhästi pohjautuvan hyvin synkän ja ahdistavan fanficin. 🙈 Tarinan kulku on selvillä alusta loppuun ja edelleenkin “näen” sen mun päässäni, mutta en saa sitä kirjoitusmuotoon millään, koska olen äärimmäisen huono kirjoittamaan. 😂 Voisin kyllä kuvittaa tarinan mutta tekstin pitäisi tulla jonkun toisen kynästä. Pätee myös muihinkin tarinoihin.
  AJK-fanficcejä on kyllä tullut luettua aikoinaan hirveästi tuolla deviantartin puolella. Eräänkin kirjoittajan fanficci oli ihan hemmetin hyvä, mutta harmi vain että jätti sen kesken ja meni vielä poistamaan ficit da-sivuiltaan. 😞


 • WESTERNRIDERS

  @jodochus Ficcejä Alfredista!? No, tämä oli nyt kyllä mulle ihan uutta, mutta toisaalta: mistäpä ei ficcejä olisi? Ihana TV-sarja näin btw, löytyy molemmat kaudet hyllystä 🦆


 • Piirrosharrastajat

  @alexiina-c Joo näitä oli ainakin joskus vuosina 2010-2013…? Tai ainakin luin niitä joskus noina vuosina 😄 Enää en ole löytänyt, tosin en ole aktiivisesti etsinytkään.
  AJK:t löytyy multakin hyllystä, aina välillä pitää katsoa ne. 😍


 • Piirrosharrastajat

  @kris virtuaalitalleilla kirjottelu on jotenkin superhyvää treeniä mun mielestä sekä hahmojen rakentamiseen että miljöökuvauksiin! Rakastan pohtia kaikkia erilaisia hahmoja samassa tilanteessa, tallilla hevostelemassa, että mikä kaikki minkäkinlaisia ihmisiä saattais tuoda sillä tavalla yhteen!

  ja @Alexiina-C Hemsburyn miljööstä ja meiningeistä saa tosiaan aina kysyä, mulla on pieni motiivikato noiden sivujen päivittelyssä vaikka oma henkilökohtainen toiminta elääkin 🙈 hupsis.
  Mitä genreä sun kirjaprojekti on, jos saa kysyä? Nää kiinnostaa mua aina kauheesti että miks kukakin tykästyy johonkin tiettyyn.
  Pakko myöntää etten oo appelsiinipuuhun tutustunu ennen, mutta sitä on ainakin nyt pakko ryhtyä tutkailemaan 😉

  Brittonian päiväkirja on kans sellanen jonne itte tykkään kirjoitella ihan vaan tuommoisen pikkutallin tohinoita, ikäänku vaan pieniä harjotustekstejä tunnelman luomisesta.
  Mulla on toiveissa saada sinnekin lisää erityyppisiä täytetekstejä, ehkä keksiä vaikka joku vieraileva valmentaja joka tulis auttamaan Abigailia ja hevosia esteillä tai tsekkaamaan ylipäänsä että miten Ambrose Sebastianilla menee ratsastusjuttujen kanssa, sekin vois olla kivaa, ehkä seki jätkä oikeesti haluis päästä testaamaan kunnon ratsastusta pelkän puskailun sijaan.

  Niin ja kollaaseista vielä, nekin teen vähän niinkun tekstin myötä sen kehittyessä, kun tiedän millasia viboja haen. Sekä kuvakollaasit että soittolistat on vaan aitauksina jotenkin mun poukkoilevan keskittymisen ympärillä jotta muistan mihin tähtään. 😄 Ja just jos en saa aivoja kirjottamisvaihteelle niin sit kattelen niitä taas ja voin potkia itteäni persuksille että lähtis taas.

  Käytän toisinaan myös piirtämisen tukena hajanaisempia kuvakokoelmia, mulla on esim. Hemsburya varten instagramissa monta kansiota tallennettuja kuvia erilaisista maisemista, hevosista, valjakkoajosta, varusteista ja esteettisestä krääsästä.


 • WESTERNRIDERS

  @j Fantasiasarja on odottamassa aikaa parempaa, jolloin pääsen siihen taas kunnolla käsiksi, mutta se on sen verran iso 100% keskittymistä vaativa paketti, että on siksikin nyt vain pöytälaatikossa. Tällä hetkellä muun tyyppinen kirjoittaminen kiinnostaa enemmän. Uusin projekti, tämä ihan yhden kirjan kirja, taas kertoo millaista on elää skitsofreenikon kanssa. Ja APL on sitten taas vähän neverending hevosaiheinen perhe- ja kasvutarina. Kaikki projektini siis ovat hyvin erilaisia 🙂

  Osaisipa piirtää tunnelmallisia kuvia, niin saisi kivasti kuvitettua kirjoitelmia. Piirtäminen on vain itselle usein enemmän rasite, kuin nautinto, sillä en jaksa yhtään väkertää! (Brittonian päikyssä ihana tuo Pakkasaamun kuvituskuva.) • Kirjoitteleeko täälä muutes kukaan muu blogia vai onko kaikilla vain jonkin näköinen kirjaprojekti alla?

  Mulla mukana roikkuu useampikin blogi jotka päivittyvät vähän eri tahtiin. Yksi blogeista on koiran oma jonne postauksia pitäisi alkaa kirjoittelemaan taas vähän ahkerammin kun päästäisiin treenaamaan ja sitten tuo heppablogi josta ei varmaan ikinä mitään kummoisempaa tulekkaan.

  Sitten tietenkin mukana on vielä tuo lifestyle blogin yritelmä jonne on nyt tarkoitus taas kokeilla kirjoitella viikoittain jonkin näköinen uusi postaus.


 • Piirrosharrastajat

  @minni Oon ite ihan liian ahdistunut ja tylsä henkilö blogatakseni mistään ja ensisijaisesti kirjotan fiktiota jollei sitten oo yliopiston esseistä kyse 😄 mut kyllä blogitkin ehdottomasti on kirjottamista!

  @Alexiina-C ootko lukenut ikinä Sarianna Vaaran “Huomenkellotyttöä”? Se on puoliks omaelämäkerrallinen romaani tytöstä ja skitsofreenikkoäidistä, tosi kaunis ja mielenkiintonen! Kannattaa varmasti tutustua siihen jos mietit jotain samantyyliseen käsittelyyn liittyvää tarinaa.

  Ja mä oikeasti mietin vielä muutama vuosi sitten jos olisin lähtenyt Edinburghiin opiskelemaan kuvittajaksi, ois ihana päästä tekemään jotain lastenkirjakuvituksia 😙 Mut ehkä se on parempi kuitenkin pitää piirtäminen vaan harrastuksena.


 • WESTERNRIDERS

  @j Kiitos vinkkauksesta, en ole lukenut, mutta otan tämän ehdottomasti itselle muistiin!
  Ja tyylisi kyllä sopisi lastenkirjakuvitukseksi. 🌹

  @Minni Mulla myös vähän niin, etten osaa kirjoittaa “omasta elämästä” (pl. tämä skitsokirja, koska siitä tulee puoliksi omaelämäkerrallinen, mutta siihen sainkin suuren sisäisen kutsumuksen). Suosin fiktiota mieluummin, koska mikäänhän ei estä ujuttamasta sinne omia kokemuksia ja ajatuksia elämästä tai mistä tahansa 🙂 Bloginpito olisi ehkä vähän liian henkilökohtaista omaan makuun. Mutta seurailen kyllä mielelläni muiden kiinnostavia blogeja, jos niissä on jotain, mikä kolahtaa itseen!


 

2
Online

1.0k
Users

13.7k
Topics

262.4k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.