Elämänkaarigeneraattori • RMP on kehittynyt omasta tarpeesta ja samoin tämä (ja kaikki tulevat :D) RMP:n alaprojekit. Elämänkaarigeneraattori arpoo hevoselle elämänkaaren: kuolinpäivän ja syyn sekä mahdollisesti tapahtumia sen elämänvarrelle. Hevosen voi lopettaa myös ennen arvotta kuolinpäivää. Kuolinpäiväksi arvotaan joko tietty ikä (jos hevoselle ei ole merkitty ikääntymistä ja omistaja haluaa käydä klikaten ikäännyttämässä hevosta silloin tällöin) tai jos hevoselle on merkitty ikääntyminen, niin päivä on tietty kalenteripäivä.

  Generaattori olisi tarkoitus tulla RMP:n yhteyteen. Hevosta arvosteluun ilmoittaessa voi valita, että hevoselle “arvotaan kohtalo” tai jo arvostellulle hevoselle voi arpoa kohtalon jälkikäteen sen profiilista. Hevosen kohtalo ei tule omistajalle kokonaisuudessaan näkyviin, vaan omistajalle tulee ilmoituksia hevosen loukkaantumisesta, sairastumisesta tai kuolemasta vasta sitten kun se tapahtuu. Omistaja ei siis tiedä ennalta, milloin hevonen kuolee tms.

  Kohtalon voi myöhemmin “poistaa”, jos tulee katumapäälle hepan kuollessa ihan liian aikaisin. Hevoselle ei voi arpoa uutta kohtaloa.

  Minkälaisia elämänkaaritapahtumia haluaisitte hevosen profiiliin? Lähdin negatiivisista liikkeelle (kuolema, sairaudet, loukkaantumiset), mutta olisiko jotain positiivisia olemassa? Alla olevassa dokumentissa puhutaan asioiden vaikuttamisesta kilpailemiseen, tämä tarkoittaa vain RMP:n alle joskus mahdollisesti tulevia kisoja. Toki omistaja voi noudattaa kohtaloa kiltisti ja olla kisaamatta tapaturman aikana muitakaan kisoja, mutta en voi tietenkään ketään pakottaa toteuttamaan arvottua kohtaloa.

  Kohtalon noudattamisesta tulossa mahdollisesti myöhemmin etuja RMP:n laatuarvosteluissa tms. Voi olla, että kohtalon “käyttöönottaneet” saavat myös pienen edun RMP:n kisoissa tai kisat voivat olla auki vain kohtaloitetuille hevosille 😄 Joku porkkana on varmasti tulossa.


  Haluaisin ideoita, kommentteja ja kehitysehdotuksia. Mitä kaikkea generaattoriin voisi tulla? Alan tulla jo sokeaksi omalle työlle ja tuntuu että uusia juttuja on vaikea keksiä. Hevosten sairauksista yms tulisi koota myös listaa, alku alla olevassa dokkarissa.

  Elämänkaaritapahtumat lisätään hevosen profiiliin aina tyylillä “Hevonen karkasi tarhasta ja laukatessaan pitkin tallipihaa se loukkasi jalkansa. Hevosen tulee olla sairaslomalla 2 viikkoa”. Näitä tarinalauseita täytyisi myös kehitellä 😄 Jos jollain runosuoni sykkii niin tapahtumia voi keksiä: 1-2 lauseen tarina (mitä tapahtui), vamma (tapaturma tai sairaus, johon tapahtuma liittyy) ja mahdollinen seuraus (miten tapahtuma vaikuttaa hevoseen: kuolema, sairasloma, ikuinen “kilpailukielto”).

  Doc löytyy täältä:
  https://docs.google.com/document/d/1_Bj0jkHepWMzz7Y2r4QlZ47FxwexK8H3SyUH57bixxc/edit?usp=sharing

  Kommentointi sallittu, muokkaus ei. Jos sulla on siis sairausehdotuksia yms. niin voit jättää niitä tähän topaan tai kommentilla tonne docsiin 🙂


 • Sekalaisen sakin omistaja

  Jee, vaikuttaa oikein mukavalta niille, jotka hakee realistisuutta ja yllätyksiä harrastukseensa!

  Sairaus/tapaturma ehdotuksena sellainen mahtava “ojaan uppoaminen karkumatkan seurauksena”.
  Seurauksena voi olla kaikkea naarmuitta selviämisestä ihan hukkumiseen saakka, ja sairasloma sen mukaan. • @anarchy haha kiitos ehdotuksesta, lisään listalle 😂👍🏻 • Vähän pelottais antaa tuon päättää kuolinpäivä, mutta muuten kaipaisin just tällasta vähän tuomaan realistisuutta tarinahepoille! • Täähän voisikin olla mulle just passeli, koska Breandanin tämän hetkinen 365 päinen hevoslauma on aikamoinen ylläpitää. Siis lähinnä juuri kasvatustyö, kun alat tuolta setvimään, että kelles nyt olisi hyvä hetki hankkia varsa jne. Niin tämä karsisi valikointia, koska joku saattaakin kupsahtaa viikon päästä, joten pitäisikö sille kuitenkin hankkia se yksi varsa just nyt.

  Tuostapa tulikin mieleen yksi “tapaturma”: tamma ja/tai ori karkaa, minkä myötä tamma tuleekin kantavaksi, vaikka sitä ei oltu suunniteltu -> joko kyseisellä orilla tai vielä tähän aikaan, koska tammalla esimerkiksi kilpailu-ura vielä kesken. • @laura tämä tuskin tulee kaikille toimimaan 😄 voi olla, että oon sen verran ilkee, etten tee erikseen generaattorista sellaista versiota, jossa olis vaan “ehdotuksia”, jotka vois ottaa tai jättää. Heppa joko on elämänkaarigeneraattorin piirissä tai sitten ei. Olis vaan mahdollisuus ottaa heppa pois generaattorin kulusta, mutta sitä ei sit sais enää takas sinne 😛 eli esim jos heppa kuolis ennenku haluais, niin sen kuoleman sais “poistettua”, mutta hepalta poistuis myös genen tuoma etu ja sille ei tulis enää muita elämänkaaritapahtumia.

  @tuire oon kaavaillut tätä myös tohon tilanteeseen, helpottaisi jalostuskannan vaihduntaa ja painostaisi käyttämään jalostuksessa aikasemminkin kun joskus 3 vuoden päästä 😄

  Hauska tapaturma, mutta toi pool, mistä ori valitaan voi olla vähän vaikee - saman tallin hepsuista vai miten, hmm… tai sitten vois laittaa että “Hups, sun tammas on paksu - ori on toistaiseksi tuntematon. Näitkö mitä tapahtui? Valitse tammasi astuma ori tästä: [select]” ja selectissä kaikki tallin yli 2v ori lol :DDDD tietysti ton vois pistää kesken tai sit vaan antaa vauvan syntyä.


  Olin unohtanut tuon varsa-osuuden tästä kokonaan. Astutuksia voisi jatkossa tehdä RMP:ssä. Tähän liittyisi myös muuttujia:

  • onnistuiko astutus?
  • kantoiko tamma varsaa synnytykseen saakka?
  • syntyykö elävä varsa?

  Astutuksen onnistumiseen voi vaikuttaa mm. vanhempien hedelmällisyys ja yhdistelmän sopivuus (jotkut 2 heppaa ei vaan toimi keskenään), tamma voi luoda varsan (sairastuminen tai WFFS tyylinen lethal geenin kantaminen?) tai varsa voi kuolla synnytyksessä (ja voisiko kenties tammakin :o). • @h02877 tohon varsajuttuun, kaksoset! Siinä ainakin se tamman menehtymisprossa on varmaan korkeampi, en tiedä onko siihen jotain toimenpiteitä että voidaan varmistaa turvallisempi synnytys • @teetiikeri totta, kaksoset uupuu! Hyvä kun sanoit. Siinä mukana tulee tietysti monta muuttujaa:

  • tamma voi luoda 0-2 varsaa kantamisen aikana
  • 0-2 varsaa voi syntyä kuolleena
  • tammalla isompi riski kuolla synnytyksessä

  Erilaiset eläinlääkärin toimenpiteet yms. oli aluksi suunnitelmissa, mutta lisää urakkaa liikaa. Generaattorissa oletetaan, että omistaja konsultoi aina eläinlääkäriä ja eläinlääkäri on aina tehnyt parhaansa. Eli outcome on paras mahdollinen 😄 Ainoa, mitä omistajan täytyisi “manuaalisesti tehdä” olisivat rokotukset, raspaukset ja kengitykset. Mutta nekin saisi kaikille hepoille yhtä nappia painamalla. Ettei ketuttais 350 hevosen yks kerrallaan klikkailu, heh. • Mulla on tää RMP mennyt aiemmin ohi ihan täysin. Kiinnostuin kyllä kovasti, osittain sisältää samoja juttuja joita jo nyt karvahattumallisesti arvon omille hevosilleni juurikin sillä ajatuksella, että haluan yllätyksellisyyttä ja oikeaa kasvatuksen tuntua (perinnöllisyys) heppaleikkeihini pelkkien pumpulipilvien sijaan. Harmittaa todella, ettei tää ole ihan täysin yhteensopiva mun omien käytäntöjeni kanssa ja toisaalta nopealla vilkaisulla ei täytä kuitenkaan ihan niin täysin mun tarpeita, että olisin valmis vaihtamaan… ehkä.

  Mutta se off topickista.
  Tää elämänkaarigeneraattori on ajatuksena tosi mielenkiintoinen, mutta toisaalta itse ajattelisin, että rajoittaisiko se harrastustani kuitenkin liiaksi. Tää sopisi taatusti parhaiten hitaammalle ikääntymiselle. Nopeammalla tyylillä esim. tämä saattaisi osoittautua aika isoksi ongelmaksi;

  omistajalle tulee ilmoituksia hevosen loukkaantumisesta, sairastumisesta tai kuolemasta vasta sitten kun se tapahtuu. Omistaja ei siis tiedä ennalta, milloin hevonen kuolee tms.

  En usko, että kovinkaan moni pienen tai isomman hiatuksen jälkeen ympyröihin palatessaan nauttisi huomata, että lempihevoset on menny kuolemaan. 😄

  Myös tuo vaikutus kilpailemiseen voi olla vähän sellainen hankalasti toteutettava (RMP:n omien kisojen ulkopuolella) muuten kuin päiväkirjamerkintöjen tai mahdollisen lopullisen “kilpailukiellon” muodossa - nopeasti ikääntyvällä hevosella kun se parin kuukauden loma saattaa olla vain IRL-päiviä ja kilpailuihinkin ilmoittaudutaan tyypillisesti sen verran hyvissä ajoin, että se sairasloma menee vähän niinku siinä.
  Ja eriarvoistaako tämä sitten niitä, jotka kilpailevat (vain?) niissä mahdollisissa RMP:n omissa kisoissa verraten muihin, jos siis aatellaan, että olisi jotain etuja tuohon laatuarvosteluun luvassa?

  Myös nuo hevosen terveydestä huolehtiminen, kilpailukyky ja kilpailukokemus tuntuvat enempikin sellaisilta asioilta, jotka palvelevat niitä joilla on tarkoitus kytkeä hevostensa elämä kilpailuineen kaikkineen täysin tuonne RMP:n puolelle. • @serena hmmm, tauon pitämisen mahdollistamiseksi tähän voisi kehittää systeemin, jolla hevosten ikääntymisen voisi pysäyttää 🙂 Tämä perustuu hevosen ikääntymiseen valitun ikääntymisen perusteella tai epäsäännöllisesti omistajan +1v klikkauksilla. Joten tauon jälkeen ne hepat vois olla anyway vaikka 45v jos harrastaja noudattaa jotain ikääntymistä, monet sit siinä kohtaa muuttaa vaan ikääntymisrytmiä ja lisää sinne tauon.

  Ja se miten kisakiellot vaikuttaa RMPn ulkopuoliseen elämään on ihan harrastajan päätettävissä. Luultavasti RMPn laatuarvostelussa saatavan lisäedun kannalta tärkeintä olisi vain, että esim saikun ajalta ei olisi kisatuloksia tai valmennusmerkintöjä. Etu tuskin on merkittävä, joten tässä puhutaan viitseliäisyyspisteistä, muutama lisäpiste extra-effortista. Jos lisäpisteet on harrastajalle tärkeitä niin ehkä hän voisi sitten päättää olla huomioimatta kisatuloksia saikkuajan kisoosta, joihin hän oli osallistunut ennen tietoa saikusta 🙂 jotkuthan poistaa kisatuloksia esim siitä syystä, että X% kisoista olisi oikealta tasolta jne

  Generaattorin tarkoitus on sitouttaa RMPn käyttöön. Sen takia kytkentä on vahva ja ei tästä syystä palvele varmastikaan kaikkia 😄 mutta se palvelee mua! RMPtä voi hyvin käyttää myös ilman generaattoria. • Nostelen vielä tätä 🙂 • Mites jos ilmoittaa hevosensa kisaryppääseen, sanotaan vaikka 6.-12.12, ilmoitus tulee että rokotetaan 8. ja kilpailemaan pääsee 10.-11. päivä? Jätetäänkö mahdolliset sijoitukset vain huomiotta vai miten tällaisessa tulisi toimia? Tätä näköjään kysyttiinkin jo 😅

  Entä tuo kantoaika, miten se lasketaan eri ikääntymisille vai lasketaanko ollenkaan? Olisiko tähän mahdollista saada varsan sukupuoli ja väri genotyyppeineen, jotka arvottaisiin varsan syntyessä? 🤔 • @nikki juu varsoille tulossa mahdollisuus generoida skp, väri ja säkä 🙂
  Se on omistajan vastuulla, että miten menettelee kisojen osalta. Tulevaisuudessa RMP:n omissa kisoissa kisajärjestelmä osaa itse tarkistaa, että onko hevosella osallistumisoikeus vai ei (onko rokotukset ok, eihän ole saikulla, eihän ole kantavana). Omistajan vastuulle jää siis vain toiminta RMP:n ulkopuolisissa kisoissa.
  Seuraava rokotuspäivä on kyllä nähtävissä profiilissa jo etukäteen, siitä ei siis tule yhtäkkistä ilmoitusta “hei rokota heppas huomenna” vaan sen tietää jo ennalta. Väli suhteutetaan ilmoitettuun ikääntymiseen. Samoin kantoaika suhteutetaan ilmoitettuun ikääntymiseen 🙂


 

7
Online

916
Users

12.1k
Topics

222.9k
Posts

Kysyttävää, kommentoitavaa tai palautetta? Ota yhteyttä suoraan ylläpitäjään (Tilli): maatila.pemberley@gmail.com.

Looks like your connection to Keskusta was lost, please wait while we try to reconnect.